columns

Maar 1 schroefje los?

Een schroefje los? 1 maar? Volgens mij was de hele ‘’gereedschapskist’’ in zijn bovenkamer in de war. Maar geen punt bij J.S. Schuld erkent hij niet, en een riante levensstijl, dat moest toch kunnen, en de patiënten die hebben geleden? Dat zien de journalisten verkeerd, hij is de lijdende in dit verhaal...

India spendeert ruim 1 miljard USS aan Space programma’s. 23 van de 40 missies mislukten. Nu proberen ze het weer. Naar Mars. Omdat ze het niet kunnen hebben, dat China ze voor is. Ten koste van eigen economie.

Brussel vindt het advies van de EFSA prima en wil de teelt van genetisch gewijzigd mais 1507 in Europa laten telen. Zou weerstand bieden tegen schadelijke larven…Du Pont diende de aanvraag in. In 2001. En nu moest er toch eindelijk een besluit komen. Ja hoor, Monsanto eruit, Du Pont erin. Overigens, die mais wordt al gebruikt in levensmiddelen en diervoeders. Of u het wilt of niet. 

USA: biologische fruitboeren sprayen o.a. het antibioticum streptomycine over hun appels en peren. Tegen een ziekte (fire blight). Maar doordat overal steeds meer antibiotica wordt gebruikt/geslikt/opgenomen, worden steeds meer bacteriën immuun, met als gevolg duizenden doden per jaar. En het is helemaal niet nodig, om dit spul te gebruiken! En zeker niet door biologische boeren. Het zou nog tot oktober 2014 gebruikt mogen worden. Maar nu al wordt gelobbyd om dit te verlengen naar 2016. En dan toch nog verkopen als biologisch (heet daar organic)?? Ze zijn gek daar. 

Frankrijk glijdt al jaren via een neerwaartse spiraal naar dieptes, die niet gezond meer zijn. Noch voor het land zelf, noch voor Europa. Maar leg dat Hollande maar eens uit. Arrogant, eigenwijs, niet opgewassen tegen agressieve boeren of andere actievoerders. Als hun iets niet zint (dan valt het ‘’we voetballen niet’’ nog mee, nietwaar?) dan gebruiken ze geweld. En worden maatregelen direct ingetrokken. Dus geen verhoging van pensioenleeftijd of andere aanpassingen op het gebied van lonen en arbeidsvoorwaarden, de Fransen vinden dat ze er recht op hebben. En wat ze hebben, houden ze. Voor altijd. Tot het op is. Maar dan ‘’redt’’ men hun wel. Denken ze. Echt. En ondertussen? Worden fabrieken gesloten, stijgt de malaise tot ongekende hoogtes en gebeurt er niets. ‘’Je ne regrette rien’’ betoogde tot nu toe menig president of politicus. Nou, het wordt tijd dat ze dat wel doen! Echte hervormingen moeten er komen, om het tij te keren, maar ach, alle experts, of leken met gezond verstand kunnen roepen wat ze willen, ‘’ça marche pas’’. Ook niet bij schulden van 100% BNP, of werkloosheid van 11 (volwassenen) tot 26% (jongeren). Investeren in innovatie, wetenschap, technologie wordt elk jaar minder. Elk ontslag, elke sluiting is‘’het lot’’, en daar valt niks aan te doen. Met dit soort depressief en destructief gedachtegoed brengt Frankrijk zichzelf, en daarmee heel Europa in gevaar. Maar ook de EU houdt zijn lippen vooralsnog stijf gesloten. Bang voor strontkarren voor hun mooie kantoren.

16 jaar werd het stilgehouden; terwijl in 1997 al details bekend waren. Tenminste 1992 regio’s in Zuid Italië werden vergiftigd met toxisch afval, uit heel Europa. Een voormalig lid van de Camorra had dit bevestigd. Sinds einde 80-er jaren verdient de maffia dik aan het illegaal wegwerken van afval. Miljoenen tonnen. Industrieel afval uit Noord Italië, radioactief materiaal uit Duitsland – wat o.a. in groeven en meren werd gedumpt. Met fatale gevolgen voor de bevolking. Algemene statistieken ontbreken, maar rond Napels en omgeving steeg tussen 2008 en 2012 het aantal kankergevallen van 136 naar 420. Bewust werden burgers niet geïnformeerd of gewaarschuwd. Maar nu worden zelfs leden van de Camorra slachtoffers van deze praktijken en krijgen kanker. En eindelijk is het openbare geheim dan toch geopenbaard. Jarenlang kon de Camorra in de provincie Caserta in 106 gemeentes haar werk doen, vaak ook beschermd door zwijgende ministers en de vroegere premier De Mita (nu een EU parlementslid). De Italiaanse overheid belooft ‘’opruiming’’. Zo moet langs de kust voor Licola gezocht worden naar verontreinigingen. En degenen, die de regio’s rondom Napels hebben vervuild, moeten ervoor betalen, beloofde de Italiaanse minister van Landbouw. Mille grazie.

En dan dit: in de USA wil de FDA een verbod voor transvetten. U weet wel, die zo slecht zijn, maar in fastfood, margarines, bakwaren, (voor-)gefrituurd spul en broodbeleg voorkomen. Is al jaren bekend dat ze niet goed voor ons zijn, maar nu – beter laat dan nooit? – gaat ook de USA ze verbieden...Eerst komt echter 2 maanden inspraak voor industrie en consumenten. En wordt gecheckt hoe snel transvetten verwijderd kunnen worden uit producten. Dan weet je’t wel. Californië en New York hebben al een verbod hierop. De rest? Mañana. O nee, dat is Spaans… 

Draghi heeft – ondanks heftige weerstand in eigen ECB gelederen - weer de rente verlaagd. Hij zou misbruik maken van het systeem. Maar dat doet er verder niet toe. Want Il Draghi draaft gewoon door. Wie heeft gespaard of nog spaart, o.a. voor later, ziet steeds minder resultaat. Niemand in de EU die zich opwindt of hier tegen actie voert dan een paar journalisten. Banken worden gered en de spaarder gestraft, en morgen is er weer een dag. Rijmt bijna. Maar het is nog niet Sinterklaas...

Humor of toppunt van bluf? Een Italiaanse multimiljonair, die hotels, huizen (ruim 18) en 235 hectaren land bezit, heeft bij de belastingen een inkomen van 4 Euro opgegeven. Zijn vrouw schatte haar inkomen op 3 Euro. Maar de leefstijl van dit illustere echtpaar Montresor strookte hier niet echt mee, zal ik maar zeggen. En de politie heeft nu beslag gelegd op de bezittingen, ca. 300 miljoen. Al in de 90’er jaren was hij in het vizier geraakt wegens omkoping van lokale politici, maar nu ging hij toch beslist te ver. Tja.