columns

Tranen uit Staal

Het zou wel eens kunnen, dat de financiële wereld in de komende jaren opgeschud zal worden door de Chinese munt. Met dollars en euro’s valt tegenwoordig niet echt meer geld te verdienen, met Chinese staatsleningen wel. Mooi voor grote investeerders, want kleine mogen alleen in zogenaamde Dim Sum leningen beleggen, Yuan leningen die buiten de reguliere markt, en buiten China, verhandeld worden en niet vrij in Yuan kunnen worden omgeruild. Dat gaat binnenkort veranderen. Deze Dim Sum markt (350 miljard) gaat met de binnenlandse markt (2 biljoen) samen. En dat zou wel eens een serieuze rivaal voor de Euro kunnen betekenen. Financiële integratie, liberalisering en transparantie zijn sleutelwoorden. Het zal investeerders trekken. Zal Europa tijdig een strategie paraat hebben? 

Een nieuwe Europese satelliet zou gaan bijhouden wat er groeit en bloeit op aarde. Niks meer? Daar hebben we Google Earth voor. Maar ook drohnes kan dit soort ‘’survey’’ een stuk goedkoper maken. Me dunkt, dat hier meer een ‘’big brother is watching you’’ versie is geblancheerd. Over het hoe en wat worden we over een paar jaar geïnformeerd. Misschien.

 

Lange tijd een taboe, maar nu bespreekbaar: slechte kredieten en leningen uit Zuid Europa zouden binnenkort in de balans van de ECB kunnen optreden. Om banken in die landen te ontlasten, zodat deze wederom meer lenen aan bedrijven. Dit zou echter tegen het mandaat van de ECB indruisen en bovendien behoorlijke risico’s creëren. En nog iets; de burger betaalt het gelag. Bankiers met topsalarissen speculeren met andermans geld, en als het mis gaat, is het weer ‘’de ander’’ die betaalt. Wij dus. Waarom de bankensector niet echt saneren: ook verantwoordelijkheid (en dus straf) opleggen bij mismanagement, en inperken van riante salarissen en vergoedingen?

Artur Mas, de ‘’president’’ van Catalonië blijft bij zijn waanzinsplan voor een onafhankelijke staat. De Spaanse constitutionele rechter heeft een mogelijk gooi naar/van declaratie van onafhankelijkheid al als ongeldig naar de prullenbak verwezen. Ondertussen kost dit machtsvertoon miljoenen, terwijl de schulden zich daar ophopen. Europa zal hem niet erkennen. En zonder kan hij niet overleven. Ausser Spesen nix gewesen. Bedrijven trekken deels al weg. Politici – zo lees je steeds meer – zijn alleen voor zich bezig, hun interesseert land en volk niet. En wille echte politici met hart voor volk en land eindelijk opstaan? Roep in de woestijn.

Charles Aznavour, wellicht de wereldwijd beroemdste Armeniër, was persoonlijk aanwezig, toen Geneve in 2011 besloot, een gedenkplaats voor de genocide in de 1e WO, waarbij 1,5 miljoen Armeniërs stierven. Turkije protesteerde direct. Even leek het project een stille dood te sterven. Nou, mooi niet dus. Want men heeft een nieuwe plaats voor de gedenkplaats gevonden. En in plaats van Lichten van Herinnering worden het nu Tranen uit Staal. Dicht bij de UNO-zetel. Nu is Turkije pas echt in rep en roer. Tot aan de UNO toe. Een provocatie is het, dat plan! Want zelfs de UNO heeft bepaald, dat er in Armenië geen volkerenmoord, conform de definitie daarvan, heeft plaatsgevonden! En eist actie. De Zwitserse regering staat op het standpunt, dat het hier een kantons besluit is, dat ze daar veder geen invloed op hebben. De Armeense gemeenschap zal de kosten voor de gedenkplaats betalen. Maar of het er echt komt? 

