columns

Rosneft is de grootste aardolieproducent ter wereld. De CEO Setschin geldt als een v/d machtigste mannen in de Moskouse politiek. En juist bij dit bedrijf zou Ex-kanselier Gerhard Schröder lid v/d Raad van Bestuur worden? Echt? http://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/gerhard-schroeder-das-ist-der-russische-oel-konzern-rosneft-a-1162967.html

 

Eerst zat het er niet. Nu wel. Gen-X. In Haags drinkwater. Na nog eens onderzoek door de waterleverancier. Maar niks aan de hand hoor. Gek he, ongestraft gif lozen mag en ‘’een beetje gif’’ in het water is ok...?http://www.ad.nl/den-haag/verbied-lozing-van-genx-in-het-water~a59f79798/

 

Het hoogste Gerechtshof in Karlsruhe wikte en bepaalde. De ECB kan niet naar believen handelen, en controle is verplicht. Voor de 2e keer meldt de Rechtbank, dat de ECB wel veel, maar niet alles kan. En als ze niet wil sporen, dan moet het Europese Hof van Justitie een machtwoord uitspreken. Spectaculaire uitspraak m.b.t. de aankoop van obligaties/aandelen door de ECB deze week. Men acht het opkoopprogramma voor bedenkelijk (60 – 80 miljard/maand); waarbij Supermario thans vooral enorm veel Italiaanse papieren opkoopt...Dat deugt niet. Ook niet onder het mom van creatieve geldpolitiek. De ECB gaat niet over economische zaken.

 

Onbewust – stel je voor, onbewust! – zou het Kabinet voor het huidige tekort aan nieuwbouwwoningen hebben gezorgd. Dus moet er een sterke minister (!) van wonen en bouwen komen. Oh ja, en men leert weer van fouten...zeggen ze daar in DH. Het verlagen v/d max. hypotheeklimiet was noodzakelijk voor de bankensector (wie??), maar werkte als handrem op de bouwsector. En bouw en toeleveranciers ,moesten saneren bij het dieptepunt v/d crisis omdat 80% v/d afzet verdween. Gemeentes zetten locatieontwikkeling stil. Zo is’t gekomen. En helemaal niet,  dat vrije woningbouw veel sexyer is en meer oplevert dan sociale huurwoningen?

 

Ach ja: meer aandacht voor het gezongen Wilhelmus (heel belangrijk...); jongeren krijgen met 18 een boekje over de geschiedenis van NL (waarom niet digitaal????); de fiets moet genderneutraal met zonder herenstang. Fiscus en Justitie werken niet samen, scheelt miljoenen aan gemist belastinggeld van lieverd-boef-crimineeltjes en de Haatimaam krijgt een gebiedsverbod, maar hij wordt niet uitgezet.

 

Ophef in het anders zo beschouwelijke Zwitserse plaatsje Arosa; daar heeft een pension doucheregels voor Joodse gasten op een bord gezet. Ge snapt, overal verontwaardiging, in kranten, door het Ministerie van Buza van Israel en het Simon-Wiesenthal Centrum. Het Toerismebureau meldt dat dit natuurlijk niet kan, en ze zal de zaak verder oplossen. Oeps.

 

En dan de ‘’arme’’ Armeense moeder, die harteloos door Justitie zonder haar kinderen is uitgezet. Hartverscheurende, populistische verslaggeving tot aan Jinek toe. Feit: al in 2009 wist ze dat ze terug naar Armenië moest, maar loog, weigerde medewerking, procedeerde eindeloos. Hierover zouden de heren formatie-huppels moeten debatteren: binnen 2 jaar definitief ja/nee voor wel/niet blijven met max. 2 beroepsprocedures. Basta. Maar nee, doormodderen met kinderpardon en slap niet-handhaaf-bbb regels- en gedooggedoe.

 

En de hete aardappel van regels rondom zelfdoding wordt vermeden...in de hoop op doodbloeden.  Zou afgesproken zijn. Segers boos, dat het eerder is uitgelekt. Inconvenient truth, meneertje? Wel onderzoek naar reikwijdte van euthanasiewet. Oprekken embryowet kan ook. En meer stamcelonderzoek. Richtlijn medisch-ethisch vlak  wordt medisch-wetenschappelijke noodzaak PLUS ethiek en maatschappelijk draagvlak. Hoe vaag kan je’t formuleren. Arbeid? Pensioenen? Belastingontduiking? Innovatie, infrastructuur, duurzame energie en zo? Pfffff....wegschuiven. En dan vinden de heremeneertjes nog dat ze hard bezig zijn? Poldergeleuter en slap gewauwel.

 

De VS hebben te maken met een ernstige crisis van heroïne/pijnstiller-verslaafden. Niet meer alleen in de lage, maar vooral ook in de middenklasse. Oxycontin (een recept plichtig Opioïde) is chemisch praktisch gelijk aan heroïne. En kost tot 30,00 per pil op de Zwarte markt, terwijl je een pakje heroïne al voor 5,00 kunt krijgen. 80% v/d heroïneverslaafden blijken te zijn begonnen met pijnstiller-verslaving. De Pharma heeft een dikke vinger in deze stinkende pap, want dit is big business , die door jarenlange agressieve marketing miljarden opleverde. En deze opioïden maken dus wel degelijk – in tegenstelling tot watt farma wil doen geloven – afhankelijk. Inmiddels snapt zelfs DDumbo, dat de nationale noodstand nodig is.Iets waar Obama al voor pleitte. En buitengewoon onaangenaam, dat juist in de gebieden, waar DD zoveel stemmen haalde, juist zo grote problemen optreden. Strijd tegen drugskartels uit Latijns Amerika en heroïne dealers? Onvoldoende. Big Pharma moet aangepakt. Maar ja....lobby en geldschieters...

