columns

Heerlijk, koe Hermien is veilig in het rusthuis en mag met maatje haar oude dag slijten. Top. En YES, de donorwet is erdoor! Helaas pas per 2020, maar ok, men wil e.e.a. zorgvuldig communiceren. Want we zijn een beetje dom om het gelijk te snappen.

 

Stierennek-Teevie heeft stukken achtergehouden over lieverdje Holleeder waardoor deze ten onrechte is veroordeeld voor afpersen en bedreigen. Straks krijgt Holleeder nog schadenvergoeding? VVD-Van Haga bluft en dreigt; toch komt er een integriteitsonderzoek over zijn malafide verhuurpraktijken; Thierry is wars van democratie in zijn partij FvD en Halbe dacht eerst nog, met een leugentje over zijn niet-plaatsgevonden bezoek aan de Datsja van Poet mee weg te komen. Na amper 4 maanden moet ie zijn BuZa-avontuur – niet gehinderd overigens door kennis, kunde, diplomatieke ervaring of politieke antenne – stopzetten. 1 leugen te veel . Mark had het verkeerd ingeschat. Of dacht ie, dat de elite ermee weg kan komen? Halbe kan weer duiven melken en daar zijn visionaire verhalen vertellen. Met enkeltje Fabeltjesland de politiek uit, las ik in de media. Mag wat kosten, zo’n flopper.

 

Het land verarmd, maar de president houdt vakantie op de Malediven. Porosjenko van Oekraïne. Waarom maar 1 leven leiden, als 2 ook kan moet ie gedacht hebben...Met privé jet op een eigen eiland. Top. En omdat niemand dit mocht weten, reisde hij onder de naam Pedro Incognito. LOL...half miljoen voor deze korte vakantie, terwijl volk armoede lijdt? 4 jaar geleden vond de revolutie plaats, maar niemand weet, wat ie doet, hoe hij zou hervormen en of beloftes zijn nagekomen. Of ging het toch maar om verrijking van zichzelf? Op nieuwe wijze leven, was zijn slogan. Ja, ja...Nog steeds onrust, vechten, geen hervormingen, inkomsten zijn pover en zijn zoetwarenbedrijf Roshen is ook nog niet verkocht... FAZ

 

Overigens, toen de politieke elite stiekem vooral rustig aan deed met de formatie, was er geen ‘’echte’’ regering. Liep alles op rolletjes. Reden te meer om eens kritisch te kijken of we niet met minder – maar betere – bewindslieden kunnen volstaan? Is maar zo een idee...

 

Nu is maar 10% v/d stroom in Egypte duurzaam, 90% komt uit warmtekracht. Jarenlang waren de prijzen voor solar of windenergie veels te duur voor het land. Maar...da’s verandert. Tot 2022 gaat solar ruim 20% opwekken en tot 2035 wordt 35% aan duurzame energie verwacht. In Benben wordt een foto-voltaik-installatie gebouwd, die de grootste wordt ter wereld, als tenminste India en de VS niet nog grotere bouwen. De 1650 megawatt komt neer op die van een grote kerncentrale. 2019 start de productie. Der Spiegel.

 

Tsjechië wil weer een verplicht leger-onderwijs invoeren. De scholieren moeten leren wat het is om een Tsjech te zijn. Het vak werd 1991 afgeschaft. Maar nu komt ie weer, als gevolg van het initiatief van de rechts-populistische partij ANO (actie van ontevreden burgers), die de verkiezing in de herfst won. Grondbeginselen over het leger, een 1e-hulp cursus en het juiste handelen bij een terroristische aanval moeten in het schoolplan komen. Wil Europa/wij echt meer Oost-Europa?

 

Sorry, foutje...de deskundige, die fouten in een gewraakt milieurapport over Lelystad Airport moest herstellen, blijkt getrouwd met de directeur van de onafhankelijke commissie die het rapport daarna moet beoordelen...Sharon erkende rekenfouten en gaf opdracht tot verbetering. Maar De Stentor ontdekte, dat de MER-expert dus is getrouwd met die directeur v/d commissie. En oh ja, die MER-pief was daarvoor 5 jaar directeur van de commissie. Onafhankelijk was het toch?

 

Senaatsleden krijgen 40.000,00/jaar voor 38 bijeenkomsten. En ruim 38 keer (!) gebeurde het, dat een of meer senatoren niet deelnamen, want afwezig voor buitenlandse vakantie. Niet alleen Marleen, maar ook Annemarie, Ton en nog zo wat senatoren. Ondanks dat de 1e kamer 15x/jaar de wekelijkse vergadering overslaat wegens ‘’reces’’ blijkt het deze elite te kort. Hoog tijd om dit soort lieden aan te pakken. Wie niet komt opdagen, wordt niet betaald, stelt Lena. De meesten hebben nog nooit een ‘’echte’’ baan gehad/gewerkt, maar ze staan natuurlijk boven het gewone werk-gepeupel.

 

50 km voor de kust v/h Japanse eiland Kyushu smeult een reusachtig gevaar...de Kikai-krater is een supervulkaan onder het zeeoppervlak, en als die uitbreekt, verwacht men dat ruim 100 miljoen mensen direct in gevaar komen. Er zijn maar weinig supervulkanen – o.a. de Yellowstone of de Phlegraische velden in Zuid Italië. Deze – die op maar 30 meter diep een reusachtige kamer vol heet magma bevat, brak 7300 jaar geleden voor het laatst uit. FAZ

 

DDD heeft meer geld nodig, maar door verlaging van belastingen moet ie’t elders halen. Plan: extra belasting voor bedrijven uit landen, die thans VS-producten bij invoer belasten. Om het leger, de Muur en nog zo wat zaken te financieren, verlaagt hij de uitgaven voor sociale programma’s. En landen, die de VS ‘’uitbuiten’’ moeten maar bloeden. Voor de sanering van infrastructuur wil ie de komende 10 jaar 200 miljard $ uitgeven, met goedkeuring v/h congres liefst. De rest moet door de resp. Staten binnen de VS opgehoest worden. Oh ja, en door investeerders. Lijkt een beetje op het EU-investerings-initiatief, waarbij Juncky ook zoiets van plan is...

