Medisch, gezondheid en milieu

Eco-ramp, leefverwachting, EU-gestommel

Magnetrons in de EU zorgen voor meer CO2 uitstoot dan 7 miljoen auto’s tezamen. Aldus een nieuwe studie van de Uni van Manchester. Het gaat dan om de energie, die de magnetrons gebruiken en de onderdelen/vervuiling van productie tot afvalverwerking. Schreef The Independent.

 

Een nieuwe ecologische ramp doet zich voor door het gezonken Iraanse tankerschip voor de oostkust van China. 4 olietapijten breiden zich uit. Ruim 101 km2, en het is nog niet over. Het wrak ligt in 115 m diepte. 136.000 ton olie-condensaat (een bijzonder hoogwaardige ‘’lichte olie’’) en ruim 1000 ton zware olie lag erin opgeslagen. Het schip zonk, voordat de complete lading verbrand was. Het uiterst giftige condensaat voor leven in zee zorgt niet voor een olietapijt, en daardoor is scheiding van water erg moeilijk. En dan ligt het wrak ook nog in een broedgebied van bepaalde inktvissen, waar ook bepaalde vissoorten overwinteren, en een aantal walvissen de zee doorkruisen. De Chinese autoriteiten hadden eerst de milieueffecten gebagatelliseerd, maar experts waarschuwen nu voor een milieucatastrofe van historische grootte.

 

De levensverwachtingen van mensen zijn in de afgelopen decennia in de grote industrielanden gemiddeld gestegen; minder oorlogsdoden, betere geneeskunde & hygiëne & voeding. Maar nu lijkt zich af te tekenen, dat de trend zich wijzigt. Mogelijke reden: ongezonde leefstijl, obesitas en daarmee verbonden ziektes. Dit biedt dan weer ‘’voordeel’’ voor verzekeraars en bedrijven, die pensioenen voor hun medewerkers aanbieden. Maar het maakt ook een verkoopbelofte van verzekeraars minder geloofwaardig. Ze zeggen nl. dat de mensen bij hun sparen omdat de verzekeraar levenslang pensioen uitkeert, en dus zijn ze superieur aan andere spaarvormen...Maar de levensverwachting van Amerikanen dalen al jaren licht...En NL wil ons doen geloven, dat onze levensverwachtingen blijven stijgen? Wordt wakker! http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/versicherungen-lebenserwartung-in-industrienationen-sinkt-1.3824752

 

In Oxford, Engeland kondigde een arts aan, dat chemotherapie voor kankerpatiënten gerationeerd moet worden, omdat het ZH te weinig gekwalificeerd personeel heeft. Dit en andere horrorverhalen kenmerken de overbelasting, hopeloos geld tekort komende NHS (overheids-gezondheidsdienst). Niet alleen is het elke winter raak door de griep, waardoor duizenden operaties uitgesteld moeten worden, maar steeds vaker zakt het systeem aan alle kanten in elkaar. Schokkend. 21 eeuw. Er wordt nu overwogen, om een NHS-belasting in te voeren, waarmee het systeem gefinancierd kan worden. Wat nu via belasting (dus onvoldoende) wordt gefinancierd, zou dan omgevormd worden naar een met extra bijdragen gefinancierde overheids-ziektekostenverzekering.

 

Nou, nou, nou, op 13 januari is dat nieuws? Weten we toch al jaaaaren? Artsen die in een EU-land zijn geschorst komen vaak toch weer aan het werk in andere lidstaten. Het Europese waarschuwingsysteem dat dit moet voorkomen werkt niet goed genoeg. In tien landen wordt het zelfs helemaal niet gebruikt.Dat meldt NRC zaterdag op basis van eigen onderzoek. Uit Bulgarije, Cyprus, Estland, Griekenland, Letland, Luxemburg, Slovenië, Slowakije en Tsjechië kwam geen enkele melding van een zorgverlener die grenzen heeft overschreden. Hierdoor kan niet worden gecontroleerd of medici uit deze lidstaten die naar Nederland komen, een beroepsbeperking hebben.  Nederland is een van de weinige landen die buitenlandse beroepsbeperkingen uit het register automatisch overneemt. Volgens NRC is het niet duidelijk waar de drempel voor een melding ligt. Sommige landen registreren alleen een beroepsverbod voor een arts, terwijl andere lidstaten ook waarschuwingen en boetes melden. Een ander probleem is dat zaken van voor 2016, toen het waarschuwingssysteem werd ingevoerd, niet gemeld hoeven te worden. Daardoor kunnen zorgverleners die voor die tijd in opspraak kwamen gewoon blijven werken. Het Europese waarschuwingssysteem voor 'foute artsen' wordt sinds januari 2016 gebruikt. Waar het ‘’grote Europa’’ toch weer schromelijk weet te falen. Waar heb je’t dan voor?