columns

For EU eyes only

Even wat Brusselse zaken….

 

1 Copernicus: de zon staat in het midden van het zonnestelsel en de planeten draaien eromheen. EU is middelpunt waaromheen alle EU landen draaien (en vooral betalen). En nu wil de EU ze; spionagedrones.  En een nieuwe Europese veiligheidsdienst. Te linken aan project Copernicus…een Europese spionagesatelliet. Ashton- deze kleurloze, nietszeggende ‘’toppolitica’’  moet het gaan leiden. Dassault, Finmeccanica Alenia Aermacchi (zoiets als de Fyra maar dan voor Drones..) en EADS staan al te trappelen. Wordt de EU ook minder afhankelijk van US-en Israëlisch technologie zeggen ze. ’’Koude oorlog’’ is terug! Opleidingsinstituten opgelet! Nieuwe markt: spionageopleidingen! Plus Masterclasses in de EU: wie wordt waarover op welke wijze bespioneerd. Want ’wie is eigenlijk de vijand? Is dat het ‘’gele’’ gevaar; de halve maan; het ‘’rode’’ van Poetin of…? For EU eyes only…

 

2 Het in het geheim uit te onderhandelen TAFTA verdrag – vrijhandelsverdrag USA/Europa – is een klucht. Europese leiders hadden recent publiek geklaagd over de onmogelijkheid van dit verdrag ten gevolge van het afluisteren van de Europese onderhandelaars. Politieke bluf was het. Want het ‘’bespieden’’ door handelspartners zal acceptabel blijven, zolang de onderhandelingen maar buiten de kennis van het publiek worden gehouden. Daar zijn ze’t over eens.

 

3 Brussel heeft in 1998 het genetisch gemanipuleerde mais MON810 voor 10 jaar toegestaan in Europa. Ook al was er veel tegenstand. Frankrijk had een moratorium hierop ingesteld in 2012. Nu overrulde het Franse Oppergerechtshof dit moratorium als ongelding, omdat het a) goedgekeurd was door de EU en b) omdat zo’n moratorium of verbod alleen door een EU staat opgelegd mag worden als er sprake is van urgentie en/of groot risico voor mens en dier! Maar de Fransen blijven ‘’ertegen’’ en zullen andere legale manieren vinden, om te voorkomen dat telers dit goedje kunnen zaaien per 2014. Goed zo. Dit gedrocht wordt op kleine schaal nog geteeld in Spanje en Portugal, waar ze minder moeite hebben met GMO. Nou, ik heb nu een leverancier die biologisch graan en meel levert. Gegarandeerd zonder GM.

 

Dien een offerte in en per kerende post krijg je een subsidie voor zonnepanelen overgemaakt. Gekocht of niet. Jawel, anno 2013. In NL. Volgend jaar komt dan weer een parlementaire enquête. A la ‘’Bulgarenfraude’’? Pas uitkeren na ontvangst factuur is toch niet zo moeilijk? En potverdrie, al die ‘’Oostblokkers die onze vijvers leegvissen’’. Die boefjes. Nou, koppel BOA’ ers en visvereniging aan elkaar en ga patrouilleren. Doen die tenminste nog nuttig werk.

 

Eindelijk mocht Fransje eens het beroemde strand van Copacabana op. Niks alleen erover lezen, zelf ervaren, al dat vrouwelijk schoon bij Zuid Amerikaanse hete ritmes! En zelfs nog even knuffelen, maar dan beschaafd, met een Hollandse gelovige. Een piekervaring dunkt me zo. En wie weet, het einde van het celibaat? En verdorie, de crisis heeft nu ook de sekswerkers geraakt: de tarieven zijn fors verlaagd en nog gaat het niet beter. Kan moeilijk oproepen ‘’help ze een handje’’ of ‘neem nog een piccolootje’’….

Ruim 80% van de koraalriffen in de Caribische zee zijn beschadigd of vernietigd. Door klimaatwisseling, vervuiling, overbevissing en verval. Juist daar, waar visserij en toerisme zo belangrijk is, blijkt deze schade bijzonder ernstig. De bevindingen gingen over gebieden zoals Belize, Mexico, Anguilla, Barbuda, St. Lucia, Turks & Caicos, Florida en Bermuda. En dat niet alleen. Dit soort riffen zijn van fundamenteel belang voor het overleven van zeeleven, fungeren als kraamkamer voor vis en en voedsel voor haaien en walvissen. Binnenkort kun je alleen nog kijken naar afvalriffen en dode koralen.  O ja, en nieuwe eilanden. “’wastelands’’….

