columns

Gij zult mij bezoeken!

Het is Cameron weer gelukt, 3,8 miljard ‘’korting’’ bij de EU. 200 mio meer. Zogenaamd omdat ze relatief minder ‘profiteren’ van de EU. Het geld dat de EU vrijgeeft ter bestrijding van de jeugdwerkloosheid? Concrete plannen ontbreken; haalbaarheid en toetsing van rendement waarschijnlijk zoals gebruikelijk ver te zoeken. Ook jongeren moeten een omslag maken. Zelf initiatief nemen, vrijwilligerswerk, (om)scholen en verder leren. Dat schept kansen. ‘’Het lukt toch niet’’ is geen excuus om op de bank te hangen en af te wachten.

In China mogen ouders hun kind (eren) voor de rechtbank te slepen als ze onvoldoende vaak worden bezocht. En elke vorm van huiselijk geweld is strafbaar. Dit weerspiegelt traditionele Chinese waarden om ouders te eren. De wet verplicht tevens werkgevers, om werknemers met bejaarde ouders 20 dagen per jaar vrij te geven. Hoe vaak bezoek moet plaatsvinden of welke straffen bij niet naleven gelden, is onbekend.  

Op weg naar een designer-baby? Dit horror scenario is binnen 3 jaar ‘’maakbaar’’, althans in Engeland. Via een 3-ouder ivf reageerbuisbevruchting – dus met 3 donoren. Het embryo krijgt genen van de vader, de moeder en van een gezonde vrouwelijke donor. Om te voorkomen, dat ouders ongeneselijke ziektes doorgeven aan hun kinderen. Strikte regels zijn in de maak. Waar blijft hier de  ethiek en waarom moet een drager van een erfelijke ziekte toch pertinent een eigen kind?

Nog afgezien van vieze zaakjes onder de ‘’rokken’’ van geestelijken is de Vaticaanse Bank wederom in het vizier. De Bisschop van Salerno is opgepakt. De directeur is opgestapt. Witwassen van geld wordt ze ten laste gelegd plus banden met de Maffia. Onderzoek loopt al jaren. De nieuwe chef van Vatikaanbank, de Duitser Ernst von Freyberg heeft de schone taak, de naam van het instituut te zuiveren. En de Paus wil echt schoon schip – pardon bank - en transparantie over transacties. Want het ‘’ruikt’’ daar niet bepaald fris.

 

Terug in de tijd. De US Supreme Court heeft een historische wet over burgerrechten, ter bescherming van kiesdeelname door minderheden, deels geannuleerd. Daarin werd geregeld, dat Afro-Amerikanen hun stem zonder problemen konden uitbrengen. Argumentatie: de wet weerspiegelt niet meer de sociale realiteit. Faire verkiezingen dreigen daarmee weer verhindert te worden. De Voting Rights Act beëindigde in de 6o-er jaren de lokale discriminatie van ongeletterde Afro-Amerikanen. Juist in de zuidelijke Staten werden lees/schrijftests gebruikt, om deze mensen uit te sluiten om zo de witte meerderheid te behouden. Zelfs in 2012 werd getracht, middels lokale wetten kiesrecht te beperken. Naast Afro-Amerikanen worden vooral immigranten getroffen, omdat zij veelal geen geboorteacte bezitten en daarom alleen onder grote financiële en organisatorische moeite een officieel bewijs kunnen overleggen. En dus laten ze het. Verloren stemmen dus.

Edeka in Duitsland heeft onlangs 2 worsten op de markt gebracht: een voor mannen – hartig/sterk gekruid en met een sexy vrouw op de voorkant – en een voor vrouwen – gezond/mager en met sexy man. Nou, moet kunnen, nietwaar? Ware het niet dat de worst voor de vrouw niet alleen dunner maar ook nog 1 euro duurder is. Discriminatie dus vinden sommige consumenten.

