Medisch, gezondheid en milieu

Transgender-vis, bijengif en EU gekonkel

Ik word er moe van; continu hoor/lees je over transgenders, lgtb, speciale logo’s....en dan dit.. 1/5 van de vissen is transgender, vanwege de chemische prut in het afvalwater, o.a. door de pil en andere medicijnen....Mannelijke vissen vertonen vrouwelijke trekken, de spermakwaliteit is gereduceerd en laat minder agressief/competitief gedrag zien, waardoor de kans op succesvolle voortplanting minder wordt. Aldus de Uni van Exeter. Niet best.  Wat volgt? Transgender vogels en insecten? Pffff...moet niet veel gekker worden.

 

China heeft de bouw van ’s werelds grootste drijvende solar farm gecompleteerd. En het is druk bezig met de grootste bos-stad, ontworpen door Stefano Boeri, die eerder al ‘’bos’’ wolkenkrabbers heeft ontworpen.

 

De wereldwijde toepassing van het omstreden antibacteriële goedje Triclosan zou wel eens kunnen bijdragen aan antibiotica-resistentie. Wetenschappers hebben een samenhang tussen immuniteit tegen antibiotica uit de groep van de Chinolonen en die tegen dit stofje gevonden, wat juist de groei van resistente bacteriën vergroot. Aldus de Uni van Birmingham. De stof wordt toegepast in cosmetica, wasmiddelen, anti-zweet-kleding, reinigingsmiddelen etc. het werd aangetroffen in bloed, urine en moedermelk. Vanwege het gezondheidsrisico heeft de EU deze stof voor voet crèmes en bodylotions 2 jaar geleden verboden. Maar toch zit het nog in deo’s, mondspoelingen etc. https://www.welt.de/gesundheit/article166256180/So-gefaehrlich-ist-die-Wirkung-von-Triclosan.html

 

In twee nieuwe veldonderzoeken naar de effecten van neonicotinoïden lijkt nu aangetoond dat bijen daadwerkelijk schade ondervinden van deze bestrijdingsmiddelen. De studies werden (mede) gefinancierd door gewasbeschermingsmiddelenproducenten Bayer en Syngenta. De onderzoekers zeggen niet beïnvloed te zijn bij hun onderzoek. De producenten leggen er de nadruk op dat de resultaten nog altijd niet 100% eenduidig zijn en dat neonicotinoïden een nuttig en effectief middel blijven voor de landbouw, schrijft Bloomberg. https://www.foodlog.nl/artikel/neonics-echt-schadelijk-voor-bijen/

 

Een meerderheid van de EU-landen is dinsdag akkoord gegaan met criteria die bepalen welke pesticiden hormonen kunnen ontregelen. Over de criteria wordt al jaren gebakkeleid in Europa. Critici stellen dat de lidstaten zich laten leiden door de belangen van grote chemische bedrijven. Volgens EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) betekent het "beschamende" akkoord dat er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen van de markt hoeven te worden gehaald. Hij vindt dat de EU-landen hun verantwoordelijkheid voor de volksgezondheid en het milieu niet nemen. De Europese koepel van consumentenorganisaties BEUC betreurt het dat het voorzorgsprincipe niet in acht wordt genomen. Dat zou inhouden dat in het geval van wetenschappelijke onzekerheid mogelijk schadelijke stoffen niet worden toegestaan. Volgens de Europese Commissie is dinsdag een "belangrijke stap" gezet om burgers te beschermen tegen schadelijke stoffen. In een later stadium worden ook criteria vastgesteld voor stoffen die worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica en speelgoed. Aldus Nu.Nl.

 

Het lijkt niet te geloven....een ‘’sterretje’’ in Duitsland heeft zich een (of meer) ribben laten verwijderen, om een ‘’wespentaille’’ (extreem dunne taille) aan te meten...Afgezien van het feit dat dit een verwerpelijke ingreep is, is het ook gevaarlijk: de ribben functioneren als veilige kooi om organen. Bedenkelijk, wat je allemaal niet doet om ‘’mooi’’ te zijn of op te vallen. En dat artsen zich hiervoor lenen. verdient waarschijnlijk top.

Sinds 2013 tast een schadelijke bacterie in Zuid-Italië de olijfgaarden aan. Ondanks waarschuwingen, deed de Italiaanse overheid niets om verspreiding van de plaag tegen te gaan. Integendeel zelfs. Dat blijkt uit een audit in opdracht van de Europese Commissie. De bacterie voelt zich prima thuis op wel 300 plantensoorten, waaronder amandelen en druiven. Zodra ergens Xylella aangetroffen wordt, treedt een protocol van quarantaine en vernietigingsmaatregelen in werking. Varianten van Xylella zijn inmiddels op diverse andere plaatsen in Europa aangetroffen. Op Mallorca en de andere Balearen, in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Die veelheid aan infecties laat zien dat Xylella al vaker in Europa is binnengedrongen, maar ook weer met succes is bestreden. Dat kan dus ook in Italië. Maar daar gaat het dus op grote schaal mis. Pas in augustus 2016 werd de infectie systematisch gemonitord. Geïnfecteerde bomen werden pas na 'excessieve vertraging' geruimd. Beschikbare gelden voor beschermingsmaatregelen of onderzoek werden onvoldoende benut. Nature ontdekte bovendien dat Italiaanse laboratoria in 2016 nauwelijks monsters binnenkregen. Van actieve monitoring kan dus helemaal geen sprake zijn geweest. Leve de laksheid.

President Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland wil weer agrarische activiteit toestaan in de zogenoemde vervreemdingszonerond de kerncentrale van Tsjernobyl. De voormalige centrale uit de Sovjettijd ligt in Oekraïne, vlak bij de grens met Wit-Rusland. Het land heeft daardoor al 31 jaar geen landbouw kunnen uitoefenen in het onveilig verklaarde gebied. Volgens Loekasjenko is het gevaar echter geweken door grondige schoonmaakactiviteiten. Zijn woorden worden met scepsis benaderd. Het algemene advies luidt om 5 tot 10 maal de halfwaardetijd voor het afbreken van de elementen cesium en strontium te hanteren. Dat betekent dat het gebied minstens 100 en mogelijk zelfs 300 jaar gemeden moet worden door mensen. Voor voedselproductie is wetenschappelijk onbekend welke halfwaardetijden gehanteerd moeten worden.
Naar verwachting zullen weinig bedrijven zich in het gebied willen vestigen. De Wit-Russische president, die bekleed is met autocratische macht, wil in het gebied grootschalige vleesproductie opzetten. Dat meldt Global Meat News.