 

NL en België blijken geen overleg te hebben gevoerd over dubbele belasting van Nederbelgen (?), terwijl dat vlg. belastingverdrag wel moet. Menno gaat alsnog overleggen. Mosterd na de maaltijd...Miljarden voor verpleeghuizen? De door het Zorginstituut begrote 2,1 miljard/jaar kan veel lager. Bedachten MvG en ambtelijke organisaties; ga je toch gewoon nieuwe berekeningen met andere personeelsnormen creëren? Schaalt heeeeeel veeeeeel geld.

 

Als de NASA en ESA met Space-X willen concurreren, moeten ze wel flexibeler worden! M.n. de Ariane 6 is een stuk duurder dan de Falcon Space-X...Nog is de Ariane goed voor 50% v/d markt. Maar dat kan gauw veranderen, tenzij men werkelijk efficiënter en kostengunstiger gaat opereren. En waarom moet je elk onderdeel opnieuw uitvinden als er goed spul verkrijgbaar is? En waarom moet Europa dit soort megaprojecten willen doen?

 

Transavia mag de piloot, die met zijn vader betrokken was bij een dodelijke straatrace, niet ontslaan. Oordeelde de rechtbank. Dat ie zich extreem gevaarlijk in het verkeer had gedragen, betekent nog niet dat hij zijn functie als piloot niet goed uitoefent. En het ongeval was al bekend toen TA hem in dienst nam. Dan is er toch niks aan de hand maar toch wilde TA hem ontslaan? Hoe krom kan ‘’recht’’ zijn?

 

3-d-voetgangerspad: de remedie tegen hardrijders? In Oostenrijk en IJsland zijn al proefprojecten. Of die de scheurders stoppen en de voetgangers beschermen? In Indië en China zie je ze al vaker. Maar als het regent (of het is nacht) dan is het slecht te zien, dat visuele trucje. http://www.sueddeutsche.de/auto/fussgaengerueberwege-d-zebrastreifen-sind-eine-rettende-taeuschung-1.3855841

 

De grootste orthodoxe kerk v/d wereld. Komt in Boekarest/Roemenië te staan. Het patriarchaat wil het voormalige Ceausescu Paleis overtreffen....De orthodoxe kerk vormde  voor de voormalige dictator weinig gevaar; net zo min als de huidige corrupte regering. De kerk ziet zich alleen voor het ‘’hemelse’’ en dus niet voor het ‘’heden’’ verantwoordelijk; heel praktisch, want daardoor is er geen sociale hulpverlening of ouderen/ziekenzorg. Ze zamelen wel geld in...voor deze megalomane nieuwbouw. De Nationale Kathedraal. Jawel. De grootste orthodoxe kerk ter wereld. Nog machtiger dan het Pentagon of de Pyramides of het paleis v/d opper-dictator. Pardon? Roemenië is arm, zit niet te wachten op zo’n idiote reuzenkerk, die gebouwd wordt voor een onbekend bedrag, maar bij de start al ruim 200 miljoen bedraagt. Maar het is nodig. Voor zelfbevestiging v/h patriarchaat. Naar de geest van Ceaucescu.

 

Heeft Tsipras de justitie gemanipuleerd? De Griekse politiek en de centrale bank werden in hun grondvesten geschud door onderzoeken naar corruptie en zo. Die naar mening v/d linkse regering van Alexis diepgaande illegale confuselementen door de oppositie zouden blootleggen. Jawel. Maar de oppositie zegt juist dat de onderzoeken gevolg zijn van machtsmisbruik van Justitie door de regering, die in de komende verkiezingsstrijd een moddergevecht tegen de gevestigde partijen wil uitlokken. Van corruptie worden o.a. ministers van Gezondheid, Financiën en Sociale zaken verdacht uit Nea Dimokratia en Pasok. Pikant zijn de onthullingen om dat daarbij ook de huidige EU-vluchtelingencommissaris Avramopoulos en de Griekse Bank directeur Stournaras betrokken zijn. Tientallen miljoenen Euro aan smeergelden naar Novartis zijn gegaan, die zo betere verkoopprijzen en hogere afzet in Griekenland kon realiseren. Is er iets verandert daar? Nee.

Zelfredzaam moet de burger zijn. Vindt de overheid. Ondertussen gaat AOW-leeftijd omhoog zonder dat je’t kan bijpassen; verprutsen topflop-ambtenaren kapitale fouten projecten en nu wil men morrelen aan ons pensioen. Woutertje Koolmees wil dat we 3 bedragen zien. Maar een ‘’expert’’ op de radio vindt dit veel te lastig voor ons. We zijn te dom om’t te snappen. Maar niet om te dokken.

 

Noord Korea koopt via de ambassade in Berlijn hoogwaardig technisch materiaal voor raket- en atoomprogramma’s. De Duitse Dienst van Veiligheid weet het. Kan’t nauwelijks voorkomen. Huh? LOL...en Algerijnse juwelier wilde goud kopen in Turkije. Vanwege beperking van cash, stopte hij bijna 145.000 aan (300) geldbiljetten in zijn darmkanaal. Kreeg ie het er verdorie daar in Turkije toch niet weer eruit? Moest ie geopereerd worden...De politie nam het geld in beslag en hij kon weer terug. Oeps, foutje...

 

Zuma blijkt te weigeren om af te treden. Dacht dat er een riante deal eind vorig jaar was gesloten zodat hij in stijl kon verder leven? Nu oppakken en in een donker hol stoppen. Niks ‘’belonen’’ voor schandalig gedrag. Je kunt het ook overdrijven. Republikein Ryan schreef op Twitter over een secretaresse, die profiteert van DDD’s belastinghervorming. Ze ging wel 1,50 $ per week vooruit. En hij wiste het bericht weer. Want nu bleek toch echt wel, dat de regering vooral cadeaus voor de rijken bracht...

 

Gebakken lucht verkopen is lucratief. Maar...de flinke koersval liet ca. 46 miljard $ aan bitcoins verdampen. Aldus Coinmarketcap, zich baserend op honderden bitcoinbeurzen. Nep-valuta-nep-winst-nep-verlies. Wat een nep. En de ineens fors gestegen hoeveelheid aan NL-beleggers in cryptovaluta heeft ook al 2 miljard $ verloren. Ach guttegut.