Politieke en diplomatieke onschendbaarheid. Onbegrijpelijk voor ‘’voorbeeldfuncties’’. Berlusconi dreigt de regering te laten ploffen als hij geen generaal pardon krijgt. Chantage is dat. Maar niks ongewoons; een bepaalde klasse denkt dat ze alles voor elkaar kunnen krijgen. En vaak lukt ze dat ook. Discussie over uitgeprocedeerde asielzoekers tegen hun zin terug sturen is verkeerde. Ja, want ook dat is democratie; volgens de regels een besluit genomen. Kordaat en volgens de regels optreden zal meer effect hebben dan blijven opvangen en praten.

Een 21 jarige Bulgaar die vorig jaar een 13 jarige jongen dood reed en vervolgens doorreed, zou eerst  ‘’maar’’ 240 uur taakstraf krijgen. Nu toch veroordeeld paar maanden cel, proeftijd en rijontzegging. Voor het veroorzaken van een ernstig verkeersongeluk en doorrijden. Er viel wel een dode, heren rechters! Terug naar Bulgarije die hommel! Is niet de eerste keer dat hij roekeloos reed. Leg maar aan de familie uit, dat deze straf passend is voor het verlies van hun kind. Gerechtigheid? Ik geloof er niet meer in. Reacties uit de politiek? Nul. Allemaal met vakantie. Kan’t hun schelen? Nee. Alleen als het stemmen oplevert.

Gekke Amerikanen. Staan in de rij voor een nieuwe vinding. De Cronut. Een croissant achtig deeg, gevuld met een creme, gevormd en gefrituurd als een donut en een glazuur erbovenop. Mensen verkopen hun plek in de rij. Of sluiten contract zodat iemand voor ze in de rij staat. . Kan tot 50,00 USS opleveren. Heel wat geld voor een ongezonde hap.

Zomer/komkommertijd = onzinberichten. Nederlandse spaarders zouden jaarlijks ruim 1,5 miljard Euro aan rente laten liggen. Omdat ze niet kiezen voor de hoogste rente. En waarom kiest de spaarder niet voor de hoogste rente? Juist, vanwege het hoge risico. Dus die ‘’slimme’’ theorietijger die statistisch weetje heeft losgelaten is een onbenul. De grote ‘veilige’banken zijn goed voor 86% van de spaargelden. Maar ga gerust bij de overige 14% m.n. kleinere banken sparen, waarbij de garantieregeling ofwel de risico’s duidelijk anders kunnen liggen. Je kan winnen of verliezen.

De Viking-oorlog komt eraan! Ofwel, haring en makreel in overvloed. Voor de Faeröer eilanden, met maar net 48.000 inwoners. De EU wil sancties. Vanwege overbevissing van de haring….die daar zelf naartoe is gezwommen….De eilandengroep behoort weliswaar tot Denemarken, maar niet tot de EU. Een tweede aanklacht inzake overbevissing van makreel volgt. Het gaat om het vernietigen van visbestanden (!)  De opwarming van de Noord-Atlantische zee is de oorzaak van deze visrijkdom. Vissen migreren in grote getalen van wateren uit Noorwegen, Schotland en Ierland naar deze eilandjes en in de visgebieden van IJsland. En die eilandjes stellen zelf hun vangquota op. Want ‘’de natuur heeft besloten, dat wij deze rijke bestanden mogen ontvangen’’. Een godsgeschenk zo gezegd, maar dan platter (of ronder, het is maar hoe je de vis beschrijft…) De ruzie duurt al jaren. Als ‘’kleintjes’’ kunnen ze niet op tegen de grote spelers, zoals de EU, Noorwegen en Rusland. Die bepalen de vangstquota. Een 3x zo grote vangst als tot nu toe levert hun minstens 50 miljoen Euro winst op. Het zijn bandieten en Vikingen-rovers, die lui, vindt de EU. En daar moet tegen opgetreden worden. En de visstanden? Er zal worden gevist. Om het even door wie.95% van de economie van de Faeröer draait om vis. En voor IJsland is het gedonder over vangstquota reden, om voorlopig toetreding tot de EU op ijs te leggen. En als de EU dwars blijft liggen ‘’dan verkopen we gewoon aan Azië en Afrika’’, dreigen de ‘’Vikingers’’. Ik voorspel dure vis….