columns

Levenseindeklinieken ten einde?

Eindelijk - maar wellicht veel te laat - vraagt Japan het buitenland om hulp en expertise, om het probleem Fukushima opgelost te krijgen. Kom maar met techniek, ervaringen en oplossingen. Tot nu toe hield de regering en Tepco zelf de deuren voor buitenlandse experts praktisch dicht. Nadat men het Olympisch comité had verzekerd, dat Fukushima onder controle was, kregen ze de OS van 2020. Realiteit is een uit de hand gelopen situatie, die met de dag verergert.

Frankrijk handhaaft zijn verbod op fracking. En Shell heeft spijt dat ze in fracking zijn ingestapt. 24 miljard USS is geïnvesteerd maar heeft weinig opgeleverd. Men waarschuwt voor overdreven optimisme elders in de wereld. Kosten van exploratie zijn veelal hoger dan oorspronkelijk begroot. Naast herstel van schade, techniek die het laat afweten en milieu- en andere regelgevingen. Als ik Henk was zou ik eens met Peter praten…

De vereniging tegen de kwakzalverij wil – via een kinderarts – een verbod op behandeling van kinderen door alternatieve behandelaars. Want jaarlijks zou er een handjevol overlijden daardoor. Exacte feiten over wie/wat/hoe en hoeveel ontbreken. En de ‘’reguliere’’ gezondheidszorg? Waar duizenden patiënten per jaar worden opgenomen als gevolg van schadelijke bijwerkingen van medicijnen en waar meer dan 1000 mensen per jaar aan overlijden? Ongenuanceerde uitingen, terwijl de missers door artsen en medicijnen weggemoffeld worden?  En ja hoor, pas in 2015 komt er een Europees uitwisselsysteem over ‘’foute’’ artsen, zodat ze niet in een ander EU land kunnen praktiseren. Waarom moet dat zo lang duren? Kennen toch vandaag al de boosdoeners? Bescherming medische stand in plaats van zorg voor de mens.

Het mag weer: hertrouwen is geen zonde meer, en ook biecht, sacrament, doop en het bekleden van een kerkelijk ambt staat open voor her trouwers. Vaticaanbank vroeg ruim 900 klanten hun conto op te heffen vanwege verdenking van dubieus geld. En nu nog het celibaat afschaffen en vrouwen toelaten tot het hoogste ambt.

Rusland = Sovjetstaat. Lastige dissidenten worden weggestopt in gevangenissen of psychiatrische kliniek; Greenpeace activisten zijn piraten met morfine en papaverbollen aan boord. Politieke druk door boycot, o.a. in Litouwen (zuivel) en Nederland (aardappels en nu ook zuivel en tulpen). Aardappelen al maanden in de ban, maar ze willen wel onze poters. Wangedrag diplomaat en eega mag omwille van dipl. onschendbaarheid en Poetin dreigt. Timmy excuseert braaf. Wellicht werkt het Hollandse charme offensief: Sharon deed een ½ miljoen bollen cadeau. Het grootste cadeau ooit. Waarvoor?

Zwitserse krant: wie zonder daglicht werkt, heeft wettelijk recht op 2 x 20 min. pauze om daglicht te tanken. Dit zou heel veel bedrijven heel veel geld kunnen kosten, is de angst. Vakbonden pleiten echter voor gezondere werkomstandigheden en lijken gelijk te krijgen. E.e.a. wordt nu bij het Opperste Gerechtshof definitief uitgevochten.

Levenseindeklinieken ten einde? Omdat verzekeraars – met uitzondering van Menzis – euthanasie via de deze klinieken niet wensen te vergoeden – want ‘’ze voorzien niet in een behoefte’’. Nou, wel degelijk! Want huisartsen willen of kunnen niet. En plegen ze euthanasie komt de IvG onderzoeken, of het wel goed gebeurde. Recent nog zelfmoord van huisarts, na euthanasie. Vanwege een dergelijk onderzoek. Deze klinieken hebben gespecialiseerd personeel en passen euthanasie correct en in waardigheid toe. Maar nee, je moet ondragelijk lijden en dan hopen, dat een huisarts het wil doen.