 

Duitsland gaat een 25.000 Algerijnse Holocaust overlevenden compenseren. De meesten wonen in Frankrijk. Ze krijgen eenmalig 2556 Euro pp. Resultaat van onderhandeling v/d Claims Conference en Duitse overheid. Opgericht werd deze organisatie in 1951 als overkoepelende Joodse organisatie die zich inzet voor herstelbetalingen voor overlevenden v/d Holocaust of hun erfgenamen. Een lang verwachte erkenning voor de groep joden in Algerije, die leed onder anti-Joodse maatregelen v/d nazi-bondgenoten zoals het Vichy regime. Ze werden beperkt in onderwijs, politiek leven en werk en beroofd v/h Franse staatsburgerschap, omdat ze joden waren.

 

Sociale-media-itis: mensen, die ziek worden/niet meer functioneren, doordat ze continu bezig zijn met iPhone, tablets, Instagram, Twitter etc.. Als dit als aandoening wordt erkend, kan behandeling in de basisverzekering opgenomen worden. Onzin! Net als comazuipen doen mensen dit zelf. Ze kunnen ook die dingen uitzetten. En ouders moeten hun kinderen leren om b.v. niet tijdens het eten dat ding naast zich te hebben. Moeten ze wel zelf het goede voorbeeld geven. Watjes. Ziekte ammehoela. Discipline is nodig: uit dat ding!

 

Het blijft nog even spannend rondom de donorwet. Wat ik kwalijk vind is dat het recht op zelfbeschikking v/d overledene genegeerd wordt als nabestaanden geen donatie willen toestaan, ook al wilde de persoon dat wel. Als nabestaanden daar niet goed mee kunnen omgaan, is dat hun probleem! Zet die ook op de lijst met niet-donor-willen zijn. Wie niet wil geven, heeft ook geen recht tot ontvangen. Vindt Lena.

 

 

Macron; de reizende Fransioolse president: van evenement naar conferentie of ander belangen/egotripje. Snap het wel. Te veel gedoe intern. Nu moeten de goudgerande ambtenaren-arbeidsvoorwaarden op de schop (eigenlijk is 50% overbodig als ze efficiënter werken...); het ‘’gedoe’’ in Calais is nog allesbehalve opgelost. En nu wil Corsica meer onafhankelijkheid, terwijl ze praktisch totaal afhankelijk zijn van de Fransiolen (het geld dan) om te overleven. Afleiding! Nu we het toch over de Fransiolen hebben; die weerstand tegen de pulsvisserij? Is ook  niets anders dan te proberen, om de financiële situatie v/d vissers op te krikken, want de vloot is technisch ‘’oud’’ en er is geen visserijbeleid. 5-0 achterstand dus. De NL-regering hielp haar vissers om een gunstige uitgangspositie te bereiken t.o.v. concurrenten. En dat die Hollanders handiger zijn, dat pikken de Fransiolen niet. Niks  ecologie, duurzaamheid, vis- ov zee gezondheid of mishandeling van vissen en zo. Geld, dat willen de Fransioolse vissers, want anders verzuipen ze. https://www.foodlog.nl/artikel/luister-goed-naar-franse-vissers-ze-zoeken-geld-en-een-toekomst/

 

Nederlanders zijn het sparen verleerd, lees ik. Pardon? Banken geven 0 rente, en de ECB koopt massaal kwalijke schulden op. Dat is er aan de hand. Met dank voor niks aan Supermario en banken! En Hoogleraar Boelhouwer vind dat de aflosboete  een vorm van vermogensheffing is.  Aflossing = vermogen waar je profijt van hebt, zou je dat geld op de bank hebben heb je er ook profijt van. Maar dat is nu juist het punt! Je investeert in je huis (plus doet onderhoud) en op de bank krijg je niks voor terug. Terwijl je wel op aandringen v/d overheid afloste!? En oh ja, we moeten samen energie besparen door een warme trui...want de verwarming moet omlaag (vanwege minder gas....). Algemeen belang? Kan’t nog  gekker?

 

Dat het in België niet al te best staat met de kernreactoren, da’s bekend. Naast Tihange 2 & 3 is er ook Tihange 1;  niet al te ver van Keulen en Aken..En alleen tussen 2013 – 2015 vonden daar minstens 8 precursor-(= voorbode) voorvallen plaats. Problemen in een kernreactor, die vlg. experts tot kernsmelting kunnen leiden. En dan hebben we’t nog niet over de bijna-ongelukken met noodstoppen etc. bij Tihange 2 en Doel 3&4. Door brand, breuk van een smeerolie-pomp en nog zo wat gedoe. Oeps. Lichtelijk ongemak in Duitsland... https://www.ksta.de/29600128 En alsof het nog niet genoeg is: in Frankrijk blijken minstens 10 v/d 58 kerncentrales gevaarlijk. Het boek Nucléaire, danger immédiat“ („Kernkraft, unmittelbare Gefahr“), roept gerede twijfels op. Het is niet de vraag, of er een groot ongeluk mogelijk is, maar wanneer, aldus de auteurs. Het risico thans is groter dan ooit. En 2/3 v/d bevolking woont minder dan 75 km van een kerncentrale vandaan. Des te pikanter, omdat de kerncentrale-beheerder EDF een verlenging van de looptijd van de Franse reactoren met 60 jaar wil voorstellen...

 

Honderden jaren bleek het aardmagneet-veld stabiel, sinds 1840 zien we echter een afzwakking met ca 1/6. Nog schermt het ver tot in de ruimte reikende magneetveld de aarde voor straling vanuit de ruimte af. Maar voor hoe lang nog? Een simulatie van het VS-weerstation NOAA laat zien, dat de magnetische pool, dichtbij de geografische Noordpool, zich met ca. 1 km/week van Canada richting Rusland schuift. De laatste pool-omkering vond ca. 780.000 jaar geleden plaats. Het zou dus weer kunnen. En dan zou de hoge-energie v/d zonnewind diep in de atmosfeer dringen en met name elektronica verstoren. Verdomd onhandig voor vliegtuigen, satellieten, energie- en communicatienetwerken. http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/die-rapide-wanderung-des-magnetpols-der-erde-animation-a-1191105.html

 

Wat hebben het schilderij Hylas en de nimfen van Waterhouse, Grid (pitstop)-dames, lingerie, make-up, kort rokje/hoge hakken, het Canadese en NL volkslied, mannen op de Huishoudbeurs en Victoria’s lingerie show met elkaar gemeen? Niet gender-neutraal en vrouw verwordt tot lust ‘’object’’ en dat kan vlg. #metoo anno 2018 niet meer. Op naar Objectivisatie! Van de ruim 17 miljoen mensen in NL vindt tussen de 0.01 – 0.2% zich niet ‘’passen’’ in eigen lijf. Een klein aantal mensen laat zich opereren. Een nog kleiner aantal  – de non-binaire-transgenders – voelt zich miskend, als we hen aanspreken met hij/zij. Neutraliteit wint het van diversiteit, als het vlg. een handjevol gender-neutraal-voorschrijvers gaat. 99% v/d Nederlanders moet zich conformeren. Huh? Stel voor, dat de kleine gemeenschap, die zich niet ‘’thuis’’ voelt bij man/vrouw, ermee leert omgaan. Het fenomeen zelf staat hier niet ter discussie. Gender (wat iets anders is dan geslacht) is een vrije keuze. En waarom moet de maatschappij zich aanpassen en kosten maken om aan persoonlijke keuzes tegemoet te komen? Daar gaat het om! Niet of iemand genderneutraal mag zijn of niet.

