Medisch, gezondheid en milieu

Polio, antibiotica, insecten en zo

Terugslag voor polio in Afghanistan; de Taliban stoppen inentingsproramma’s in zuidelijke provincies. Geweldig: jarenlang werd corrupte regering gespekt met geld, maar ondertussen deed niemand wat aan de Taliban. Die nu weer oprukken. Hoeveel zinloze ‘’hulp’’ gaat naar corrupte politici? Afghanistan, Pakistan en Nepal zijn de 3 landen in de wereld, waar nog polio heerst.

 

Het falen van steeds meer antibiotica forceert een globale gezondheidscrisis en vereist handelen. Sinds decennia zijn er geen nieuwe middelen meer ontwikkeld, en nu moeten landen en belastingbetaler ophoesten, wat farma weigert? WHO en OECD moeten marktimpulsen geven, het moet weer aantrekkelijk voor de farma worden, om daarin te investeren. Aldus een G20 uitspraak....http://www.faz.net/aktuell/wissen/medizin-ernaehrung/antibiotika-krise-eine-milliarde-ist-eine-faire-zahl-15100712.html

 

In Duitsland waarschuwt het MvMilieu voor een alsmaar grotere insectensterfte; waarbij de bestanden zich tussen 1982 – nu tot 80% hebben gereduceerd. Ernstig; vooral voor vlinders, sprinkhanen en zweefvliegen. Vooral door pesticides, te weinig bloeiende bermen en heggen. Daarmee verdwijnt ook de levensbasis voor vogels en vleermuizen. En bijzonder aangetast blijken bijen, die steeds meer lijden onder aanvallen van virussen, bacteriën etc.. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/insektensterben-80-prozent-weniger-insekten-als-1982-a-1157898.html

 

De particulier in België mag de omstreden onkruidverdelger glyfosaat niet meer gebruiken. Maar de federale regering verbiedt de verkoop niet....ze wacht nl op het advies van de EC – najaar – die natuurlijk weer pleit voor 10 jaar toelating van deze giftige troep. .De Wereldgezondheidsorganisatie oordeelde eerder dat glyfosaat waarschijnlijk kankerverwekkend is, maar de Europese voedselveiligheid waakhond EFSA en het agentschap voor Chemische Stoffen (ECHA) concludeerden dat dat niet zo is.Wel kan glyfosaat ernstig oogletsel veroorzaken en is het giftig voor al het leven in het water. Ook is het advies afgegeven dat het middel zo min mogelijk in openbare parken en speeltuinen moet worden gebruikt. De Europese Commissie besloot vorig jaar zomer tot een tijdelijke verlenging van de vergunning voor glyfosaat omdat experts van de lidstaten het niet eens konden worden over een verbod. Die buigen zich naar verwachting volgende maand over een nieuwe verlenging.

 

Al het koraal van het Great Barrier Reef is in vijftien jaar gestorven. Op dit moment is de helft van het koraal op het enorme rif al gestorven.De 72-jarige Veron, die de "godfather van het koraal" wordt genoemd, was in de jaren zeventig en tachtig de eerste wetenschapper die uitgebreid informatie over koraalriffen documenteerde. Hij was de eerste die de honderden verschillende koraalriffen in kaart bracht.De Australiër brengt deze week zijn biografie uit, A Life Under Water. Ook is de expert te zien in de bekroonde documentaire Chasing Corals die zender Netflix vanaf dit weekend aanbiedt."Het rif is stervende, en iedereen die iets anders beweert, lult uit zijn nek", stelt Veron in een interview met de Australische krant The Age. "Over vijftien jaar is er geen koraal meer over." Volgens de expert is vooral de opwarming van de aarde en dus de CO2-uitstoot hier de oorzaak van. "

 

Twee jonge onderzoekers bepaalden scenario's en becijferden aan de hand van rekenmodellen in Environmental Research Letters wat het meest probate middel is om de uitstoot van klimaatveranderende gassen te beperken. kinderen minderen. Want minder mensen kunnen zich op aarde meer permitteren dan nog meer. Het verdwijnen van al die consumptie maakt dat die alvast niet meer 'verduurzaamd' hoef te worden. 

 

2 Indiase bedrijven geven hun vrouwelijke medewerkers een ‘menstruatie’dag'’ vrij, vanwege de taboes rondom dit natuurlijke gebeuren en culturele ‘’gevoeligheden’’. Achterlijk gedoe, daar.

 

Trieste statistiek: de mensheid heeft tot nu toe ruim 8 miljard ton plastic geproduceerd. Gerecycled wordt hiervan maar een fractie. En tendens stijgend. Aan afval dan...