 

Onbegrijpelijk; De Duitse HSH Nordbank, wil de rederij Schoeller Holdings Ltd (met zetel op Cyprus) ruim 800 miljoen $ aan schulden kwijtschelden. Om zo tenminste wellicht nog iets terug te kunnen zien van de totale schuldenberg van ruim 1,5 miljard....En omdat de bank publiek, is, betaalt de burger  daar...Wederom vraag je je af, waarom uitgerekend de burgers voor het risico van scheepsmagnaten moeten boeten, die hun zaken bij voorkeur buiten het zicht van het publiek doen. Want dit is niet de enige. Maar afgezien van kritische berichtgeving gebeurt ook in Duitsland verder niets....Waarom ook.

 

Bannon, de topstrateeg van DDumbo, weerspreekt zijn baas; er is geen militaire oplossing voor Noord Korea. Da’s maar een zijdeling speelveld...Veel belangrijker is het handelsconflict met Beijing. Hij snapt het. En negatief uitte hij zich ook over de blanke nationalisten; dat zijn losers en een verzameling van clowns. Juist. En nadat steeds meer ‘’adviseurs’’ uit het overleg stapten, heft DDumbo 2 adviesraden korter hand op. De ex-CIA chef Brennan beschuldigt DD van grove fouten in Charlottesville; ‘’alle Amerikanen die verstand hebben, moeten zijn hatelijke commentaren verwerpen’’, vindt ie. Geeft toch wel te denken, DD!

 

Stanley Fisher is de meest gerenommeerde, meest ervaren geld-politicus wereldwijd. Als Prof maakte hij naam, was directeur v/h IMF, verantwoordelijke bij Citigroup, bankpresident in Israël en nu plaatsvervangend Chef van de VS Federal Reserve, de machtigste centrale bank v/d wereld. En hij waarschuwt nu uitdrukkelijk, om de als gevolg van de financiële crisis aangescherpte regels voor banken weer te gaan versoepelen. Gevaarlijk en kortzichtig is dat. En hekelt m.n. het VS-beleid. http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/wirtschaftspolitik/maechtiger-notenbanker-warnt-ich-weiss-nicht-wie-intelligente-leute-diesen-schluss-ziehen-koennen-15155049.html

 

De levenslang gestrafte moordenaar Loi Wah C. kan op korte termijn met onbegeleid verlof. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) moet hem dat verlenen, besliste de beroepscommissie van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Het verlof moet binnen een maand plaatsvinden. C. is in 1989 tot levenslang veroordeeld voor de roofmoord op een Chinees gezin in Rotterdam in 1987. Hierbij kwamen de ouders en twee jonge kinderen om het leven. Onbegrijpelijk.

Carla del Ponte: ze verlaat de VN onderzoekscommissie voor Syrië. Politieke wil ontbreekt, de VN doet niks. Alle partijen in Syrië zijn ‘’fout’’ en de wereld kijkt toe. Nu blijven er nog 2 over in dit gremium van niks. Triest.

 

De slechtste deal aller tijden, aldus DDumbo, was de nucleaire deal met Iran. En hij wil er vanaf. De Amerikaanse Geheime Dienst vindt, dat Iran zich aan de doelstellingen houdt. De economische betrekkingen met het westen zijn goed voor de liberalisatie v/h land. En Iran is een belangrijke partner in de strijd tegen terreur/IS. Elke 90 dagen met de VS-regering bevestigen, dat de deal wordt nageleefd. Dus elke keer reden voor DD, om dwars te liggen. Iran zou oktober-deadline niet halen.  Sancties? Contraproductief en zwakte VS. Diplomatieke multilaterale dialoog? Is niks voor DD.

 

Eigenlijk krom, je moet na nog geen 20 maanden aftreden als president van Duitsland, maar krijgt toch levenslang een riant pensioen van 236.000 Euro, plus nog wat leukigheden erbij. En dan wordt je nog betaald adviseur bij een Turks modelabel. Doet Wulff. Zeer tegen het zere been in van Duitse politici en bevolking. 2x vangen. Het riante salaris is juist bedoeld, dat voormalige staatslieden niet meer hoeven te werken...Korten! Toch? Welnee.

 

Zorgfraude; de directeur van een zorginstelling voor licht gehandicapte jongeren ZSW gaf volgens het Openbaar Ministerie in een paar jaar tijd miljoenen euro’s zorggeld uit aan luxe vakanties, auto's en appartementen...Begon al in 2008. Kopt het FD.  Zorgpremies gaan omhoog, terwijl verzekeraars en topmanagers riante salarissen krijgen. En miljoenen reserves zijn. Money cares. Zorg niet.

 

Ontwerp klimaatbericht regering DD: de VS merkt de gevolgen van opwarming nu al, aldus NY Times uit het nog niet gepubliceerde bericht. De temperatuur bleek de afgelopen decennia de heetste sinds 1500 jaar. Dit staat haaks op DD, die roept, dat de menselijk invloed op klimaat onduidelijk is en dat de effecten niet voorspelbaar zijn. Oeps.

 

Dat is nou toch zielig; als je zo verbitterd bent, dat je laat weten, na de dood niet bij je echtgenote in het graf geplaatst te willen worden. Prins Hendrik van Denemarken. Hij wilde de titel Koning, maar zijn vrouw Margrethe kreeg hem. En uit onvrede gaf hij zijn ‘’prins’’ terug en stopte met openbaar optreden vorig jaar. Met 82 jaar. Zo lang balen, zuurpruimen; da’s werkelijk niet gezond.

 

Nee maar, het FD kopt, dat de Griekse schuld niet terug betaald zal kunnen worden vanwege de vergrijzing. Ineens? Huh?