 

Waarom wil Dolfinarium Harderwijk bruinvissen fokken? Bedreigt is de soort, dus fok is nodig, zeggen ze. In een mini-plasje water? Terwijl deze dieren de zee nodig hebben? World Animal Protection bestrijdt, dat bruinvissen een bedreigde diersoort zijn; ruim 300.000 leven in de Noordzee. Het fokken met zeezoogdieren draagt niet bij aan de populatie in het wild; want die gefokte dieren maken nauwelijks kans op overleving, omdat ze het natuurlijke gedrag niet leren in gevangenschap. Het Dolfinarium wil niet fokken om ze later uit te zetten, maar voor ‘’bevoorrading’’ van hun parken...Bah. Deze dieren horen niet in Dolfinaria thuis.

 

Het Turkse parlement buigt zich over een wetsvoorstel om belasting te gaan heffen op elektrische auto’s. Deze zijn nu nog, net als in Nederland en veel andere Europese landen, vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting. Dat meldt de Turkse krant Hürriyet. Volgens het voorstel zou het belastingtarief voor elektrische auto's op 25 procent van het bedrag voor benzine- en dieselauto's komen te liggen. Sinds 1 februari wordt de motorrijtuigenbelasting in Turkije niet alleen meer op basis van bouwjaar en motorinhoud vastgesteld, maar wordt ook de nieuwprijs van het voertuig meegewogen.

 

Senator Barth treedt dan toch af (met behoud van riant 3,2 jaar wachtgeld?) en viert lekker vakantie op de Malediven. Opvolger voor haar? Te laat voor stemming. PvdA blijft slappe hap. Schande. 

Discussie rondom donorwet. Lena snapt het niet. De maatschappij moet er toch een zijn van (selectieve?!) participatie en solidariteit? 80% v/d burgers wil een donatie ontvangen, maar slechts 20% zou willen geven? Enne hoezo donatie verplichten? 2x krijg je een brief. Kies Ja of nee. En altijd herroepbaar. Dus jij, niet de overheid bepaalt. Met heel veel nepargumenten is het debat in de 1e kamer gevoerd. Absurd en vol nepargumenten. Er is keus. En da’s eerlijk en solidair!

 

Lees ik over dierenasiels...die hun zwarte katten niet kwijt kunnen....want ze zijn niet fotogeniek op selfies...nou, ik ben dol op zwarte katten, met of zonder wit. En selfies? Belachelijk...

 

Gaswinning: een miljarden business voor NAM, Exxon, Shell en overheid. En al in 2012 werd het advies gegeven, gaswinning tot 12 miljard m3 te beperken i.v.m. aardbevingsschade. Pas in 2014 werd aarzelend de productie ietwat verlaagd (nadat het eerst omhoog getrokken werd naar 53 miljard... In het kader van Henkie ‘’we konden het toch proberen’’?). Nu is wederom het advies: max. 12 miljard. Code rood. Waarom is gewacht tot a) code rood, is b) niet geluisterd naar advies uit 2012; c) waarom niet veel eerder gekeken ‘’hoe buitenlandse contracten afbouwen’’ of d) duurzamer en minder energieverbruik door grote bedrijven en e) en hoezo hoeft de NAM straks maar een 5 miljard te betalen en draait de overheid (de belastingbetaler dus) met 11 – 16 miljard minimaal op? Allen maakten ze winst! Ik hoor het al gonzen ‘’bezuinigen’’. Steeds ging winst voor veiligheid. En  roept Pinoccio, dat verlaging van 21,6 naar 12 miljard m3 niet al te snel kan, want dan komen (vooral) bedrijven (en buitenland) en huishoudens en in gevaar? Nu neemt men de tijd tot maart. Na de verkiezing volgt uitspraak. Welja...vooral geen stemmen willen verliezen. Zie o.a. https://www.volkskrant.nl/binnenland/-minister-wiebes-zo-klem-als-een-deur-na-adviezen-van-toezichthouder-en-gasunie-over-gaswinning-groningen~a4564809/

 

Ja, ja, bestuurlijk zwaargewicht en topflop-ex-staatssecretaris Martin (ja, die met zijn moeder in het verpleegtehuis...) komt in de Raad van Toezicht van de AFM. Voor 4 jaar. Kan ie makkelijk aan naast zijn baan als bestuursvoorzitter v/d Reinier Haga ziekenhuisgroep. Heeft dan ook puike ervaring als ex-topman van PGGM en in de politiek.

 

Het klonk zo hard; dat gejuich om ‘’Amsterdam heeft de EMA binnen’’. En dat zou veel geld opleveren. Bepaald geen financiële flop, heette het. Nou...de plannen zijn gewijzigd, want de EMA gaat tijdelijk neerstrijken in Sloterdijk, totdat het nieuwe prestigieuze gebouw aan de Zuidas klaar is. Kost NL 30 miljoen. De tijdelijke extra ruimte, in afwachting van ‘’gebouw klaar’’ bliefde de EMA niet met haar 900 medewerkers. Het pand in Sloterdijk is voor 1 jaar dan zetel. Maar wel met een 10-jaar’s contract (!); gebruikelijk voor dit soort contracten, maar onbegrijpelijk. Oh ja, het Rijk kan het daarna kopen of verhuren. Dat scheelt. De tijdelijke huur voor de EMA betaalt NL. Geheim!...Maar lijkt op 2,6 miljoen/jaar uit te komen. Daarnaast de komende 3 jaar 10 miljoen elk voor de EMA; voor verhuiskosten van tijdelijk naar vast pand, rijkssubsidie van 2,5 mio voor begeleiding van EMA-personeel bij verhuizing en een kantoortje in London met helpdesk hiervoor...Ooit moet de EMA gunstig uitpakken voor NL. Na de bouw (ca. 300 miljoen of meer). Of niet. 

