columns

Pietitie

Duitsland discussieert over wel/niet minimumloon van 7,50 of 8,50. Meer dan 7,00/uur betalen thans Engeland, Luxemburg, Frankrijk, België, Nederland en Ierland. Tussen 2,00 – 7,00 Euro wordt betaald in Slovenië, Malta, Spanje, Griekenland, Portugal, Polen en Tsjechië. Minder dan 2,00 wordt betaald door Bulgarije, Roemenië, het complete Balticum, Hongarije en Slovakije. En dan zijn er nog EU landen waar geen minimumloon betaald wordt, zoals in Denemarken, Finland, Italië, Oostenrijk, Zweden, Cyprus en Duitsland. In deze discussie speelt ook de angst voor overspoeling door armoemigranten en de stijgende kosten voor bedrijven.

Franse voetbalclubs staken omdat ze het niet eens zijn met de belasting op salarissen die afgekondigd zijn, Luchtverkeersleiders dreigen met ‘’we gaan naar het buitenland’’ als in 2017 toch de minister-norm wordt ingevoerd en Plasterk overweegt alvast uitzondering en bouwers stappen per 2015 uit Bouwend Nederland. In Griekenland wordt niet meer gesnoeid in salarissen en pensioenen en het EU parlement wil meer geld voor 2014. Het is me wat.

De Hajij Firuz, een van oorsprong Perzisch feest, is door de VN vermeld op de Lijst van meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid. Legaal dus. Onze zwarte Pieten zijn dat niet. Ene zeurpiet bij de VN wil nu dat NL stopt met Sinterklaas vieren. Want de Moriaantjes zijn een symbool van ‘’terug naar de slavernijtijd’’. Groningen nodigt haar uit om bij hun – op kosten van de belastingbetaler dus – Sinterklaas te vieren als veldstudie. Dom. Oeps, onze kater heet Zwartje. Mag binnenkort vast ook niet meer. Zal alvast een pietitie opstellen.

Een jaknikker is iemand, die altijd ja knikt. Dan Dumitru Zamfirescu/Roemenië kan er wat van in het EU parlement. Wat er ook voorgesteld wordt, hij is ervoor. Ook al heeft hij geen idee, waarover hij stemt. In de afgelopen 541 stemmingen heeft hij niet een keer de ‘’nee’’ knop ingedrukt. Vele collega’s ergeren zich aan hem. Hij neemt geen verantwoordelijkheid voor zijn mandaat. Waarom ook? Als je toch gewoon kunt incasseren? Want iedere afgevaardigde krijgt bovenop het basissalaris van ruim 8000 Euro/maand alleen al voor zijn aanwezigheid in het plenum 152 Euro/dag. En wie aan minimaal 50% van de stemmingen deelneemt, krijgt dagelijks nog eens 152 Euro erbovenop. Snel verdient. Inzet, participatie of competentie? Onbelangrijk. Zo verkwanselt de EU hard verdiend geld.

Het is natuurlijk niet koosjer, dat de USA – en waarschijnlijk alle andere landen, met uitzondering van NL… - andere landen of leiders daarvan afluistert. Maar dat het gebeurt, wisten we al. Maar nu is ‘’Mutti’’ boos. Want de USA heeft haar oude Nokia afgeluisterd. Gewone burgers afluisteren, dat kan nog net, maar Merkel zelf? Verdorie, ik heb ook een oude Nokia….

De EFSA, de Europese instantie voor de veiligheid van levensmiddelen, laat het zich wat kosten om geuite kritiek over belangenverstrengeling met de industrie te bestrijden. Feit is, dat 59% van de wetenschappelijke forums directe of indirecte verbindingen hebben in juist deze branches. Machtig zijn ze bovendien, en dan betreft het b.v. het risico van toevoegingen, gifstoffen in de voedselketen, verpakking, genetisch gemodificeerde organismes of plantenbeschermingsmiddelen en hun residuen. Keer op keer hameren onafhankelijke organisaties op te nauwe verbindingen van EFSA wetenschappers met concerns, verbanden en lobbygroepen. Richtlijnen voor onafhankelijkheid en een aantal miljoenen Euro’s kostende online databank ten spijt, zijn belangenverstrengelingen nog steeds een feit. 17 van 20 wetenschappers heeft een bewezen verbinding tot de betrokken industrie, aldus een onderzoek van de Europese Antilobby organisatie CEO. Onvoldoende is gedaan om belangenverstrengeling te voorkomen, noch zijn er controles of sancties daarop.

Australische onderzoekers hebben in eucalyptusbomen in de bladeren mini-goudpartikeltjes gevonden, en zo mogelijk een nieuwe methode voor de ontdekking van verborgen grondstoffen gevonden. De ontdekking is gedaan in de regio Kalgoorlie. In de 19e eeuw was daar een enorme Gold rush, het goud was 35 meter onder de grond gelegen in tot 60 miljoen jaar oude sedimentlagen. Van daar hebben deze bomen met hun wortels waarschijnlijk de goudpartikels met het water opgezogen en dan over de bladeren weer afgestoten.  Maar een nieuwe run op dit goud zal wel uitblijven…want de deeltjes zijn zo klein – 1/5 breedte van een mensenhaar, en alleen op röntgenfoto’s zichtbaar…Verdorie…

Net zijn we af van de gloeilamp en aan de LED, nu bemoeit de EU zich met – jawel – de stofzuiger. Want de huisvrouw/man moet omdenken en minder stroom verbruiken. Dus is in samenwerking met de stofzuigerfabrikanten afgesproken – stilletjes – om het vermogen te gaan verlagen. Nu al zijn veel op 1600 W, straks mag dat nog maar naar 1200 en uiteindelijk naar 900 W. En per november mag de condensatie coëfficiënt van de wasdroger niet kleiner dan 60% zijn…

De ECB gaat een nieuwe stresstest lanceren als aanloop op het bankentoezicht. Politici hebben gemakshalve vergeten, bij het nieuwe systeem te regelen, wat te doen in geval banken niet genoeg kapitaal hebben. Aanvullende eisen volgen nog voor de test. Vlg. Draghi is deze testuitkomst (eind 2014) belangrijk voor de economische toekomst van de Eurozone. Maar als het misgaat, wordt toch de burger weer gevraagd om bij te betalen, in plaats van te eisen, dat banken meer eigenkapitaal moeten genereren en minder schulden. Want dat durven ze niet, die nette-pakken-politici. De bankenlobby is machtig. De too-big-to-fail factor is te aantrekkelijk om zoveel mogelijk te profiteren. De stelling van banken, dat als ze hun eigenkapitaal moeten ophogen, zij dan minder krediet kunnen verlenen, is een drogreden. Want als je eigenkapitaal groter wordt, kan je ook meer uitlenen. Omdat banken jarenlang voor staatskredieten geen eigenkapitaal hoefden uit te lenen, werden een aantal landen wat al te inhalig en namen teveel krediet op. Waarop de verzwakte bank vervolgens bij de ECB aanklopte, die geld leent tegen 1 %. Die de bank dan weer aan de regering leent, tegen 4-6%. Winst dus. Zo financiert de ECB de lidstaten indirect. Wat nodig is? Minder banken! De bankwereld is ten opzichte van de economische activiteit in Europa te groot. Maar geen enkel land wil haar ‘’nationale’’ bank opheffen. Bankentoezicht zal hier ook niets uithalen. En zolang politici denken, dat banken een bron van geld, niet van risico zijn, zal niks veranderen.