 

 

De smokkel van olie uit IS-bezet gebied is in kaart gebracht. Schepen schakelen hun transponders uit, zodat ze even niet ‘’vindbaar’’ zijn, pompen olie over en daarna vervolgens ze hun route. Zo is olie ook in Italië te vinden. En elders. Big business voor IS, Maffia en profiteurs. https://www.welt.de/wirtschaft/article167359228/Am-Oel-des-Terror-Netzwerks-verdient-jetzt-die-Mafia.html

 

In de Duitse media lees je dat Republikeinen zich al voorbereiden na de 1e termijn van DD. En ondertussen blaft deze zijn vakantie- oh pardon, werkadres over een ‘’preventieve’’ oorlog tegen NKorea. Tik een balletje, maar hou op met dit soort onzinpraat. Je zet de boel onnodig scherp. En China trapt er niet in.

 

En dan denk je alle afkortingen en ‘’soorten’’ te kennen...Transhumanist? Ze laten hun lichaam in stikstof invriezen en wachten op machines, die intelligenter zijn als wij. Ze dromen van onsterfelijkheid, het verlaten van het huidige Antropoceen (het mens-gemakte) voor een Silicoceen (heerschappij van halfgeleiders). Nu kan de mens alleen nog maar voortbewogen worden met het ‘’vlees’’ van zijn lichaam....De kunstmatige intelligentie haat ons niet, maar ze houdt ook niet van ons...Wij bestaan simpelweg uit atomen, die op verschillende manieren anders gebruikt kunnen worden, zijn zo wat uitspraken van zo’n Transhumanist. Sympathiek? Visionair? https://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article167498498/Mit-diesen-Tricks-wollen-Transhumanisten-den-Tod-besiegen.html

 

Loesje: een hele zomer zonder kabinet. En als’t bevalt, houden we’t zo....Woensdag zijn ze weer begonnen. Rustig aan...Denken na over ‘’uitruilen’’. En dan is daar nog het gedoe met die eieren...

Tjonge jonge, uitleveringsverzoeken van verdachten aan België, daar doet NL even niet aan, want het zou niet snor zitten met de ‘’detentieomstandigheden’’ daar...Vooral als men daar gaat staken. Toen zaten die lieverdjes namelijk bijna permanent in de cel, en dat kan natuurlijk niet..Da’s onmenselijk en vernederend...Ik stel voor, dat deze schatjes voortaan in het Amstel Hotel worden opgevangen.

 

Veni, vidi, foetsie. Na 11 dagen was het einde oefening voor Scaramucci. Tot overmaat van ramp publiceerde Harvard University diezelfde maandag abusievelijk, dat hij overleden was.  Het WH wordt het Peyton Place van de 21 eeuw, met DDumbo in de hoofdrol. En dan komt ie nog niet eens toe aan echt wereldse zaken. Oei.

 

Brammetje wil weer. De advocatuur in, waar hij in 2013 levenslang uit werd verbannen vanwege zijn  gedrag. Hij wil een 2e kans. Want dat levert meer geld op dan als  justititieel medewerker. Zwicht de Raad van Toezicht voor gladde Brammetje?

 

Het moet niet alleen, het kan ook anders. Onnodig, dat weer 20.000 dieren het leven lieten bij een stalbrand...Eerder werd al een oplossing aangedragen: bij brand naar buiten vallende stalwanden o.a. Maar da’s niet sexy voor boeren, banken en verzekeraars.  Die laatste 2 verdienen meer aan financiële afdekking van brandschade. Ach, en zolang boer en maatschappij het dierenleed accepteren, gaat dit dus gewoon door. Tijd voor marketing met ‘’rookvrij varken...”

 

In 2015 lanceerde de nieuwe Indiase regering een plan, om 100 smart cities op te zetten; als voorbeeld diende o.a. Mumbai en Bhendi Bazaar. Huizen met 3-5 verdiepingen wijken voor flats met  40-60 verdiepingen. Maar...onderzoek wees uit, dat het plan noch smart, noch duurzaam is. Maar 50% van de doelstellingen bleken duurzaam/milieuvriendelijk incl. voldoende water, sanitair, elektra, efficiënt transport, minder luchtvervuiling en duurzaamheid. Oeps. http://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/features/real-impact-india-s-proposal-build-100-smart-cities-a7852386.html

 

Nog voor de ‘’dieseltop’’ op woensdag gonsde het in Duitsland al van belastingkortingen, subsidies, steun voor de autofabrikanten. Resultaat? Flutoplossing; aanpassing software van 5 mio auto’s. Vrijwillig. Dilemma autorijder: ‘’risico van motorschade’’? Wassen neus met dubieus resultaat dus. Leve de Duitse motor v/d industrie, de politici die controle op deze industrie laten lopen, en harde maatregelen niet durven afdwingen. En vooral leve het winstbejag. Want het kan wel, een schone diesel. Kost echter meer. Vooral doorgaan met  AdBlue systemen, Nox-uitlaten en ander verdoezelgedoe. Blijven door produceren, rijden en winst maken. Gelukt, dit eigenlijke doel van deze bijeenkomst van de auto industrie, lobby en politiek. Kartel, gezondheids- en milieuschade? Onbelangrijk; verkiezingen staan voor de deur. Pokkepokkepokkepokke...doorrijden. Want stevige kritiek is ‘’mosterd na de maaltijd’’ en leest aardig, maar doet er niet meer toe.

