columns

Het slechte weer is schuld

Vrijhandelsverdrag USA/Europa: USA heeft al een voorzetje gedaan, door de handel met kalfsvlees te vergemakkelijken. En voor wat hoort wat; meer soepelheid als het gaat om medicijn-standaarden of genetisch gemanipuleerde levensmiddelen. En het NSA schandaal? Dat wil men hier liever buiten houden, dat is iets voor ‘’later’’, ondanks protesten vanuit de EU. En verder gaat alles in’t geniep.

Heb je 650.000,00 dan kan je het staatsburgerschap van Malta – en dus van de EU – kopen, met alle voordelen van dien. Goed voor de inkomsten van het land, en een snoepje om rijken aan te lokken. Die hoeven er niet te gaan wonen. Of te investeren. Gewoon poen tegen paspoort. Kan 30 miljoen opleveren. Wie volgt?

Een nieuw advies van de USA hartorganisatie inzake behandeling van te hoog cholesterol: onnodig om het niveau tot x te verlagen, als je maar de medicijnen blijft innemen (goed voor de industrie) …en alleen degenen met een hoog risico (extreem hoge cholesterolgehaltes (190 LDL), recente hartaanval of diabetes)  hoeven deze medicijnen te nemen. O ja, en als het risico op een hartaanval of hersenbloeding in de komende 10 jaar op minimaal 7,5% wordt geschat. Door een nieuwe risicoberekening hebben waarschijnlijk meer mensen deze medicijnen nodig…Het is nog maar de vraag of de nieuwe richtlijnen het risico van hartaanvallen en beroertes werkelijk verlagen. Maar voor Merck is het een topper: ruim 2,6 miljard winst vorig jaar en net is de winstvoorspelling verhoogd. Binnen de richtlijnen ook aanbevelingen m.b.t. bewegen en gezonde voeding/dieet, aan de zijlijn. Artsen blijven uit gewoonte medicijnen voorschrijven, terwijl in vele gevallen de nadelen niet tegen de voordelen opwegen. Het zal nog lang duren, om deze ‘’gewoonte’’ te doorbreken. Overigens valt cholesterol ook zonder medicijnen te verlagen. Maar dat is natuurlijk niet winstgevend…

China en de EU starten binnenkort met onderhandelingen over een bilateraal investerings-verdrag. Het zou China helpen haar economie te upgraden en beter te integreren in de wereldeconomie. De EU heeft ook al een aantal voorstellen voorbereid, die de deur voor meer investering zouden openen in een veilige omgeving als de EU voor de Chinezen. De handel tussen China en de EU is met 1,34 miljard interessant, terwijl de bilaterale investeringen relatief laag zijn.  China plant eveneens om buitenlandse handel te stimuleren en nieuwe vrijhandelsverdragen af te sluiten. What’s in it for us?

Stakende advocaten; nog niet zo vaak gezien. Terwijl het pro deo werk van 100 naar 70 Euro/uur moet, in verband met bezuinigingen op de rechtsbijstand, betaalt de Nederlandse Staat aan hun landsadvocaten (dus de advocaten die het Rijk inhuurt bij juridische procedures) 348 Euro/uur. Teeven is van mening, dat ‘’iedereen voor 70 Euro uitstekende rechtsbijstand kan krijgen”. Iedereen, behalve het Rijk. Natuurlijk.

Het vonnis over het dramatische ongeluk met de Prestige; de olietanker, die 11 jaar geleden voor een van de grootste vervuilingen zorgde aan de Spaanse, Portugese en Franse kusten. De met 77.000 ton zware olie beladen (enkelwandig, ouderwetse) supertanker kwam in zwaar weer in de problemen. Niemand wilde hem in zijn haven, dus moest hij verder op zee. Brak uiteindelijk en lekte olie. Meer dan 1000 km olievervuiling. Schade meer dan 4 miljard. 10 jaar duurde het onderzoek m.b.t. de bewijslast, duizenden werden gehoord, rapporten opgesteld en deskundigen geraadpleegd. De kapitein, zijn chef machinist (beiden Grieken), de 1e officier (Filippijn) en de Spaanse havenmeester, die de beslissing nam, om het schip niet naar de eerste haven maar verder de zee in te sturen, werden aangeklaagd. Gevangenisstraf werd geëist. Puur symbolisch. Want allen zijn inmiddels boven de 70, en dus 0 kans, dat ze in de gevangenis zouden belanden. Ze werden tevens voor alle milieudelicten vrijgesproken, en alleen de kapitein werd ‘’ongehoorzaamheid’’ verweten, omdat hij zich eerst verweerde tegen het besluit van de haven. Eigenlijk was alleen het slechte weer de schuldige… De 28 jaar oude tanker was niet in topvorm, had wel alle papieren en vergunningen. Dus gaat de verzekering van de Panamese tanker nu opkomen voor de schade? Kunnen ze nog jaren rekken. Spaanse Staat is opgekomen voor een groot deel van de kosten, en daar zal het dan waarschijnlijk ook bij blijven. Milieuramp bleek geen crimineel delict, dus deur open voor verdere rampen zonder verantwoordelijken. Carte blanche voor mismanagement van rampen las ik elders. En de kapitein en zijn machinist? Die zaten gezellig in Griekenland; de ‘’harde Spaanse justitie’’ viel ze reuze mee.

