columns

Beetje asbest in het brood? Kost niks extra

Griekenland een nucleaire macht? Sinds 1959 lijkt dit – althans voor civiel onderzoek – te kloppen. Toen schonk de USA aan Griekenland een kernreactor, en die vormde het begin van een reeks van wetenschappelijke instituten. Demokritos, zo heette dat 1e instituut, omvat inmiddels 8 instituten met verschillende onderzoeksgebieden, zoals nucleaire fysica en – technologie en nanotechnologie. Aantal andere onderzoeksinstituten behoren tot de top in Europa, zoals het FORTH (lasertechnologie/microbiologie) en CERTH (verbetering van chemische verwerking) maar zijn bij het publiek nauwelijks bekend. Juist deze instanties zouden wel eens een belangrijke bijdrage aan de economische groei van Griekenland kunnen leveren. Thans is het budget voor onderzoek en innovatie een van de laagste van Europa met maar 0.7%.Mogelijkheden te over, als bureaucreatie vermindert en het investeringsklimaat aantrekkelijker wordt.

Wanneer eisen consumenten veilige levensmiddelen boven prut ‘’voor een prikkie te koop’’? Bakkersland weet al 3 jaar dat haar oude ovens asbest afgeven. Gevaarlijk voor medewerkers (inhaleren vezels) en het mogelijk asbest wat boven het brood viel vormde ‘’geen gevaar’’? Normaal gesproken komt 80% van asbest in de longen terecht, en via opname ca. 20% in het buikvlies, maar omdat de marges krap zijn, en toch verdiend moet worden, neemt men een risico op de koop toe. Zembla wordt verweten, stemming te maken, ‘’want het is niet gevaarlijk’’. We weten te weinig om dit 100% te kunnen garanderen. Maar ze mogen er nog 2 jaar over doen om de ovens te vervangen; tot eind 2015. Consument, sta op en weiger dit brood. Moet je zien, hoe snel ze dan vervangen worden. Die ovens. En dat mag best wat centen meer kosten, beste Bakkersland, Jumbo, AH’s en anderen in deze keten! Edith is oorverdovend stil; die is druk met pakken voor Sochi...

Opwarming van de aarde? Ik moet het steeds blijven herhalen, vooral als ik lees dat de Niagara watervallen bevroren zijn. Overigens wel spectaculair om te zien. En Moerland van de Rabo vertrok, omwille van het Rabo Libor schandaal. Zonder gouden handdruk. Zijn eer te na. Het schandaal kost de bank 774 miljoen. Sipko Schat  werd ontslagen. En krijgt 884.000 Euro mee. Wanbestuur loont.  

Serge Dassault, een van de 5 rijkste mannen van Frankrijk heeft tot nu toe parlementaire immuniteit. Le Figaro is van hem. Bevalt een politicus – zoals Sarkozy – komt hij volop in zijn schijnwerpers.  Dicht bij de politiek zijn, dat vindt Dassault belangrijk. Al ware het om al zijn wapenzaken. Helaas kregen noch Sarkozy noch Hollande het tot nu toe voor elkaar, in het buitenland veel belangstelling voor het vechtvliegtuig Rafale te genereren.  Maar de echte winstpakker is de zakenjet Falcon, geliefd bij ministers en miljonairs. Daarnaast is ook de IT tak van Dassault zeer succesvol. Vader Dassault richtte ooit het imperium op met propeller/2-zitsmachines, in WOII kwamen jachtvliegers merk Bloch (zo hette Dassault vroeger). De Blochs werden naar Ausschwitz gedeporteerd, gered werd Bloch door een communist, en over het ‘’huis Bloch’’ (Dassault) waakte toen de familie van Chirac. Jarenlang moest hij vechten voor erkenning, omdat zijn vader het veld niet wilde ruimen. En veel later dan zijn vader kwam hij in de senaat, toen hij in 1995 burgemeester van Corbeil-Essonnes werd, ‘’Dassault City’’ dus. Grif geld gaf hij voor goede doelen en nieuwe kinderspeelplaatsen, vooral toen de publieke kas leeg was. Al in 2008 ontstonden geruchten over omkoping; stemmen zouden zijn gekocht. Toen kwam hij ermee weg. Maar nu zijn er nieuwe getuigen over stemmen-koop en via het criminele circuit ook een verwikkeling in een moord. De huidige onderzoeksrechter wil de vorig jaar heropende zaak niet laten schieten, en gaat voor de 3e keer proberen, de parlementaire immuniteit op te heffen. Het zal niet meevallen, want deze grondlegger van de Franse industrie heeft enorm veel macht. En geld.

Praktisch elke 3e volwassene in de wereld is te dik. Volgens het ODI ruim 1,46 miljard mensen. Noord Afrika, Nabije Oosten en Latijns Amerika scoren ruime 58% aan overgewichtigen, hetzelfde % geldt voor Europa. Engeland scoort 64% en de USA neemt met 70% de trieste ‘’leiding’’. Engeland lijkt langzaam wakker te worden, en spreekt van ‘’sugar is the new tobacco’’ en pleit voor een minstens 30% verlaging van het suikergehalte bij de voedingsindustrie. Want naast te veel vet en zout vormt vooral suiker een groot gezondheidsrisico (o.a. obesitas, diabetes, en hart/vaatziekten) Helaas is suiker (vooral in de vorm van high fructose corn syrup HFCS) een goedkoop product, welk toegepast wordt in praktisch alle industrieel bereide voedingsmiddelen en softdrinks. Ook in hartige producten, denk o.a. aan ketchup, sauzen, kant-en-klaar maaltijden etc. De voedingsindustrie gaat voor winst, niet voor gezondheid. De gemiddelde Brit consumeert 12 theelepels suiker per dag (!) en sommige volwassenen zelfs tot 46. Beloning van gezonde leefstijl en taks op ‘’junk’’ zou verstandig zijn.

