columns

For sale: Wounded Knee

Israël staat op het punt een belangrijke speler te worden op de internationale gasmarkt. Uit het Tamar veld voor Haifa stroomt thans gas. Het Leviathan veld zou in 2016 beginnen. En dus ook de export. Maar ook Turkije claimt gas. Diplomatiek onweer is op komst. Cyprus ziet zijn kans schoon en zoekt nu samenwerking met Israël. Voor winning en vervoer. Van Israël via Cyprus naar Turkije en verder naar Europa? Kleinigheidje: een voortdurend conflict tussen Israël en Turkije. En dan is er nog ‘’gedoe’’ met Libanon en Egypte plus de Gazastrook. Dan maar de Palestijnen verzorgen in Jordanië? Moet het gas wel goedkoop zijn plus constant in aanvoer vindt Amman. Ongekende mogelijkheden? Misschien. Maar de Israëlische politici lijken geen haast te maken met verkenning van het ‘’hoe’’. En Cyprus heeft dringend geld nodig. Dan toch maar een Casino’tje ? Levert sneller geld op.

Maple syrup; dat ambachtelijk, van de bomen via een snede gewonnen sap voor over de pancakes. Puur natuur, gewonnen met respect voor de boom. Nostalgische prietpraat. Want zo gaat het al lang niet meer. High Tech heeft ook hier zijn intrede gedaan. De conservatieve maple farms lijken nu op reusachtige science fiction velden: een spinnenweb aan blauwe buizen trekt sap uit duizenden bomen met moderne vacuümpompen. Het sap stroomt, ook wanneer het eigenlijk niet zou kunnen stromen. Big business dus. Het grootste geheim is een reverse-osmosis machine, welke het sap concentreert nog voordat het in de boiler stroomt. Met dit apparaat wordt sap binnen 30 minuten in syrup verwerkt, iets, wat normaliter zo’n 2 uur duurt. Techno syrup dus. Zonder de rustieke smaak. De boom lijkt wel oneindig veel sap te kunnen geven – ook geforceerd – maar uiteindelijk raakt de suiker op. Vinden ze vast wel iets om suiker in de boom te pompen. En voor de nostalgische toerist houden de grote maple farms een paar ‘’pet trees’’ waar nog ambachtelijk en langzaam het sap gewonnen wordt. Om het image intact te houden. Kun je bij het aangrenzende restaurant gerust pancakes met “echte” maple syrup eten.  Tech of niet.

Ze hoeft toch niet. Voor de rechter verschijnen. De Infanta ofwel de dochter van de Spaanse koning. Druk is uitgeoefend, dat is zeker. Rajoy haalt weer opgelucht adem, want de image-schade in het buitenland als zij wel voor de rechter zou moeten verschijnen, dat baarde hem grote zorgen….Naast alle zaken over corruptie. ‘’Spanje is een schoon land, en corruptie komt hier niet meer voor dan elders’’ riep hij onlangs. Je zou het bijna geloven. Veroordeling van de schoonzoon van de Koning? Ook dat valt te betwijfelen. Stel je voor. En de Koning belooft, dat ook het Koningshuis zich zal conformeren aan de Ley de transparencia. Openheid geven dus. Waarover? De miljoenen van zijn vader – terwijl men dacht dat hij arm stierf – of overspel,  of corruptie? Laten ze toch eenmaal ‘’groot’’ zijn. Geen geld van de belastingbetaler voor hun hofhouding. Ze hebben genoeg. Solidair zijn met werkelozen, waar JC zegt zo mee begaan te zijn. Maar dat zal wel een oneerbaar voorstel zijn. Van Lena, wie anders.

Wounded Knee – ooit berucht door de slachting in 1890 van vrouwen en kinderen in de bloedige US Indianenoorlog. In 1973 protesteerden Indianen tegen de regering en diepe verdeling binnen de Indianen gemeenschap volgde. Nu is de heuvel ‘’For sale’’. En wederom middelpunt van de bittere strijd van Indianen tegen de ervaren onrechtvaardigheid. 3,9 mio vraagt de Amerikaanse eigenaar. Veel meer dan de 7000,00 die volgens de Oglala Sioux het land waard is. Maar ja, er is sprake van ‘sentimentele en historische waarde’ aldus de verkoper. En bovendien was hij al 30 jaar aan het proberen, het aan de Sioux te verkopen, dus… Moeten de Sioux dit ‘’gestolen’’ land terugkopen? Het economisch ontwikkelen, (bij een schuld van 60 mio) of blijven ‘’herdenken’’? Als de deal voor 1 mei niet is gesloten, wordt het stuk land geveild. Er zal nog veel getrommelt  en gerookt worden. Als het daarbij blijft.

Met veel bombarie werd een lijst van belastingontduikers aangekondigd. Tot nu toe zijn alleen maar vage details bekend. Een paar banken, naast politici, ambtenaren en rijken uit verschillende landen prijken op de lijst. Ook Nederland wil de lijst. Weekers geeft aan, niet betaalde belasting alsnog te vorderen. Echt? Engeland is lichtelijk in verlegenheid door hun ‘’maagdelijke eilandspraktijken’’, maar verbindt daar vooralsnog geen conclusies aan. En wat te doen met de vele Spanjaarden die vorig jaar niet van de riante amnestieregeling gebruik maakten? Noch de regering, noch de belastingdienst maakt gewag van ‘’alsnog laten betalen’’. Het zou miljarden opleveren.Te simpel. En verstoort  ‘’goede’’ verstandhoudingen. Niet aankomen dus. Nergens.Trustfonds moeten ook werk houden, evenals banken. En ‘’veilige havens’’ zullen er altijd zijn. Desnoods in Rusland.