America first...lijkt me hoog tijd worden. Infrastructuur verbeteren b.v.. Diep onder de Hudson River tussen Manhattan en New Jersey ligt een eeuwenoude spoortunnel, die zwaar werd beschadigd door de superstorm Sandy. Er gaan nog steeds ruim 200.000 passagiers over die rails. De ingenieurs eisen spoedige vervanging, en dat kost ca. 12 miljard $. In 2015 had de Obama-regering 50% van dit geld gegarandeerd, en de plannen liggen zowat klaar. Maar DDD heeft de Havenautoriteiten medegedeeld, dat de deal niet bestaat...Lokale overheden zijn verbijsterd, en de alarmbellen rinkelen over de potentiele consequenties van verdere vertraging. Gaat het mis? Chaos voor forenzen. CNN. 

Egypte glijdt steeds meer af naar een dictatuur...Wie de president El-Sisi uitdaagt, staat met tenminste 1 been al in de gevangenis. Moesten meerdere kandidaten voor de verkiezingen in maart de afgelopen weken reeds pijnlijk ervaren. Van democratie naar dictatuur! FAZ.

 

Het gaat zo goed in Europa? Helaas leven te veel landen meer en meer van een afbrokkelende niet-bestaande substantie. Vooral Frankrijk baart economen zorgen. In Die Welt uitvoerig bericht over de verschillen tussen landen. En met name Frankrijk zakt op de lijst van kredietwaardigheid voor het eerst weer sinds 2014. Een nieuwe gouden eeuw voor Frankrijk? Zeker bitcoin-goud...  https://www.welt.de/wirtschaft/article172990483/Macrons-strahlendes-Frankreich-gefaehrdet-Europas-Aufschwung.html

 

Steinmeier wil dat Duitsland (en Europa) onderscheid maakt tussen economische migranten en vluchtelingen vanwege oorlog/vervolging. Politieke vluchtelingen hebben recht op asielrecht en bescherming. Degenen op zoek naar ‘’beter leven’’, hebben niet eenzelfde recht, noch het recht op opname in Duitsland. Niet elke (nood-) situatie kan een eis voor opname in een Europees land  opeisen. Politiek, economisch en ethisch lijkt hier wat voor te zeggen. De realiteit is, dat altijd mensen op zoek gaan naar ‘’iets beters’’...Dus is een antwoord, een oplossing nodig. Niet retoriek om niet-gerechtigde migrantenstroom te stoppen. En helderheid. Kansloos? Terug zonder start asielprocedure. Kansen bieden in eigen regio’s (en dealen met corrupte dictatoren).

 

Kunnen we van de gezapige, overwegend mannelijke ‘’elite’’ met gelijksoortige achtergrond/leeftijd/ervaring op het WEF verwachten, dat zij de uitdagingen, de problemen weten op te lossen, waar af en toe in Davos zo groots over is gesproken? Is het niet meer v/hetzelfde, navelstaren, egotrippen en schouders ophalen? Een v/d constateringen van het WEF was, dat technologie en andere factoren consequenties opleveren voor banen; met name banen van vrouwen. Het 42-pagina rapport gaat over het creëren van waarde in de hedendaagse economie, waarbij hogere eisen aan kennis/kunde en specialisaties worden gesteld. En het geeft blijk van de  gender-ongelijkheid. En over een hoopvolle behoefte, om belangrijke waarden in opleiding te koesteren (liefst met gelijkwaardig salaris dus...?). Het sluit aan op het 11/2017 rapport over Global Gender Gap, waarbij de gelijkschakeling namelijk – als het in het trage tempo gaat zoals nu, pas in 2234 plaatsvindt.....France24.

 

Jarenlang hebben BMW, Daimler en VW samen met Bosch achter een wetenschappelijke façade proeven uitgevoerd met o.a. apen. Om aan te tonen, dat inhaleren van diesel geen schadelijke effecten had. Ook NL heeft overigens proeven gedaan. Na hevig protest distantieert zich de Duitse autobranche thans hiervan. Het inzicht, dat dit niet ‘’de weg’’ is, komt laat. Na de uitlaat-gas-affaire, de systematisch opgeleukte/gemanipuleerde schadelijke-stoffen-meting bij dieselauto’s en na openlijk protest. Maar ondersteund en bevoorrecht werd de auto-industrie door de politiek. Alleen zo is de absurditeit van het verlies van realiteit van deze branche te verklaren. En tot nu toe waagt het nauwelijks een politicus, om hard op te treden.

 

Hoorde op de radio over ‘’wij moeten downsizen’’. Wij mensen dan. Hoe kleiner we worden, hoe minder resources we nodig hebben. Kleinere auto’s, kleinere huizen, minder eten, minder land nodig, minder ziektes, langer leven. Wow! Maar willen we dat? Afgezien van o.a. de Tiny House beweging?  Volgens kunstenaar Arne Hendriks, ‘’expert op het gebied van de krimpende mens’’ wel degelijk. Zie artikelen hierover: https://www.rabobank.com/nl/about-rabobank/in-society/art-collection/news/2017/the-incredible-shrinking-man.html  En hij vindt:    http://www.arnehendriks.net/ ... Centraal daarin staat de gedachte dat we een situatie van overvloed tegemoet kunnen krimpen, niet door aanbod te verhogen maar door vraag te verkleinen. Zo’n gedachte lijkt in te gaan tegen de huidige economische obsessie met continue groei maar is dat ook zo? Kan kwaliteit de plaats innemen van kwantiteit? Is een duurzame relatie met de planeet uiteindelijk niet veel rendabeler?... en ook nog hier meer te lezen: https://jiriglaap.files.wordpress.com/2012/06/opmaakinterviewarne.pdf. En hij stoelt daarbij op een speculatief onderzoek van ‘’The incredible shrinking man’’: http://www.the-incredible-shrinking-man.net/. Mens van 50 cm. .. https://vicemoney.nl/2018/01/25/de-film-downsizing-neemt-economische-ontgroei-wel-erg-letterlijk/ . Ongroeien, ofwel krimpen dus. Enne….misschien is downsizing een optie tegen Alzheimer en Dementie en zo, die o.a. een gevolg zijn van onze grote unieke krimpende hersenen als we ouder worden....? https://newscientist.nl/nieuws/krimpend-brein-uniek-voor-menselijke-ouderdom/  Interessant.

