columns

Chloorkippen

De Grüne Woche in Berlijn was toneel voor meer dan 30.000 protestanten, welke pleitten voor diergerechte en ecologisch verantwoorde landbouwpolitiek. Subsidies voor megastallen is tegen de wil van consumenten, dieren en milieu; men is het zat dat mogelijk gentechnisch veranderde planten naar Europa komen of chloorkippen toegelaten worden op de levensmiddelenmarkt. Achterliggend is ook de groeiende onvrede over de ‘’geheimzinnige’’ manier waarop het vrijhandelsverdrag tussen de USA en Europa gestalte krijgt. De vraag is, in hoeverre Europese regeringen hun rug durven recht te houden, en nee zeggen tegen genetische manipulatie, hormoonvlees en andere ongewenste zaken uit de USA. Want er is veel geld mee gemoeid. Vooral voor de Amerikanen. De Gucht belooft enige openheid. Maar dan alleen over het onderwerp van ‘’investeerdersbescherming’’. Niet over chloorkippen, toelating van genetisch gemanipuleerd voedsel of producten zonder vermelding van GM-ingrediënten. Of versoepeling van toelating van medicijnen en hormoonvlees. En vooral mag niet gesproken worden over verkwanseling van democratie en verworven rechten m.b.t. mens, dier en milieu. Nee, liever top secret onderhandelen over wat wij burgers NIET willen. Het is te hopen dat sociale media dit een halt toeroept en dat de EU burgers via hun regeringen openheid over stiekeme onderhandelingen eisen. Want ‘’het schept veel banen en is goed voor ons’’ is alleen goedkoop spindoctor praat. En als e.e.a. economisch, fiscaal, milieu- en dierenwelzijn aangaand resultaat toch tegenvalt, ach, dan is het te laat.

Ik weet het zeker. We worden bespioneerd. En omdat de Haribo figuurtjes te veel opvielen, heeft men de slapende EU satelliet Rosetta weer wakker gemaakt. Net Doornroosje. Maar dan anders. Maar je moet het wel snappen. Van die Rosetta. Steen - ooit sleutel voor onbekende talen – snap je? En die NSA – of al die andere mannetjes, landen en organisaties, die ‘’spionnetje spelen’’ leuk vinden – willen alles van ons weten. En als het niet via de computer, smart Phone of anderszins kan, gaan ze onorthodoxe middelen in de strijd gooien. Haribo racistisch? Ammehoela. Maar die Rosetta he, die willen ze dan vervolgens nog laten ‘’landen’’ op een komeet. Dat is dus gewoon een vuile sneeuwbal, die uit ijs, gas en stof bestaat. Nog nooit eerder vertoont, dat landen. Dit boys toys kostte al ruim 1 miljard. Alweer zinloos besteed geld. Want je hebt helemaal niks aan het experiment ‘’laat Rosetta slapen, spioneren en landen op een komeet’’.

Het is op dit moment gevaarlijk toeven in Washington. Niet door sneeuw en kou of terroristen. Onder de grond zit een gasleidingsysteem, zo lek als een mandje. Methaan concentratie 10x hoger dan de grenswaarde. Ruim 5893 gaslekken werden in kaart gebracht en acuut explosiegevaar is aanwezig. Je zou dit soort toestanden eerder in Oost Europa verwachten, maar in een high-Tech-land als de USA? En Washington is niet de enige stad met dit soort problemen, ook elders blijken stroomvoorziening, gasleidingen en het wegennet bijzonder slecht onderhouden. Nieuwe onderzoeken halen nog meer lekken - bovenop de al geconstateerde- boven water. Pardon, grond dus. Het verlies van gas, als gevolg van dit soort lekken, is aanzienlijk. Elk jaar zorgen ongevallen met gas voor ca. 17 doden; schade aan gebouwen kost ca. 130 miljoen $; milieu wordt zwaar belast (methaan is 20x gevaarlijker dan CO2) en de Amerikaanse belastingbetaler wordt gedupeerd. De oude gietijzeren gasleidingen vervoeren weliswaar maar 2% van het gas, maar zijn verantwoordelijk voor een verlies van ruim 40%. En dit is niet de enige stad. Maar ondanks zorgwekkende resultaten blijven acties uit. Op hoop van zegen in de trant van ‘’God bless America’’?

Zwitsers stemmen op 9 februari ‘’tegen massa immigratie’’. Volgens het referendum wordt wetgeving dusdanig aangescherpt, dat werkzoekenden uit EU landen geen sociale bijstand meer krijgen, als ze werkloos zijn. Geldt ook voor familieleden en/of asielzoekers. Dit druist in tegen het vrije-vestigings-verdrag welk met de EU is gesloten. En dus is Vivje boos. ‘’Zwitserland kan niet de krenten uit de pap vissen’’ vindt ze. Het voorstel is knullig in elkaar gezet – en ik kan het weten, want ik heb de tekst en mag daarover stemmen.  Bedrijven zouden de voorkeur moeten geven aan Zwitsers boven buitenlanders bij vacante werkplaatsen. Van de ruim 1,88 miljoen ‘’niet-Zwitsers’’ zijn ruim 1,25 miljoen EU-burgers (incl. IJsland, Liechtenstein en Noorwegen). De sociale hulpverlening aan Zwitsers bedroeg 2,2%, terwijl 3,1% ging aan EU burgers. Een rechts-populistisch voorstel, welk quota’s voor buitenlanders wil herinvoeren. Ik stem tegen.  Ook al blijf ik van mening ‘’laat werklozen terug naar hun eigen land gaan en daar steun krijgen’’. Maar dit voorstel wil alleen de angst voor ‘’buitenlanders’’ aanwakkeren, zonder zich te realiseren, hoe zeer Zwitserland van buitenlandse werknemers afhankelijk is in bepaalde sectoren. Maar voor de rest stem ik in met het principe ‘’als je niet in je eigen onderhoud kunt voorzien, geen voldoende eigen middelen hebt of geen ziektekostenverzekering’’, dan moet je terug naar je eigen land. Die horen je te helpen. Asscher, Rutte en Samson, willen jullie dit goed lezen?

