columns

Big brother is watching you

De plaatsvervangende regeringschef van Turkije heeft de Joden in zijn land verantwoordelijk gemaakt voor de wekenlang aanhoudende protesten in Istanbul. Terwijl de protesten tegen het wijken van het Gezi Park waren. Maar niet alleen de Joden, ook de internationale pers en ‘’buitenlandse krachten’’ zouden zich aan ‘’destabilisatie’’ van Turkije hebben schuldig gemaakt. Het is altijd ‘’de ander’’.

De Griekse minister van Economie wil een nieuwe schuldenregeling. Als Griekenland betrouwbaar is en de EU positief verrast, moet Europa zich toch solidair tonen – lees nog meer afschrijven -  vindt hij. De Trojka is het daar niet mee eens. En legt weer even de duimschroeven aan. Voor de Bühne, want de volgende tranche wordt toch wel betaald. Duitsland houdt de poot stijf – tot na de verkiezingen? -  van solidariteit kan pas sprake zijn als Griekenland doet wat het belooft.  Prietpraat.

Ook voor motoren en grotere caravans en aanhangwagens komt er in de toekomst apk. Wie dat wil? Een kleine meerderheid van het Europees Parlement. Nieuwe melkkoe, nu de autoverkopen stagneren? Voor de veiligheid is immers al de ‘’reguliere’’ keuring, dus waarom dit nou weer? Ik weet al de volgende categorie; fietsen! Zijn er duizenden van!

Terwijl de zaak rondom de Fyra nog niet is beslecht, heeft de NS alvast besloten, om nieuwe locomotieven bij Bombardier te bestellen. Het lijkt alsof kijken hoe men wel met de FYRA door kan, of zoeken naar mogelijkheden met België te ‘’simpel’’ is. Makkelijker is geld uitgeven. Net zoals met pensioenen: hoe komt het dat werknemers/directeuren van pensioenfondsen die niet goed ‘’geboerd’’ hebben, wel de pensioenen van de pensioenontvangers verlagen, maar die van hunzelf niet? En inzicht en transparantie? Derivaten ‘’specialistenwerk’’? Zo specialistisch dat ze’t zelf niet meer snappen? Klijnsma wil nog meer risico toestaan. Ga zelf maar sparen.

Kroatië is nog maar net 1 dag in de EU en het hagelde al 84 Europese arrestatiebevelen. Voor een delict, dat Kroaten in een EU land hebben begaan. Maar 20 gaan alvast vrijuit, omdat deze arrestatiebevelen niet gelden voor misdaden voor augustus 2002. Vrijdag voor toetreding is deze wet nog net even aangenomen. EU baalt. Viviane wil dat ze de wet intrekken, maar dat doen ze niet. Tenzij hierover valt te handelen kan ik me zo voorstellen….Gaat immers met Hongarije en andere landen ook zo. Dwarsliggen, traineren en dan ‘’binnen halen’’ de buit. Vreemd dat de enige eis van Europa voor toetreding het ‘’voldoen aan regels’’ is. Of landen een toegevoegde waarden binnen de EU hebben? Of alleen maar structurele problemen hebben? Kan niet bommen. Join the club.Op den duur onbetaalbaar.

Vaticaan zucht. De nieuwe Paus is wars van pomp en praal, vindt de katholieke Kerk egoïstisch, ziek en niet van deze wereld. Luxe en macht zijn hem een gruwel. Een catastrofe voor het zittende ‘’establishment’’. Vatileaks onthulde intriges in de Kerk. En de bank. Benedictus, de vorige Paus, kon niet tegen machtige kardinalen optreden, en trad af. Franciscus gaat anders te werk. De bezem gaat door onroerend goed beheer, Vaticaanbank en andere dubieuze instellingen. Waar mogelijk, omzeilt hij het ambtelijke apparaat en regelt het zelf. Zijn kleine staf kan binnen 1 dag regelen, dat hij met een vliegtuig naar Lampedusa vliegt, heen-en-weer, om met vluchtelingen te bidden en een krans in het meer te gooien voor allen, die het niet overleefd hebben. De ‘’normale’’ gang van zaken zou maanden voorbereiding hebben gevergd.  Burgemeester en andere ‘’hoge pieten’’? Geen behoefte aan. Hij gaat door met puinruimen. Grondig.

Beter laat dan nooit….Al jaren roep ik het. En eindelijk gaat de NL 2e Kamer zich sterk maken dat geen Europese landbouwsubsidies meer naar stierenfokkers doorgesluist worden. Want die stieren worden gebruikt voor barbaarse stierengevechten! Nou succes.

Zo kan je natuurlijk ook ‘’banen’’ creëren. Door ‘’verplichte’’ isolatie van huizen. Corporaties zeggen, hiervoor geen geld te hebben en dus wordt mogelijk de particulier gedwongen, zijn huis tot op energielabel C aan te passen. Met wat subsidie. Daarnaast moeten energiebedrijven klanten geld gaan lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Salarissen van corporatie-besturen omlaag, ‘’schoenmaker blijf bij je leest’’ principe, in plaats van lonken naar ‘’vreemde’’ activiteiten dunkt me.

Verdorie, zou je toch net ‘’om’’ zijn en aan de insecten willen. Om te eten bedoel ik. Pas op! Zegt de NVWA. Want eiwitten van meelwormen klonteren samen met de antistoffen van mensen, die voor huisstofmijt of schaaldieren allergisch zijn. Dan toch maar een spiesje gehakt? Wel van vlees van blije koetjes dan, want dat Roemeense paardenvlees, dat deugt echt niet.

Vandaag weer wat geleerd. De term spionage – uitgevoerd door Amerikanen, Fransen, en al die anderen ook – is uit. Amerika spioneert niet binnen de EU of bij haar partners, nee, zij ‘’wisselt informatie uit’’. Door de NSA, CIA of anderen. Met behulp van internetbedrijven, zoekdiensten en nog veel meer. U wist dat niet? Nou, ikke wel. En zoals de US presentator glimlachend bevestigd, een beetje informatie, daar is toch niets mis mee? En laten we eerlijk zijn, hoeveel mensen zijn gek op het 007-genre in film en boek? Hoevelen hebben gesmuld van indiscrete onthullingen of lezen Wikileaks?  Allemaal veel spannender dan gewoon  ‘’info uitwisselen’’. Toch?