columns

Mirakels!

"1000 bommen en granaten..."Amerikaanse gevechtstoestellen hebben ‘’per ongeluk’’ bommen laten vallen in het natuurgebied rond het Great Barrier Reef. Omdat een oefening was misgegaan. Om toestellen te redden, moesten ze afgeworpen worden. Want terugkeren met die bommen kon niet. En wachten tot de brandstof op was evenmin. Drop dead dus. Op een plek in het rif waar de schade ‘’minimaal’’ zou zijn. Ze zullen ze snel bergen, die bommen.

Die Franse president. Tegenwoordig is het ‘’uit’’ met spenderen zonder bonnetjes of verantwoording afleggen. Hadden de voorgangers nog geen last van. Sarkozy had – toen dit eraan zat te komen – nog snel even een verhoging van zijn toelage met 140% geregeld. En de huidige? Die wil niet op zijn kaas beknibbelen, die in de vorige regeringsperiode eruit geknikkerd werd. Ach, het is afzien met wat minder flesjes excellente wijnen uit de paleiselijke kelders bij een hapje kaas…

In de maak. Een wet, waarin de FDA toeziet, dat voedselfabrikanten zelf verantwoordelijk worden voor voedselveiligheid van geïmporteerd voedsel. Een schijnheiligheid voor de Amerikaanse consument. Want het ‘’kumt niet zo nauw’’ met veiligheid, juiste declaratie en verbieden van stoffen, die niet goed voor je zijn. Formeel een vervolg op wat in 2011 is besloten inzake voedselveiligheid. Zogenaamd ‘’preventieve’’ maatregelen, om besmettingen met gevaarlijke organismen of ziektes te voorkomen.  Maar…ze verdoezelen wat in de USA – en straks Europa - onder het mom van ‘’veilig’’ weggezet wordt, ook al wil de consument het niet. En is het vooral bescherming van de eigen markt. Want 15% van voedsel wordt geïmporteerd. Hoeveel Amerikanen ziek worden van USA producten? Lees je niks van. Wel over 150 mensen, die zogenaamd Hepatitis A kregen na consumptie van granaatappelpitten in diepvries-bessen mix….Onzinverhaal; er bleek geen enkele link tussen deze pitjes en de uitbraak van Hepatitis A…. Of komkommers uit Mexico, goed voor Salmonella dan? Feit is, die bedrijven komen er voorlopig niet meer in. He….Er rinkelt een bel….Spaanse komkommers….

Die Zwitsers toch. Een kleurstof-solarcel zou binnenkort wel eens kunnen uitgroeien tot potentieel opwekker van stroom via licht. Een proefexemplaar kan licht in stroom veranderen met een rendement van 15%, in continu werking over minimaal 500 uur. Tot nu toe lag het rendement bij 11%. Competitie voor de silicium solarcel dus. De wetenschappers hebben zo lang gefiguliert, dat de efficiëntie verhoogd kon worden.  En het kan nog beter. China, here we come.  

In alle commotie over stiekem aftappen van gegevens willen de Amerikaanse financiële toezichthouders het recht krijgen, gevoelige informatie van Europese banken direct op te vorderen. Handelsboeken en e-mails kunnen inzien. Niet in de dependance in de USA maar rechtstreeks in de hoofdkantoren van de banken in Europa. Oeps. Het betekent openheid over details van duizenden transacties tussen banken en grote bedrijven; niet alleen privacy en data-bescherming wordt bedreigd. Het zijn grote economische belangen in het voordeel van de USA. Maar eigenlijk gaat het om de regulering van de zogenaamde ‘’over de toonbank’’ derivatenhandel tussen banken, dus niet de gereguleerde handel via de handelsplatvormen. Het volumen van deze markt wordt geschat op 633 miljard US Dollar. En zowel USA als Europa zijn het in zoverre met elkaar eens, dat dit gereguleerd moet worden. Nou, regel dat dan en draai er niet omheen!