De grote EU banken-stresstest wordt waarschijnlijk toch mini. Want een studie van de European School of Management and Technology, in samenwerking met de New York University onderzocht 109 van de 128 banken. En de resultaten zijn schokkend. Deze banken ‘’missen’’ ruim 767 miljard Euro; eigenkapitaal, nodig om een kernkapitaalbedrag van 7% te realiseren. Oeps. Al eerder had de Bank of England precies dit getal genoemd als eis voor Europese banken, om de financiële crisis zonder kleerscheuren te kunnen verlaten…Het verbaast niet, dat vooral Zuid Europese banken onder-gekapitaliseerd zijn. Maar de grootste gaten liggen – jawel – in Frankrijk en Duitsland! Frankrijks banken alleen missen een ruime 285 miljard, Duitsland 199 miljard. Dan de Spanjaarden met 92 miljard en Italianen met 45 miljard. Een aantal landen kan in hun behoefte voorzien via de kapitaalmarkt, maar velen niet. In oktober zullen de resultaten van de stresstest bekend gemaakt worden. En welke kern quota voor de ECB daarbij uitgangspunt is, is thans nog onbekend. Dank je de koekoek, want die zien de bui al hangen. Dus wordt e.e.a mogelijk opgerekt of afgezwakt, zodat de test een lachertje wordt. Want een ‘’falen’’ zou buitengewoon pijnlijk zijn. Voor Draghi, de Fransen, Duitsers en de EU in het algemeen. Maar vooral voor banken. Want kom niet aan bonussen, riante afvloeiregelingen of het verbieden van louche deals.

Pizza met pillen. Zo kopte een krant over Nestle. In het kader van Creating shared value vindt het media offensief uitgerekend in Colombia plaats– het land waar werkers staken, guerrilla’s vakbondsmensen doodschieten en Nestle in de penarie zit vanwege vermeende medeschuld aan de dodelijke strijd in haar fabrieken daar. “Maar we gaan voor ze zorgen’’ aldus Nestle. Het concern moet zichzelf versterken en en passant ook de gemeenschap. Hoe dat werkt? Nestle is tegen slechte voeding…Maar een ieder is zelf verantwoordelijk, nietwaar? Genieten met minder calorieën, suiker en vetten is mogelijk. Zeggen ze. En dat is nodig ook, want het image kalft af. Social media is steeds machtiger als het gaat om het aan de kaak stellen van foute beloftes, leugens of marketingtrucs. Dus nu zet men in op gezondheid. Global thinking dus, want het ‘’kleine nestje’’ (= Nestle) moet groot worden. En dus moet CEO Bulcke nieuwe trucs verzinnen. Pharmaconcerns realiseren immers winstmarges van ruim 30%, dubbel zoveel als Nestle behaalt. Van Novartis kocht hij Medical Nutrition, maar helaas, dat flopte. Nutrel als ‘’gezond levensmiddelenmerk’’ flopte ook, omdat Danone met Activia zegevierde boven Nestle’s LC1. Health Science, de nieuwe dochter, moet nu de groter klapper worden. Wereldwijd kost gezondheidszorg (nou ja, ziekenzorg dus) 10 biljoen $, binnen 15 jaar zal dit verdubbelen. Dat is niet meer betaalbaar. En dus ziet men kansen. Vooral in opkomende markten, die hun gezondheidssystemen nog moeten bouwen. Watertjes met etiketten vol fruit, maar erin alleen kunstmatige aroma’s en veel suiker. Want die plaatjes verkopen wel. Ach, en incorrecte labels, who cares. Als de markt voor Nestle maar gecreëerd wordt. Speciale voeding voor aandoeningen zoals Alzheimer, Depressie, Diabetes, Hart-bloedsomloopziektes, overgewicht, dat wordt big business. Genetische analyses worden gebruikt, om aan te tonen, dat specifieke toevoegingen aan voedsel belangrijk zijn (?)Novartis zou een interessante partner kunnen worden. Met veel receptvrije medicijnen…Want de lijn tussen medische voedingsmiddelen en medicijnen is dun. En een ‘’snellere’’ genezing zou daardoor zeer wel mogelijk zijn. Maar ja, dan moeten er wel onderzoeken komen, die deze bewering staven. Van die echt wetenschappelijke. Pizza, ijs, frisdranken met weinig vet, suiker, zout, maar dan wel met medicijnen – oh pardon, medische voedingsstofjes – produceren; dat wordt de nieuwe trend. 1,5 miljard/jaar en ruim 5000 wetenschappers zullen dit waarmaken. En snel ook.   

Omdat in India een jonge vrouw een relatie had met een andersgelovige in een ander dorp, en de geldboete voor dit gedrag niet kon betalen, had de dorpsraad besloten, dat ze dan maar groepsverkracht moest worden. Door minstens 12 mannen. Anno 2014. Je leest erover. Meer niet. Want de VN, mensenrechten- of andere organisaties zwijgen. Er is tegenwoordig meer ophef over homo’s of als homorechten worden geschonden. Seksueel misbruik van vrouwen is kennelijk een non-issue. Wat geeft mannen het recht, zich zo te gedragen? Onbegrijpelijk en walgelijk. Ik wist het wel. Korte metten met dat zaakje daar beneden. Letterlijk.