columns

En de schuldige is...een ratje

Wilders is aan zijn verzetstour begonnen. Kennelijk heeft hij niks beters te doen. En daarvoor vangt hij een ruim salaris; wordt op kosten van de belastingbetaler zijn bewaking geregeld zodat hij ongenuanceerd kan blijven beledigen? Je zou in de huidige tijd toch het geld beter kunnen besteden. Dure praatjesmaker.

Per 1 januari 2014 gaan de Nederlandse grenzen open voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije. Het kabinet heeft dat zo lang mogelijk uitgesteld, omdat het problemen verwacht als grote groepen uit die landen naar ons land komen. Maar…geen zorg, want ‘’ Bulgaren en Roemenen zullen door culturele en familiebanden eerder voor Italië of Spanje kiezen’’ is de verwachting. De Nederlander wordt in slaap gesust, maar ondertussen kan je aan je klompen aanvoelen, dat ten gevolge van de slechte economische omstandigheden juist in die landen nieuwe instroom daar naar toe mogelijk toch eerder afbuigt. Naar het noorden dus.

Koffie wordt steeds goedkoper. Maar dan alleen in de ruwe versie. Want geroosterd blijft het duur. Het is wat ingewikkeld, maar enerzijds is er een record oogst in Brazilië. Prijzen zijn ondertussen met 60% gedaald. Een aantal landen zoals Guatemala, kampt met een ziekte, en in Colombia staken ze voor meer subsidies. Wereldwijde voorraden stijgen naar 2,63 mio.  zakken, de hoogste stand sinds 3 jaar. Maar vooralsnog krijgen wij geen goedkopere koffie omdat koffiebranders de prijzen nog niet verlagen. Let op. Nog niet. Aandeelhouders gokken ondertussen op dalende prijzen. Speculanten zullen hier wel winst uit weten te trekken. 

De Presidenta van Argentinië heeft de Paus om bemiddeling heeft gevraagd in de kwestie van de Falklandeilanden. Hij kan noch haar, noch haar beleid m.b.t. politiek en economie en liberalisatie van o.a. het homohuwelijk waarderen. En een Paus – of de Kerk – dient zich niet in de politiek te mengen. Maar proberen kan je, ‘’het is een van ons’’.

Bijenhouders hadden zo gehoopt, dat per 1 juli een verbod binnen de EU voor 3 voor bijen schadelijke bestrijdingsmiddelen zou komen. . Enerzijds worden zij als potentieel verantwoordelijke gehouden voor de bijensterfte, naast grote monoculturen of meer schade door parasieten. Boeren en lobbyisten van fabrikanten schreeuwden dat dit een ramp gaat worden. En wij moesten ook blij zijn, want zonder bijen wordt het karig op het bord. Helaas, de lobby en de economische belangen zegevieren boven natuur en milieu. De producten worden niet verboden.

In 2006 was het Slotervaartziekenhuis het eerste, welk in private handen kwam. De bestuursvoorzitter Aysel Erbudak leek te kunnen bewijzen, dat het efficiënt en met winst gerund kan worden. Door het overlijden van een grootaandeelhouder vorig jaar, lijkt een machtsstrijd te zijn ontstaan, en nu is te lezen dat er nieuwe eigenaren zijn. Wie precies, is niet duidelijk gemaakt, maar een rechtsgang is voorzien om de rechtmatigheid hiervan aan te vechten. Wat voor velen een geslaagd experiment leek en als voorbeeldfunctie had kunnen dienen, gaat nu mogelijk ten onder.

Een Duitse studie kopt, dat producenten van elektrische apparaten expres zwakke onderdelen inbouwen, zodat de consument sneller (en dus vaker) een nieuw apparaat moet kopen. Dit werd al lang vermoed, want oh toeval, vlak na het verstrijken van de garantietermijn is het apparaat kaduuk. Maar soms is er een lichtpuntje…met hulp van de verkoper is het gelukt, om een ‘’defect’’ aan onze grote diepvrieskast ‘’binnen de garantie’’ te laten repareren. Sterk staaltje van ‘’de consument wint’’.

Cyprus denkt hetzelfde spelletje te kunnen spelen, als Griekenland –Lang genoeg traineren, veel beloven, niks doen en dan dreigen met faillissement en besmetting naar andere landen. Maar deze keer lijkt men toch de poot stijf te houden. En die gasbellen onder de zeespiegel? Die zijn zo lastig te winnen, dat het maar de vraag is of het rendeert. Bovendien maken andere landen hier ook aanspraak op. Er zal van aandeelhouders en grootspaarders een bijdrage gevraagd moeten worden. Ze krijgen 5 % rente en betalen geen belasting. Da’s nog eens een paradijs! En die groot (zwart/wit) spaarders die dachten ‘’slim’’ te zijn om hun grote vermogens in tranches van 100.000 Euro te splitsen, die moeten een boete krijgen. Moet toch niet zo moeilijk zijn om die te achterhalen. Probleem opgelost. En anders plan E: exit.

Sommige medicijnen komen te snel op de markt en worden vervolgens ook niet meer onderzocht op effectiviteit en bijwerkingen. 15 procent van de nieuwe geneesmiddelen voor chronische ziekten die tussen 2000 en 2010 op de markt kwam, voldeed niet aan de richtlijnen. Wordt nu gemeld, anno 2013. Dat is nou ‘’bescherming van de consument. Maar de gevolgen, die drukken zwaar op de gezondheidszorg. Misschien moet er eens nagedacht worden, om claims bij de pharma industrie in te dienen? Zoals in andere takken van de economie ‘’de vervuiler betaald’’…. In Frankrijk is ondertussen de toezicht op geneesmiddelen onder vuur, omdat ze veel te laat een gevaarlijk medicament tegen diabetes en cholesterol van de markt haalden. Men wist sinds de late 90er jaren, dat het schadelijk was, maar besloot pas in 2009 het van de markt te nemen. Op uw gezondheid…

 Zoek de schuldige van Fukushima….en het is geworden; een ratje.  Ondertussen spoelen miljoenen garnalen aan op de kust van Chili. Wie ‘’De Zwerm’’ heeft gelezen van Frank Schätzing herkent het.