columns

Verplicht vrijwillig werk

Ik zie hem nog op de bank zitten bij WNL; P die roept, niet meer te willen tornen aan de wachtgeldregeling. Anders zouden geen ‘’goede’’ lieden uit het bedrijfsleven meer de overstap willen maken. Maar als dan die ‘’goeden’’ vervolgens graaien, liegen, frauderen, een glaasje teveel op hebben of geen zin meer in eindeloos hangen in de Kamer hebben en eruit stappen (al dan niet met drang) dan mogen ze thuis ruim 3 jaar bijkomen van hun topprestaties. En tegen de tijd dat deze inkomsten dreigen te stoppen? Ach, dan wordt wel een baantje geregeld via het ‘’old-boys-network’’. En zo niet? Dan overweegt P met Jetta vast, om in het vervolg bedrijven niet alleen te verplichten, om gehandicapten aan te nemen, maar ook deze ‘’floppers’’ weer terug te nemen. Is dat ook weer netjes opgelost. En in het kader van ‘’vrijwilligerswerk verplicht voor uitkeringsgerechtigden’’ beloven deze plechtig, minstens 1x/maand bij een sterrenrestaurant te dineren. Want de gewone burger kan dit niet meer betalen, en iemand moet toch deze sector overeind houden, nietwaar? Het bonnetje wordt vervolgens bij Jetta gedeclareerd, die het per kerende post – pardon bankoverschrijving – als honorarium voor adviesdiensten vergoed. Want je kunt natuurlijk niet verwachten, dat dit soort bedragen af gaan van het wachtgeld, nietwaar?

Thee. Liefst Fair Trade, biologisch en in zo’n mooi piramidezakje, want dan heb je goede, gezonde kwaliteit. Dacht je. Maar…het venijn zit ’m in het theezakje zelf. Sommigen worden gemaakt van polylactic acid (PLA), een bio plastic, welk afgeleid wordt van GM-maiszetmeel. Anderen zijn gemaakt van o.a. nylon. Papieren zakjes dan? Die kunnen bewerkt zijn met epichlorohydrin, welk afbreekt als carcinogeen in contact me water…Dan toch biologisch afbreekbare papieren theezakjes? Zelfs de ongebleekte gebruiken vaak niet-afbreekbaar polypropyleen om ze bij elkaar te houden.. Ik zou zeggen, neem nog een kopje. Liefst gezet van losse, biologisch geteelde thee.

In Duitsland ophef. In bijna in elke noten/melkchocola is bij een Duitse warentest minerale olie gevonden. Oeps, ook bij Ritter Sport. Die probeert nu via de rechter het resultaat aan te vechten. Horeca-misstanden, fraude met producten (etikettering, fout product, bedorven voedsel) of onhygiënische toestanden; we horen er steeds meer van. Net weer nep-bio-ham in NL. Meer controleurs moeten er komen. Maar of die tijdig een ‘’fout’’ ontdekken? Of liever wachten tot het vanzelf oplost (als alles opgegeten is, zoals die ham)? Het blijft lastig om consumentenbelang, voedselveiligheid en commercie te combineren.

Het wonder van Bali? Op de valreep bereikte de Wereldhandelsorganisatie WTO toch nog overeenstemming. India en andere arme landen mogen toch langer “voedselsubsidies” verstrekken, want die lagen op dit punt dwars voor een akkoord. Exportsubsidies zouden volledig afgeschaft gaan worden. Ook door de EU (goed voor ruim een miljard/jaar). Maar hierover is thans alleen nog een ‘’intentie’’ getekend, nog geen formeel akkoord. En of dat er komt? De Fransen zullen dit zeker niet goed vinden. En dan werd nog Jemen als 160e lid verwelkomd. Vereenvoudiging van wapenhandel?...

Achmea schrapt de komende jaren 4000 banen. Banken blijken het lesje sinds 2007 nog steeds niet geleerd te hebben; steeds nieuwe schandalen en voorbeelden van graai/fraude/corruptiecultuur worden openbaar. Maar het lijkt alsof degenen aan de top – bank, politiek of bedrijf – vinden dat aan hun positie of financiële situatie niet getornd hoeft en mag worden. Op een enkeling na. Cultuuromslag is nodig.

De Bitcoin; nooit begrepen hoe een dergelijke ‘’virtuele’’ munt ineens tot boven de 1000,00 USS in waarde kon stijgen. Dreigt een gevaarlijke bubbel te worden, nu China – het land met de meeste Bitcoiners - haar banken verboden heeft, met deze virtuele munt te handelen. Krijgen we straks claims van Bitcoiners die verlies hebben geleden? A la beleggers, die instappen in risicovolle fondsen en je als nuchter nadenkend mens wel snapt, dat ‘’grote’’ rendementen toch ietwat vreemd zijn gezien de situatie in de wereld? Maar nee, ze stappen erin, denken even snel het grote geld aan de haak te slaan, en als het dan fout gaat, gaan ze klagen. ‘’Wir haben es nicht gewusst’’. Of ‘’ze’’ hadden meer moeten waarschuwen. Grow up.

