Medisch, gezondheid en milieu

Ograandonor, tomaten-dna, smog free fiets

Sinds de Tweede Kamer een nieuwe wet aannam over orgaandonatie rijst het aantal mensen dat absoluut niet wil dat hun organen na hun dood naar een ander gaan, de pan uit. En extra 170.000 mensen hebben sindsdien officieel in het donorregister laten vastleggen geen orgaandonor te willen zijn. Theo Boer, hoogleraar ethiek van de zorg, noemt dat getal ’enorm groot’. Onzin. Maar prima. Deze mensen komen dan ook niet in aanmerking voor een donororgaan. Niks, weer terugdraaien; iedereen heeft een keus, en zo hoort het.

 

De kersverse Franse minister van Landbouw, Stéphane Travert, zei vanochtend op nieuwszender RMC 'terug te willen komen' op de Franse wetgeving die vanaf september 2018 het gebruik van neonicotinoïden verbiedt. Dat schrijft Les Echos. Het Franse parlement stemde vorig jaar in met een absoluut verbod. 

 

De wereldvermaarde voedingspsycholoog B. Wansink wankelt steeds meer op zijn voetstuk. In februari maakte Foodlog al melding van het groot aantal fouten, dat in zijn werken zijn ontdekt. Een soort Diederik Stapel dus. En hij weet het, want hij kamt onderzoeksgegevens uit tot er een verband te vinden is voor een plausibele verklaring; hoe kun je hier nog van wetenschap spreken??? Gewoon; dit is nl. gebruikelijk en heet p-hacking. Volgens Wansinks Nederlandse co-auteur Ellen van Kleef moet de kritiek serieus worden genomen, maar mag Wansink niet zomaar als een bedrieger worden weggezet. Nee zeg, vooral dit soort lieverdjes in ere houden.... https://www.foodlog.nl/artikel/volkskrant-bespreekt-reputatie-voedingswetenschapper-brian-wansink/

 

Tomaat op maat met knippen en plakken van DNA...Het kan, stelt de Uni Wageningen, en sleutelt volop.... met een nieuwe, veelbelovende techniek voor veredeling, crispr-cas geheten. Met crispr-cas kan een laboratorium binnen een half jaar een eigenschap in een tomatenras hebben veranderd, bijvoorbeeld andere kleur, een ziekteresistentie of een vrucht die langer houdbaar is. Te lezen in NRC en hier: https://www.a1news.nl/2017/06/tomaten-op-maat-maken-met-knippen-en-plakken/ Zorgwekkend. Ik blief geen genetisch gemodificeerd gewas, maar gewoon een gezonde, simpele, natuurlijke tomaat....

 

De tel ben ik al lang kwijt, maar wederom blijkt de NVWA in gebreke gebleken. Tussen 2013 – 2015 greep ze niet in bij misstanden in Nl slachthuizen. Oh, maar sindsdien is er juist wel verscherpt toezicht. Juist.

 

Anno 2017 ...Het aantal met 'superbacterie' ESBL besmette bewoners van Belgische verzorgingstehuizen is bijna verdubbeld in vijf jaar tijd, schrijft De Morgen. De bacterie maakt andere bacteriën resistent tegen antibiotica waardoor infecties levensbedreigend kunnen worden. Volgens een rapport van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV) is het percentage besmettingen tussen 2011 en 2015 gestegen van 6% naar 11%. Er zijn verzorgingstehuizen waar 45% van de bewoners is besmet. Als oorzaken noemt het WIV slechte handhygiëne bij het personeel en antibiotica-gebruik in de veeteelt. In het najaar start het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid (VAZG) een campagne voor een betere handhygiëne.

 

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid zal geen besluit nemen over de vergoeding van de hiv-preventiepil PrEP, voordat de Gezondheidsraad met een advies komt.Dit tot teleurstelling van het Aidsfonds, omdat het middel in die tijd honderdenieuwe hiv-infecties zou kunnen voorkomen. Het middel wordt ook door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen als preventiemiddel. In onder meer Amerika, Canada, Kenia en België wordt PrEP al vergoed. Nederland was ooit voorloper in de bestrijding van hiv/aids met pragmatische en effectieve maatregelen. Deze positie raakt Nederland kwijt. Nou en?

 

En als uitsmijter een goed bericht.... Fietsen is gezond, maar niet in vervuilde wereldsteden. Daarom bedacht kunstenaar en ondernemer Daan Roosegaarde een fiets die de lucht reinigt: de Smog Free Bicycle. Een soort stofzuiger op het stuur zuigt de vieze lucht op en laat die gezuiverd weer vrij rond de fietser. "Er worden fijnstofdeeltjes uitgehaald die 40 keer kleiner zijn dan een haar, maar ontzettend schadelijk zijn als ze in je longen terechtkomen," legt Roosegaarde uit in Trouw. De fiets, nog in ontwikkeling, bouwt voort op Roosegaarde’s succesvolle Smog Free Tower een zeven meter hoge toren die de lucht ook werkelijk schoon blijkt te maken.