Medisch, gezondheid en milieu

Zielige arts; kunstmatige algen en 1 ei/dag

KNMG wil niet meer daar berispingen en boetes voor artsen openbaar worden gemaakt via het BIG register. De impact van een tuchtzaak zou onevenredig veel schade toebrengen aan de betrokken arts. Pardon? Clienten hebben recht op goede informatie, en zeker als het gaat om fouten in de gezondheidszorg. Want er wordt al veel te veel onder de pet gehouden.

 

Voor het eerst zijn kunstmatige algen in de Middellandse Zee geplaatst; rubberen replica’s van roodalgen, bij La Spezia, Italie. Ze moeten natuurlijke riffen vervangen, die verdwijnen door de toenemende verzuring van de oceanen als gevolg van de opwarming van de aarde. Dat meldt nieuwssite New Scientist maandag. Als het goed is, zullen de kunstriffen veel micro-organismen, wormen en kreeftachtigen aantrekken. De rubberen structuren bieden deze diertjes net als echte algen beschutting tegen de golven.De wetenschappers vermoeden dat ook de natuurlijke algen uiteindelijk zullen profiteren van de nieuwe soorten die zich in de buurt van de rubberen exemplaren vestigen. Door de vele nieuwe organismen zal de zuurgraad van het water waarschijnlijk afnemen, zodat het leefklimaat voor algen verbetert.   

 

Elke dag een ei; dit zou ondervoeding kunnen voorkomen. Aldus een studie uit Ecuador, waar jonge kinderen ei-menu’s kregen. Is al lang bekend, dat de combi ei met aardappel de spieren na het sporten laat groeien. Nu blijkt, dat het ook de groei van kleine kinderen bevordert, en lichamelijke onderontwikkeling kan tegengaan. Aldus de Washington Uni. Omdat eieren veel voedingsstoffen bevatten, die met name bij groei een rol spelen. Naast vitamines, dierlijke eiwitten die als bouwstenen voor spieren gelden.