columns

Ontwijking = ontduiking

Enerzijds valt te lezen over booming business in India, een BRIC land = opkomende economie dus, en er komen steeds meer rijken. Maar de Wereldbank zal jaarlijks 3-5 miljard USD aan India lenen, om de armoede tegen te gaan. .Wat doet het land zelf hieraan? Of aan voorkoming van jaarlijkse overstroming met ongewijzigde infrastructuur? Het laat zich raden: laat anderen dit betalen. En waarom wordt geen druk gezet om (kinder)verkrachters aan te pakken en corrupte politie te ontslaan? Dat noemt zich ontwikkeling? Een schande.

Naarstig wordt gezocht naar een vaccin voor het nieuwe vogelgriepvirus. Terwijl de Traditionele Chinese Geneeskunde vertrouwd op haar remedie: Lianhua Qingwen, gemaakt met o.a. Isatis. Dat werkte een paar jaar geleden ook al. Dus waarom nu niet? Slecht voor de farma industrie.

Ach jeetje, Margriet en Pieter ‘’ontwijken’’ belastingbetaling door een fiscale constructie die U – als u kinderen heeft – ook kunt toepassen, zodat erfbelasting geminimaliseerd wordt. Is niks mis mee. Dat mag. En als we toch bezig zijn met belastingontwijking (dat klinkt een stuk beter dan ontduiking); waarom niet Bitcoms gebruiken voor transacties? De NL belastingdienst weet nog niet hoe hij deze (virtuele, dat wel) valuta moet belasten. Dus tel uit je winst. Want met goud wordt het niks meer. Ondertussen juichen landen als ze weer een grote vangst hebben kunnen maken. Maar dat is maar schijn om ons in de luren te leggen. Want het echte probleem ligt toch in het feit dat belastingparadijzen gewoon mogen bestaan met dito slimme adviseurs die vertellen hoe het moet. Daar doet men niks aan. Hypocrisie; want de kleine man betaalt steeds meer omdat men de groten ongemoeid laat. De Botins, Hoeness en hoe ze verder heten mogen.

Oeps, op de bodem van het kanaal tussen Europa en Engeland ligt radioactief afval. Filmopnames van de ARD bewezen dit. 28.500 vaten lieten Engeland en België in de 50er/60er jaren in het onderwatergraf Deep Hurd begraven. De IAEA was er tot nu van uitgegaan, dat deze vaten al lang weggeroest zijn (!) en de radioactiviteit zich in het meer zoveel verdund zou hebben, dat het niet meer schadelijk is. Pardon? Maar het tegendeel is waar; een deel is doorgeroest, een deel echter nog intact. Het is een feit, dat de Britten en Belgen 17.244 ton radioactief afval in zee dumpten. Sinds de jaren 90 is dit verboden. Ze liggen maar een paar kilometer voor de Franse kust. Nu is sprake van berging van deze vaten. Als het niet veel kost werd gezegd…

Heel veel dromen ervan: als (politie)man scheuren in een Lamborghini Aventator. Kan nu in Dubai. Niet om noodzakelijkerwijs snelheidsovertreders of boeven te vangen. Nee, om het image van luxe en welstand in Dubai te bevorderen. Ten teken van herstel van de financiële crisis van 2008. Of ze gekocht of geschonken zijn? Wil men niet zeggen.

Schaliegas: hevig omstreden thema. Een drinkwaterleverancier in NL waarschuwt voor onomkeerbare schade als het misgaat met de cocktail van chemicaliën, terwijl Engeland kansen ziet, hiermee haar economie op te peppen. Milieuorganisaties waarschuwen zich suf, terwijl gaswinners de risico’s bagatelliseren en alvast met dollartekens in hun ogen rondlopen. Wie wint?

Strijd tussen aardbeiplukkers uit Bangladesh met hun werkgever resulteerde in schoten en gewonden. Omdat lonen al 6 maanden niet zouden zijn uitbetaald. Waar? In Griekenland! Wat is er mis om werkelozen (over de 50% van jongeren, en de overige rond de 27%) aardbeien te laten plukken? Beter iets dan niets doen dunkt me. Zou een regel moeten worden in landen die moeilijk zitten (en hulp van andere landen krijgen); eerst de eigen bevolking inhuren. Blijven mensen in conditie, houden ze de ‘’routine’’ van geregelde werkdag en krijgen ze ook nog een beetje geld. En je houdt ze van de straat. Niks mis toch? Vast veel te simpel.