Medisch, gezondheid en milieu

Onvoltooid voltooid leven...

Tijd nemen noemt ie dat. Voltooid leven rekken, bedoelt hij. Lachebekje betwijfelt, of een wet voor stervenshulp bij voltooid leven in de volgende kabinetsperiode wel kan worden geregeld. Het kabinet had in oktober al aangegeven, dat stervenshulp voor ouderen, die ‘’klaar zijn met hun leven’’ mogelijk moet worden. Zelf voelde hij daar niets voor. En vindt, ‘’bij twijfel niet doen’’. Nou ja zeg. Zo wordt het onvoltooid......Laten we toch eindelijk eens het recht op zelfbeschikking op eigen leven bij de persoon zelf ligt!

 

De Nierstichting lijkt goed bezig. Op hun verzoek zijn fabrikanten bezig, om een kleine, draagbare kunstnier te ontwikkelen; dan hoeven patiënten niet meer voor dialyse naar het ZH. En dure apparatuur wordt overbodig = kosten- en tijdbesparing alom. Mooi initiatief waarbij patiënten, en niet artsen, wetenschappers of fabrikanten bepalen, wat nodig is. En zo moet het ook georganiseerd worden als het gaat om ontwikkeling van geneesmiddelen. Als het aan B. Leerink ligt, van de Raad voor Volksgezondheid/Samenleving RVS. Het wordt tijd om de ouderwetse werkwijze met de ouderwetse hiërarchie te doorbreken en te gaan voor de 21-eeuw aanpak.

 

Guttegut, weer eens een berichtje, dat het toch vooral zinnig – en gezonder – is, als ouderen met overgewicht meer bewegen, om zo het risico op hart/vaatziekten te verminderen. Heeft nu ook de Erasmus MC vastgesteld (de zoveelste, want we weten dit toch al lang?), n.a.v. een bevolkingsonderzoek (ERGO) in Rotterdam. En meer bewegen is overigens ook prima voor ouderen met een gezond gewicht. Dus op de fiets, ga wandelen of tuinieren. DOEN!

 

Verdorie....het dieselschandaal – niet alleen bij Volkswagen – leidt mogelijk tot extra vroegtijdig doden in Europa. 1200 of zo (meer waarschijnlijk, want Spanje kan er ook wat van; niet alleen fijnstof, uitlaatgassen, maar vooral ook grofstof en zo...) Enfin, dit concludeerde het MIT bij nieuw onderzoek, welk gebaseerd was op de periode 2008 – 2015. En dan is het toch werkelijk van de gekke, dat Volkswagen wel met de VS een miljardenschikking heeft weten te treffen en vergoedingen voor autorijders, terwijl men in Europa eenzelfde regeling weigert. En men komt ermee weg, want de EU kijkt, hoort en doet niks. Schandalig.