 

Anno 2018: het Poolse parlement heeft de omstreden wet aangenomen, waarbij het begrip ‘’Poolse concentratie/vernietigingskampen’’ verboden – en dus beboet met geld/gevangenisstraf – wordt. Israël beschuldigt Polen ervan, de wandaden van de Holocaust te willen ontkennen. Voor de Poolse vanzelfsprekendheid, om het de eigen historie tijdens het Nazitijdperk af te rekenen, is deze openbare afschuiving van schuld systematisch. Polen is slachtoffer, geen dader. SZ

 

Ik vind het toch zo reuze knap, dat er steeds weer topflopprojecten bij de overheid uitdraaien op nog veel meer – niet begrote – kosten... De staat krijgt het nieuwe RIVM-gebouw in Utrecht drie jaar te laat en moet miljoenen euro’s bijbetalen. De laboratoria waren niet trillingvrij te krijgen. Want men had de trillingen v/h verkeer onderschat....Die mogen niet doordringen tot de 275 laboratoria in het gebouw. De bouwers moesten meer dan een jaar extra rekenen om het ontwerp kloppend te krijgen. Ondanks dat dat de verantwoordelijkheid van de bouwers is, betaalt de staat nu toch bij. De enige overgebleven bouwer levert het gebouw minstens drie jaar te laat op. De anderen zijn met ruzie en forse verliezen vertrokken - het complex is nu al tientallen miljoenen euro’s te duur. Voordat er één heipaal de grond in ging, moest de staat al miljoenen extra toezeggen en betaalt ze eerder dan afgesproken. Wanneer ontslaan ze top-flop-super-ambtenaren die van onderhandelen geen klap weten?

 

DDD-chantage: ik krijg 26 miljard voor de te bouwen muur, en jullie scherpen de migratie-regels aan, of de legalisatie van 1,8 miljoen migranten gaat niet door. Proberen kun je. Net zoals ‘’als de Palestijnen niet aan de (VS-) onderhandeltafel komen, schrap ik alle bijdragen’’. Kennelijk heeft hij de basisprincipes van ‘’hoe doe ik win-win’’ zaken verward met “America First, and I win. Always’’.

 

Onbegrijpelijk; zo wordt belastinggeld verkwanselt: leer geen NL, maar ontvang wel geld? Gemeenten controleren niet, of bijstandsontvangers de NL taal machtig zijn. Kennis bijspijkeren? Welnee. Korting op uitkering? Te veel gedoe. Terwijl het Rijk deze eisen stelde. Vlg. het CBS ligt dit ‘’politiek gevoelig’’. Echt? Gemeenten dienen het Rijksbeleid uit te voeren! Toch?

 

Llijkt meer wishfull thinking dan realiteit...Die gekke Labour in Engeland toch; belooft, dat ze voor elke dakloze in Engeland een huis willen kopen (!) al hun partij wint bij verkiezingen. Aldus Corbyn.  8000 huizen zouden ze gelijk kopen en ze aan mensen geven, die buiten slapen. En ook zouden gemeenten terreinen, die bewust zijn verlaten/leeg staan, vorderen om mensen te huisvesten die op wachtlijsten staan. Aldus The Independent.

 

Moet van Europa; je eigen kernafval opslaan. Dus kwamen OPERA-studies in opdracht van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid & Stralingsbescherming ANVS, deels betaald door eigenaar EPZ v/d tijdelijke opslag Borssele. Er zou nog geen geschikte locatie zijn in NL. Maar..onder heel NL bevindt zich zogeheten  Boomse klei, dik en zelf dichtend. Wordt al gebruikt voor berging in het Belgische Mol. NL zou daar ook kunnen opslaan, want eventuele radioactiviteit zou pas na 200.000 jaar naar boven komen. Aldus 7 jaar studie.  Hoogradioactief afval is voornamelijk afkomstig uit opgebrande brandstofstaven van kerncentrales in Borssele en Petten, die in Frankrijk worden opgewerkt. Dat afval is zeker vijfduizend jaar zeer actief. Laagradioactief afval uit ziekenhuizen en de industrie kan soms miljoenen jaren blijven stralen. 
Uit de berekeningen en simulaties blijkt dat voor de Nederlandse hoeveelheden afval in het jaar 2100 op 500 meter diepte een gangenstelsel nodig is van 1,4 vierkante kilometer, met tientallen kilometers gangen en opberg galerijen. Het afval  moet verglaasd worden verpakt in betonnen en stalen vaten en verzegeld. Zo’n complex kost wel 2 miljard. En duurt dertig jaar om aan te leggen en te vullen, aldus OPERA. De gebruikte vaten zullen ongeveer 35 duizend jaar intact blijven. Gaan ze lekken, duurt het in de scenario's nog 200 duizend jaar voordat het afval eventueel het oppervlaktewater kan bereiken. Voor NL is dus een oplossing mogelijk. Maar...ieder land moet apart zijn nucleaire afval opslaan? staten – zoeken naar de beste optie? En wat, als een land niets doet of een optie kiest die niet safe is? Nu al zijn er rapporten die melden, dat het met de coördinatie/veiligheid tussen NL/B en D niet echt super is gesteld inzake dit soort thema’s.

Waarom kon Azië zich in de afgelopen 30 jaar wel zelf voeden, en Afrika niet? 1)Afrikaanse landen staken zich in de schulden bij Wereldbank en IMF. De neoliberale gedachte heerste, dat investeren in landbouw niet nodig was; import was goedkoper en het continent kon geld verdienen in private sector met export van hoogwaardige industriële producten. Afrikaanse leiders zagen in de 80/90-er jaren niet veel in landbouw, de toekomst lag in de steden. Aziatische landen gingen vanaf de 80-er jaren gemiddeld 10% v/h BNP investeren in landbouw om productie te verbeteren. Kolonisatie in Afrika begon later en onafhankelijk kwam veel trager. Langdurige oorlog, slecht/corrupt leiderschap staat opbouw in de weg. Investeerders blijven weg. Zonder investeringen geen nieuwe banen = armoede & honger overheerst.https://www.volkskrant.nl/kijkverder/2018/voedselzaak/artikelen/waar-blijft-de-afrikaanse-landbouwrevolutie/

 

Uitsmijter v/d dag.... Een speciaal duikvaartuig van de Koninklijke Marine wordt ingezet om een zeemijn in het IJ te vinden. Bij baggerwerkzaamheden werd woensdag ter hoogte van het Java-eiland een zeemijn gevonden. Nadat baggeraars de mijn hadden opgedregd en foto's hadden gemaakt, is de mijn volgens de procedure weer teruggelegd op de bodem. Een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft geprobeerd de mijn terug te vinden, maar dat is niet gelukt. Tjonge, jonge....NL op z’n smalst.

