columns

Deze tekst is gevaarlijk

….even vooraf: kennelijk zorgt een beveiliging – of is het spionage? – dat ik tekst met bepaalde woorden via een kromme weg moet publiceren. Zeg het maar: USA, NSA, Griekenland, EU of Al Qaeda. Oeps...

Ansaldo (jawel…Fyra) mag meebouwen aan de treinroute Medina-Mekka. Dus voorlopig hebben ze andere prioriteiten. Voor de zoveelste keer blijkt maar weer, dat zogenaamde toponderhandelaars van semi/overheid er niks van bakken. Onderhandelen kunnen ze niet; er wordt vooruit betaald zonder goede contracten en als het dan mis gaat, grijpt men naar parlementaire enquêtes en mag de belastingbetaler betalen.

Ook gezien, dat interview met Edwin? Die arme, toch zo door het Koningshuis slecht behandelde, ex van Margarita? Nou, het is dat zijn pak en zijn uitstraling totaal niet strookte met wat hij zei. Niks armoedig en zonder werk eenzaam bestaan in Zuid Europa en rondkomen van wat vrienden hem toestoppen. Woont in een riante villa; doet per taxi boodschappen en schrijft wat. Verschil van mening over ‘’armoedig bestaan’’ dunkt me.

Experimenteren met vogelgriepvirus H7N9 omdat wetenschappers risico-onderzoek willen intensiveren. E.e.a. als gevolg van Chinees onderzoek met betrekking tot incidentele mens-op-mens overdracht van dit gevaarlijke virus. Nieuwe experimenten wezen o.a. genetische eigenschappen aan, die het tot een potentiele pandemie-veroorzaker kunnen maken. En nu wil men een zogenaamd gain-of-function-experiment op dit virus loslaten. Daarbij moeten virusgenen zo worden veranderd, dat het virus gevaarlijker wordt – jawel, even erbij blijven – wat vervolgens aan fretten wordt uitgetest. Waarom? Men wil te weten komen welke en hoeveel genetische veranderingen in H7N9 ertoe zouden kunnen leiden, dat het virus gevaarlijker wordt. Bent u er nog? Dit soort experimenten zijn heftig omstreden. Want er kunnen laboratoriumfouten ontstaan. Met zware gevolgen. Of kennis kan aangewend worden bij bio wapens. Maar, en daar komt het weer; 3 US instanties vinden dat de extra bepalingen en toezicht op dit soort gevaarlijke experimenten toereikend zijn om ze te rechtvaardigen. En ook andere wetenschappers vinden dit nuttig. Omdat dit helpt, inzicht in het patroon te krijgen hoe virussen zich ontwikkelen naar gevaarlijke stadia. Want men weet nog onvoldoende. Ook over gewone griepvirussen. Uiteraard… geen gevaar voor de volksgezondheid. Hopelijk.

Die Roemeense wijnhandelaar toch: het is hem gelukt, om 7 maanden lang door heel Roemenië ruim 1 miljoen liter wijn te verkopen, waar geen druif aan te pas was gekomen. Dat is nog eens creatief ondernemen….Het goedje bestond uit alcohol, water, kleurstof en nog wat chemische troep. Tegen de lamp liep hij pas bij een onderzoek naar fraude, toen men een controle op de wijn zelf uitvoerde. Maar ook hier ‘’geen bedreiging van de gezondheid’’. Proost dan maar.

Oh jeetje, de EU ambtenaren moeten binnenkort iets langer werken, 40 i.p.v. 37,5 uur/week. En nieuwe ambtenaren wel tot hun 66e i.p.v. 63e. Een lichte korting op vakantiedagen en salaris en opstijgen naar hogere salarisgroep is eveneens voorzien. Naar-huis-reisdagen gaan van 6 naar 2,5 dag. En zo gaat de EU 2,7 miljard tot 2020 sparen. Klinkt goed. Maar deze ambtenaren verdienen wel diplomaten-niveau, erg goed dus. Belasting tot max. 45% maar met veel aftrekposten, belastingvrije toelage voor niet in België wonende ambtenaren, en kinderen kunnen gratis naar de Europaschool, die normaal ruim 10.000/jaar kost. Een aantal landen hadden aangedrongen op verdere versoberingen van de riante vergoedingen, maar om onrust en ‘’gedoe’’ te voorkomen is alles ernstig afgezwakt nu toch goedgekeurd. Ze zorgen goed voor zichzelf.

Toch knap dat nieuws me nog kan verrassen. Kennelijk is de boekhouding bij de rijksoverheid een janboel. Bijna 500 miljoen is niet volgens regels uitbetaald aan instellingen, bedrijven en particulieren. Van 2 miljard weet men niet, of het correct (en dus aan de juiste) is uitgegeven. Informatie of controle ontbreekt. Fouten bij subsidieverstrekking vinden interne accountantscontroleurs zo. Maar het Ministerie van Dijssie en Weeky herkent zich niet in het beeld, dat de bedrijfsvoering van het Rijk niet in orde zou zijn. Ondertussen wordt 6 miljard gezocht om te bezuinigen, en blijft men blunderen.

