columns

Geld of privileges moeten verdiend worden

De OS van 2020 zijn in Tokio. Ik duimde voor Istanbul. Of het nu alleen politieke instabiliteit was of niet durven kiezen voor een islamitisch land? We zullen het nooit weten. Fukushima blijft onopgelost probleem. Ook in 2020. In 2014 komt de ‘’radioactieve rotzooi’’naar de kusten van Amerika. Maar ‘’geen gevaar voor de volksgezondheid’’. Strookt niet met de waarheid maar voorkomt mogelijke paniek.

Rusland lijkt diplomatiek een strategische overwinning op USA te behalen; onderhandelen over ontmantelen van chemische wapens van Syrië zou een mogelijkheid kunnen zijn, om een militaire interventie van de USA te verhinderen. Obama maakte de tactische fout om een ‘’red line’’ aan te geven. En velen hebben belang erbij om hem hieraan te houden. Nu is er mogelijk een escape om een aanval te vermijden en een nieuwe oorlog te ontketenen. De hoop is gevestigd op onderhandelingen in Geneve.

Ouderen zijn de afgelopen 20 jaar ‘’rijker’’ geworden, en dat mag dus best wat minder. Vindt een ambtenarenonderzoek. En ouderen sparen/weten nog veel te weinig voor/over de hogere zorgkosten, want de Staat gaat dit straks niet meer betalen. Heropvoeden en korten op extra’s dus. Bezuinigen door iedereen, behalve overheid; ze blijven ongehinderd te veel uitgeven. Sybe wil bij wet nu regelen, dat uitgaven beperkt worden. En de JSF zal er wel komen, nodig of niet. (Interim-) bestuurders van zorginstellingen krijgen riante beloningen terwijl de zorg versobert. 2 miljard krijgen gemeentes om mensen zonder werk aan een baan te helpen. Maar als je niet in de kassen of landbouw wil werken, mag je gewoon je hand ophouden. Nu wordt aangeraden, de bijstandsuitkering in te houden als men niet wil werken. Waarom niet: wie niet wil werken krijgt ook geen geld. Hoef je minder te bezuinigen. Klijnsma lijkt zich op te winden over salarissen van pensioenbeleggers, zoals de 11,6 miljoen, die de directeur van Alpinvest ontvangt. Ze zou het onder de aandacht van de fondsen brengen. Transparantie van pensioenfondsen over uitvoeringskosten en risico’s, horend bij pensioen is haar credo. Maar deze bestuurders laten het werk doen door grote investeerders, die dik daaraan verdienen. En deze ‘’toppers’’ worden betaald met NL pensioenpremies. Vrolijk belegd in derivaten, ondanks de hoge risico’s. Geleerd van de crisis of Lehman? Welnee. Wie dan leeft, wie dan zorgt.

VVD wekt de schijn van openheid en integriteit, maar ondertussen mag een ‘’gecorrumpeerd’’ politicus toch op de lijst komen. Niet geloofwaardig. (Buitenlandse) diplomaten in NL weigeren boetes betalen onder het mom van diplomatieke onschendbaarheid. Onschendbaarheid als legitimatie voor onwettig handelen, maar afschaffing van dit privilege gaat niet plaatsvinden. Wel afgeschaft wordt in Griekenland de 6 dagen ‘’bonus’’ voor ambtenaren, die 5 uur/dag achter de computer werken. En ook de presentie/op-tijd-kom bonus vervalt. Spanje betaalt deze extra’s nog gewoon door. USA wil nieuwe kernwapens stationeren in NL maar weigert te onderhandelen over de voorwaarden. Vooral voor het geval ‘’what if’’; als het dus misgaat. Onbegrijpelijk. Ofwel fatsoenlijke voorwaarden of niet stationeren!

Let the games go on…ofwel, het schuldenplafond in de USA is al weer bijna bereikt. En dan gaat het spel om wel/niet verhogen of automatisch blokkeren van uitgaven weer van start. Een procedure, die al sinds 1917 in het Congres plaatsvindt, om de schulden in de hand te houden. Werkt voor geen meter, want er wordt geen schuld verlaagd, alleen verhoogd, en hevig geld bijgedrukt. Buitenlanders kopen gelukkig geen US obligaties meer. Zouden ze dat doen, gaat USA alleen al failliet aan betaling van rentes. De schulden blijven ondertussen stijgen. The sky is the limit. Voor politieke partijen bij uitstek een mogelijkheid, om zich te profileren, dwars te zitten en vooral geld uit het raam gooien. Op 1 november ziet men wel hoeveel, want dat dit veel geld kost staat nu al vast. En dreigt het fout te gaan? Dan springt de FED wel bij. Welkom in het seizoen van de zotheid.

Het door Teevie voorgestelde regiem van ‘’soberder gevangenisregime’’ zou in strijd zijn met de Nederlandse wet en internationale richtlijnen. Stelt de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Privileges moeten ‘’verdiend’’ worden vindt Teevie. Maar dan kunnen een heleboel gevangenen dit nooit krijgen, vindt de RSJ. Want ze zijn ofwel te dom, ofwel ze verblijven te kort in de gevangenis, of willen/kunnen niet. En dus missen ze ‘’belangrijke zaken’’ zoals een cursus omgaan met agressie; hulp bij afkicken; cursus lassen of leren computeren om een huis te zoeken. Of ze veranderen niet hun gedrag of bereiden zich voor op terugkeer in de maatschappij. Zielig. Hotel Staat moet dus blijven. Van de RSJ.