columns

AOC du restaurant

Omdat ambtenaren straks de thuiszorg moeten organiseren, kunnen thuiszorgers niet meer bekostigd worden? Groot banenverlies, terwijl zorgbestuurders  teveel verdienen en winsten in de ouderenzorg nog nooit zo hoog waren? Ziekenhuizen en zorgverzekeraars fors winst maken terwijl duizenden ouderen gedwongen moeten verhuizen i.v.m. sluiting van verzorgingstehuizen? Het ‘’kan wel wat minder in de zorg’’ en ‘’buren en familie moeten maar helpen’’, als de 3% norm maar gehaald wordt? Of ik ben gestoord (jawel, een beetje, maar dan wel prettig), of ik ben te dom (dacht eigenlijk van niet), maar ik kan dit niet meer volgen.

De Fransen hebben het helemaal gehad. Salades uit een plastic tuut, industrie frites en aardappelpuree uit gedroogde vlokken;  toetjes uit de diepvries en smaakversterkers en chemie alom. Bijna 1/3 van de restaurants gebruikt kant-en-klaar, en een kwart van hun gerechten wordt niet meer gekookt maar ‘’samengesteld’’ uit pak, blik, pot of glas. Maar de club van hoteliers, gastronomen en café-eigenaren wil het begrip ‘’restaurant’’ laten beschermen. Het moet meer zijn dan ‘’een plaats waar voor geld eten wordt geserveerd’’. Ze willen met een soort AOC kwaliteit en herkomst garanderen. Transparantie en kwaliteit, dat is het nieuwe credo. Een nieuwe wet zou ervoor moeten zorgen, dat in restaurants in de toekomst alleen nog gerechten mogen worden geserveerd, die ter plaatse zijn gekookt, met verse ingrediënten.

Eerst vraagt Samaras aan de Trojka uitstel van ontslag voor ambtenaren tot na het zomer-toeristenseizoen, welk voor Griekenland zo belangrijk is, en dan gooit hij met een coup surprise even het publieke omroepgedrocht ERT omver. Misschien de enige manier om daar schoon schip te maken, maar de timing is vreemd.  Een breuk in de regering zou het gevolg kunnen zijn. Of is dit zijn verborgen agenda? Want targets halen, dat zullen ze niet ‘’maar we hebben het geprobeerd’’; en met het  ‘’foutje, sorry’’ van het IMF…doordenkertje….

Kroatië komt als 28e land in juli bij Europa. Sinds 2009 in recessie, staatschulden boven 60%, ruim 20% werklozen (50% bij jongeren). Intrede in de EU =  uittrede van CEFTA, een vrijhandelsgemeenschap, die goed was voor ruim 20% van de export. Veel bedrijven zijn al l uitgeweken naar Servië en Bosnië. Concurrentiepositie van het land moet omhoog. Kansen vragen om investeren in innovatie, ontwikkeling en opleiding. Kost geld. Wereldbank acht de kwaliteit van zakelijke condities en randvoorwaarden belabberd. Corruptie is endemisch. Uit het EU fonds kunnen ze tot 2 miljard trekken. Als ze het goed doen, innoveren, bureaucratie verminderen, regel- en wetgeving aanpassen. Zo niet, krijgen ze ‘’maar’’ 400 miljoen per jaar, terwijl de contributie aan het EU 250 miljoen is. Het volgende zorggeval.

Niall Ferguson, Harvard professor die globaal economische trends voorspelt en geraadpleegd wordt door o.a. Hedgefunds en investment bankiers over de EU:  nog meer landen in de EU.  Ca 20% kans dat de EU uit elkaar klapt, als Spaanse banken over de kop gaan  of Fransen onvoldoende hervormen. Concessies aan Engeland, ook al komt een referendum in 2015. Na de verkiezingen in Duitsland komt een Europese Staat. De wil is er in de landen, en de bevolking biedt niet echt grote weerstand (?) Spaanse bankgarantie is luchtbel en onhoudbaar. Uiteenval van EU met deels wel/niet Euro, zou onvoorstelbare economische gevallen kunnen hebben (mijn vraag, is dat werkelijk zo?) Maar eerst de bankenunie. Dan de Superunie. Zachtjes. Omdat burgers vooralsnog niet voor Europa willen betalen. Globaal blijft EU onbelangrijk, met stagnatie en verlies aan productiviteit.  USA streeft naar energie-onafhankelijkheid. Europa is teveel afhankelijk van het Midden Oosten voor olie en gas plus spanningen leveren vluchtelingen stroom op. Doemscenario of realiteit?

 Een rotswand op planeet Mercurius kreeg een Nederlandse naam. Duyfken Rupes, vernoemd naar een VOC schip. De IAU en NASA maakten dit bekend. Heeft men zich weer verzekerd van geld voor onzinnige ruimtevaartprojecten. Voor wat hoort wat.

De RASFF – dat is het Rapid Alert System for Food and Feed – heeft haar rapport over 2012 gepubliceerd. Het signaleert gevaarlijke levens/voedingsmiddelen en deelt informatie met aangesloten landen. Vooral China levert de meeste levens/voedingsmiddelen die niet deugen of zelfs gevaarlijk zijn. 540 producten. Dan India en Turkije met 300 meldingen. 8797 meldingen zijn geregistreerd, 3,9% minder dan in 2011.  Waarvan 3516 nieuw (40%), de rest follow-up meldingen. En 526 zijn als ‘’ernstig risico’’ ingeschaald. 18%. In die gevallen – dus niet in al die andere 72% ging het o.a. om Aflatoxine (schimmels) in fruit, groentes, noten en zaden, migratie van formaldehyde, chroom, mangaan en nikkel en salmonella besmetting. En fraude? Dat wil dit systeem sneller proberen te ontdekken. Ongeveer zo als in de zaak van Oss….? Meest frappant is de opmerking van het RASFF dat er geen gegevens zijn over het niveau van voedsel veiligheidscontroles in de lidstaten in 2012 in vergelijking tot voorgaande jaren. Wat heb ik dan aan dit nietszeggende rapport? Want de EU zelf kan geen garantie voor voedselveiligheid geven …