Duitsland op tilt. En terecht. Want het ‘’Made in Germany’’ label loopt gevaar. Twee EU commissarissen (Borg en Tajani) komen weer eens met ‘’leuke’’ plannen, zogenaamd om consument te beschermen, duidelijkheid te scheppen over het land van herkomst en traceerbaarheid bij gevaarlijke producten te verbeteren. Geldt echter niet voor levensmiddelen….Hoe zit dit gedrocht in elkaar? Stel, je bent een middelgroot tassenfabrikant in Duitsland. Jouw ‘’Made in Germany’’ tas verkoopt prima, omdat klanten de kwaliteit waarderen. Het leer werd in Duitsland gelooid, in Tunesië conform jouw patronen toegesneden en in kleine bedrijven in Duitsland werden ze tot tas samengesteld. Naar nieuw EU recht zal dit straks een verplicht nr. krijgen met ‘’Made in Tunisia’’, ook al ontstond het product voornamelijk in Duitsland. En dan komt nog een documentatieplicht van 10 jaar. Nog te volgen? Bemoeizucht, onnodige bureaucratie en gevaar voor kleine en middelgrote producenten! Bezigheidstherapie van hoogbetaalde ambtenaren, die ingewikkelde nutteloze regels verzinnen. Alsof ik het kamelenleer wil traceren. Belangrijker is, om voedselveiligheid te garanderen. Maar dat lukt niet. Dus dan maar zoiets onzinnigs.

Toeval, afleiding of echt? Die Al Qaeda dreiging in het Midden Oosten, met waarschuwingen vanuit de USA en sluiting van vele Ambassades. Massale dreiging van aanslagen zou de achtergrond zijn. Een afgeluisterd gesprek zou melding hebben gemaakt van een grote en strategische aanval. US politici spreken van een van de sterkste terreurdreigingen ooit. Een gerenommeerd Zwitserse veiligheidsexpert verbaast zich niet over de sluiting van de ambassades. Ook hij denkt dat de bedreiging realistisch is. Maar dan meer omdat Egypte onderuit dreigt te gaan, en de politieke situaties in Syrië, Libië en Tunesië echt gevaarlijk worden. Want daar mengen de Amerikanen zich overal in. Of het nu aanvallen zijn met drones, of ondersteuning van rebellen. Maar hij zet vooral vraagtekens bij de wijze, hoe de USA met de sluiting van de ambassades omgaan. Het zou ongebruikelijk zijn, dit zo publiekelijk en breed te verkondigen. Dus lijkt het gerechtvaardigd, dat er een verband is met het spionage schandaal. Om de activiteiten van de NSA de rechtvaardigen. Want dan zouden ze zo kunnen ‘’bewijzen’’ dat het bewakingsprogramma wel degelijk zin heeft. Pikant detail; het US Ministerie van Buitenlandse gaf aan, dat de sluiting van ambassades niet stoelde op recente, nieuwe feiten, verkregen door de Geheime Dienst maar dat men vooral uit voorzichtigheid handelt. Big Brother keeps on watching you.

Hetzelfde USA ministerie laat tijdens het bezoek van Samaras melden, dat ze Griekenland zal helpen bij de inspanning om uit de crisis te raken. Hoe? Niet bekend. Loze woorden, handje schud en verder verwachten dat Europa en het IMF wel de financiën regelen vermoed ik. En nee, ik heb vandaag besloten niet te lezen over het feit dat ‘’ze’’ al in januari nieuw geld nodig hebben. Ik reken met een hete en kostbare herfst.

EU regelgeving ten top: een 85 jarige vrouw kwam met haar Bosnische paspoort in juni naar Kroatië. Nu wilde ze terug. Gaat niet. Omdat ze geen biometrisch paspoort heeft – eis voor EU leden. Kroatië hoort daar sinds 1 juli bij. Boete 90,00 Euro. De Bosnische Ambassade wil wel helpen, maar dan moet ze een uittreksel uit haar geboorteregister overhandigen. En dat moet ze zelf ophalen. Waar? In Laktasi. En dat ligt in Bosnië. Waar ze dus niet in komt. En dus kan ze er niet uit. Is ze er eind september nog, dan wordt ze als ongewenst vreemdeling uitgewezen. Wat is dat Europa toch een ziek gedrocht aan het worden.

Een grote overwinning voor een klein volk: de Dongria. Ze hebben wederom met succes weten tegen te houden, dat de grote Britse Bauxit-gigant Vedanta hun paradijs en heilige berg Niyam Dongar gaat exploiteren. Het zou het bos, de rivieren en hun leven kapotmaken. Op 15 augustus, de dag van de Indiase Onafhankelijkheidsdag, wordt dit gevierd. Zeldzaam, deze overwinning in een land, waar decennia lang indigene volkeren werden verjaagd, natuurgebieden ontgonnen en milieu en natuur ondergeschikt is aan geld verdienen. .

Gibraltar; veel ‘’apenherrie’’ over een apenrots….Het begon met een boete voor vissen in de wateren, betonnen blokken werden in zee gestort om het de vissers nog lastiger te maken, en nu is Spanje aan zet. Met stipte grenscontroles, dreiging om belasting te heffen resp. geld te vragen voor in/uitreizen. De Britten sturen 3 grote schepen. Wapengekletter om niks. Want het lijkt erop, dat dit ‘’gedoe’’ voor Rajoy en zijn aangeslagen partij buitengewoon welkom is – en dus volop opgeblazen wordt -   om de aandacht van corruptie, geldproblemen in de regio’s, incompetente regeringsleiders en graaiende banken af te leiden.