columns

''Ze zijn gek, die Hollanders''?

Het slechte nieuws eerst; de aarde zit al op 70% van haar ‘’leven’’, er is nog ca. 1,75 – 3,25 miljard jaar ‘over’. Hebben onderzoekers vastgesteld. Want de zon zal tegen die tijd een rode bol zijn die zoveel hitte uitstraalt, dat al het water verdampt. Maar….goed bericht….dan hebben we nog Mars. Want tegen die tijd geraakt deze planeet in de zogenaamde habituele zone, en zou dus bewoonbaar kunnen worden. Voor ca. 6 miljard jaren. Wauw! Kost miljoenen en levert dit soort conclusies op. Noemen ze wetenschap.

In welke film ben ik beland? ‘‘Ze zijn gek, die Hollanders’’? NL als gastland voor de Organisatie voor het verbod van Chemische Wapens (OPCW) geeft 1,5 miljoen om een ‘’positieve rol’’ te spelen in het proces om de Syrische chemische wapens te vernietigen. Assad heeft MILJOENEN op bankrekeningen! Ondertussen kiest Samson de JSF nog niet, terwijl de VVD meldt ‘’wordt gekocht’’. Als Teevie zijn zin krijgt, mogen rijke buitenlanders tijdelijk een verblijfsvergunning – tegen stevig investeren – krijgen en is voor een aantal partijen het sociaal akkoord ineens niet meer heilig. De participatiemaatschappij wordt een politiek en sociaal strijdpunt en het CDA wil meeregeren op haar condities. En mag een ‘’boef’’ wachtend op hoger beroep direct in het gevang? Terwijl bijna altijd oordeel blijft, maar straf omlaag gaat? De in hoger beroep gaande ‘’boef’’ direct 6 maanden extra laten krijgen, dat zal effect hebben. Ik wacht af, welke plannen het gaan halen.

De Organisation Alzheimer’s Disease International (ADI) meldt in haar jaarlijkse rapportage, dat tot 2050 het aantal mensen met dementie-ziektes (o.a. Alzheimer) stijgt tot ruim 277 miljoen (nu 115 miljoen) mensen. Grote uitdagingen voor gezondheidssystemen en verpleegtehuizen. Verpleeg- en behandelkosten nu al 600 miljard USD wereld wijd; tendens sterk stijgend. Zorg is specialisme, geen familiekwestie. Edith, schrijf dat even op, wil je? Een – letterlijk – zorgelijke ontwikkeling. Veel  ‘’genees’’middelenfabrikanten zijn sponsor en partner van deze organisatie. Want er valt heel veel geld met medicijnen – die de aandoening niet kunnen genezen. Maar hoe sneller men de ziekte ontdekt, hoe langer medicijnen geconsumeerd worden. Veel bijwerkingen, weinig echt resultaat. Simpeler is preventie, gezonde voeding en actieve (fysiek en geestelijk) leefstijl.  U snapt het al.

Die Franciscus toch. Spraakmakend open in interviews over thema’s zoals homoseksualiteit; vrouw en kerk  ‘’..de kerk kan niet zichzelf zijn zonder vrouwen en hun rol daarin. Het vrouwelijke genie is daar nodig, waar belangrijke beslissingen genomen worden…’’ en tot slot over de kerk voor allen en niet alleen voor een groepje geselecteerden. Hij durft. Hele hordes ‘schijnheiligen’ staan thans te trillen. We zullen nog meer van hem horen. En zeer waarschijnlijk ook zien. Ik wacht op opheffing van het celibaat; komen de ‘’geestelijken’’ eindelijk eens dichter bij hun mensen te staan. En priesters en andere schijnheiligen, die te veel gewend zijn aan luxe leven en dikke kussens? Stuur ze op missie. In een land met lemen hutjes. Om terug te vinden naar het geloof….

Of het nu gaat om gevaarlijk (dioxine), niet goed gedeclareerd (paardenvlees = rundvlees) of schadelijk voor de gezondheid (EHEC besmetting); levensmiddelen-schandalen volgen een patroon. Eerst doen media melding van een schandaal, en de overheid gaat uitzoeken. Dat gaat traag en met fouten. Is de schuldige gevonden en gestraft, wordt iedereen gefeliciteerd voor het snelle optreden; stelt men een actieplan op of een nieuwe wet. Weken daarna hebben consumenten en media alweer vergeten, wat er eigenlijk speelde. Kijk naar de EHEC affaire, 2 jaar geleden in Duitsland. Er stierven toen 53 personen.  Een EHEC TASK FORCE werd opgezet. Spaanse komkommers waren eerst de boosdoeners – onterecht, maar de schade was al aangericht. 10 dagen later waren het ineens gekiemde spruiten uit Egyptisch zaad. Bedrijf werd stilgelegd, EHEC stopte langzaam en ministers van gezondheid en consumentenbescherming meldden, de infectiebron met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gevonden te hebben. Crisis over, nieuwe verordening en ‘’goed gedaan jochie’’. Maar….Foodwatch onderzocht verder en legde mei 2012 een opmerkelijk bericht op tafel. Over onduidelijkheden in officiële onderzoeken en zogenaamde oplossingen. Instanties konden niet bewijzen, dat EHEC van deze Egyptische zaadjes kwam. Geen enkele veronderstelling over de uitbraak van EHEC bleek door feiten gestaafd. 1 jaar na dit bericht bevestigde het toenmalig verantwoordelijke instituut RKI, dat tot nu toe nog maar 350 van de 3842 EHEC-ziektegevallen verklaard konden worden. Schromelijk werd geconcludeerd dat ten gevolge van het te kleine aantal van zieken geen relatie gelegd kon worden met een door de Task Force bepaalde oorzaak of bron.  Geen directe link te leggen tussen zieke en spruit-producent. RKI gaf aan, dat het onrealistisch is om bij een epidemie de verbinding van elke zieke tot herkomstplaats te bepalen. Ministeries waren niet voor commentaar beschikbaar. En hoe zit het in NL? Het paarden/rundvleesverhaal en die handel in Oss? Waar de NVWA zo lang wachtte, tot praktisch al het vlees geconsumeerd was, alvorens terug te laten halen? Juist. Maar…goed bericht, de EU heeft een verordening opgesteld, die de levensmiddelenveiligheid zou vergroten. Spruiten blijven gecontroleerd worden. Mogelijke andere bronnen van EHEC besmettingen, zoals groentes als tomaat, komkommer of sla, zijn niet opgenomen in dat besluit. Maar geen gevaar voor de volksgezondheid. En indien toch? Ach, een ongeluk zit in een klein hoekje….