columns

Duivelse krachten?

Rusland wenst gegevens over creditcard, adres en nog veel meer van passagiers die over Rusland vliegen (?) resp. daar landen/opstijgen. Dit zou indruisen tegen Europese normen. En zou kunnen leiden tot een verbod om het Russische luchtruim of Russische luchthavens te gebruiken. Poetin probeert hoever hij kan gaan.

Kathleen Taylor, onderzoekster aan de Oxford University gelooft dat religieus fundamentalisme in de toekomst zal worden behandeld als een mentale ziekte. Radicalisering zou dan niet meer als persoonlijke keuze gezien worden maar als een mentale stoornis. En een berichtje doet de ronde dat het sterk toegenomen optreden van demonen in Spanje het noodzakelijk maakt, om 8 priesters tot exorcisten op te leiden. In tijden van crises kunnen mensen hun geestelijk evenwicht verliezen, en zich tot hogere machten - goede of foute – wenden. De vraag werd gesteld of binnen de regering kwade krachten hun demonische werk doen en waar die vandaan komen. Uit Madrid, Brussel of Berlijn wellicht? Of is het toch eerder een bepaald ‘’soort’’ mens, dat zich ten koste van de gemeenschap verrijkt, belasting ontduikt en dat normaal vindt? Dit soort ‘’duivels uitdrijven’’ lijkt aanzienlijk lastiger, want het vereist een verandering van mentaliteit en terugkeer naar ‘’dienend leiderschap’’.

Al moeten landen en vooral burgers bezuinigen; dient bureaucratie teruggedrongen te worden en begunstigingen of vriendjespolitiek uit den boze zijn; geldt niet voor Barroso. Regelde een nieuwe coördinator post voor een van zijn vriendjes. Duur betaalde baan voor een Griek die politiek niet onbevangen is. Ondertussen stuiten de plannen van de EU-commissaris Almunia, om in de toekomst ook minderheidsdeelnemingen in Brussel te laten onderzoeken, op tegenstand, want dit gaat bedrijven veel geld kosten. En waarvoor? Zogenaamd omdat deze de concurrentiepositie vertroebelen. Dit moet voor afloop van zijn ambtstijd eind 2014 erdoor zijn. Onder het mom van ‘’goed voor Europa’’?

Binnenkort op uw wijn/drankfles te lezen: “Let op, alcohol kan kanker veroorzaken”? Omdat in 10 procent van de gevallen van kanker bij mannen en bij 3 procent van kanker bij vrouwen alcohol daaraan bijdroeg, benadrukken onderzoekers. O.a. kanker in de keelholte, slokdarm, darm- en borstkanker. 90 resp. 97 % dus NIET een gevolg van alcohol. Stress,  ongezonde leefstijl; onvolledige voeding en soms genetische factoren kunnen een rol  spelen. Blootstelling aan gevaarlijke stoffen; leven in vervuilde milieus, straling en genetisch gemanipuleerd voedsel ook. Wat we nog niet weten: waarom krijgt de een het wel, en de ander niet?

Op Mars was ooit water. Maar wil je daar naartoe, wees gewaarschuwd, je krijgt er een dodelijke straling gratis bij. En toch, het onderzoek voor een missie naar Mars wordt daarmee geen ‘’mission impossible’’. In tegendeel, het gaat gewoon door. En vooral met de komst van een eigen 3-D printer kan het ruimtestation ISS straks haar eigen onderdelen en gereedschappen printen. En deze kan op den duur ook gebruikt worden om een kolonie op Mars te bouwen. Huizen en laboratoria ter plekke geprint, met grondstoffen van Mars…

Ik stel voor dat de Nederlandse regering gratis buikriemen uitdeelt. Want verder dan ‘’we verhogen de belasting in 2014’’ omdat overheidsbezuinigingen te traag zijn, komt deze regering van ‘’’knappe koppen’’ niet. Rutte studeerde geschiedenis, maar heeft nog niets geleerd van het verleden (economie stimuleren in plaats van afremmen). Kamps kon met zijn opleiding van de belastingdienst niet meer dan ‘’proberen’’ maar moest nu toegeven, dat zijn truc om gepensioneerden hun extraatje af te pakken, niet heeft gewerkt. En Weekers? Die deed ook een beroepsopleiding advocatuur en weet precies, ‘’dit specifieke geval kende ik niet’’ maar alle andere gevallen dus wel. Dijssie snapt niks van global business laat staan diplomatie. Nieuwe parlementaire enquête, meer externe adviseurs en geld verprutsen voor dure onderzoeken of blunders bij aanbestedingen. Maar politici ontkennen laksheid of vinden asociaal graai-gedrag voor zichzelf normaal.

In China kunnen ze stomazakjes voor een paar centen maken. In NL kosten ze 4,00/stuk. Tel uit je winst meldt een zorgverzekeraar. Of de kwaliteit daarbij gelijk is? Het is maar de vraag wat straks zwaarder weegt. Stomapatiënten zijn bezorgd. En terecht.

