columns

Operatie = money maker!

Nu weer in Duitsland: ‘’hoeveel geneeskunde is goed voor de patiënt’’. Er zijn teveel onnodige operaties. Omdat ze goed geld opleveren. Slecht voor de patiënt en slecht voor verplicht verzekerden, die hun premies zien stijgen. Afgezien van ethische dilemma’s (zoals verwisselen we een heup bij een 86 jarige of betalen we dure medicijnen) speelt ook de vraag, moet je alles willen toepassen wat ook kan? Zoals eicellen invriezen voor later, omdat nu de ‘’ware’’ nog niet is gevonden? Uiteindelijk zou de conclusie moeten zijn dat een balans tussen wat kan/moet en levenskwaliteit bepalend is, dunkt me. Ondertussen wees in de USA onderzoek uit, dat operaties die mislukken, winstmakers zijn voor ziekenhuizen. Het was al langer bekend, dat ziekenhuizen niet beloond werden voor kwaliteit, maar dat de reductie van schade en verbetering van kwaliteit in het huidige US gezondheidssysteem systeem zo pervers worden “bestraft”, heeft zelfs onderzoekers van het ‘’Journal of the American Medical Association’’ verbaasd.

 

De BH. Wie altijd dacht dat hij als ‘’steun’’ dient en dus ‘’moet’’, think again. Hij is voor de leuk, of omdat het mooi staat, maar in principe heeft de borst hem niet nodig. Dus voor al diegenen, die altijd al een hekel aan dit kledingstuk hadden: hij mag uit. Anatomisch, fysiek voegt hij niks toe. Wetenschappelijk onderzoek ten spijt, met gewoon mensenverstand had men dit zelf ook kunnen bedenken….

 

Hans Werner Sinn laat weer eens van zich horen; hij pleit ervoor, dat zwakke eurolanden tijdelijk de mogelijkheid moeten krijgen, om uit de muntunie te stappen, en met hun eigen munt hun economie weer laten groeien. Uiteraard moet aan de terugkeer in de muntunie wel een aantal voorwaarden verbonden zijn. Is nog niet zo’n gek idee, en zou m.n. Zuid-Europese landen kunnen helpen, om weer bovenop te komen, omdat ze in het huidige keurslijf niet uit de voeten kunnen. Portugal is vaak in het nieuws met nog meer bezuinigingen, nog meer ellende. Maar wat daar eigenlijk moet gebeuren, is verkleining van de overheid, en een grondige aanpak van misstanden, zoals o.a. bij ziekenhuizen: veel te veel ziekenhuizen op een kluitje, met allemaal dezelfde specialismen; kost handenvol geld. Waarom ze dat doen? De gewone burger ‘’vertrouwd’’ een ziekenhuis eerder, en voor artsen is het aantrekkelijker (geld, status) om daar te werken in plaats van in een gezondheidscentrum. Dat dit handen vol geld kost, die elders beter besteed zouden kunnen worden is helder. Nog zoiets geks: rechters mogen daar na 12 jaar dienst – ongeacht de leeftijd – met pensioen. Tel uit je kosten. En als klap op de vuurpijl willen EU parlementariërs gaan staken! Omdat ze 2,5 uur meer moeten werken (namelijk 40 uur) en ook pas met 67 met pensioen mogen. En ze minder verhoging krijgen dan ze wensten. En dat in deze tijden. Als ik het voor het zeggen had, zou daar de bezem grondig erdoorheen moeten. Heel veel meer verdienen ze dan ‘’gewone’’ ambtenaren of functionarissen, plus ze krijgen vergoedingen, betalen minder belasting etc.etc.etc. Ophouden met gemauw, aan het werk! Voor ons burgers! En anders ophuppelen. Laten zij eens ervaren wat het is om werkloos te zijn, of zonder uitkering te moeten leven. Zijn ze nou helemaal.

