columns

Wokje rat ''sambal bij''?

Gezonde (multi-vitamine)vruchten sappen? Nou, ik zou extra goed checken. Recent bleek dat in sommige van die ‘’gezonde’’ drankjes  ruim 7x zoveel benzol – een giftige, kankerverwekkende stof – is aangetroffen. Ondanks dat er afspraken zijn met (fris)drank producenten, om deze stof niet meer te gebruiken, blijkt het nog steeds voor te komen. De instanties waren ervan op de hoogte. Al lang. En er zijn voldoende alternatieve manieren om dit conserveringsmiddel niet meer toe te passen. Maar ze zijn steevast duurder.

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zijn de afgelopen jaren vaker in aanmerking gekomen voor intensieve en dus dure zorg (?) in een verzorgings- of verpleeghuis. Sinds 2009 een stijging met 50 procent tot 118.000. Een plek in een verzorgings- of verpleeghuis te krijgen kan pas vanaf categorie 5. Wil categorie 1 t/m 4 zelf ophoepelen, zich door familie – al dan niet voorhanden – laten verzorgen, niet zeuren, vooral geen gebruik maken van de gezondheids- en ziekenzorg en ziekenfondsen en managers blijven spekken? De menselijke maat is zoek. Geen geld? Jammer dan. Klassenstelsel dus.  

Solar: de EU wil dat de importbelasting op Chinese producten (zonnepanelen dus) fors hoger wordt, zodat Europese producenten een concurrentievoordeel hebben. Maar dit zal averechts werken: verlies van banen in de bouw- en installatiesector, en de vraag is of deze producenten op de Europese markt daardoor blijven. Dus de schade is groter dan het beoogde voordeel. Er wordt zelfs geraamd, dat heffingen van meer dan 15% een uitval van 85% van de Europese vraag naar zonnepanelen tot gevolg zullen hebben. Milieubewust denken, kiezen voor schone energie en stimulering van de economie wijkt voor geld. 'What’s new pussycat' is het commentaar van Joost. Hij heeft gelijk.

Potverdriedubbeltjes. Die Ollie. Geeft de Fransen zomaar 2 jaar extra tijd om hun zaken op orde te krijgen. Terwijl zij er niet over piekeren. Om het tij te keren dus. Want sociale onrust (of de dreiging daarover) weerhoudt ze. En zelf zien ze de situatie echt niet zo zwaar. Dat de lonen veel te hoog zijn,de industrie uitgehold, werkloosheid en schulden almaar stijgen, ‘’c’est pa si grave’’. En de EU maar hopen dat ‘’ze’’ hun leven gaan beteren? Jamais! Ondertussen elders nog meer de broekriem aantrekken, nog meer belastingen en kostenstijgingen. In plaats van investeren in de economie. Italië wil ook uitstel. Ja, dank je de koekoek. En NL ‘’we motten meer bezuinigen’’. Ja hoor, 3% gehaald, land kapot. Als het te laat is, dan gaan ze zich wellicht beraden in Brussel. Of elders. Of ook niet. Moeten we alsnog terug naar de ‘’eigen’’ munt, zoals H.W. Sinn voorstelt. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald lijkt wel Esperanto.

Wat leek ze ineens ontspannen uit het Paleis te stappen. Trix. Eindelijk met de voeten op de bank, sloffen ernaast, en gewoon in makkelijke kleding ontspannen. Glaasje wijn, mooi muziekje. Rust. Eindelijk doen waar zij zin in heeft. Want WA heeft het overgenomen. Gelijk zie je de hand van Maxima. Effe het protocol in de war schoppen om Armin de hand te schudden. Prachtig. Een koning voor het volk. We zullen er nog veel van zien. Als hij nou ook nog gewoon belasting betaald, mag hij van mij aanblijven.

In het foute potje – pardon systeem ‘’getappt’’. Helemaal. Echt hartstikke fout. De eens zo sympathieke “Derrick” alias Horst Tappert is in de ban. Overleed in 2008, maar men bleef zijn Krimi’s herhalen. Maar nu is het stop. Want hij bleek in de oorlog niet gewoon een hospik, nee, hij was soldaat (of zelfs grenadier) van het pantser-grenadierregiment 1, van de Waffen SS. De Totenkopfdivisie werd deze ook wel genoemd. Het scherm is zwart. Bij MAX nu ook bij de ZDF. Voor Derrick dan.  

