columns

Slecht gedrag (be) loont

Eerst breekt Griekenland ‘’plots’’ de gesprekken met de Trojka af, omdat ze zich beter willen voorbereiden (?). Dan valt te lezen, dat het IMF en de Trojka vinden, dat er vooruitgang is geboekt.  Dit ter voorbereiding op de uitbetaling van de volgende tranche. Europa, Trojka en IMF stop eens met je te laten chanteren! Niets gedaan? Dan ook niks te ontvangen. Laat men geld bij belastingontduikers ophalen.

Net nu bekend wordt dat Cyprus 6 miljard meer nodig heeft, zijn de bank-regels versoepeld: tot 300.000 intern, en tot 200.000 naar externe banken zijn over te maken. Nou, alle spaarders boven de 100.000 hebben nu mazzel. Want straks zegt Cyprus ‘’helaas, er was geen extra spaargeld’’ En nu vindt de president, dat de EU zijn houding moet veranderen jegens Cyprus, gezien de moeilijke tijden die ze doormaken door de crisis en strenge voorwaarden. Hoezo moeten? Hadden ze zelf eerder schoon schip gemaakt, zaten ze niet in de penarie. Eerst zelf wat doen dunkt me.

Spook-raadsleden (dat zijn diegenen, die niet opdagen bij o.a. vergaderingen tot soms 3 jaar) incasseren wel hun volle vergoeding (dat kan oplopen tot 2500,00/maand). Wettelijk valt hier nog niets tegen te doen. Een spook-raadslid luidde de klok, zonder succes. Zelf ging hij daarvan  al 3 keer op  vakantie. Van belastinggeld. Recent bepaalde  een kantonrechter, dat payroll-krachten (tijdelijke inhuur via een payroll company) in feite bij een gemeente ambtenaar zijn. Dus niet zomaar kunnen worden ontslagen. Een mogelijk moet pensioenpremie en scholing voor hen betaald worden. Terwijl ze juist ingehuurd waren om snel en goedkoop weer geloosd te worden. Een spion die NL ernstige schade heeft aangericht, krijgt van het OM een strafeis van ‘’maar 15 jaar’’ te horen in plaats van levenslang, zoals gebruikelijk. Waarom? Omdat het herhalingsgevaar nihil zou zijn. Geen wonder dat het vertrouwen in de politiek, in ambtenaren en in de wetgeving tanende is.

De markt om (dood) menselijk weefsel te ‘’verwerken’’ tot implantaatmateriaal is booming business. Maar vooral uit de Ukraine lijkt het materiaal niet geheel volgens de regels (?) verwijderd te zijn. Aangezien het niet verplicht is om de patiënt altijd te vertellen dat hij implantaat krijgt, gemaakt van menselijk weefsel, is het aannemelijk, dat bij o.a.  infecties niet gelijk een link naar dat weefsel wordt gelegd.  De USA is de grootste handelaar van dit soort ‘producten’. Maar autoriteiten lijken noch te weten, hoeveel van dit soort weefsel is geïmporteerd, noch waar het vandaan komt, noch waar het naartoe gaat…Ondertussen wil de WHO een coderingssysteem ter tracering; om de veiligheid te garanderen en illegaal ‘’oogsten’’ van dit soort weefsel te voorkomen. Dit heeft men in 2010 besloten….Maar of het er in 2015 is?

Foodwatch: In één keer roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 50.000 ton rundvlees terug. Van 2 jaar geleden. Er kan paardenvlees in zitten. Voedselveiligheid? Vooralsnog niet gegarandeerd. De NVWA weet precies welke 130 Nederlandse bedrijven dit vlees hebben gekocht en verwerkt in hun producten. Ook de 370 Europese afnemers zijn gealarmeerd via de NVWA. De consument weet van niets. Alleen de NVWA-inspecteurs kunnen thuis beslissen welke merken en producten ze niet willen eten. En dat verandert de komende twee weken niet. Zo lang krijgen de bedrijven namelijk om hun verdachte partijen te traceren… Ondertussen wil de Kamer een debat; nog meer praten? Straffen die fraudeurs, en fors ook! En de Duitsers pleiten voor een Levensmiddelenpolitie. Alsof ze nog niet weten wie de boosdoeners zijn. Er valt heel veel geld met sjoemelen te verdienen. En teveel die hun ogen sluiten en denken ‘’ze komen er niet achter’’. En als ze er dan toch achter komen dan is het te laat. Ook weer opgelost dus. Neem nog een gehaktbal uit blik, een burger uit pak of een ander kant-en-klare hap. Eet smakelijk.