columns

Hamburger uit een bakkie

Het zijn niet alleen Duitse bejaarden die door hun families naar tehuizen in Slovenië of Tsjechië verplaatst worden omdat het daar stukken goedkoper is. Ook in Zwitserland komt er interesse en investeerders ruiken big business met goedkope zorg-aanbiedingen in het buitenland. De kosten voor een dementerende persoon in Thailand bijvoorbeeld bedragen rond 5800 sfr/maand, dat is de helft van de kosten in Zwitserland zelf. Er zullen meer ouderen in de toekomst in het buitenland verzorgd gaan worden. De ziektekostenverzekering betaalt de kosten, als de tehuizen zich in de EU of in EFTA landen bevinden. Sceptici vinden dit een rijk land als Zwitserland onwaardig om ouderen en behoeftigen af te schuiven naar het buitenland omwille van de kosten. Als het nou beter voor hun gezondheid zou zijn dan zou het nog verdedigbaar zijn.

De VN pleit ervoor. En dus moeten we toch eraan. Insecten eten. Goede proteïnes, vitamines, vetten en mineralen en eenvoudig en voordelig te kweken. Veel mensen in Afrika, Azië en Latijns Amerika (ca. 2 miljard) consumeren regelmatig insecten, maar Europa is daar nog niet klaar voor. Men vindt het niet alleen raar, maar vooral vies, om mieren, wantsen, schorpioenen, meelwormen, kakkerlakken etc. te eten, al dan niet gefrituurd en van een pittig sausje voorzien. Thailand, Laos en Vietnam kweken al op grote schaal. Kansen voor ondernemers in Griekenland en Spanje! Gelijk een keten opzetten. Marketing slim aanpakken. Flitsende naam en lekkere gerechtjes zullen ons gaan verleiden. Wie durft?

Voor de eerste keer is het gelukt, om menselijke cellen te klonen. Uiteraard alleen bedoelt als therapeutisch klonen, om zwaar zieke mensen te helpen. En men haast zich erbij te melden, dat deze procedure niet toereikend is om een echte mens te klonen. Puur theoretisch dan. Want met deze werkwijze is het wel degelijk mogelijk, om proeven te beginnen om mensen te klonen. En of de ethiek de overhand heeft bij deze wetenschappers of lonkt toch het grote geld, macht, roem of wat dan ook? Wie voor God wil spelen moet de hel vrezen. Zelf bedacht. En dan heb ik nog niet eens DB’s ‘’Inferno’’ gelezen…

Een akkoord over de regeling van spaartegoeden is nog niet rond. Wel mag de EC afspraken maken over belastingontduiking met Zwitserland, Andorra, Liechtenstein, Monaco en San Marino. Dat zijn namelijk de landen waar rijke EU burgers hun spaarcenten stallen om belasting te ontduiken...Nou ja, zeg, dus heb je daar een bankrekening ben je gelijk een ‘’rijke ontduiker’’? Straks wil men ook rentes via stichtingen, fondsen of andere constructies onder deze regeling laten vallen (maar waarschijnlijk blijven de SICAV’s, zo beroemd onder de honderden miljoenairs van Spanje hier buiten) en moet belasting betaald worden over inkomsten uit dividenden en royalty’s, die via het buitenland lopen.

In Belize is een groot deel van een 2300 jaar oude Maya piramide van het Nohmul complex gesloopt. Omdat een stratenmakers bedrijf gruis nodig had. Onwetendheid of fouten worden uitgesloten. Beschaving? Ontwikkeling? 21 eeuw? Ergens gaat iets mis in de evolutie.