Doe je het als Duitsland goed – ruim 6% exportoverschot – druist dit in tegen het Europese stabiliteits/groeiverdrag…Brussel wil wat meer ‘’evenwicht’’ zien. Omdat Duitsland onderdeel is van de EU/EU-zone. Terwijl Zuid Europa haar consumptie vooral via schulden financierde, exporteerde Duitsland steeds meer. Door de gezamenlijke munt was een correctie – via afwaardering – een onmogelijkheid geworden voor de zuidelijke landen, om de verkoop van hun goederen in het buitenland te vergroten. En nu wil men dat Duitsland meer koopt uit het Zuiden. Vroeger zou de D-mark opgehoogd zijn en handelsbelemmeringen via douanes zouden voor verlaging kunnen dienen. Daarmee zouden exporten duurder, en importen goedkoper worden. Maar ja, nu is er de Euro, en een Europese binnenmarkt, die nauwelijks belemmeringen kent. Dus hoe oplossen? 1 Lonen verhogen, zodat Duitsers meer ‘’buitenlands’’ goed kunnen kopen. Beetje lastig met de huidige autonomie van lonen/tarieven. 2 Belasting verlagen dan? Bij de huidige coalitieonderhandelingen een heet hangijzer. En de Zuid Europese landen profiteren hier nauwelijks van. 3 Meer investeren dan! Dan zouden ook buitenlandse bedrijven meer kunnen profiteren, banen worden geschapen en de vraag wordt verhoogd. Maar ook dat kun je niet even afdwingen. Het dilemma van ‘’Duitsers sparen te veel/investeren te weinig’’ tegen ‘’economische problemen werden met schulden opgelost’’  los je dus niet zo eenvoudig op.

En Netanyahu is niet ineens ‘’vriendelijk ‘’ gezind tegen de Palestijnen, toen hij korter hand de nieuwe nederzettingsplannen van ruim 20.000 woningen in de ijskast legde. Of bang voor vertraging van de vredesbesprekingen. Doodsbang is hij voor een deal van het Westen met Iran. En dus wil hij het Westen sussen, zoet houden, vooral niets doen wat de gemoederen verhit. Want de verhoudingen met USA zijn al broos. Die waren openlijk ‘’verwonderd’’ over de beslissingen betreffende nieuwe nederzettingen door Israël…Oeps.

We eten minder brood. Waarom? Dat wordt nu onderzocht. Maar wat onder de pet gehouden wordt is dat per brood (jawel, ook het zogenaamd ambachtelijk afgebakken/voorgebakken brood of deegmengsel) ruim 20 zogenaamd ‘’technische hulpmiddelen’’ gebruikt worden (voor rijzen, smaak, houdbaarheid etc.), zoals ‘’natuurlijke enzymen’’, die NIET gedeclareerd hoeven worden, omdat ze bij het bakken zouden ‘’verdwijnen’’. Feit is, dat dit dus a) niet zeker is, en b) nog onvoldoende helder is wat de effecten zijn van deze stofjes in ons lichaam. En dus houden we de consument dom, en wordt niks gedeclareerd. Wat niet weet, wat niet deert. U wilt die troep niet? Ga dan zelf bakken. Niet moeilijk, wel lekker, met eerlijk, biologische bloem is dat simpel zat.

Wat nou zo opvalt: Rusland wil weer wereldmacht zijn, Poetin probeert op alle mogelijke manier zijn ‘’grootsheid’’ en die van zijn land te profileren. Maar waar blijft Rusland als het om hulp gaat in de Filippijnen? Ik heb ze nog niet gezien: hulpgoederen, vliegtuigen, helikopters of troepen. Wel grote woorden, maar daden?