 

Complot? De stijgende Euro koers is het gevolg van de VS-politiek, die een zwakkere $ als doel ziet. Is niet goed voor de economie van Europa, maar zelfs Supermario kan alleen toekijken. Want in de valutaoorlog heeft de VS het licht gezien; handelsvoordelen verkrijgen door een ‘’zwakke’’ Dollar. En Yellen laat zich piepelen, en doet ineens mee.Net had Yellen aangekondigd, de rente te verhogen, laat DDumbo de volgende dag doorschemeren, dat ze met haar goede werk een 2e termijn kan krijgen. Rentebesluit prullenbak in. Je komt er wel, Janet. De ECB is machteloos: opkoopprogramma verlengen is onzin, rente verder laten zakken kan ook niet. Direct ingrijpen op de deviezenmarkt is ook een no-go, want dat leidt tot nog meer protectionisme van de VS. Dus? Afwachten...

 

 ‘’Goedemorgen dames en heren’’ moet ‘’goedemorgen allemaal’’ worden bij de NS. Gaat dit werkelijk bijdragen aan acceptatie van LHGBTQIAP? Huidige taal aapassen; ook tv-programma’s, boeken en nieuws  ‘’vertalen’’ naar gender neutrale taal? Zijnde ‘’politiek/maatschappelijk verantwoorde  trend’’?. Mag 96% zich richten naar 4% die zich wellicht niet herkennen in m/v? Voelt als ‘’discriminatie’’ en overdreven correctheid. Doorgeschoten. En dan lees ik in een Duitse krant over ‘’sapioseksueel’’. Weet u niet wat dat is? Dan bent u’t niet...Laten we vooral met respect amen leven. En niet overdrijven. Doe normaal wilde ik bijna schrijven. Maar ja, wat is tegenwoordig normaal?

En ook bij Justitie zijn ze’t spoor bijster: is je motor gestolen, de dief op de bewakingscamera goed zichtbaar, doet de politie niets...vanwege privacy van de dief. En wil je als gedupeerde zelf opsporen? Mag ook niet. Weer privacy. Van het lieverdje. Pardon? Die schendt wel even andermans eigendom. En dan vervalt vlg. Lena het recht op privacy. De bak in! Omgekeerde wereld, toch?

 

Ja, ja, Europees alleen als het uitkomt, maar als het gaat om de mogelijke overname van een  Franse haven door Italianen, is Macron ineens ‘’France first’’ en nationaliseert ie’t snel, zodat overname onmogelijk wordt. Vreemd.

Het Europees Hof van Justitie ziet niets in de doorgifte van passagier gegevens aan Canada. Geeft niet. Luchtvaartmaatschappijen zullen de informatie blijven doorgeven aan Canada, de VS en andere landen. Ook voor andere data-overeenkomsten, zoals het 'Privacy Shield' en Swift, dat over bankgegevens gaat. Zonder geldige rechtsgrond. Het PNR (passenger name records) gaat gewoon door. Met schending van fundamentele rechten. Commissie en lidstaten gaan straks legaliseren, wat niet strookt met privacybescherming. En dan zal het Hof dat weer afwijzen en dan gaat het spelletje weer van voren af aan.

 

Top! Tunesië keurde een wet goed tegen geweld tegen vrouwen. Een mijlpaal van vooruitgang, aldus mensenrechtenorganisaties. En de omstreden clausule, dat verkrachters hun straf kunnen ontlopen, door hun slachtoffers te trouwen, is ook afgeschaft. Dit land heeft een van de hoogste % van huishoudelijk geweld in de wereld; bijna 50% v/d vrouwen is slachtoffer op enig moment in hun leven. Deze wet is de eerste ooit in dit land, die huishoudelijk geweld erkent als misdaad en vrouwen krijgen recht op bescherming hiertegen. Fysiek, moreel en seksueel geweld leiden tot vervolging en psychologische hulp/bijstand. Pionier betreffende vrouwenrechten in de Arabische wereld. Kunnen landen zoals Spanje ook nog wat van leren. http://www.independent.co.uk/news/world/tunisia-law-women-protect-rape-domestic-violence-north-africa-landmark-rights-abuse-sexual-a7864846.html  En ook Jordanie heeft nu de omstreden wet afgeschaft, waarbij een verkrachter straf kon ontlopen als hij het slachtoffer trouwt. En Chili maakt abortus mogelijk; eindelijk ook daar beweging. YES!

 

China en de VS krijgen Noord Korea niet in het gareel. Beiden willen ze dat het land kernwapens stopt; daarvoor zou de VS met militaire oefeningen met ZK moeten stoppen. No way. VS eist bovendien demilitarisering, no-go voor NK. China wil geen gedonder aan de grenzen.  NK, Rusland, China en de VS willen geen militaire interventie. De grootste angst van China is een verenigd Korea. Want dan zou het Koreaanse schiereiland volledig onder VS-invloed vallen, met Amerikaanse soldaten aan Chinese grenzen. NK vormt dus  een nuttige bufferzone. Want als het fout gaat, zal de enorme vluchtelingenstroom tot chaos in China kunnen leiden. De ‘’diplomatieke’’ ruimte wordt krapper. Daarbij is de aandacht voor VS-tromgeroffel ideaal om af te leiden van gedoe in de Zuid Chinese Zee. Dus...

 

Een opblaasbaar eenhoorn voor in het zwembad.... http://www.sueddeutsche.de/reise/pool-trend-schwimmtier-warum-erwachsene-menschen-aufblasbare-einhoerner-reiten-1.3599306  zo leuk, die foto! Dream on. Hoef niet alles wat ik leuk vind zelf te hebben...

Uitsmijter van deze week: in Havelte vindt de liefhebber de eerste pepernoten...31 Juli 2017, 34 graden.

Hoor ik op ‘’Standpunt NL’’, dat als de formateurs op vakantie kunnen, Brexit ook nog wel een jaartje langer mag duren...Nou ja zeg. Arrogante, misplaatste decadentie op onze kosten! En natuurlijk bewoog Supermario geen mm, ondanks dat alle seinen op groen staan voor reductie van de geldstroom. Maar nee, pas in het najaar gaat ie nadenken over wijziging. Misschien. Want in eigen land zou dit heel vervelend uitpakken, als ie nu de geldkraan dicht zou draaien. Dus doorgaan...

