columns

Van de pot gerukt

Mexico heeft besloten, een belasting van ruim 8% op fast food/frisdranken in te voeren. Slechte voeding en weinig beweging leidden in dat land tot 70% overgewicht bij volwassenen en 30% bij kinderen/jeugdigen, en bijna elke 10e lijdt aan diabetes. Goed plan. Hoop dat vele landen volgen.

Zolang de politiek niet in staat is een goed voorbeeld te geven, blijven we argwanend over uitspraken m.b.t. ‘’solidariteit en participatie’’. Want hoe is het uit te leggen, dat meneer R. op onze kosten Spaans leert, om vervolgens een ‘’pruttelbaantje’’, zelf verzonnen, in Barcelona te gaan bekleden, uiteraard wel met wachtgeld. Evenals die daklozenkrant-graaier, die vrolijk wachtgeld aanvraagt. Of die PvdA-Europarlement dame, die ‘’niet wist waar het teveel betaalde aan vergoeding terug gestort moest worden”.  Wie is hier dom?

Europa wordt steeds maffer. Nu zijn ze bezig met regelgeving, omdat ze vinden, dat 5 liter water per toilet-spoeling voldoende moet zijn. Urinoirs moeten het met 1 liter doen. En dan moet er dus een Eco-label komen voor de toiletproducent. Nederland en Engeland gebruiken namelijk nog 6 liter. Schande! Zijn ze helemaal van de pot gerukt?

De US regering heft de ban op EU/NL kalfsvlees op. Goed voor 100 miljoen omzet. Destijds – 1997 - vanwege de gekke koeienziekte BSE stopgezet. Canada zal volgen. Maar…wat moet NL daarvoor in de plaats toelaten om bij ons binnen te komen? Niet-gedeclareerde gen-gemanipuleerde mais en andere troep?

Soms is rekenen best lastig, en met dit sommetje kwam ik er niet uit: van de ruim 80.000 Euro aan fractiesubsidies voor de PVV zou 50 % zijn gebruikt voor fractiebijeenkomsten en 80% voor beveiliging.? In 2010 was er ook al gedoe om ruim 42.000 Euro, die waren gebruikt voor raadsverkiezingen, die niet subsidiabel zouden zijn. Of vliegtickets naar de USA.  Dat iets niet klopt is helder, maar is het nog te volgen?

En dan worden Europeanen notabene door Griekenland afgeluisterd. En NL zou grif gebruik gemaakt hebben van NSA gegevens. Frankrijk en Spanje zouden aan de NSA data hebben geleverd. Zelfs de Paus moest eraan geloven. Zegt de NSA. Kennelijk wordt iedereen door iedereen afgeluisterd. In eerste instantie zou Nederland of Rutte niet afgeluisterd worden. Waarom ook? Maar toch, wat blijkt, ‘’ze’’ doen het ook!? Zet je mobiele /vooral oude Nokia uit en communiceer geheimen vooral niet via internet. Opgelost, toch?

PIP implantaten: weet u het nog? Het zou rotzooi zijn, die silicone. En de Franse fabrikant zou opgepakt en veroordeeld worden, omdat vele vrouwen door deze implantaten schade hebben opgelopen. Wat blijkt? Een Europese onderzoekscommissie vond, dat ze niet schadelijk bleken. Maar of je ze toch maar wilt verwijderen. Lobby om claims te voorkomen won. Maar ook klachten over slechte heupgewrichten of stents – het kan niet op de laatste jaren; steeds meer schandalen uit de medische wereld. Dus besloot het EU parlement om meer controle uit te oefenen. Ja ja…op papier allemaal prachtig, maar realiteit? Niks, nada, nothing. Meer controleurs (door wie, en hoe, waarover), sancties? Lachertjes…allemaal om ons in slaap te sussen want de belangen van deze industrietakken wegen zwaar. Financieel dan.  Want de bedrijven klagen al over meer bureaucratie, tijd- en geldverlies als meer controles plaatsvinden.  Dus wordt alles weer afgezwakt. Want de winst moet niet omlaag. En schade? Ach, collateral damage noemen ze dat. Peanuts….

Prietpraat: het EU parlement wil de Swift overeenkomst met de USA (uitwisseling van bankgegevens) stopzetten. Vanwege dat afluisterschandaal. Ach, of je nou rechts of linksom kijkt, het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de USA wordt stiekem verder onderhandeld. En de burger mag straks ‘’genieten’’ van dingen die hij niet wil. Geeft niets. Als de politici maar tevreden zijn. En de dollars rollen.

Nog zo’n raar plan: de EC wil aan de buitengrenzen van Europa vingerafdrukken van buitenlanders registeren. Velen zijn ertegen. Te duur. En de USA zou ze wel eens in haar bezit kunnen krijgen (?) Smart Borders heet het project. Doelstelling en financiering is onduidelijk;  Drones en satellieten kunnen de grenzen beter bewaken. Zodat illegalen afgeschrikt worden. Echt? Meer iets voor statistiek en voor de ‘’mooi’’? Feit is, dat met de Amerikanen hierover nog niet is overlegd. Niet zo smart…En het echte probleem, namelijk stopzetten oorlog in Syrie of mensen in eigen regio helpen te overleven/een toekomst op te bouwen? Dat wordt daardoor lekker weer opzij geschoven. Want dat is te lastig.