Het kon niet uitblijven in China, na de met melamine vervuilde melkpoeder, blijken de (voedsel) schandalen zich verder uit te breiden. Pas geleden nog duizenden dode varkens in de rivier ‘’maar geen gevaar voor de volksgezondheid’’, en nu blijkt lam rat te zijn, en ratten, vossen en wezels zijn verkocht als schapenvlees. Naast vlees, groente en fruit, vol met ziektes, toxines, verboden kleurstoffen of conserveermiddelen. Maar ondanks verscherpte controles is men er nog lang niet. In Mongolië trof men 23 ton aan van nep beef jerky en bevroren vlees vol met chemicaliën en bacteriën. 8 ton ‘’giftige’’ kippenpoten (ja echt de poten, met die tenen dus), verrijkt met illegale additieven. Varkens en eenden die ziek waren, zijn gewoon verkocht, en varkens werden geïnjecteerd met water om hun gewicht te verhogen voor de verkoop. Never ending story.

Portugezen blijken  rond 9000 openbare, en 900 private scholen te hebben. 44 van de 50 topscholen zijn in privé handen. En in bijna geen ander land verwerven zoveel mensen een dokterstitel als in Portugal. Ambtenaren werken gemiddeld 1545 uren/jaar, terwijl b.v. US-ambtenaren 1840 uren werken. 35% van pensioengeld gaat naar ambtenaren, die 15% uitmaken van gepensioneerden. En militairen, diplomaten en rechters profiteren ook nog eens extra van riante regelingen. Dat er aan de overheid gesleuteld moet worden is duidelijk. En langzaam zijn er binnen Portugal eenzame strijders bezig, het tij te keren. Portugal lijkt dus niet een uitgaven-probleem te hebben, maar vooral een lage (economische) groei en inefficiënte en dure overheid. Al lang voordat de crisis begon. Dus ja, overheid saneren scheelt geld, maar laat ook de economie groeien! Feit is, ministers en ambtenaren rijden in dure auto’s door de straat. Terwijl collega’s in b.v. Scandinavische landen gewoon met openbaar vervoer gaan. Nou, in Spanje kan het nog bonter: je hebt niet een, maar meer (tot wel 12) auto’s ‘’van de zaak’’ – de overheid dus, en vervolgens krijg je ook nog kilometervergoeding. En dat vindt deze burgemeester terecht. 

Melk, boter, room en kwark wordt duurder. Veel duurder. Duitsland is al begonnen met prijsverhogingen. Anderen zullen volgen. Tot wel 21% meer voor boter. En waarom? Geschermd wordt met gestegen grondstofprijzen (voer en energie). Of is het toch eerder de grote vraag uit Azie? Gepasteuriseerde en gesteriliseerde melk wordt met containers tegelijk naar China over zee gevaren. Melkpoeder is thans big business. India en Vietnam zijn ook ‘’in’’ voor melkproducten uit Europa. Waarom blijven deze landen niet bij hun eigen – gezondere – eetpatroon? Lena, snap je het dan nog niet? De kaas zal ook duurder gaan worden. Sla dus maar alvast in. Niks ‘’ze smelten de kazen’’, ze gaan als warme broodjes over de toonbank. Binnenkort wokken ze daar met met geraspte kaas. 

Utrechtse artsen menen een formule te hebben ontwikkeld, waar op basis van 14 gegevens het risico van nieuwe (hart-en vaat-) gezondheidsklachten in de volgende 10 jaar voorspeld kan worden. Niks meer ‘’standaard hoog risicogroep’’, het kan veel preciezer, vinden ze. Hoop alleen dat het MC Utrecht een goede verzekering heeft afgesloten tegen de gevolgen van ‘’foutieve voorspelling”. Stel je voor, patiënt denkt ‘’gee goe’’ en leeft er lekker op los, krijgt zijn problemen ineens – ondanks risico-voorspelling op papier – eerder. Hier liggen kansen. Maar niet meer voor Bram. Sufferd.