YES YES YES, Monsanto – die van Agent Orange in Vietnam en genetisch gemanipuleerd zaadgoed en gevaarlijke bestrijdingsmiddelen - stopt in Europa met lobbyen over genetisch gemanipuleerd zaadgoed. Na 15 jaar strijd geven ze het op. Eindelijk. Na vergeefse lobby, spioneren bij boeren en het onder druk zetten van staatssecretarissen met dreigen met vergeldingsmaatregelen, als de Europeanen niet sporen met toelating, is de strijd gestreden. De gevaarlijke combi van GM zaadgoed die hun eigen vergif Roundup konden overleven, is echter nog niet over. Er zijn nog genoeg werelddelen, waar zat te verdienen valt. En doden of milieurampen? Collateral damage heet dat.

Verdorie, de emissieregels voor de uitstoot van afgassen van grote schepen wordt wederom uitgesteld met 5 jaar tot 2021. Reders halen opgelucht adem, aanpassingen kunnen nog even uitgesteld worden. Voor het milieu is dit opschuiven minder charmant. Het Maritime Environment Protection Committee heeft dit verrassende besluit genomen. Ook de scheepsvaart is in crisis, containerschepen zijn onvoldoende in te zetten en zo’n dure ‘’milieumaatregel’’ zou er dan extra inhakken. Met name Rusland was ertegen. Duitsland bagatelliseert dit en meldt, dat de verschuiving van de stikstof emissies alleen de USA treffen. Een verhoogd gevaar voor het milieu zou daaruit niet blijken…Maar ook voor Noord/Oostzee zouden deze emissies gaan gelden. En het signaal is nu gegeven ‘’uitstellen’’. 30% van de stikstof uitstoot komt nu uit wereldwijde scheepsvaart en draagt bij aan milieuschade, zure regen en luchtwegen-aandoeningen. Het is maar de vraag of Duitsland en de EU zich bij een volgende zitting van de IMO uitspreken voor het invoeren van de lagere emissiewaardes per 2016 in het kader van ‘’goed voor het milieu’’.

Druk maken over stierenvechten: niets nieuws. Nieuwe ‘’trend’’: canned hunting: een dier laten opgroeien om het als volwassen dier neer te laten schieten door rijke toeristen. In Zuid-Afrika leven meer leeuwen in gevangenschap dan in het wild. De dieren zijn van grote economische waarde. Als ze klein zijn betalen toeristen om ze te aaien, als ze groot zijn betalen trofeejagers tot 25.000 pond om er eentje neer te schieten. En niet alleen door ‘bloody Blits’! Gestoord!

De boeren in Frankrijk smeren hun tractoren. Chateaueigenaren houden de hand op de knip. Want het gaat om hun wijn. En hun centen. China is ‘’not amused’’ over de heffing op solarpanelen en gaat nu ‘’oneigenlijke subsidie’’ van wijnen in de EU onderzoeken.Vooral in Frankrijk, want die exporteren het meest. Allez, kom niet aan de Fransen, noch aan hun verworven rechten of spreek over inleveren en bezuinigen. Onbegrijpelijk dat het dagelijks bestuur van de EU kennelijk tegen de wens van een paar regeringen, dit toch weet door te zetten. Maar meneer de Gucht vindt dat de angst voor een handelsoorlog niet telt. ''EU-beleid moet niet gedreven worden door angst voor represailles, maar door de regels''. Awel, meneer, wanneer houdt gij zich zelf aan de regel ‘’gij zult niet graaien’’ en spant de broekriem van de EU eens aan? En…als Brussel het voor het zeggen heeft, laten we dan de landelijke regeringen verkleinen. Kan dat geld elders verkwist worden. 

De EU wil zogenaamd de speculatieve handel met voedingsmiddelen terugdringen. Maar nog voor de bespreking in juni zit met hulp van lobbywerk al zoveel gaten in het voorstel, dat de effectiviteit nihil wordt. Ten eerste wordt de schaduwhandel buiten schot gehouden. Dit is de handel, die buiten de beurzen om plaatsvindt. Die gaat dus groter worden. Hoofdacteurs van deze speculatieve handel worden buiten schot gehouden; de bankiers, fondsen en speculanten. Want ze nemen niet werkelijk aan de echte handel deel. Nee, zij speculeren op prijsontwikkelingen om zo extra winsten te genereren. En dat kan onder het mom van ‘’risico afdekking’’ gewoon declarabel blijven. 

Fraai hoor, achteraf geeft het IMF toe, m.b.t. Griekenland in de fout te zijn gegaan; de zaken werden te veel opgeleukt om steun politiek ‘’verteerbaar’’ te maken. En nu wil men dat Europese landen nog eens minimaal 7% van de schulden kwijtschelden, zodat Griekenland na 2020 kan doorgaan. Want de politieke wil en mogelijkheid van Griekenland plus de economische ontwikkelingen vallen nogal tegen, aldus het IMF.