Designer baby op komst? Een patentaanvraag uit 2008 is zonder enige ophef erdoor gejast en nu goedgekeurd. Voor 23andMe. Titel patent: “kiemcel/donor selectie gebaseerd op genetische berekeningen’’. Het bedrijf meldt, geen plannen in samenhang met kinderwens-klinieken te hebben. De methodiek biedt wel mogelijkheden, om ei- en zaaddonoren te kunnen kiezen op basis van kenmerken die de toekomstige ouders wensen. E.e.a. baseert op een algoritme, waarbij genetische kenmerken van beide ‘’ouders’’ vergeleken worden. Een keur aan mogelijkheden zoals gering darmkankerrisico tot groene ogen toe kan geselecteerd worden. Enige correlatie is zuiver toeval….Want hoewel men de link met een kinderwens-kliniek afwimpelde, zag men in de aanvraag juist een potentieel voor toepassing in – jawel – deze klinieken. Discussie over de ‘’maakbaarheid’’ van een kind loopt weer. En ook hoe persoonsgegevens en erfelijke data beschermd worden, als industrieel de controle en opslag van gegevens betreffende de kans op bepaalde eigenschappen mogelijk is. In de USA worden nu al tests verkocht, die op basis van verschillende kenmerken de risico’s van bepaalde ziektes in kunnen schatten. Wat volgt?

Lampedusa. Italië bedenkt staatsbegrafenis voor de doden. Had het maar in betere huisvesting gestopt! Barroso geeft 30 miljoen – als afkoop en EU praat over Frontex, drones en boten die mensen gaan opvangen. Maar wat als ze Europa binnenkomen? Crux is toch dat migranten en vluchtelingen vaak direct toegang hebben tot sociale voorzieningen, terwijl eigen burgers in deze crisis wel daaraan bijdragen maar steeds minder diensten kunnen gebruiken. En mensensmokkel dan? Menselijkheid, maar ook gezamenlijk EU beleid m.b.t. armoede-migranten/gelukszoekers, vluchtelingen en toegang tot sociale systemen is nodig om gevaarlijke sentimenten de kop in te drukken en het probleem echt op te lossen. 

Als er problemen of rampen waren, was hij er niet. En nu start hij per 1 november een vrijwilligersbaantje als coach voor overheden in rampensituaties. Rehwi, die op zo voorbeeldige wijze geblunderd had in Groningen? Gratis in Barcelona werken, maar met NL wachtgeld zonder sollicitatieplicht? Een PvdA raadslid jatte uit de daklozenkrant-kas, stapt op, krijgt wachtgeld en kan gewoon - letterlijk - blijven toneelspelen? Overheid, begin bij jezelf met solidariteit en participatie. Stop wachtgeld voor dit soort lui.

Dat was nou erg onaardig. Woensdagavond. Even nog surfend langs wat nieuwsdiensten. Een berichtje dat het IMF uit zou zijn op spaargelden om de Europese schuldenlast af te bouwen. Met een belasting van 10% op spaargeld in de Eurolanden zouden de schulden omlaag kunnen naar het niveau van 2007. Problemen direct opgelost. Sommige kranten kopten dat het IMF deze super belasting zou invoeren. Is overigens geen nieuw idee. Het IMF kan landen adviseren om zoiets in te voeren. Zelf innen kan natuurlijk niet, zoals een krant opperde. Het maakte wel even een minuut een ‘’kanniewaarzijn’’ los, vervolgens boosheid ‘’regeringen, politici en banken blunderen, en kleine man wordt gepakt’’. Dag erop lees/zie je hierover niks meer. Alleen maar loos ballonnetje ? Werkt dan wel averechts, want zorgt voor onrust, hand op knip en nog minder vertrouwen in banken en politiek. Want stel dat...