columns

Nummertje trekken voor een nummertje...

Zwitserland: In Zürich betalen prostituees tegenwoordig 4,15 CHF tussen 19.00 – 05.00 uur om hun business te kunnen doen. Automobilisten halen hun ticket uit de parkeerautomaat, zij uit een andere. Maar daarvoor moeten ze wel eerst een nummer hebben gekregen van politie en sociale dienst (en die kost ook weer CHF  40,00) en als prostituee geregistreerd staan. Meer van dit soort apparaten elders worden voorzien. Maar Bern kan er ook wat van. Tot nu toe was parkeren in zones of parkeerplaatsen binnen de stad op zondag gratis. Nou, die tijden zijn voorbij. Ook op zondag moet je betalen om te kunnen parkeren. Het is al geen goedkope stad, maar nu wordt het nog duurder.

Het lijkt een slechte 1 april grap. Straks….gaan kuikens al gevoerd worden nog voor ze het ei hebben verlaten. Injecteren van eieren is een bestaande techniek, om leghennetjes vlak voor de geboorte te vaccineren. Nu wordt bekeken of je zo ook extra voedingsstoffen kunt toedienen. Zodat ze nog sneller groeien. Doordenkend hierover…hoe zit het dan met de ruimte in het ei? Want die wordt niet groter. Het kuiken wel. Ik denk dat dit plan een ‘’plof’’ wordt. Hopelijk.   

Ook zo’n hekel om postzegels te likken? De Belgische posterijen hebben er wat op gevonden: een postzegel die naar chocolade ruikt en smaakt. Bovendien zijn ze voorzien van afbeeldingen van een delicatesse. Geef mij maar zelfklevende, want choco smaak of niet, het blijft lijm.

De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel, om de beheersing van de Nederlandse taal voor (tijdelijke) buitenlandse medewerkers verplicht te stellen. Dit geldt met name voor gevaarlijke beroepen en gold al voor vaste buitenlandse werknemers in gecertificeerde beroepen. Op straffe van boetes. Het werd tijd. Die taalbeheersing. Nu nog de taaltest voor inburgeraars;  niet na-apen, maar begrijpen. En dat ‘’snapt’’ een computer niet. Toch maar gewoon een gesprekje aangaan?

Ook in de USA  gaan bijen massaal dood. Bijenhouders geven de schuld aan een nieuwe klasse pesticides, de zgn. neonicotinioides. Natuurlijk ontkennen producenten  in alle toonaarden enig verband.  13.000 bijenvolken hadden van Montana naar Californië gebracht moeten worden om de amandelbomen te bestuiven, maar er kwamen maar 3000, de andere volken gingen dood. 80% van de amandelen groeit hier, een biljoenen business, cruciaal voor Californië. Ruim 2/3 van alle commerciële bijenvolken zijn nodig, om de enorme velden te bestuiven. Dat wordt dus een probleem. En kostbaar ook. Want  door het ernstige tekort aan bijen betaalt men huurprijzen van 200 US Dollar per bijenstok, 20% meer. Dit zal  ook resulteren in hogere consumentenprijzen. Een landbouw en fruitteelt zonder bijen gaat kapot. Maar het pokerspel gaat door. Groot geld tegen klein grut.

Na Slovenië bezweert ook Malta, dat het nooit Cyprus achterna gaat. Juncky is woest om eventuele insinuaties dat ook  zijn kleine modelstaatje wel eens diep zou kunnen vallen. Nee, Cyprus blijft uniek. Zowel qua omkoping van politici en bedrijven, als het EU-reddingsplan. Dus allemaal lekker slapen en morgen gezond weer op. Als je tenminste niet behandeld wordt door een arts, waarmee een dealtje is gesloten en die nu over de grens – tegen een voordeliger tarief – zijn ‘’kunde’’ toepast. En mocht dan toch een ziekenhuis failliet dreigen te gaan wordt het niet gered. Een bank redden is nog tot daar aan toe, maar ook nog een ziekenhuis? Wil Edith niet aan beginnen.