columns

Frietjes van Jupiter

Medisch onderzoek staat met de rug tegen de wand. Het ‘’systeem’’ bevindt zich in een erbarmelijke toestand; kwaliteitseisen worden niet gehaald en daarom moet nu een nieuw zelfreinigend proces op gang komen, aldus de Lancet. Kortzichtige universiteiten en profijt en publiciteit versus integriteit dragen bij aan de huidige situatie. Ongunstige uitkomsten van onderzoeken worden nauwelijks gepubliceerd. Onderzoeken, waar de resultaten niet reproduceerbaar zijn en slechte statistische proeven, onvolledige data of bewuste keuze voor geschikte, maar niet representatieve patiënten zijn aan de orde van de dag. Of wat te denken van foute conclusies, waarbij feiten niet blijken te kloppen of zelfs ontbreken. 85% van de investeringen in research lijkt zo uit het raam gegooid. De politiek houdt zich erbuiten en laat het aan de medische wetenschap over, schoon schip te maken. Zelfreinigend vermogen in de medische wereld? Nihil.

Tussen januari en oktober 2013 kwam 11 ton ‘’fout paardenvlees’’ via fraude met paardenpaspoorten toch bij 5 NL bedrijven terecht, en werd vrolijk verkocht als rundvlees. Dat wist de NVWA. Een maand geleden kwam e.e.a. weer in het nieuws in Frankrijk en Spanje. Men tracht nu in NL partijen te traceren (?) en waar mogelijk nog uit de schappen te halen. Is al lang opgepeuzeld. Maar geen gevaar, want de slachting vond in EU goedgekeurde bedrijven plaats, dus microbiologisch is alles op orde, aldus de NVWA. En de Kamer? Is tevreden. Maar het ging juist om het gezondheidsrisico vanwege de medicijnen die deze paarden is toegediend, en daarom is het vlees van deze dieren NIET voor humane consumptie geschikt! Dijkstra komt er weer mee weg, evenals de NVWA. Als consument heb je er niks aan.

China claimde in 2012 al dat het voedsel op Mars zou kunnen verbouwen. Nu heeft een onderzoeker van Wageningen Uni bevestigd, dat dit kan. Hij plantte verschillende zaadjes in door de NASA nagemaakte Marsgrond. Ze groeien, maar zijn oneetbaar. Door zware metalen in de grond van Mars. Groente verbouwen moet dan toch in kassen. Ondertussen maakt Oxfam bekend, dat NL aan top van de 125 landen staat, waar de meest gevarieerde, gezonde, betaalbare voeding beschikbaar is. En er zijn dus nog heel veel landen, waar honger heerst. Wetenschap betaalt onzinproject zoals ‘’voedsel in aarde van Mars kweken’’. Maar onderzoeken, hoe landen met honger hun probleem kunnen oplossen en voedsel kweken binnen hun mogelijkheden? Helaas, niet spectaculair.

Onzin onderzoeken – respectievelijk resultaten - zijn al jaren aan de orde: het gapen van de roodvoetschildpad. Strippers verdienen meer als ze ovuleren. Koeien met naam produceren meer melk. 14 miljoen EU geld/5 jaar later: appels eten is gezond. Vrouwelijke malariamug vliegt evenveel op Limburger kaas als op stinkvoeten. Waarom spechten geen hoofdpijn krijgen; gordeldieren een ramp veroorzaken op een archeologische onderzoekplek of bijverschijnselen van zwaardslikken. En ratten kunnen soms geen onderscheid maken tussen Japanse en NL opnames, die andersom worden afgespeeld. Heet van de pers: wanneer frietjes worden gebakken bij een 3x zo hoge zwaartekracht als op aarde = bij voorbeeld op Jupiter = worden de frietjes het krokantst. Hebben Griekse wetenschappers net uitgevonden. Nou ja, zeg. Google voor meer lachwekkend (maar helaas met belastinggeld duur betaalt) onzin onderzoek. Wetenschap dus.

De EU versoepelt regels en eist geen Europese wetgeving meer voor fracking. Alleen nog ‘’betere communicatie’’ en verhindering van verontreiniging van grondwater door chemische stoffen, aldus het ontwerp van de EC. Blijft nauwelijks iets over van de eisen, die eerder door milieugroeperingen en EU delegaties werden gevraagd. Vooral Engeland en Polen hadden gepleit voor versoepeling en gaven aan, dat e.e.a. nationaal, zonder EU wetgeving goed geregeld zou kunnen worden. En waarom? Omdat juist deze landen geen eindeloze jaren ‘’gedoe’’ wilden, waardoor winsten niet gegenereerd kunnen worden en men zogenaamd ‘’achterloopt’’ op de USA. Maar anders als in de USA heeft Europa veel kleinere voorraden schaliegas en zal het effect op de prijs minimaal zijn. In 2035 zal hooguit 10% van het verbruik zo gewonnen kunnen worden. Moet je altijd nog 70% aardgas importeren. En de winning is hier ook veel duurder dan in de USA. Waar thans steeds meer bedrijven erkennen, dat fracking niet loont. En hoewel de EC bevestigt, dat er risico’s kleven aan deze winningsmethode, vinden ze de risico’s controleerbaar. Het is Barroso wederom gelukt, zijn eigen agenda door te zetten. Want door ‘’soft’’ te zijn betreffende fracking, hoopt hij landen zoals Polen te verleiden tot strakkere CO2 resultaten. Lachertje. En voor 2030 worden geen verdere nieuwe ecostroomdoelen van de EC verwacht. EU verkiezingen in mei. Op wie stemmen? ‘’Ze’’ luisteren niet naar ons, verkwanselen onnodig veel geld voor onzinprojecten, zorgen vooral goed voor zichzelf, maar belangen van mens, natuur en milieu worden met voeten getreden.

Binnenkort ...Pasta uit de 3 D printer! Barilla – DE Italiaanse pasta producent - is in samenwerking met een Nederlands bedrijf uit Eindhoven een 3-D-printer aan het ontwikkelen, die in restaurants per knop druk diverse soorten pasta kan gaan produceren. De Nederlandse projectleider ziet volop kansen. Pasta in vorm van een roos, gedrukt in het restaurant waar manlief zijn vrouw voor de trouwdag wil verrassen, dat is toch wat!? Of neem je eigen ontwerp op een USB stikkie mee. Alles kan. Maar het productieproces moet nog wat sneller worden, om te renderen…Mamma Mia, waar gaat het heen met het ‘’Bella Italia’’ als zelfs de pasta al verkwanseld wordt!? Laten ze toch iets nuttigs ontwikkelen. En niet knoeien met ‘’levensmiddelen’’. Hoewel, welke producent gaat hier dik aan verdienen met grondstoffen – al dan niet echt geschikt voor consumptie maar wel voor het voor het printproces? Geef mij maar gewone pasta. Liefst zelfgemaakt. Basta.