columns

Wasteland

Het moet makkelijker worden het eigen huis op te eten. Want de gemiddelde 65-plusser heeft ca. een 250.000 overwaarde via zijn eigen huis(?) maar weinig geld op de spaarrekening. En geld is nodig voor zorg of aanvulling van pensioen. Dus moet die overwaarde te verzilveren zijn, via een zorghypotheek. Want zorgfraude aanpakken, onterechte subsidies en toeslagen terugdraaien of terugvorderen en systemen efficiënter maken kost veel te veel moeite. Heb ik dat goed begrepen? Als je spaart, zuinig bent, je eigen regelingen treft, volop meebetaalt aan een zorgverzekering die steeds minder vergoed; belasting betaalt en bijdraagt aan riante regelingen voor onbekwame bestuurders of bankiers, mag je vervolgens nog eens zelf bijdragen vanuit de ‘’overwaarde’’ van je huis? Never nooit niet. Liever verbras ik alles en hou dan de hand op.

Ondertussen zal NL braaf 350 miljoen extra overmaken aan de EU, omdat de EU parlementariërs noch bereid zijn de eigen broekriem aan te trekken (in tegendeel, salaris/vergoedingen stijgen!) noch kritisch willen kijken, of projecten nu nodig zijn. Iedereen moet het met minder doen, behalve zij. Ieder blijft op zijn stokpaardje hameren. Dus stroomt geld in onzinprojecten (zoals mobieltjes voor werkloze Roemenen). En NL maakt niet snel genoeg gebruik van beschikbare fondsen zegt de Rekenkamer. Die dan vervolgens vrijvallen voor andere projecten (en landen). Bovendien hekelt de Rekenkamer, dat de doelmatigheid van Europese subsidies ontbreekt. En het kabinet wil deze gegevens ook niet publiceren. Omdat daaruit wellicht blijkt, dat teveel geld over de balk wordt gegooid voor noppes? Me dunkt dat er teveel mensen te weinig te doen hebben resp. voor het verkeerde doel daar zitten. In DH en Brussel. En Fransje wil nu (pas!) weten, wie wat daar verdient. Weten wij al lang. Maar who cares? Gekke Lena, wie anders?

Wist u dat we een 7e continent hebben? Jawel, het ligt in de Pacifische oceaan. Het gebied is groter als Indië (ca. 3,4 miljoen km2). Het bestaat uitsluitend uit – AFVAL! Deze maand start een expeditie uit de USA, om dit nieuwe continent te ontdekken. Omdat deze afval in wateren drijft, die veraf van scheepvaartroutes en tourismegebieden ligt, is het alleen van interesse voor milieuactivisten en wetenschappers. Maar het gevaar schuilt in de ‘’soep’’ van micro-restanten van het plastic, welk onder de wateroppervlakte gaat zweven en opgenomen worden door vissen en andere organismen. Zo kunnen deze stoffen weer in de voedselketen terugkeren. En zouden op langere termijn voor genetische veranderingen en kankers verantwoordelijk kunnen worden. Hoe zich dit alles op het ecosysteem van de oceanen en de gezondheid van mensen uitwerkt, is nog onbekend. Maar ach, als het echt fout mocht gaan, dan klonen we toch gewoon wat ‘’’gezonde’’ mensen bij? Nu nog een wedstrijd uitschrijven om het een naam te geven. Het nieuwe continent. Komt het wellicht wat meer onder de aandacht. Wat dacht u van ‘’Wasteland’’?

Vlak bij Fukushima is begonnen met rijst aan te planten. Terwijl de radioactieve waardes nog vele malen de ‘’normaliteit’’ overschrijden en veel besmet water in het grondwater is gelekt? Marketing slagzin: ‘’Sushirijst, gratis gloeien gegarandeerd’’.

Sharon/EZ en Edith/Volksgezondheid melden, dat er geen concrete aanwijzingen zijn voor gevaar van de volksgezondheid betreffende bijmenging van (fout?) paardenvlees in ons voedsel. De NMA heeft zolang gewacht, tot praktisch alles, op een 1,5 miljoen kg na van de 50 miljoen kg is verkocht en geconsumeerd. Maar niks aan de hand. Eerst konden ze het niet traceren en dus ‘’moest het terug’’ en nu is het plots ok? Voor hoe dom houden politici ons eigenlijk? Heel dom dus. En we doen er niets aan. Zelf schuld dus?

NASA ondersteunt een 3-D-print project. ….Het systeem waar de onderzoekers aan werken bevat poeders met ingrediënten als suiker, complexe koolhydraten en proteïnen. Die poeders zijn 30 jaar houdbaar, wat verspilling moet verminderen. De bedenker van het apparaat, voorziet een toekomst waarin een 3d-printer in elke keuken staat. Voedselingrediënten zouden dan ook uit andere bronnen kunnen komen. Proteïnen kunnen net zo goed worden vervaardigd uit insecten als uit rundvlees – NB: hoef je ook niet meer te frauderen met paardevlees... Als eerst wordt getracht een pizza te printen, omdat de verschillende ingrediënten in lagen op elkaar kunnen worden gelegd. Zo hoeft de printkop dus altijd maar één ingrediënt tegelijk af te drukken. Ook al heb ik dan wellicht een toekomstgerichte blik, met mijn geroep om slimme marketing voor insecten-consumptie; een 3-D geprinte pizza met ingrediënten die zo oud kunnen worden uit ELKE keuken? Nou, zeker niet uit de mijne. Weer zo’n onzinproject.