 

Let maar op mijn woorden, Weekers komt er mee weg met ‘’ik heb het niet geweten’’. Die Bulgaren-fraude. Omdat hij aangaf ‘’dit specifiek geval ken ik niet’’. Nee, maar wel alle anderen, die al meer dan een jaar bekend zijn. Als ik het weet, waarom hij niet? Onbegrijpelijk dat een Nederlander eerst moet werken, voordat hij een uitkering krijgt. Maar (Oost-)Europeanen mogen zomaar hier binnenkomen, zonder 1 dag gewerkt te hebben, en direct steun aanvragen? Dat noem ik nou discriminatie. Van de Nederlandse burger. Wie dit heeft bedacht is gek. Me dunkt, dat gelijke regels dienen te gelden voor degene, die van buiten NL komt; eerst presteren, dan incasseren. Maar het kan nog knotsgekker; Onlangs oordeelde de Centrale Raad van beroep, dat gemeenten een uitkering aan een EU onderdaan niet zomaar kunnen weigeren. Ook al hebben zij geen arbeidsverleden! Pas als de IND oordeelt, dat de aanvrager niet legaal in NL verblijft, kan de uitkering worden ingetrokken. Spanjaarden zonder werk, massaal naar NL! Nu weet ik het zeker, ze zijn gek, die Hollanders!

 

Laatst gesproken met een Engelse, over supermarkten, waar de schappen en vrieskisten vol liggen met fast/junkfood en ready meals. De groente en fruit bij de ingang is voor de ‘’leuk’’ en een ‘’fresh image’’, maar gekocht wordt weinig. Ook in Duitsland is kant-en-klaar in, en wordt steeds minder gekookt. Velen kunnen het niet, willen het niet (kost te veel tijd meent men) of vinden het wel best met die eenheidshap met zogenaamd ‘’natuurlijke smaakmakers’’ die je hersens op het verkeerde spoor zetten. Consequenties? Teveel vet, zout, zoet  drukt op de gezondheidszorg. Maar ik vergeet, we doen niet aan gezondheidszorg, pas als we ziek worden, gaat het apparaat werken. Ziekenzorg noemen we dat. Met dito kosten. Maar ja, aandacht voor eerlijk, gezond, vers voedsel, op een goede wijze met aandacht bereid, is niet zo sexy als al die reclames over het zoveelste sausje, pakje of blikje met extra troep voor kinderen of ouderen. En…over smaak valt niet te twisten.

Ruim 55 mio  kostte de begrafenis van The Iron Lady. Te midden van bezuinigingen. Wanneer begrijpen politici,  dat de keus voor dit soort exorbitante, onnodige kosten niet deugt? Hoeveel meer credit hadden ze kunnen krijgen als ze dit bedrag hadden uitgetrokken voor het scheppen van stageplaatsen, verbeteren van de gezondheidszorg en stimulering van de economie? Pracht, pronk en vergane glorie, plus het ‘’gezien willen worden’ gaat boven het welzijn van land en volk.

Help. Door bezuinigingen kan de AIVD minder in  andere landen spioneren en is de veiligheid van NL in gevaar. Als ze nu gewoon de raddraaiers in NL in de gaten houden en voor de rest samenwerken met de geheime diensten scheelt dat veel tijd en geld. Ze hoeven niet alles zelf, kunnen ze ook niet. Blijkt elke keer weer als ze  iets missen.

O ja, Weekers vindt het maar niks, al die Oost-Europese auto’s, die ‘’gratis’’ over ’s lands wegen crossen. Gratis en voor niks. Dus ook motorrijtuigenbelasting betalen. Gewoon het Spaanse systeem adopteren: wie langer dan 183 dagen in NL verblijft, betaalt in NL belasting. Ook voor de auto. En om dat te controleren en te handhaven, meer personeel inzetten = ziezo, goed voor de werkgelegenheid. Want je moet natuurlijk wel controleren. Anders denken ‘’ze’’ dat betalen voor de domme, pardon – voor de NL – is en rijden vrolijk door. Niet ‘’houd ze van de straat of aan de praat’’ maar ‘’dokken, zonder mokken’’ is mijn advies!