Snowden heeft inmiddels in 19 landen asiel aangevraagd. Obama zet landen onder druk, die overwegen hem te willen opnemen. Freedom of Speech? Een echt volwassen democratie met gelijke rechten verwelkomt een klokkenluider om ervan te leren! Velen zullen hem niet durven opnemen, uit angst voor machtig USA. Ook NL niet. Terwijl Hollande eist, dat vrijhandels-onderhandelingen pas kunnen starten bij stopzetting van afluisteren, gaat hij wel akkoord met de eis van Obama, dat het Boliviaanse vliegtuig niet over zijn grondgebied mag vliegen. De machtsverhoudingen zijn helder. En alleen wie zelf macht en geld heeft, zal tegendruk kunnen bieden. Moraal, ethiek en vrije meningsuiting delven het onderspit. Wie biedt?

Boa’s = buitengewone opsporingsambtenaren, moeten vlg. jaar allemaal aan hetzelfde uniform. Want nu heeft elke gemeente zo haar eigen outfit. Opstelten vindt ‘’herkenbaarheid’’ van belang. Prima, maar waarom tonnen geld uitgeven voor nieuw uniform? Een armband/manchet voldoet ook, Ivo!  Is veel goedkoper. Uniformen dragen tot ze versleten zijn, armbandje voor de herkenbaarheid erover, klaar.   

Na 42 jaar stopt het Pensioenfonds Zorg en Welzijn met beleggen in de tabaksindustrie. Bezwaren zoals verkoop aan jongeren, arbeidsomstandigheden en kinderarbeid zijn de argumenten. Ineens ethiek en moraal? Terwijl PZW en het ABP ruim 600 miljoen in vrijwel alle grote tabaksproducenten investeerden?

Het onderzoek naar de mogelijke gevolgen van schaliegaswinning is niet goed opzet. Drinkwaterwinning en belangen van omwonenden wordt erbuiten gelaten.  Hoewel het onderzoek deze week wordt afgerond, wil Kamp het pas na het zomerreces openbaar maken. Onder strikte geheimhouding wil hij alvast een aantal voorlopige conclusies delen met de klankbordgroep, waaruit 8 van de 12 leden eruit gestapt zijn, omdat ze weigerden te tekenen voor geheimhouding. Ook hier zal Kamp het zo draaien, dat de economische belangen zwaarder wegen. Een van die overgebleven klankbordgroep leden, de Rabobank, maakte bekend, wereldwijd geen geld uit te lenen aan bedrijven die betrokken zijn bij schaliegaswinning. Omdat de Rabobank zich druk maakt om vervuiling van grond en water, verlies van biodiversiteit en gevolgen voor omwonenden.  Recent US onderzoek toonde eveneens een direct verband aan tussen schaliegaswinning en drinkwatervervuiling. Net weer een aardbeving in Groningen. Doet allemaal niks af, onderzoeken, documentaires en feiten ten spijt. Het gaat er komen.

Zwitserland vakantieland! Wist u dat in de Kantons: Zürich, Genf, Tessin, Wallis, Neuenburg, Jura, Freiburg, Nidwalden, Zug, Thurgau, Glarus en Appenzell-Ausserrhoden uw paspoortgegevens door de Politie gecheckt worden met het opsporingssysteem Ripol (CH) en SIS (Europa)? Nee? He jammer. Gebeurt toch. Ondanks Schengenverdrag of andere afspraken. What’s  new Pussycat?

Onbehoorlijk bestuur: Edith en Sharon legden een advies van de NVWA naast zich neer om consumenten te waarschuwen tegen het eten van voor de gezondheid schadelijke paardenvlees afkomstig uit Roemenië. Parasieten waren geconstateerd. Vooral schadelijk voor zwangeren. Mensen zouden weten, dat onvoldoende verhit vlees, om het even welk, niet gezond is was de argumentatie. Schaf dan gelijk jezelf af, Edith, en de NVWA ook, scheelt weer op de begroting voor Gezondheidszorg, want wat heb je eraan?