Geloof ze maar niet, die politici in de verschillende landen. Belastingontduiking proberen tegen te gaan? Juist de regeringen zijn het, die bedrijven helpen, hun belastingen te verlagen. Ondernemingsbelasting wordt verlaagd, vele ‘’gaten’’ zijn te vinden om minder belasting te betalen. O.a. in Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Griekenland en Zweden. En Nederland met een complex systeem, waardoor bedrijven tot 13 miljard aan belastingen ‘’ontlopen’’ in hun eigen land. EU roept op tot maatregelen, maar dat is een wassen neus en een cosmetisch pleistertje. Regeringen zijn veel te bang, dat de grote concerns dan verdwijnen. En dat gaat ten koste van – weliswaar niet zoveel – belastingcenten en arbeidsplaatsen. Dus verhoogt men liever de BTW. Waarmee de gewone burger wordt geraakt.  De EU heeft berekend, dat belastingontduiking door bedrijven ca. 1000 miljard Euro verlies betekent. Jaarlijks. Geschikte maatregelen nemen, om tenminste iets van dit geld binnen te krijgen? Nee. Want wie bijt zich nou in zijn eigen staart? En als klap op de vuurpijl is een ‘’zwarte lijst’’ niet meer relevant. Immers, de EU landen hebben toegezegd, dat nieuwe ‘’gaten’’ (ofwel buiten de EU gelegen belastingparadijzen) niet meer geschapen worden. Dus hoeft er ook geen lijst te komen. Is deze logica nog te volgen?

In het najaar met Ryanair op reis? Dan heb je kans, om met de jongste piloot aan het stuur te vliegen. 19 jaar is Ryan Irwin, afgestudeerd na 1 ½ jaar (?) aan de Oxford Aviation Academy. En gelijk mag hij door heel Europa voor deze maatschappij vliegen. Wauw. Hoop dat hij een ervaren copiloot meekrijgt. Dacht altijd dat een opleiding om een jet te kunnen vliegen, veeeeel langer zou duren?

EU: Vanaf 2014 mag in restaurants geen olijfolie ‘’open’’ geschonken of geserveerd worden. Het moet in een bijzonder gesloten en niet hervulbare kan of fles. Om gebruiker te beschermen. Alleen nog controleerbare olijfolie kwaliteit op tafel. Al het andere blijft zoals het is. Meer afval. Kosten stijgen. Handige lobbyisten wisten dit voor een aantal landen erdoor te sluizen terwijl men suft. Die gaan geld verdienen. Laat de jeugdwerkloosheid maar oplopen, de economie in de soep draaien door op 3% te blijven hameren, maar dit is alvast geregeld. En wie denkt, dat regeringsleiders nog iets in de EU melk te brokkelen hebben? Naïef, hoor! Nee, de parlementariërs kunnen hun veto uitspreken of gewoon niet akkoord gaan. Net zoals met dat budget: ‘’alle 27 regeringsleiders zijn het eens’’. Ja, tot de Europarlementariërs ervoor gingen liggen. Wie het nieuwe gevaar in Europa wordt? De EU; met veel te veel commissarissen, adviseurs en andere hoogbetaalde schijnfuncties, die veel kosten maar weinig opleveren. Maar geld moet rollen, nietwaar?

In Zwitserland leeft hevig debat over de ‘’graaiers-initiative’’. Een initiatief van de SP en de Groenen roept op tot een systeem, waarbij de manager met het hoogste jaarsalaris max. 12 x zoveel mag verdienen als de laagstbetaalde medewerker. Uitzonderingen daargelaten. Als dit lukt, zouden aandeelhouders kunnen beslissen over manager salarissen. Grote bedrijven proberen dit te verhinderen. Thans bewegen zich de gemiddelde ‘’verschillen’’ tussen hoog en laag in de ratio van 1:56, maar Novartis kwam op 1: 720! In Duitsland – ter vergelijking – is de ratio bij DAX genoteerde bedrijven ca. 1:100. Enfin, ook al gaf Vasella bij zijn afscheid – als gevolg van grote protesten – uiteindelijk zijn 58 miljoen bonus op (hoe genereus) het image van ‘’graaier’’ bleef. Bijna 50% van de Zwitsers voelt wel iets voor een dergelijke anti-graaiers-wet. Vertegenwoordigers van het Zwitserse bedrijfsleven reageren nerveus. Ze zouden weleens gedwongen worden, hun hoofdzetels naar het buitenland te verhuizen. Werkgeversorganisaties vragen aan stemgerechtigden of ze wekelijk willen, dat Zwitserland hun eigen ‘’melkkoetjes’’ niet meer zelf gaat melken maar ze naar de ‘’stal’’ van de buurman te gaan drijven? En de aanval op hoge salarissen zou een grote uitval bij de inname van belastingen en sociale afdrachten betekenen. Milder gestemden pleiten voor een 1: 20 regel en een beperking van aftrekmogelijkheden voor belasting. Het wordt nog een verhitte herfst….