De EFSA adviseerde in 2013 een verlaging van grenswaardes voor de insecticiden Acetamiprid en Imidacloprid. Blijken niet zo goed voor onze zenuwcellen. En toelating van nieuwe ‘’plantenbeschermingsmiddelen’’ mag eerst na deugdelijk onderzoek en evt. dierproeven. Bayer en de Monsanto’s zijn ‘’not amused’’ en dreigen met proces, want 2 jaar ernstige handelsbelemmering, dat is niet aardig. In geheime rechtszaken wordt dan onderhands geschikt met belastinggeld. Want…Het is niet eerlijk, om de wereld verbeterende chemie-industrie; die kostbare arbeidsplaatsen levert en grof geld betaalt voor ‘’wetenschappelijke’’ studies in hun voordeel, te plagen. En natuurlijk is microwave-voedsel, Handy-straling (of die van de grote zendmasten en Electro smog) niet gevaarlijk, zolang de EU/EFSA niet de grenswaardes verlaagt - op basis van een tijdelijke dwaling, even niet opletten tijdens een stemming of kortdurend schuldgevoel. Beter laat, maar liever niet, lijkt het devies. Leve de wereld, waarin de bedrijven, de economie, het geld prevaleren boven natuur, milieu, mens en dier.

Nanotechnologie staat voor vooruitgang en innovatie. Vooral sterk toegepast in de cosmetica. Maar die nanootjes zouden ook levensmiddelen langer houdbaar kunnen maken. Gelukkig zitten ze daar nog niet in. Want we weten nog niet zo goed, of ze wel ongevaarlijk zijn. Omdat ze zo klein zijn, kunnen ze in theorie via de huid, ademwegen en maag/darm opgenomen worden en via het bloed naar de organen komen. Per 2013 moeten Nano’s in cosmetica gedeclareerd worden. In 2014 zal de EC een catalogus opstellen van de aangemelde Nano materialen (thans ruim 1000) met regelmatige update. Vanaf herfst 2014 geldt ook een declaratieplicht voor levensmiddelen. Er zijn nog maar ongeveer 40 Nano materialen, o.a. Siliciumoxide (E 551/strooi’ ’hulp’’). En er lopen een aantal patenten (o.a. een van Mars, welk een transparante beschermingslaag – o.b.v. titaandioxide voor chocorepen heeft) die thans ‘’slapen’’. Omdat men weerstand van consumenten verwacht. Ook Novel Food regelgeving moet onder de loep, evenals een check op al toegelaten levensmiddelbijproducten, als productiemethodiek of eindproduct door nanotechnologie ‘’significant’’ verandert (zie hier de speelruimte). Testmethodes? Moeten nog ontwikkeld worden. Nanocapsules (om vitamines, enzymen of conserveringsmiddelen te verpakken) worden thans al bij verwerking en conservering van dranken, vlees en kaas en andere levensmiddelen toegepast. Of deze ook onder de definitie Nano materialen vallen, is nog niet zeker. Klein en fijn. En veilig?

Alleen al het verschil in dichtheid (magma heeft een lagere dichtheid dan omringend gesteente) in de magmakamer van super vulkanen – denk aan Yellowstone – kan tot uitbarsting leiden. Van wel 1000 km3 materiaal. 100x meer dan de uitbarsting van de Pinatubo in 1991 op de Filippijnen; de as die zich toen wereldwijd verbreidde, zorgde voor een meetbare afkoeling van het klimaat op aarde. De eerstvolgende uitbarsting van een dergelijke super vulkaan wordt gegokt in Bolivia: de Uturuncu. Ook tektonische spanningen (beweging van platen) zouden een uitbarsting kunnen forceren, maar dat hoeft niet. Computermodellen, data en deze nieuwe inzichten leiden hopelijk tot een betere voorspelbaarheid over de snelheid van de uitbarsting en het verschijnen van magma bovengronds. Zodat men tijdig kan ‘’wegwezen’’?

Jong, groot en sportief moeten de 110 mannen zijn, die de Zwitserse Garde vormen. Die de Paus moeten beschermen. Maar dat maakt ze ook seksueel aantrekkelijk, als je een jonge Gardist moet geloven. Het gevaar komt niet zozeer van geile vrouwelijke toeristen, maar van paters, priesters en prelaten. Oeps. Zelfs bisschoppen en kardinalen zouden hem al seksueel lastig gevallen hebben. Ruim 20 ‘’schijnheiligen’’ zouden hem niet-zo-heilige voorstellen gedaan hebben. Moet wel een stuk zijn, die man. Maar zonder gekheid, dit speelde ook al onder Paus Johannes Paulus II, maar schaamte en dreigementen hadden verhinderd, dat hij hiermee naar buiten kwam. Onder kameraden werd hierover niet gesproken. Zijn baas ondersteunde hem niet, toen de seksuele avances ter sprake kwamen, evenmin geloofde zijn familie in Zwitserland hem. Voor veel jonge Zwitserse katholieke mannen is dienst in de Zwitserse Garde een grote eer, een ‘’levens school’’ en goed voor je carrière. Maar toen deze man aan het eind van de diensttijd zocht naar een functie in Rome kreeg hij het advies om zich bij bisschop XX te melden. Maar wel eerst douchen…