Voor het eerst in jaren zelf aubergines voor gezaaid. Lees ik, dat tal van gelovigen dagelijks bidden tot een aubergine in de Engelse stad Leicester. De groente zou de reïncarnatie zijn van de hindoegod Ganesh, de god met het olifantenhoofd en de vele armen. Mocht hij gaan rotten, wordt de aubergine begraven volgens de hindoetradities. Rare mensen daar op dat eiland…Als we het daar toch over hebben: een Britse vakantieganger schrok toen hij het menu van een Pools restaurant zag. Voor 6 Euro kreeg je een portie baarmoederhalskanker, terwijl het rivierkreeft met een honing-mosterdsausje op een bietencarpaccio bleek te zijn….Vertaalfoutje, sorry! En last but not least: als er een BRIXIT komt – exit van GB uit EU – dan kost dat heel veel geld, ca. 100 miljard, ofwel meer dan 3000,00 Euro/gezin. Of ze dat aandurven?

Even was er rep en roer. Bussy dondert: niet trage studenten, maar vrouwen die hun studie niet te gelde maken en gaan werken, zijn de grote kostenpost in deze samenleving. Werk zien als hobby waar vrouwen recht op hebben en niet als noodzaak of basisvereiste voor een zinvol bestaan? Wat doet een vrouwelijke juriste, bestuurskundige of arts achter de stofzuiger? Nee! Zelf een bijdrage leveren in de samenleving, die in je heeft geïnvesteerd! Financiële onafhankelijkheid moet! Permanente sollicitatieplicht voor vrouwen die zich er te gemakkelijk vanaf maken. Wauw…een nieuwe sociale revolutie? ‘’Vuurwerk’’ in huishoudens? Betaal vrouwen gelijk als mannen, dan komt het vast goed.

Ach nee, meneer wil wel 3 jaar en 4 maanden zitten. Die kapitein van de CC. Eerste in de reddingsboot. 36 mensen overleden. Het OM gaat niet akkoord en wil het proces. Verban hem naar een onbewoond eiland. Net als Bunga-Bunga ‘Sconi; die komt waarschijnlijk nooit in de gevangenis, ook al is hij veroordeeld. Ik wist het wel: op water en brood – en op zondag een Pizza Margherita - verder geen luxe, HD TV en wilde nachten. Maar het is illusie om te veronderstellen, dat gerechtigheid en straf ook voor dit soort lui geldt.

 ‘’Berner Rösti met ham uit Shanghai’’? Binnenkort wil Zwitserland met China een overeenkomst tekenen over vrijhandelsverdragen in de landbouwbranche. Conservatieven vrezen, dat de markt overgoten worden met goedkoop vlees en melk. Welke rechtgeaarde Zwitser wenst nu (lams) vlees te kopen (van origine rat?); varkensvlees vers geschept uit een rivier of melk met melamine? Terwijl ze zelf puike koetjes op hun alpenweitjes laten grazen? Levensmiddelen, voor Zwitserland bestemt, zullen aan Zwitserse eisen moeten voldoen. Nou dan. Import van Chinese groentes dan maar? ‘’Wat de boer niet kent dat…’’’Juist. Maar de Zwitserse regering vindt dit verdrag heel belangrijk. Dat kan ik nog volgen. Maar binnenkort volgen andere ‘belangrijke’ verdragen, o.a. met Bosnie-Herzogewina, Costa Rica, Guatemala, Honduras en Panama. Huh?

Stel je eens een hamburger voor die gegroeid is uit twintigduizend reepjes spierweefsel. Het kan. Al jaren. Kweekvlees heet dat. En binnenkort komt dus de hamburger-uit-een-bakje (pardon, petrischaaltje). Laat cellen groeien in een substantie, je hebt maar zo’n 50 miljard stamcellen van rundergehakt (mag het een beetje paard erbij zijn?) voor nodig, en voilà, het groeit uit tot een hamburger. Volwaardig noemen ze dat. Bah. Nou, ik ‘’blief’’ het niet. Geef mij maar een eerlijke, zelfgemaakte 100% rundvleesburger van vers gesneden vlees uit nek, schouder en rug, met max. 25% vet, zelf grof gemalen, gekruid, (zonder paneer of ei) en gegrild (waardoor het meeste vet eruit is maar sappigheid blijft), met verse salade, zelfgemaakte NacNikki saus, op een knapperige Spaanse tostada met sla, ui en tomaat, dat is pas yammie en vooral echt!