Vrij verkeer van mensen in Europa, daar is op zich niks tegen. De angst voor massale immigratie van ‘’steuntrekkers’’ uit Roemenië en Bulgarije is ingegeven vanuit het feit, dat deze mensen, zonder 1 dag hier gewerkt te hebben, en zonder enige bijdrage aan het systeem geleverd te hebben, direct steun kunnen aanvragen en dus zwaar gaan leunen op sociale systemen in individuele steden of landen. Als de EU afspreekt, dat het geboorteland bepalend is, wordt het probleem opgelost. Wilt u in een ander EU land gaan werken, prima. Gaat het mis of redt u het niet, klopt u bij uw eigen geboorteland aan. Hebt u gewerkt in land A maar wilt u leven in land B, dan is dat geen probleem. Door belastingverdragen wordt dubbele belasting voorkomen. Maar geen werk in land A en dus gaan naar land B om daar gratis de hand op te houden, dat moet de EU niet willen toestaan.

Storm veegde over Denemarken, Engeland, België en Nederland. Ondertussen kwam een Hollandse Sinterklaas met zijn zwarte Pieten aan in Interlaken. Een pikante foto in de Berner Zeitung beeldt hem af met opgewaaide jurk, waardoor blote benen en nog wat meer te zien is….In Nederland was op sommige plaatsen gekozen voor een roet-Piet of een witte Piet, maar elders zag je gewoon de zwarte Piet. Zoals het hoort. Sinterklaas moet toch wel eindeloos gekloond zijn, om overal op dezelfde dag te verschijnen…Dag Sinterklaasje, dag, dag…

3-D-Printers kunnen al veel printen: Dinosauriër-botten; pizza (eetbaar?!); wapens, tandenborstels; mini-dubbelgangers; geometrisch suikerwerk voor taartversiering; kunst-oor; Urbee-street-car; en JanJaap Ruijssenaars wil Landscape-houses drukken…Wat dacht je van een maanstation of maanraket? Of stamcellen? Roslin Cellab doet het al. Klonen is uit, straks lopen 3-D-mensen rond…?

In de race om het veilig stellen van grondstoffen, zoals zeldzame aarden, mineralen en metalen, o.a. nodig voor high tech toepassingen, wordt het dringen. China levert meer dan 95% van zeldzame aarden, maar heeft de uitvoer daarvan de afgelopen jaren sterk verminderd. Koper, ijzer en aluminium vragen ook om meer aandacht.  De ‘’ombouw’’ van de gebruikelijke stroomvoorziening naar wind/solarenergie betekent dat 90x meer aluminium, 50 x meer ijzer en koper nodig is. Nu wordt ca. 400 terawattuur aan elektrische stroom door wind/photovoltaik geleverd. Dit gaat de komende jaren fors stijgen om in 2035 op minimaal 12.000 twh uit te komen, en in 250 zelfs een verdubbeling. Daarvoor zou je o.a. 3200 miljoen ton staal nodig hebben. Duurzame energie zal dus enorme hoeveelheden aan grondstoffen verbruiken. Dus moet de productie daarvan elk jaar met 5 – 18% stijgen. Vlg. experts zit genoeg in de aardkorst. Maar de winning vraagt ook extra energie. Het succes van duurzame energie zou wel eens kunnen falen door een tekort aan grondstoffen. En de verzorging met minerale grondstoffen moet daarbij betrokken worden, aldus wetenschappers. Europa’ s industrie is sterk afhankelijk van metaal-import en verbruikt meer als 1/5 van de wereldwijd ontgonnen metalen, maar draagt zelf maar minimaal (resp. 1,5%) bij aan productie van ijzer en aluminium. Meer gebruik maken van lokale resources is belangrijk. Zweden doet dat o.a. met een kopermijn in het noorden, hoewel het erts maar 0,3% koper bevat (50% minder dan elders). En toch kan dit met winst gewonnen worden, rekening houdend met ethische, sociale en economische standaarden. Ook in Duitsland ligt koper. Biomining -gebaseerd op milieubeschermend en efficiënte mijnbouwtechniek - lijkt daar goed inzetbaar. Voor sommige grondstoffen hebben bepaalde landen (geografisch) een monopolie: China o.a. met zeldzame aarden, Zuid Afrika o.a. met platina. Ofschoon genoeg grondstoffen aanwezig zijn, is delving daarvan niet altijd eenvoudig; door ligging, productietechniek, rendement of milieu/ethische bezwaren. Hergebruik o.a. uit afval is thans een kostbare zaak, omdat de hoeveelheden ten opzichte van de moeite te gering is. Maar om minder afhankelijk te worden van monopolie posities in de markt, lijkt dit, naast recycling een belangrijke optie, om ook op langere termijn grondstoffen beschikbaar te houden respectievelijk ze niet onnodig te verliezen.