Medisch, gezondheid en milieu

Statine 2.0, ....Dega 16 en NVWA gepruts

Te lezen valt o.a. over nieuwe medicijnen, die duizenden hartaanvallen en doden zouden kunnen voorkomen – oh ja, ook kanker  - De grootste doorbraak sinds de statines (ook al zo’n ‘’wondermiddel’’)....En de medicijnen zouden ook nog beschermen tegen jicht en artritis. Wauw...En vooral kan het gegeven worden aan diegene, die nog geen statines slikt (!)...Canakinumab heet dat wondermiddel. Elke 3 maanden een injectie – kassa – en ¼ v/d hartaanvallen is historie....Statines reduceren het risico met 15%. Bijwerkingen even niet genoemd hoor. Jajaja...mooi voor de farma, maar of we hierop zitten wachten? Harvard Medical School denkt van wel. Tijdens een congres van de European Society of Cardiology in Barcelona. Want ja, je moet natuurlijk die mensen, die nog niet aan de statine zijn, wel voorzien van....Kosten: 40,000 GPB/jaar/patiënt. Vergeleken met statines 20,00/pp/jaar is dat echt een kaskraker....Oh ja, maar daarvoor kon je dan besparen op stents, bypass en andere operaties. Natuurlijk. En wie zit erachter? Novartis. Zijn bezig met een licentie te verkrijgen voor een behandeling van hartaanvallen….en tevens het gebruik om kanker te bestrijden.

 

Recent was er een Tatort op de Duitse TV. Over Ebola in een Beiers dorpje. Fact of fake? Nou, dat werd uitgezocht. De case ging over een Afrikaanse arts, die met een uitbraak van Ebola onderzoek m.b.t. medicijnen tegen Ebola wilde forceren. Feit; ebola is weinig sexy voor de farma; zou het in een industrieland voorkomen, zou de situatie anders zijn...maar aangezien het voornamelijk in arm Afrika plaatsvind, who cares....Inmiddels is de situatie hierover – n.a.v. de Ebola crisis – wel wat verandert. In principe zou al in 2018 een inenting mogelijk zijn. Maar een medicijn ontbreekt ten ene male.

 

Honderden miljoenen geven ziekenhuizen teveel uit aan inkoop van medische hulpmiddelen. Aldus adviesbureau Gupta. Bestuurders en inkopers spannen zich onvoldoende in, om de beste prijs te behalen. Ze laten zich verleiden door verkooppraatjes en complexe offertes. Terwijl dit toch 30% v/d kosten van een ziekenhuis zijn. Niet sexy voor het bestuur. Weten we overigens al jaren. Maar er verandert niks. https://fd.nl/economie-politiek/1215375/ziekenhuizen-betalen-honderden-miljoenen-te-veel-voor-medische-hulpmiddelen

 

Fipronil: Nee maar, ondanks blokkering en vervoersverbod zijn toch leghennen doorverkocht aan boeren. Meldt de NVWA. Ongeloofwaardige toezichthouder en handhaver, vindt de PvdD. Terecht. Evenals Edith en Van Dam,, die nog op 16/8 beweerden, dat sinds het uitbreken v/d crisis door geblokkeerde bedrijven geen kippen, eieren of mest mochten worden afgevoerd. En vlg. de NVWA is niks verkeerds gedaan. Ontheffingen zijn verleend, want besmette leghennen moesten gewoon volgens contract afgenomen worden. Anders hadden de boeren 6 maanden moeten wachten op een nieuwe lichting...Moet kunnen vonden ze daar...Want dit schuiven met risicokippen zou volgens het NVWA geen gevolgen hebben voor het toezicht. Daar zakt je broek toch van af? Zaken gaan voor het meisje.

 

En steeds grote wordt de beer/doofpot: Dega 16 – de mix van ‘’etherische’’ oliën tegen bloedluis van Chickfriend bleek niet goedgekeurd. Willens en wetens integriteitsfraude. Misleiding. Winst boven gezondheid. So what? Straks komen die ‘’lieverdjes’’ nog vrij ‘’wij wisten van niks....’’