 

Je kan het ook overdrijven; nu weer ‘’gender neutrale’’ aanhef o.a. in Amsterdam. Alles moet taalcorrect in regenboogkleuren. De aandacht voor al het andere dan man/vrouw wordt steeds groter. Terecht? NRC ‘’de mens is wat hij er zelf van maakt’’.... https://www.nrc.nl/nieuws/2017/07/26/geachte-dames-en-heren-nee-liever-niet-12257592-a1568036. Wat volgt? Want je kunt natuurlijk iedereen en alles onder de loep nemen, een verschil zal altijd te vinden zijn. Niks mis mee. Waarom altijd hokjes? En al die mensen, die niet willen doneren?  Best. Krijgen ze ook geen donororgaan. Belachelijk; de discussie omtrent wel/niet kunnen (willen) verbieden dat moordenaars en ernstige delict plegers weer dichtbij hun slachtoffers kunnen gaan wonen, na hun straf. En ze dan een ‘’alternatief’’ bieden? Slachtoffers en nabestaanden zijn niet in beeld. Hou toch op! Waar zijn we mee bezig?

 

Het image van Duitsland en van DE motor v/d Duitse industrie; auto’s, is gedeukt. Al vanaf de jaren 90 waren er kartelafspraken onderling. Foetsie, de degelijkheid van VW, Audi, Porsche, BMW en Daimler. http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/kartell-vorwuerfe-gegen-vw-audi-porsche-daimler-und-bmw-ungeheurer-verdacht-gegen-deutsche-autokonzerne-1.3597752 Enne, nadat Frankrijk aankondigde, op termijn geen diesels meer toe te staan, doet nu het VK ook een duit in het zakje. Vanaf 2040 geen benzine/dieselauto’s meer. Dan zijn we ruim 80plus, misschien met een  goggomobieltje op elektrowielen. Een vraagje heb ik nog wel...als we allemaal aan de elektro-auto moeten; hoe wordt al die stroom daarvoor opgewekt? En is dat betaalbaar/haalbaar?

 

Emmanuel Teflon wordt hij thans genoemd; Macron, de president, bij wie alle problemen zo langs hem heen afglijden...ondanks mooie foto’s op onderzeeër, etend met DDumbo en zo...Zijn populariteit is in zijn eerste 10 weken spectaculair gedaald. Vanwege het verschil tussen zijn beloftes en de eerste resultaten. Hij zou de politiek opnieuw uitvinden. Ja ja... 5 ministers zijn alweer weg vanwege scandalen, belastingverlaging blijkt ineens ‘’alle riemen moeten een gaatje strakker’’, de afschaffing van de woningbelasting is opgeschort, de sociale belasting is verhoogd, en gepensioneerden, studenten en de middenklasse zijn allemaal teleurgesteld. Pas bien, monsieur le president!

 

De spreekwoordelijke stap in het vetpotje...Gabriel geloofde Poet dat de gasturbines van Siemens nooit op de geannexeerde Krim zouden komen. Dus toch. Tegen alle sancties in. Pijnlijk! Alle 4 turbines zijn daar nu. Terwijl ze in Zuid Rusland hadden moeten staan! Politiek naïef? Welnee. Winstbejag. Gabriel staat in zijn hemd als MvEZ, en Siemens stopt met haar minderheidsbelang aan ZAO Interautomatika. Siemens gaat zelf het onderhoud van gasturbines in Rusland doen, en geen licenties meer afgeven aan de Russen. Wie met de duivel op het kussen....

 

Griekenland; door de natuur rijkelijk gezegend met prachtige eilanden, aangenaam klimaat en warme zee. Ware het verdorie niet zo, dat de ondergrond niet deugt. En ik doel even niet op de politieke. Nee, nergens anders in Europa zijn er zo veel aardbevingen als onder de Egeis. En waarom? Omdat de aardkorst van de Egeische Plaat zeer klein is en bovendien beweegt zij zich ruim 3 cm/jaar tegen de wijzer in op de Afrikaanse Plaat toe, die tegelijk naar Noorden afbuigt en onder de Egeis duikt. En dan trekt de Egeische Plaat ook nog aan de grotere Anatolische Plaat onder Turkije, en aan deze randen komen veel deformaties voor. Dat leidt tot spanningen en dus tot bevingen.

 

Cees, ga een rondje bidden...Als je in eigen land je zin niet krijgt, is het ongepast, om steun uit het buitenland te vragen. Youp was helder; Cees was duidelijk aan het punt van ‘’voltooid leven’’ beland volgens hem.

 

En alsof het nog niet genoeg is daar in het Fransiolie.....Mooie Macron schoffeert het ½ Afrikaanse continent....Toen men tijdens de G20 over een Afrikaans Marshall Plan sprak, murmelde hij over corruptie, infrastructuur, smokkel, fundamentalisme en zo. Oei...En verkort werd de versie vertoont, waarin Macron zei, dat de problemen van Afrika ‘’ civilisatorisch’’ waren, of te wel, waar vrouwen 7-8 kinderen baren, droogt elke ontwikkelingshulp op...Fout, fout, fout....als mission civilicatrice hadden de Fransiolen ooit hun koloniale ondernemingen gerechtvaardigd....De sociale netwerken reageerden prompt: Macron’s commentaar zou arrogant, paternalistisch, moraliserend en racistisch zijn. En het waren toch de Franse kolonisten, die de Katholieke kerk in Afrika hadden ondersteund; wiens ‘’verdienste’’ bij de seksuele voorlichting maar magertjes was...? En dat Frankrijk ook in de 70 jaren gedwongen sterilisatie op La Réunion uitvoerde? Charles de Gaulle zei ooit ‘’Afrika? Simpel! Het is zwart en overvol....’’ Wie hoog in de boom wil, kan wel eens diep vallen....

