Medisch, gezondheid en milieu

Eng, raar, achterlijk

Een raar, klein wezentje, genoemd het ‘’eenhoorn v/d zee’’ zwermt met miljoenen tegelijk uit aan de Westkust van Amerika; vernielt de netten van vissers en wetenschappers raadselen over hoe dit nou toch ineens kan....Doet me gelijk denken aan het boek van Frank Schätzing ‘’De Zee’’... https://www.theguardian.com/environment/2017/jun/22/millions-of-mysterious-sea-pickles-swamp-us-west-coast

 

De Indiase regering adviseert zwangere vrouwen, om alle soorten vlees, eieren en lustvolle gedachten te mijden...Artsen zijn woest; vinden het advies belachelijk maar vooral gevaarlijk, omdat de gezondheid van zwangeren in India al slecht is. Ondervoeding en anemie, maar ook vooral ijzertekort, zijn oorzaak van een van ’s werelds hoogste % van sterfte bij zwangerschap (India 174 vrouwen sterven per 100.000 zwangerschappen, in China is dat 27, en in de VS 14). Achterlijk, niet-wetenschappelijk en irrationeel, dit advies, terwijl het juist belangrijk is, dat de zwangere vrouw goede voeding krijgt met voldoende proteïne (incl. vlees), en dat ook seks tijdens de zwangerschap veilig is.

 

Nee maar, het EU agentschap ECHA) heeft nu unaniem ingestemd met het feit, dat Bisphenol A een endocriene (= hormoon) verstoorder is, die een negatieve invloed heeft/resp. verantwoordelijk is voor kanker, leerstoornissen en diabetes. Nu is het dus formeel, en de EU/nationale regeringen moeten regelgeving maken om de onomkeerbare schade voor de gezondheid te beperken. Maar ja, BPA is een van de best=sellers..En de Plastics Europe vereniging gaat er al tegenin. Men is van mening en vindt onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor de uitspraken over BPA. Snap ik wel, eerder had namelijk de EFSA geoordeeld, dat BPA niet een endocriene verstoorder was...Ja, ja...

 

Europese landen moeten op initiatief van Nederland het financiële gat gaan compenseren dat bij het VN-klimaatpanel IPCC is ontstaan door het terugtrekken van de VS uit het klimaatakkoord van Parijs.Dat zei demissionair staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) vrijdag in de Volkskrant.Nederland verdubbelt haar donatie aan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) tot 100.000 euro. Dijksma vraagt andere EU-landen hetzelfde te doen.

 

Meditatie en yoga zouden moleculaire reacties in het lichaam kunnen veroorzaken, die tegenovergesteld zijn aan die van stress. Dat suggereert een verzamelstudie door onderzoekers van de Engelse Coventry University en de Radboud Universiteit. Het onderzoek verscheen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers of Immunology. Voor het onderzoek zijn zogenoemde 'mind-body interventions' onderzocht, zoals meditatie, yoga en Tai Chi. Deze worden vaak gezien als manier om stress te verminderen en gaan uit van het idee dat de geest invloed heeft op het lichaam. Volgens het onderzoek veroorzaken mind-body interventions een lagere productie van het molecuul NF-kB en eiwitten genaamd 'cytokines', wat de kans op ontsteking gerelateerde aandoeningen vermindert.

 

Demissionair minister Edith Schippers (Volksgezondheid) gaat jaarlijks 2,8 miljoen euro vrijmaken voor borstprotheses bij transgenders. Dat heeft ze de Tweede Kamer donderdag laten weten.Bij de meeste transgenders die lichamelijk vrouw willen zijn, is er ook na een hormoonbehandeling te weinig borstgroei. Zij kunnen dat volgens Schippers als een "ernstige belemmering" in hun transitie ervaren."Ik vind het van belang om deze belemmering te verminderen, mede met het oog op de sociaaleconomische positie van transgenders. Een subsidieregeling voor vergoeding van borstprotheses bij transgenders vanuit emancipatieperspectief kan daaraan bijdragen", aldus Schippers. De behandeling voor deze groep valt buiten het basispakket van de zorg. Daarop was veel kritiek op van onder meer het COC. Schippers komt dus nu met een subsidieregeling. Het is niet bekend hoeveel transgenders gebruik zouden willen maken van de regeling, aldus de minister. Vanaf voorjaar volgend jaar kunnen man-vrouw transgenders naar verwachting gebruikmaken van de subsidieregeling. Maar als er geld nodig is voor ouderenzorg, of verstrekken van bepaalde medicijnen, dan is het ‘’op’’....Ik vind dat dit niets met gezondheidszorg te maken heeft, zoals we daarvoor betalen. Alleen omdat het kan, wil het nog niet zo zijn dat de burgers hier allemaal aan moeten meebetalen. Ik vind dat niet eerlijk.