Mirakels, dat Griekenland. Eerst zegt Trojka, ‘’we wachten nog even met betalingen’’ omdat de extra belasting op zwembaden, auto’s en vliegtuigen nog niet rond is. Na 3 jaar. Amper 2 dagen erna voldoen ze toch volledig (?) Uitbetalen dus. En 1 reder mag zich verantwoorden inzake verdenking van fraude. Plus plots kunnen 100 van de 150 mensen zien. Op het Griekse eiland Kalymnos.  Waar sommige onderzoekjes toch niet goed voor kunnen zijn. Of het geld terug komt? Nee, is ‘’veilig’’ belastingvrij geïnvesteerd.

Dom geboren, analfabeet of..? Genoeg feiten tonen aan, dat fracking – schaliegas winning – een gevaar is voor milieu en drinkwater. En toch introduceert de Britse overheid het meest gunstige belastingregime ter wereld voor bedrijven, die zich met deze techniek bezig houden. Van 62 naar 30%. Moet de winning in de komende jaren aanjagen. In 2012 werd een verbod op fracking daarvoor opgeheven. Tegenstanders? Opzij gezet. Energieconcerns beloofden gemeentes die fracking toestaan een vergoeding van 1% van de omzet, en dragen minimaal 100.000 pond af voor elke bron die wordt geboord. Potentieel? Enorm. Winst? Dito. Wachten is op de eerste echte ramp. Of Kamps in staat is, logisch, gezond verstand te laten prevaleren boven economische ‘’mogelijkheden’’? Cuadrilla, met een boorlicentie in Engeland, wil ook in NL aan de slag.

Altijd ontkent, maar nu niet meer. Radioactief besmet grondwater is bij Fukushima in zee gestroomd. Volgens Tepco ‘’voor het milieu geen gevaar’’. Vissen zijn gevangen met een Cesium gehalte van meer dan 1000 becquerel/kg….Maar 10 x hoger dan ‘’toegestaan’’. Ga je vanzelf eens van gloeien.  

Medicijnen werkzamer dan placebo’s. Provocatieve titel van een zojuist gepubliceerde analyse van 152 onderzoeken van de Oxford University. Uitkomst: placebo’s blijken in veel gevallen minstens even goede ‘’therapeutische’’ effecten te hebben dan geneesmiddelen met farmacologisch aantoonbare werkingen. Het placebo effect berust op de verwachting van de patiënt (die een medicijn wil) en het feit, dat hij zichzelf en zijn klacht serieus genomen voelt. Maar ga nou niet massaal op placebo’s over om kosten te besparen (Edith, goed lezen, NIET DOEN DUS). Noch moet het dienen als pseudotherapie voor klachten, die ofwel niet echt bestaan of vanzelf weg gaan. Laat de arts eerlijk zijn tegenover de patiënt. Maar dat zal niet meevallen. Fabrikanten verdienen te veel aan (soms gecreëerde) ziektes en ook artsen hebben voordelen. Al zou het maar zijn om de patiënt snel de deur uit te krijgen. De volgende zet? Pillen om ons “gezond” te houden…want aan ziekte valt straks maar beperkt te verdienen.

Hoe komt een Egyptische sfinx, die gewijd is aan de bouwer van de piramides van Gizeh, in Tel Hazor, Galilea, Israël? Onlangs werd een granietsculptuur, die ooit 500 kg woog, daar gevonden. De enige grootste sfinx buiten Egypte, die de Oudegyptische heerser Menkaure voorstelt. Handelsbetrekkingen zijn niet gedocumenteerd. Oorlog dan?  Al in 1955 begon met de uitgraving van het paleis van Hazor door Yigael Yadin. En ook deze uitgraving zorgt weer voor verrassingen en raadsels. Wie het weet mag het zeggen.

Omstreden:  jeans met een wear-out-factor, zo'n 1000x gedragen uiterlijk. In China gemaakt met zandstraaltechniek. Maar 6 van de onderzochte fabrieken in Guangdong, waar de helft van alle jeans wordt geproduceerd, is hiermee gestopt.  Door hoge druk wordt kwartszand op de stof gespoten. Gevaarlijk voor werkers, die bij onvoldoende mondbescherming stof in de longen krijgen welke tot silicose leidt. Vaak niet onderkend en gediagnosticeerd als tuberculose. En vanwege de grote hitte doen arbeiders hun bescherming af. Ook chemische sprays bieden onnodige gezondheidsrisico’s. Maar voor een modetrend is een mensenleven kennelijk weinig waard. Wat is er mis met een ouderwetse eenkleurige jeans?