 

Erdy, de bijna-Sultan, is uitgerekend VOOR persvrijheid. En wel in Qatar. Jawel. Vanwege handelsbelangen? Ook. Maar het nader tot elkaar rukken – en zich tegenover andere landen in de regio meer afzetten -  heeft nog een reden. Qatar als hoofdsponsor van de moslimbroederschap in Egypte. Eveneens gesteund door Erdy. En Iran steunt nu Qatar tegen Saoedi Arabië en haar bondgenoten. En dan te weten dat er tegenstrijdige belangen spelen in de Syrië oorlog...Niemand in de regio zal bereid zijn, de hoge prijs te betalen voor militaire interventies daar, als de VS en Turkije hun presentie op de bodem van Qatar vergroten..Maar eigenlijk wil Erdy natuurlijk alleen maar de ‘’normalisatie’’ van verhoudingen tussen Qatar en diens buurlanden. Toch?

 

Oost Afrika. Djibouti: de regering van Peking opent daar haar eerste militaire basis in het buitenland. Officieel ‘’puur logistiek’’. Niet dus. Militaire expansie van China is het. Overigens niet verrassend, dinds 2016 heeft Peking de bouw versneld. Strategisch gunstig aan het snijvlak van Europa, Afrika, het Midden oosten en Azië, en grenzend aan de zeestraat Bab al-Mandab, waar de Rode zee en de Golf van Aden op elkaar treffen. De VS, Frankrijk, China, Japan en Spanje hebben daar al een (leger) basis...Aangezien China wereldwijd economisch steeds groter/sterker wordt, is het logisch, dat ook het leger deze ontwikkeling moet volgen. Officieel doel v/d basis is ‘’vredesmissies en humanitaire hulp’ in Afrika en West Azië te ondersteunen, en als logistieke steun tegen piraten rond de Hoorn van Afrika. Oh ja, en Chinezen kunnen geholpen worden, die in de nabije buurlanden door instabiele situaties in problemen raken...En terzijde natuurlijk bescherming van eigen handelsroutes. Past precies in de ‘’parelketting’’ strategie, waarbij een wereldwijd net van knooppunten voor de commerciële marine wordt gebouwd; insgelijks aan het model van de ‘’nieuwe Zijderoute’’ waarbij Beijing ruin 900 miljard $ investeert in infrastructuur tussen Azië en Europa.

 

Verdorie, die dekselse Amerikanen willen nieuwe sancties opleggen, om zo Russische gas/oliebedrijven te raken. Experts vrezen echter dat het eigenlijk om een hoger marktaandeel van VS-bedrijven in Europa gaat. Handelsbelangen, goed voor de VS, ten koste van Europa en Rusland? Ja, want de VS heeft de eigen gasexport tot prioriteit verklaard, om zo de eigen economie en haar eigen Buitenlandpolitiek te versterken. En dat betekent dus ‘’tegen’’ de Nord Stream 2 pipeline te zijn, door welke Russisch Gas naar West-Europa getransporteerd moet worden. Maar ook de EC en sommige Oost-Europese landen zijn niet blij met deze nieuwe pipeline; ze vrezen voor groeiende afhankelijkheid van Rusland.

 

Schande. Men wist het al jaaaaaren....Of de omwonenden van Chemours in Dordrecht maar liever geen groente/fruit uit eigen moestuintjes eten. Want de grond is vergiftigd. Vooral met GenX.  Overigens zijn ook 6 rivieren hiermee besmet. Maar niks aan de hand hoor. DuPont gaat gewoon door, en gezondheid van mensen, milieu, natuur? Collateral Damage zal het over 10 jaar heten. Terwijl we’t met z’n allen al decennia weten.

 

Treurige ‘’routine’’ in Zuid Europa; bosbranden. Door langdurige droogte, (te) weinig regen, en hitte. Duizenden hectaren bos gaan in rook op. Ook nu weer: Corsica, Zuid Frankrijk, Italië, Balkan. En lang niet altijd is het force majeur/natuurcatastrofe, maar mens-gemaakt. In gemengde bossen zul je branden van zulke afmetingen niet gauw aantreffen. Wel in eucalyptusbossen, door de Portugese regering aangeplant...Omdenken over bosbeleid is nodig. Betere watervoorziening (o.a. voor blussen). En tegengaan van brandstichting. Om commerciële redenen wordt te vaak een vuurtje aangestoken, want dan kan het land als ‘’bouwland’’ gekwalificeerd worden voor hotels en vakantiehuizen.

 

Het is weer raak. De zoveelste keer. NL speelt wereldwijd de grootste rol in bedrijfsstructuren met belastingparadijzen. Dure FD taal voor het feit dat 23% van fiscale constructies in NL opduikt. Oh ja, het VK doet ook mee, met maar 14%. Aldus de UvA. Waar een klein land groots in kan zijn. Voor het bedrijfsleven dan.. https://fd.nl/economie-politiek/1211312/nederland-belangrijkste-schakel-in-internationale-offshorestructuren

 

Ik roep op tot crowdfunding; elke vrouw op de hele wereld, in elk land moet a) een cursus zelfbescherming krijgen en b) een wapen tegen al die verkrachters, of het rebellen, regeringslegers, boeven of gewoon macho’s zijn. Te beginnen met Zuid Soedan. Dit moet stoppen. Nu. Oh ja, en elke verkrachter verplicht onverdoofd castreren en in een donker hol gooien.