Ondertussen wil Rusland met ruim 40 miljard groot opspelen in de ruimte. Poetin wil dat het nieuwe ‘’Kosmodrom’’ al in 2015 in staat is, om ruimteschepen te ontvangen, vanaf 2018 moeten bemande vluchten mogelijk zijn. Tevens moet in 2018 een nucleaire module (1000 KW) op de maan zorgen voor de verdere vlucht naar Mars. De module zou zowel voor ruimtevaart als voor ‘’interplanetaire missies’’ ingezet kunnen worden en opent hele nieuwe mogelijkheden in de ruimte. Grootheidswaanzin, boy toy of eerste gooi naar rijkdommen op de maan?

Duitsland verkoopt 164 pantsers aan Indonesië. Hevig omstreden omdat dit land nou niet bepaald een reputatie van democratie en respecteren van mensenrechten heeft. Indonesië spreekt van een routinematige vervanging van lokale strijdmachten en sluit een inzet tegen eigen bevolking uit. Amnesty International betwijfelen deze uitspraak omdat er regelmatig massieve schendingen van mensenrechten in enkele provincies plaatsvinden.

Gemeentes hebben toch weer meer dan 4 mio uitgegeven aan ‘’werkloosheidstoelage’’ voor bestuurders. De burgemeester van Schagen vindt dit ‘’wachtgeld’’ gewoon WW. Maar dan wel riant. Vooral als men zelf een potje van heeft gemaakt – zoals in Apeldoorn, opstapt en vervolgens ‘’beloond’’ wordt met een paar jaar belastinggeld? Waarom mogen politici een riante WW vergoeding ontvangen? Laten ze gelijke rechten hebben als gewone burgers, en verantwoordelijkheid nemen. Niet voldaan? Dan zeker geen beloning. Misschien worden ze dan wat serieuzer.

Zorg in NL kostte de overheid in 2012 900 miljoen meer dan begroot. De totale uitgaven van de rijksoverheid lagen echter met 2,6 miljard lager. Niks lees ik nog over maatregelen om verspilling tegen te gaan, kosten te besparen en daar waar mogelijk kritisch te kijken naar effectiviteit. VGZ heeft winst verzesvoudigd. Eerder maakten Menzis, Achmea en CZ al bekend dat ze flinke winsten hadden gemaakt.  Edith wil dat de zorgverzekeraars deze winsten gebruiken om hun premies te verlagen. En of we zelf vervolgens het 2nd opinion betalen. De second opinion is een maatregel waarvan dokters zeggen dat die zelden of nooit leidt tot een ander inzicht. Afhankelijk van wie je raadpleegt – zelfs specialisten – blijkt juist het tegendeel en leidt dit wel tot een besparing. Maar hou de patiënt maar dom, ga uit van de ‘’kwaliteit’’ van de arts (?) en laat mensen dokken voor iets wat vanzelfsprekend zou moeten zijn. Laten ze de comazuipers hun kosten zelf betalen. Dat scheelt! En De Grave kan ook ophoepelen. Kost een boel maar draagt niks bij

Hongarije is gewaarschuwd. Wederom. Nu zelfs met artikel 7, het ontnemen van stemrecht. Nog nooit toegepast in de EU. Maar Viktor Orban trekt zich wederom weinig aan van dit soort poeha-taal van de EU. Gaat rustig door met schending van grondrechten en beperking van democratie. Van blaffende honden heeft hij niets te vrezen. Want EU valt echt niet een eigen lid af. Ook is hij immuun voor de constante aanvallen van Viviane Reding, die dreigt hem desnoods voor het Europese gerechtshof te brengen, als hij zich niet conformeert aan uitgesproken veroordelingen. Wat ermee bereikt wordt is dat hij altijd net even een heel klein stapje toegeeft, zodat het Hof in Luxemburg geen reden heeft tot optreden. De EU druk helpt hem in zijn eigen land, waar hij als verdediger