columns

Golden rice met een wrange nasmaak

Als afsluiting van het ‘’vriendschapsjaar’’ Rusland – Nederland dreigt Rusland met een reductie van export van Nederlandse zuivelbedrijven met 60%. Het toezicht op de kwaliteit in Nederland faalt en zou een rommeltje zijn. Macho prietpraat, slaat nergens op. Ben benieuwd wanneer ‘’good old chap’’ Cameron uit de slof schiet, want nu mogen de Engelsen ‘’vriendschap’’ vieren.

Rabo kan de boete, die US- en Britse autoriteiten haar opleggen betreffende het Libor schandaal, waarschijnlijk gewoon aftrekken van de winst in NL, waardoor de belastingbetaler hiervoor opdraait. En Rotterdam heeft – uit angst voor publieke reacties – stilgehouden, dat ongeveer 1 miljoen aan schulden door uitkeringsgerechtigden onder de tafel is betaald, want anders komen ze nog meer in de problemen (?) Weeky jaagt op wanbetalers van belastingen, terwijl belasting’’ontwijkers’’ mild bejegend worden en Sipko wil nog snel ruim 5 miljard ‘’vangen’’ voordat de nieuwe wet dit soort graaigedoe verbiedt. De Libor-verantwoordelijk heeft niks geleerd van zijn baas. Van dit soort ‘’bankiers’’ zijn er nog steeds te veel. Politie wil investeren in opleiding/weerbaarder maken van baliemedewerkster, wanneer begint men met aanpakken van die agressievelingen, op water en brood in cel zonder tv of mobiel zetten en ze verplicht stratenmakers werk en heropvoeding laten doen?

 

Alarm wordt geslagen over zogenaamde Nanodeeltjes, microscopisch kleine plastic kogeltjes, die o.a. honing, maar ook drinkwater, vervuilen. Ze komen o.a. voor in douchegel, tandpasta, peelings. Via het afvalwater komen ze in het milieu en verspreiden zich daar. Volgens experts blijkt na experimenten met mosselen, dat deze microdeeltjes zich in het weefsel inkapselen, en dat leidt tot ontstekingen. Deze deeltjes zouden verboden moeten worden in cosmetica en reinigingsmiddelen, aldus wetenschappers. Onderzoeken lopen naar de effecten van deze deeltjes in het milieu en fabrikanten zouden geanimeerd moeten worden om vrijwillig deze Nanodeeltjes niet toe te passen. Maar vrijwillig iets opgeven wat veel oplevert?

Het is mij onbegrijpelijk, waarom Syrische chemische wapens BUITEN Syrië vernietigd moeten worden. Zij hebben die troep gefabriceerd, waarom dan ook niet zelf vernietigen? Nadat een aantal landen zoals Albanië terecht weigerden, denkt men nu na over vernietiging op zee. Zou geen gevolgen voor milieu hebben.

Wikileaks heeft recent delen van een ontwerp voor een nieuw vrijhandelsverdrag TPP gepubliceerd met betrekking op intellectueel eigendom. Betreft vrijhandelszone tussen Brunei, Chile, Nieuw Zeeland, Singapore. Plus USA, Mexico, Japan en 6 andere staten. Wikileaks kritiseert de stiekeme onderhandeling hiervan, onder invloed van bedrijfslobbyisten. Die wel toegang krijgen, maar de openbaarheid/de burgers, niet. Patenten, bescherming van intellectueel eigendom, plichten van internetproviders en schending van het copyright worden besproken. Grondrechten en vrijheid van meningsuiting kunnen hierbij in het gedrang komen. Nadat Sopa en Acta na massief protest voorlopig niet doorgevoerd worden, zal de volgende onderhandelingsronde voor dit TPP binnenkort plaatsvinden.

Nu protesteren EU parlementsleden tegen de maandelijkse - onnodig geld en tijd verslindende - verhuizing van duizenden mensen en tonnen aan dossiers tussen Straatsburg en Brussel. Omdat destijds Parijs dit ooit had bedongen. Kost burgers ruim 200 miljoen/jaar. Initiatieven om hiervan af te komen, faalden. Nu een nieuwe poging. Met stiekeme achtergrond-onderhandelingen over eventuele compensaties voor Frankrijk. Polderen op zijn EU.

Golden Rice; ooit bedachten (o.a. Monsanto-) wetenschappers, dat het fantastisch zou zijn om een rijst genetisch zo te veranderen, dat hij ook vitamine A zou bevatten. Voor gebieden, waar vitamine A schaars is, waardoor elk jaar ruim 600.000 kinderen overlijden. Dat genetisch gemanipuleerd voedsel tot onvoorziene effecten met mogelijke gevolgen voor de gezondheid kan leiden is thans bekend. Evenals dat retinoïden, afgeleid van bèta caroteen, giftig zijn en schade bij de foetus veroorzaken. Veel voedsel – groente zoals zoete aardappel, groene groentes, wortelen en fruit – bevat ruim voldoende vit. A in een veilige vorm. Binnenkort start de productie in de Filippijnen. Schaarsheid of te dure ‘’normale’’ producten als rechtvaardiging voor GM-rijst. Onduidelijk is hoeveel vit. A overblijft na oogst en na koken. Maar normale gewassen leren telen is natuurlijk niet sexy. Enne, de boeren hoeven pas royalty’s te betalen, als ze boven de 10.000 USS verdienen. Aardig, die Monsanto.

2/3 van de emissie van broeikasgassen wordt veroorzaakt door ‘’maar’’ 90 bedrijven, aldus The Guardian. Exxon, Chevron, BP, Aramco, Gazprom, Statoil etc. = m.n. olie, gas en kolen dus. Als staten klimaatdoelen onderling afspreken, is dat niet voldoende, want de openbare en private sector moet de globale opwarming stoppen, vindt Al Gore. En juist deze ‘’vervuilers’’ zouden de plicht hebben, om aan de oplossing van het probleem te werken. Aardig, zo’n studie over industriële emissies tussen 1751 – 2010, maar het zal nauwelijks helpen, om de strijd tussen landen en belangen te beslechten en te komen tot echte hervormingen. De huidige wereldklimaattop heeft nauwelijks waarde, als landen ‘’uitgenodigd’’ worden om hun doelen voor beperking van uitstoot voor 2015 te benoemen. Nog waziger kan bijna niet.

Ukraine heeft de toenaderingsprocedures voor de EU in de ijskast gezet. Een wet, om Timosjenko vrij te laten, haalde het niet. En waarom niet? Dreiging, blokkering van handel en gedoe aan de grenzen waren de middelen, waarmee Rusland de Ukraine duidelijk maakte, dat ze wel eens failliet konden gaan, als ze de overeenkomst met de EU zouden ondertekenen. Want Rusland accepteert niet, dat de Ukraine een soevereine staat is. Zelf kampt het land met corruptie en politici, die persoonlijke macht, ego en winst belangrijker vinden dan het staatsbelang. De beschuldiging aan de EU, dat men niet genoeg heeft gedaan ter compensatie tegen de Russische druk is op zijn minst gezegd brutaal. Al vergeten dat men sprak over levering van gas vanuit de EU met bestaande leidingen, die aangepast konden worden? En dan zien we een ‘’milde’’ Poetin die vindt, dat de Greenpeace activisten genade zouden moeten krijgen. Huh? Schijnheilig vriendelijke geste naar het Westen terwijl hij de Ukraine verder kan knechten? Of hoopt hij zo door te kunnen gaan met wapenleveringen aan Syrië? Iets klopt hier niet. Niks ‘’zacht image’’, maar berekenend gedrag.