En wat zijn dit voor ouders, die hun kinderen zo hebben opgevoed, dat ze lachend een gehandicapte man hebben gefilmd terwijl hij aan het verdrinken was in Florida? Walgelijk. Maar nog erger is, dat de krant meldt, dat de huidige wetgeving getuigen niet verplicht om hulp te bieden. Daar heb je toch geen wet voor nodig!? Wat een zieke wereld.

Huh? UWV weigerde vrouwelijke ZZP-ers zwangerschaps/bevallingsuitkering, en dat mag niet. Aldus de Centrale Raad van Beroep. Op grond van het VN Vrouwenverdrag (??) hebben vrouwen recht op bevallingsverlof met behoud van een zeker inkomen, ongeacht of ze wel/niet in loondienst zijn. Dus alsnog moeten deze vrouwen passend gecompenseerd worden. Je kiest zelf om wel/niet zwanger te zijn en wel/niet zelfstandig, maar krijgt wel verplicht een uitkering? Onbegrijpelijk. Voor mij dan.

 

Mensen kwamen van verre sterrenstelsels, samen met al het andere in de Melkweg. Ja hoor. Staat in The Independent vanmorgen. En wijzelf zouden zoiets als ruimtereizigers of buiten-galactische immigranten zijn. Aldus een studie..... http://www.independent.co.uk/news/science/humans-origin-distant-galaxy-milky-way-intergalactic-transfer-winds-matter-northwestern-a7861666.html

 

Ik heb behoefte aan iets leukers. En ik verheug me op de nieuwe strip Asterix in Italie. Geduld. Tot oktober... https://www.welt.de/kultur/literarischewelt/article166858305/Das-erste-Bild-aus-dem-neuen-Asterix-Band.html en wie meer van natuur houdt, kan genieten van een video over de (zeldzaam) bloeiende Atacama woestijn: http://www.sueddeutsche.de/panorama/blumenmeer-in-der-wueste-1.3596386

In Zuid Soedan wordt ruim 50% v/h geld besteed aan militaire zaken, dus gezondheidszorg komt tekort. Artsen, verpleegsters worden nauwelijks betaald, er is tekort aan alles. Ruim 1 mio mensen is al gevlucht. Voor het nieuwe begrotingsjaar is net 6,1 mio toegekend (voor 12 mio mensen en de hoogste inflatie in de wereld). Vrede is nodig, het tij moet keren. Maar voorlopig niet in zich. Ellende.

 

Het nieuwste wapen om migratie tegen te gaan? Europa bedacht, om de verkoop van rubberboten aan banden te leggen. Vooral die met een motor. Tenzij de koper kan aantonen, dat het voor visserij wordt gebruikt. Hoe vaag....smokkelen van mensen is toch ook een soort ‘’vissen’’.....?

 

Het is potverdrie altijd wat met die ouderen....nu weer dit: De NL economie loopt 48 miljard (!) mis doordat het werkpotentieel van werknemers van 55plus onvoldoende wordt benut. Pardon? NL komt op de 22e plek bij ouderenparticipatie in vergelijking met OESO landen; best presteert Zweden met 75,5%. Als iedereen het zo goed deed, zou dit 1700 miljard opleveren. Waarvoor, vraagt Lena zich dan af. Voor EU-megalomanie? Oh pardon...Ander thema...En Nieuw Zeeland en Israël hebben zelfs nog meer ouderen aan’t werk dan Zweden. Oh ja, en dan heet het nog dat NL veel in deeltijd werkt en dat welvaart een rol speelt bij lage (?) ouderenparticipatie in NL; want mensen kunnen dan eerder stoppen. Oh ja, we verdienden te goed, stopten te vroeg, en leveren te weinig op. Ouderen-solidariteits-belasting invoeren????Of zouden we de politici eens de maat moeten nemen met riante salarissen, lange vakanties en zo?....Gelukkig hebben de ‘’oudjes’’ in de maaltijdstrijd bij het verzorgingstehuis gewonnen; voortaan mogen ze kiezen. En zo hoort het.

 

Eerst de Krim ‘’annexeren’’. En nu het plan voor een Klein Rusland, of te wel de Oekraïne gewoon omvormen tot 2e Russische natie? Separatisten (en Poet) willen wel. Formeel hoor je’t Kreml niet echt, maar het is wel een aardig pressiemiddel tegen het nare Westen en tegen de regering in Kiew. Moskou wil namelijk dat de Oekraïne een ‘’autonomiestatus voor Donesk en Luhansk accepteert zonder dat het Russische leger daar hoeft weg te trekken, de separatisten ontwapend moeten worden en de Oekraïense regering de controle over haar grenzen bij Rusland terug krijgt...Zo zit dat. Maar zonder deze stappen is ‘’vrije verkiezing’’ een farce, zoals vereist door het verdrag van Minsk...Officieel stemt Rusland hiermee in. Maar doet niks om het te realiseren. Behalve Oekraïne verder destabiliseren. ‘’Goelags’’ zijn al opgericht, terreur-willekeur, verbod van partijen, en zo voorts. De dreiging tot uitroeping van de nieuwe Staat, als het Westen niet inbindt (zich laat piepelen), hoor je nog even niet. Maar het is er wel. En zo heel toevallig net op de 3e gedenkdag van het afschieten van de MH 17....Want de steeds grotere ophoping van bewijzen van de Russische BUK zint Poet niet.

 

Vreemd: een nieuwe wet in Japan kan demonstraties strafbaar maken. Huh? Er schijnt daar thans een cultuur van ‘’normalisatie van surveillance’’ plaats te vinden. Aldus berichten over de recent in werking getreden antiterreurwet, waarbij het plannen van 277 misdaden strafbaar wordt. Ze is omstreden gen heette eerst de samenzweringswet. Die burgerlijke vrijheden beperkt. Hoezo, gedachten uitwisselen? FOUT! Officieel moet ie beschermen tegen terrorisme. Maar de wet is vaag over de definitie. En heerst er in het land niet zoiets van ‘’iemand is onschuldig tot tegendeel is bewezen’’. Een arrestant is bij voorbaat al ‘’schuldig’’...Intimidatie. Machtsmisbruik. Want ben je tegen oorlog, tegen atoomenergie, ben je tegen arbeidshervormingen? Allemaal ‘’anti’’ overheid. Ondergronds gaan dus. Leuker kan ik het niet maken.