Loesje:...aha, belasting is eigenlijk een soort verplichte crowdfunding...

 

Het wordt er niet beter op met apps, iPhones en Tablets en al...Kinderen verleren om te lezen en te schrijven, en da’s slecht voor je hersenen, en met de communicatie gaat het ook bergafwaarts met die Whatsapps...het zou fijn zijn als ouders lichtend voorbeeld geven en een boek ter hand nemen, spelletjes aan tafel doen en weer echte gesprekken voeren. Als je om je heen kijkt – waar dan ook – heeft bijna iedereen zo’n geval in de handen en staart erop...Dat noem ik nou communicatie/relatie-verarming!

 

Ik stoor me aan de economische elite in het ondergesneeuwde Davos.  En het Bacchanaal ‘’Men-only-Charity’’ in London laat weer eens zien, hoe ziek sommige mannen over vrouwen denken (en ik eis dat vrouwen potverdriedubbeltjes eens moeten stoppen met zich laten piepelen!). Ondernemers in NL zijn ineens ‘’overvallen’’ door Pinocchio met zijn uitspraak, dat over 4 jaar duurzame energie of ‘’een ander gas’’ wordt gebruikt door deze grootverbruikers. Ondernemen is vooruitzien! Waarom de burger wel, en jullie niet? Helpt ook de Whatsaap niet meer: niet zien, luisteren, praten of denken.

 

He bah, moest weer uitvoerig beschreven worden, dat 178 ex-kamerleden/oud-ministers/voormalig staatssecretarissen toch weer buitengewoon riante 3-jaar-2-maanden-wachtgeldregeling weten te genieten, voor bijna 20 miljoen over de afgelopen 5 jaar. En dat voor veel comfortabel-pluche-zetel-vastkleven-en (z)append-niet-actief-erbij-zijn-bij-echte-of-onzin-discussies.

 

Ondanks DDD werd na 3 dagen de VS-shutdown voor even weer opgeheven. Tot februari dan. Gesteggel over mensen, ethiek en belangen. En het VS-defensiebeleid wordt anders: de VS richt zich op China en Rusland, in plaats van terroristenbestrijding. Die beide landen zijn nl. ‘’revisionistisch’’ en scheppen een wereld vol eigen autoritaire politieke modellen. En dat is rechtstreekse bedreiging. Vindt de VS.

 

De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) eist ruim 2 ton terug van het bestuur van de voormalige iPadschool van Maurice de Hond. Op de school werd al maanden geen les meer gegeven, terwijl er wel geld binnenkwam. Maar Maurice is ‘’ertegen’’, en bovendien is het geld op. Oh ja, hij was ‘’verkeerd geinformeerd” door het DUO over hoe hij met de sluiting van zijn school moest omgaan. En nu? Stoute jongen en verder over op de orde v/d dag?

 

Zou Carola werkelijk de veel-te-veel-gepamperde landbouwsector aan durven pakken? Eerst een mestschandaal, en nu weer gedonder met kalverregistratie, dat bovendien ernstige gevolgen kan hebben, als je niet meer exact de afstamming kunt traceren? LTO is in elk geval doortastend: dit soort sjoemelaars worden geroyeerd. Zo, en nu nog Grappenmaker een stevige bezem geven, zodat hij de boel kan schoonvegen bij het onderzoeksinstituut WODC; weg uit het Justitiegebouw, en afgelopen dat beinvloeden van onwelgevallige onderzoeksrapporten door politici. Actie, niet weer ‘’onderzoeken’’!

 

Zo snoezig van die Macron. Vanaf nu mag je je in Frankrijk 1x vergissen en dan kan de overheid dus geen straf opleggen. En vindt de overheid dat je de boel hebt bedonderd? Moeten zij’t bewijzen. En ja, er zijn wel wat uitzonderingen, en de wet moet nog nader uitgewerkt worden. Maar het gaat vooral om de ‘’goede verhouding’’ tussen Staat en burger. De consequenties van je ‘’vergissing’’ o.a. bij het betalen van belasting. Want 1x mag je’t fout doen, en mag je zonder boete over start weer door...Vlg. mij gebeurt dit in Spanje bijna standaard. Voor boeven, bankiers en politici dan. Oeps.

 

NL; plaats 7 internationaal als het gaat over sociale gelijkheid. Maar het moet/kan beter. Vindt aldus de zakelijke en politieke elite in Davos. Burgers zijn boos; er is meer dan alleen economische groei! Er is steeds meer ongelijkheid, en dan niet alleen tussen rijk en arm. NL scoort redelijk bij inkomensongelijkheid en armoede (wat heet dat?), en onderwijs en zorg (incl. toegang ertoe) is niet verkeerd. Maar...fiscaal gezien moet NL het beter gaan doen. Progressieve inkomstenbelasting en hogere vermogensbelasting. Dat laatste kent NL niet, maar wel een rendementsheffing. Tot 75.000 wordt iets minder betaald sinds 2017, om kleinere spaarders te ontzien. Groter-vermogenden (boven de 975.000) betalen ietsjepietsje meer. En nu? Gaat Mark, nu hij ook bij deze ‘’elite’’ mocht aanschuiven, hijgend met rode oortjes terug naar NL en zeggen ‘’laten we het WEF volgen’’??

 

Hoor ik op de radio weer een onzin-discussie over kinderen van (niet alleen, maar wel vaker armere) ouders, die ze niet naar de tandarts sturen. In de basisverzekering is deze zorg gratis! Ik wist het wel. Wie zijn kinderen niet minstens 1x/jaar naar de tandarts stuurt, verliest een deel v/d kinderbijslag. Moet je zien, hoe snel dat geregeld is. Is overigens 1 v/d maatregelen voor gezonder leven, je zou natuurlijk ook de gezonde basisvoeding goedkoper en junk- en industrieel voedsel duurder kunnen maken. Maar nee, de lobby won, en dus is het omgekeerd. Gezondheidszorg, he?

