columns

Geen tekort, wel bezuinigen

Nee, geen grapjes over productiviteit van ambtenaren of voordelen, die zij tegenover de ‘’gewone’’ werknemer genieten. Maar onderzoek wees uit, dat als de overheid als een bedrijf bestuurd zou worden, dit het Rijk 17 miljard (!) kan schelen. Heldere doelstellingen en behalen van targets dus. Afrekenen op resultaat. Dat is bijna 3 x het begrotingstekort! Hoewel, er is GEEN begrotingstekort, ‘’ze’’ hebben verkeerd gerekend. Maar toch gaan de bezuinigingen van 6 miljard gewoon door!? Grootverdieners bij de publieke omroep(?) worden ‘’gevraagd’’ om zelf wat salaris in te leveren. En dat zijn dan toptalenten?

In 2018 moeten banken op een andere manier ‘’omvallen’’ zonder direct ten laste van de belastingbetaler te komen. Tot die tijd mag het nog op de ouderwetse manier, op kosten van de burgers? Verandert daardoor de moraal van bankiers? Iers bankenschandaal; bankiers logen om meer geld van de overheid af te troggelen. Spanje: Boze aandeelhouders bij Bankia gaan bijna bloot in hun wanhoop om verloren spaarcenten aan dubieuze bankproducten, terwijl de voorzitter net glimlachend mededeelde dat dit jaar weer 800 miljoen winst wordt gemaakt…

Snowden ‘’ontsnapt’’ uit Hongkong omdat het Amerikaanse uitleveringsverzoek niet deugde. Poetin kan hem niet uitleveren, omdat hij formeel niet in Rusland is. En Ecuador heeft op voorhand het belastingverdrag met de USA opgezegd. Amerikaanse congresleden hadden het land recent gedreigd met handelssancties, mocht het asiel verlenen aan Snowden. Maar Ecuador laat zich niet chanteren en besloot de USA deze pas af te snijden. Mocht Snowden komen.

25 juni nachtvorst in Twente en Brabant. Opwarming van de aarde. Obama ineens weer als klimaat-heler, wil o.a. krachtcentrales dwingen, hun CO2 uitstoot te verlagen. Veel ideeën, nauwelijks uitgewerkt en het congres ziet het ook niet zitten. Lege woorden voor betere positionering van een president of echt interesse in een gezonde, ‘’onze’’ wereld?

Buitenlandse studenten kunnen in NL met subsidie studeren en volgens Europese regels hebben ze recht op uitkeringen en voordelen, zoals een Ov-kaart, ongeacht waar zijn in de EU studeren. Ergens gaat hier iets mis. Want dat werkt vlg. mij alleen als je overal eenzelfde tarief hanteert, dito gelijk salaris en belastingsysteem. Want anders komt het ‘’sociale’’ toerisme op gang. Te zien in Duitsland, maar ook in Nederland.

 Italië dreigt een strop van miljarden op te lopen door ‘’foute’ derivatenhandeltjes. En wie heeft deze ooit in de 90-er jaren geregeld om in de Eurozone te komen? Hint: hij werkte toen als minister van financiën, later bij de IMF en nu bij de ECB bank. Juist ja. Super Mario.

Vroeger had je beren in de berenkuil in Bern. Recent werd de Europacup in Mountainbiken in deze berenkuil verreden (of noem je dat gefietst?)… Een beetje vreemd.

Uitspraak: ‘’Van de laatste paar honderd jaar is Griekenland 50% van de tijd failliet geweest’’. Wie verrast is door de huidige situatie, is dus een oen. En al zouden we alle schulden kwijtschelden, dan nog, ze gaan failliet. Aldus de geschiedenis.

Ooit is het afgelopen. Met vakantie aan Zee. Atlantische of Middellandse. Geologen stelden vast dat er een gigantische breukzone in de Atlantische Oceaan ontstaat. In de loop van miljoenen jaren zal deze de zeebodem ‘’inslikken’’, de Oceaan verdwijnt en USA en Europa worden een. De bodem van de Middellandse Zee wordt door een diepe kloof doorkliefd. Afrika dringt op naar het Noorden en schuift de bodem voor zich uit. Vooralsnog ‘’groeit’’ de Atlantische Oceaan nog. Als Columbus nu de oversteek had moeten maken, zou hij 12 meter verder moeten zeilen dan 500 jaar geleden …Ooit zullen vulkanen voor de Spaanse kust opduiken en vormen zich nieuwe oceanen. O.a. in Afrika.

Let op. Groenten zijn nog in leven, als ze zijn geplukt en ze hebben een licht-donker ritme nodig, om gezonde voedingsstoffen te behouden. Bewaar dus groenten buiten de koelkast. Of, nog beter, gebruik nieuw te ontwikkelen koelkasten, die met een dag/nacht systeem zijn uitgerust. Je kunt natuurlijk ook gewoon dagvers eten. En zelfs op een balkonnetje kan in kuipen groente geteeld worden.

De een zijn brood, de ander zijn dood. Letterlijk. Enge plaatjes komen op 65% van het sigarettenpakje. EU besluit.  Commissie individuele landen moeten nog ok geven. Duurt nog even. Tabakslobby furieus. Jarenlange opbouw van merk naar de knoppen. Men wil roken terugdringen en  ziektes door roken voorkomen. Nu draait de gemeenschap op voor de kosten, die verbonden zijn met de keus om te roken. Of waarschuwen helpt? Waarschijnlijk pas als sigaretten 10,00Euro/pakje kosten.

Een prostitutiering, geleid door een ex-carabinieri met zijn helpers in Rome, telt tot zijn ‘’illustere’’ clientèle een 9-tal ‘’geestelijken’’ uit de Katholieke Kerk. Simpele priesters en  ‘’hogere schijnheiligen’’ maken misbruik van jonge Roma jongens, die voor 150 – 5000 Euro geprostitueerd worden, omdat ze geen andere manier van levensonderhoud hebben. Een ex priester gaf openheid van zaken aan een speciale eenheid van de Romeinse politie. Zijn ‘’geweten’’ zou hem de weg hebben gewezen. Naar Sodom en Gomorrah? Of angst voor het vagevuur? Mocht het  kloppen, dan heeft de katholieke Kerk een nieuw schandaal aan haar broek – pardon jurk – hangen.