columns

Bliep bliep bliep

De laatste keer dat Peru voor de UN Mensenrechtencommissie verscheen, in 2000, kwam het net uit een periode van 8 jaar autoritair regentschap onder Fujimori. De UN was bezorgd over berichten over onvrijwillige sterilisatie, vooral van indiaanse vrouwen. Twaalf jaar later is deze bezorgdheid wederom geuit. Plus kritiek over het ontbreken van sancties voor nog steeds voortdurende sterilisatie programma’s. Maar zonder geld en personeel is het lastig onderzoeken. Het zal bij UN-woordengekletter blijven, want Peru ontbreekt het aan geld. En wil. Ze zullen doorgaan. Tot het bittere eind.  

Ondertussen kopt een Duitse krant dat Nederland Europa’s stiekeme belastingparadijs is. Niks stiekem. Weten al lang, dat bedrijven graag gebruik maken van onze ‘belastingtechnisch gunstige omgeving’. Maar het steekt dat burgers fors meer moeten betalen dan hun. Het zijn niet alleen de Beatles, Ikea’s en andere bedrijven die zich hier vestigen. De rijkste Griek, Litsios,  heeft zijn bedrijf hier geregistreerd. En desondanks garanderen de Noord Europese belastingbetalers met miljarden, dat Griekenland niet failliet gaat?! Waarom hem niet sommeren, in zijn land belasting te betalen? Scheelt weggegooid geld. Komt toch nooit terug. Gek genoeg vraagt hier niemand om in de politiek. Nog geld zat dus.

Robots – de overgrote hoeveelheid wordt in de USA geproduceerd – voor huishouden (stofzuigen) tuin (grasmaaien) of inzet in kerncentrales en voor mijn opruiming plus inzet in ziekenhuizen vinden we gewoon. Nieuwe robots zijn in ontwikkeling voor hulp aan ouderen of zieken. Ze bieden een kopje koffie aan en ‘’herkennen’’ een patiënt. Via Internet kunnen robots naar het ziekte bed ten behoeve van een diagnose door de arts op afstand. De gezondheidsbranche als belangrijke afzetmarkt voor robots. Probleem van ‘’te weinig handen aan het bed’’ opgelost? Of toch liever een sprekende, empathische, multitasking mens? Wie weet of we straks nog een keus hebben. Bliep bliep bliep zoeft de robot door de gangen. Rollators opgelet.

In de Frankfurter Allgemeine (FAZ) van 6 april jl. staat ondertussen een artikel over een tehuis voor zwaar demente ouderen onder de titel ‘’Das vergessene Dorf’’. De Hogeweyk in Weesp. Inzet is ze zoveel mogelijk ‘’normaal’’ te laten leven, o.a. in woongemeenschappen (in verschillende stijlen), waar ook zelf gekookt kan worden. Er is een boulevard met kapper, winkels om boodschappen te doen en veel groenvoorzieningen. Daardoor blijven ze actiever en gebruiken ze minder medicijnen. Niet wegstoppen, niet High Tech benadering, maar menswaardige verzorging.

Voor de zoveelste keer aangetoond: lagere zout consumptie kan miljoenen levens redden  en kosten voor gezondheidszorg (of beter ziekenzorg) sterk laten dalen. Alle onderzoeken, bewijzen en logica tot spijt; dit bericht is niet sexy. Meer vers en minder voorbewerkt/ongezond voedsel eten! Kostenbesparing door lifestyle-verandering? Te simpel. Slechte leefwijze/te veel/te vet/te zoet/te zout eten, drinken, roken creëert immers werk voor ziekenhuizen en vooral de Pharma industrie! Idem dito: de wapenindustrie: wapens produceren = oorlogen genereren en dan het Rode Kruis en hulporganisaties erop af sturen om mensen en landen op te lappen. Logica is overduidelijk; kringetje rond, geld stroomt. Wie dus gelooft in preventie, gezond leven, een wereld zonder oorlog en sparen voor ‘’later’’ is gewoon een zotte gek. Daar valt niets aan te verdienen.

Vlees-schandalen achter de rug? Verre van. In Spanje werd ontdekt dat honden- en mogelijk kattenvlees deels in kant-en-klare maaltijden verwerkt is; en in plaats van elandenvlees bleek varkensvlees in een product van Ikea te zitten. Wat volgt?

Het ICIJ weigert vooralsnog, zich voor het karretje van overheden te laten spannen en lijsten vrij te geven met belastingontduikers. Op hun site vind je veel over de wijze, waarop degenen met groot geld (banken, politici, ambtenaren en gefortuneerden) hun geld voor de fiscus weten te verstoppen en nog meer geld genereren. Olli roept ondertussen, dat in de toekomst ‘’grote’’ spaarders in de EU gedwongen kunnen worden, mee te betalen aan ‘’foute’’ banken. Dus toch. Geloofwaardigheid nul. Onder de ton is het gespaarde ‘’veilig’’ op de bank. Echt? Na die cyberaanvallen? Geloof het maar niet. Ga op zoek naar een oude sok. Of een stil eilandje.