Het lijkt wel typisch NL....wat een onzin-navelstaar-hypocriete prietpraat! Eerst over Marco Kroon, de onderscheiden militair, die nu weer kennelijk onder vuur staat. Hallo! In oorlogstijden moet je soms razendsnelle besluiten nemen. En achteraf daarover kritiek uiten? Stop dan ook met uitzenden! En dan vrijdagmorgen op de radio over waar de NL wapens toch terecht komen...Pardon? Hoeveel boter op je kop kan je plaatsen (oh ja, gelukkig is er een boterberg...); communicatieapparatuur van o.a. Thales kan immers ook voor niet-militaire doeleinden gebruikt worden. En ja, dat ze ook in oorlogsgebieden toegepast worden, da’s dan sneu? Kom op zeg! Het verdient zo lekker en dat daarmee mensenrechten geschonden worden, vervelend...En als klap op de vuurpijl kan watje Halbe niet naar de VN vanwege griep...

 

Geruchten, dat China de opkoop van VS-staatsobligaties gaat beperken zorgden even voor wat opschudding. E.e.a. lijkt gebaseerd te zijn op economische-/handels- en politieke spanningen tussen beide landen. DDD blijft zeuren over de onheuse praktijken van deze rivaal...Vanaf deze zomer moeten de VS voor het eerst meer als 2,5% rente betalen bij terugbetaling van 10-jaars-obligaties. En dat komt op een slecht moment, net nu de belastinghervorming van kracht is, en er weer gedimdamd wordt over een ‘’shutdown’’. Enne...met de gigantische reserves financieren de Chinezen een behoorlijk deel v/d Amerikanen...Ruim 1,2 miljard $ aan VS-obligaties etc. hebben ze. Geen ander land heeft zoveel. Of.....was het weer eens fake-news, DDD?

 

LOL....Duitsland overweegt om de VS op de zwarte lijst van belastingparadijzen/ontduikers te zetten..Want de belastinghervorming is naar inschatting van het MvF in strijd met meerdere overeenkomsten. Een lager belastingtarief voor inkomsten uit patenten, licenties etc. van 10% is o.a. in strijd met de G20 en de OECD. En nu? Wie durft?

 

Lena snapt het niet; Venezuela heeft een inflatie van 2900 %, de mensen kunnen nauwelijks aan voedsel komen, en nu gooide hij de ABC eilanden op slot vanwege ‘’smokkel’’. De eilanden klagen nu over tekorten in levering van groente en fruit uit datzelfde land? Bezopen. Waarschijnlijk is de dictator uit op extraatjes voor zichzelf...En ironie ten top...het Venezolaanse leger schijnt de grote smokkelaar te zijn!?

 

Vreemd... In de kern niet juist, zei ie zelf... Het mag niet van de rechter, maar het past wel in een trend: op arbeidsgehandicapten kan worden bezuinigd. Naar voorbeeld van Denemarken installeerde men het nieuwe beschut werken, waar vervolgens kabinet Rutte-I vrolijk ging winkelen en afknabbelen, zodat van het idee niet meer veel overbleef. En zie daar, ineens ziet het PvdA geen bezwaren meer voor Kamerlid Moorlag, want vlg. de commisie van onderzoek handelde hij uit sociaaldemocratische waarden gelijk aan die van de PvdA. Juist; het nieuwe PvdA staat voor sociaaldemocratisch korten van zwakkeren. Vorig jaar nog vond Lodewijk dit soort praktijken laakbaar. Weg geloofwaardigheid als fout/krom politiek zo recht-gesmiezeld wordt. https://www.volkskrant.nl/politiek/hoe-arbeidsgehandicapten-het-kind-van-de-rekening-werden-de-oorsprong-van-de-kwestie-moorlag~a4556998/

 

‘’Nog erger dan u denkt’’, lees je in de originele titel v/h boek ‘’Trump in het Ambt’’ van Pulitzer-prijswinnaar David Cay Johnston. Het gaat niet over zijn haar, ontrouw of zo, daar ging Fire and Fury van M.Wolff al over. Een ietsepietsie over DDD-persoonlijkheid, dat wel, maar Johnstol wil vooral Amerikanen tonen, wat in het afgelopen jaar is veranderd, en ze zich daardoor nu nog laten piepelen. Narcisme is de kern van DDD’s caracter – na-apend wat zijn vader deed – met de bekende contacten o.a. bij de Maffia. Deze ‘’levenservaring’’ uit zich in het gepraat over zijn positie als president, als zijnde dictatoriaal. En bepaald niet Amerikaans. Compromis? Gezamenlijke interesses? Welnee, wraak en destructie van degenen die tegen hem zijn. Rasecht racisme niet uit domheid, maar uit overtuiging. Het zijn vooral de economische losers die op DDD stemmen. Jarenlang hebben Democraten en Republikeinen armere mensen in de steek geladen, en de rijkdom herverdeeld. De woede van de benadeelde mensen komt DDD goed uit. Maar het gaat hem vooral erom, de rijken nog rijker te maken. http://www.faz.net/aktuell/politik/trumps-praesidentschaft/donald-trump-wie-er-das-politische-system-amerikas-zerstoeren-will-15401042.html

 

Nederlanders eerst! Het CNV pleit voor minder werknemers uit andere landen, er zijn voldoende geschikte werklozen – al dan niet omgeschoold – te vinden in NL. Wie niet wil/kan werken of weigert, zich te laten omscholen, die moet gekort worden op de uitkering en verliest alle extra’s. Het kan niet zo zijn, dat mensen de hand ophouden zonder tegenprestatie. Denkt Lena dan. Vast te simpel. En of het wat uithaalt, CNV?

 

Ja, leuk! ...een Dino downloaden! Een Zuid Afrikaanse paleontologe maakt het mogelijk. Ze heeft de schedel van een Massospondylus gescand en biedt de data gratis aan voor een 3-d-printer. Met een nieuwe techniek willen wetenschappers botten en schedels van fossielen toegankelijk maken voor veel mensen. Aldus het tijdschrift ‘’PeerJ”. Iedereen kan de gegevens downloaden. Fun! http://www.spiegel.de/wissenschaft/natur/3d-drucker-forscher-drucken-dinosaurierschaedel-aus-a-1188125.html