 

Het is nog maar de vraag of het zover komt, maar het klinkt alvast onheilspellend. De VS zou = aldus recente afspraken door de Senaat, wel eens alle bedrijven sancties kunnen opleggen, die helpen, om Russisch gas en olie-Pipelines te bouwen, te gebruiken of te onderhouden. Ook in Europa. Huh? Tijd voor plan B.

 

Recent viel te lezen over een aantal landen uit de anti-IS coalitie (zoals VS, VK, Frankrijk), die een zogenaamde ‘’kill list’’ afwerken om te voorkomen, dat eigen onderdanen, die zich aansloten bij IS, ooit nog levend terugkomen. Ze zouden gericht in Irak, en Syrië jagen op jihadisten van eigen bodem. En Nederland dan???Nu een paar Syriegangers zo graag weer terug wil, laaide de discussie op ‘’wat motte we met ze’’? Liquideren? Deden ze immers ook in Afghanistan in 2010...Welnee, NL gaat nu anders te werk, roepen anonieme bronnen! Heeft immers geen ‘’dodenlijst’’Men kent ze overigens wel, hoor...Maar omdat we in de lucht zitten, doen we niet aan manhunt. Nee hoor. Men doet liever theoriewerk; aan de coalitie wordt structureel rapportage geleverd over lieverdjes, die vervolgens in het targetingproces worden meegenomen. Top, die N inlichtingendienst. Jammer, dat ze zo vaak iets mist....

 

De VS willen wereldwijd dat landen meer info verstrekken over hun reizigers; zoals ‘’elke soort van info’’, zoals biometrische en biografische info. En wel binnen 50 dagen. Anders dreigen sancties. Aldus bericht via Reuters. Herziening van veiligheidsvoorschriften is het mom. http://www.faz.net/aktuell/politik/trumps-praesidentschaft/amerika-fordert-mehr-daten-ueber-einreisende-15105612.html 

 

Vergeef me, maar ik snap het echt niet. 8 nieuwe onderzoeksvoorstellen keurde het NWO goed; ieder krijgt max. 2,5 mio. En daaronder zit een ‘’origin’s center en zwaartekracht’- een nieuwe ontdekkingsreis. A) onderzoek naar de oorsprong v/h leven op aarde (?) en in het heelal. En b) materie, ruimte, tijd en heelal. Wauw, wauw, wauw. Wat worden we daar blij van als burgers. ZOOOOOOOO interessant en relevant – voor de nitwit/theorietijgers en ver-van-de-realiteit-wetenschappers dan. Ongekende kansen voor NL heet het! Om theorie, experiment en instrumentaties op nieuwe manieren te verbinden. Oh, stom, Lena, snap dat dan. Inclusief community building! Oh ja, en Limburg aast op het Einstein Telescoop voor detectie en studie van zwaartekrachtsgolven. Heb nog steeds geen idee wat we ermee kunnen, maar ben dan ook geen wetenschapper....

 

Sufmuts Bibi – of uit intentie? – liet zich in Hongarije tijdens een bezoek buitengewoon denigrerend uit over Europa. En zogenaamd was zijn mike nog open. De EU is gek, omdat ze een oplossing voor het Midden Oosten conflict vereist, voordat er nauwere banden met Israël komen. De enige groepering van landen, die relatie met Israël aan politieke eisen knoopt. Rusland, China en Indië zijn bereid, zonder condities met Israël zaken te doen. Europa riskeert haar eigen veiligheid zo, vindt ie. Want het is afhankelijk van Israël, of de EU leeft en groeit of verdort en verdwijnt, vindt hij. Ach, en zo waren nog wat andere pikante details te vernemen, zoals over meervoudige aanvallen op Iraanse militaire konvooien in Syrië en zo...

 

Wereldwijd is de luchtvaart veel te veel door overheden gesubsidieerd, o.a. via vrijstellingen van belasting, van kerosine, tickets, winkelen en zo voorts. Wereldwijd krijgen vliegmaatschappijen zo ruim 60 miljard subsidie...In Europa o.a. 7,1 miljard door btw-vrije tickets. Van oorsprong militair, want luchtvaart was belangrijk voor de verdediging. En om vliegen te ontwikkelen, was ook afzet van te ontwikkelen kennis/infrastructuur naar burgerluchtvaart nodig. Nu is het een vergaand uit de hand gelopen subsidiestelsel; er wordt geen geld verdiend maar veel vervuild, want het zorgt voor enorme hoeveelheid aan CO2 uitstoot. Remedie? Maak vliegen duurder, om milieuvervuiling te beperken. Groen-liberale oplossing heet dat.  Een soortgelijke gedachtegang komt ook op bij landbouwsubsidies: toom de overproductie in, beperk uitstoot van ongewenste hoeveelheid voedsel/ongewenste consumptie. Veranderingssubsidies voor boeren moeten houding/bedrijfsvoering veranderen. Ooit waren subsidies bedoeld voor ontwikkeling van industrie en publiek belang. Maar nu werken ze averechts, schaden zelfs! En toch blijven we zo doorgaan. Tja, Foodlog kan makkelijk praten. Wie wil deze mooie subsidies nou afschaffen??? Wordt alles veels te duur.

 

Maar het mooiste nieuws van deze week is de labrador, die een reekalfje uit zee redde. Prachtig.