columns

Frisbee pizza

Amerikaanse leger-wetenschappers denken een pizza te kunnen maken, die 3 jaar zonder koeling houdbaar is. Laat me het recept raden: houtpulp, aroma’s, kleur/geur/smaak/conserveer- en andere chemische stoffen? Want met deeg, kaas, vlees en saus zonder chemie lukt dat niet. Dan onder gas verpakken. Als militair zou ik zo’n pizza niet hoeven. Hooguit als frisbee op het strand….

Van Hattem moet toch 28.000 ton vlees terughalen. Verkocht tussen jan. 2012 – jan 2014. Bepaalde de rechter. En de NVWA kan de voedselveiligheid niet garanderen. Het vlees is niet geschikt voor menselijke consumptie of als veevoer. Vlot geregeld, nu terughalen! Belachelijke NVWA: inspecties worden ruim vooraf bekend gemaakt (kan je alles weg sjoemelen), bij verdenking of foute zaken wordt eindeloos gewacht, totdat de belangen van de fabrikant beschermd veilig zijn (= geld verdiend) En dan – om de burger te sussen – een terughaalactie. Alsof het nog in de schappen ligt. De consument wordt niet serieus genomen. Wanneer staan we op?

Een triest officieel record: Beijing is vanwege smog niet geschikt voor menselijk leven. Wetenschappers uit Shanghai publiceerden dit. “Voor mensen nauwelijks bewoonbaar” staat er letterlijk. De Staatsraad adviseerde om de websites te wissen. ‘’Kan alleen uit Shanghai komen, deze onzin’’ is het commentaar. Maar Shanghai verdedigt zich dat de lucht bij hun dit jaar nog erger is. Humor helpt maar gedeeltelijk om te relativeren. Zo het advies vorig jaar van een ambtenaar, om minder te wokken, want dat was een van de bronnen van fijnstof…Of het leger, welk de voordelen van smog aanprees; …Ondertussen stijgt de consumptie van kolen nog tot in 2020. Programma’s om de lucht te zuiveren zijn aangekondigd. De Chinese Staatsmedia stellen ondertussen vast, dat het vernietigende oordeel het gevolg is van een bijzonder hoog gelegde lat. En het predikaat ‘’onbewoonbaar’’ gold ook alleen in de categorie ‘’ecologie’’. Maar met het culturele en intellectuele leven gaat het super.  Recent was het fijn stofgehalte 464 mcg/m2. Volgens de WHO zijn max. 10 mcg ‘’gezond’’.

Nadat Zwitserland met een krappe meerderheid stemde voor beperking van immigratie gaat er geen dag voorbij zonder verontwaardiging uit met name de EU. De vrijheid van personenverkeer tussen Zwitserland en Kroatie is nu het 1e drukmiddel van de EU, om de Eidgenossen onder druk te zetten. Want Zwitserland heeft vrij personenverkeer voor Kroatie vooralsnog op ijs gelegd. De Zwitserse regering heeft 3 jaar de tijd, om het referendum om te zetten in wetten en zo de democratische wens van haar volk te gehoorzamen. Maar Kroatië wil niet wachten. Het protocol tussen die beide landen (juli 2013) is met de stemming van de baan en de minister van justitie bevestigde desgevraagd, dat afspraken in de genoemde vorm niet ondertekend kunnen worden. Men zoekt echter naar een oplossing, zodat Kroatië ten opzichte van andere EU landen niet wordt gediscrimineerd. Maar dat is Kroatië niet genoeg. En ook wil men geen beperkingen, zoals thans voor Roemenen en Bulgaren gelden (daarover hoorde ik destijds de EU niet). Nee, men wil als volwaardig EU lid behandeld worden (gedraag je dan ook ernaar zou ik zeggen, maar dat terzijde). De messen worden geslepen. Want de EU heeft  een troef: het onderzoeksprogramma Horizon 2020 en het uitwisselingsprogramma Erasmus. Heel aantrekkelijke programma’s, ook voor Zwitserland. Deze projecten zijn uiteraard niet pas sinds de stemming en de beslissing over Kroatië samengevoegd. Nee, al maanden ervoor heeft de EU voorgesteld, deze twee programma’s van een guillotine clausule te voorzien: ‘als u, Zwitserland, hieraan mee wilt doen, zult u open grenzen moeten toestaan’’. Bern heeft deze clausule uiteraard afgewezen. En daarom zijn de onderhandelingen hierover nog niet afgesloten. Voor het indienen van onderzoeksprojecten is de einddatum herfst 2014. En dus moet snel een oplossing komen. Een mogelijke uitweg biedt de suggestie van de Zwitserse SP: laat de burgers in een 2e referendum duidelijk stemmen voor de consequentie van dit ‘’JA”, want iedereen ging ervan uit, dat e.e.a. binnen de EU-verdragen mogelijk is. En dan is het maar zeer de vraag, of de Zwitsers de consequenties willen aanvaarden voor handel, economie, wetenschappelijk onderzoek, banen en welvaart. Dacht het niet. Laat de EU zich eerst met haar eigen zaken bemoeien: afschaffen 2-locatie-vergaderen (scheelt miljoenen), verstandige regels om armoede immigratie te beperken (wordt iedereen blij van en drukt de kop in van populistische politici) en concrete maatregelen nemen om de werkloosheid echt te verkleinen en de economie te stimuleren. Kunnen ze daarna weer ‘’tikkertje politiek’’ spelen.

Moet Engeland na 180 jaar alsnog dokken? De slavernij werd in 1833 in haar kolonies afgeschaft. En nu willen de nakomelingen van deze slaven compensatie. Ruim 2 miljard volgens de huidige waarde. Want Engeland heeft veel verdiend door de slaven. Een coalitie van 14 Caribische staten, waaronder Jamaica, is bezig met een gezamenlijke rechtszaak over de rol van het British Empire in de slavenhandel. De Londense firma Leigh Day is ingehuurd. De firma, die in 2013 20 miljoen won voor Kenia’s gemartelden gedurende de Mau Mau rebellie in de 50er jaren. Deze maand zal een lijst van 10 eisen voor Engeland, Frankrijk en Nederland, waaronder miljardenclaims, een excuus en de garantie dat slavernij nooit meer plaatsvindt ingediend worden. Aldus The Daily Telegraph. Een aantal experts vinden de thans geponeerde claim grote onzin, want ondanks de gruwelijkheden was slavernij  onder toenmalig Brits recht rechtmatig. Overlevende getuigen zijn er niet. Dat Engeland heeft geprofiteerd van bloed, zweet en tranen van deze mensen en dus wel degelijk gevraagd kan worden om compensatie, dat zou nog wat kunnen worden. Ik kijk met spanning uit naar de ontwikkeling van deze rechtszaak (start 2015).

Schotland is gewaarschuwd. Ditmaal door de Britse financiële markt. Een vertrek uit Great Britain zou grote gevolgen kunnen hebben. Voor de Engelsen geldt ‘’Uit GB, dan ook geen pond (GBP)”
Europa geeft een zoveelste schot voor de boeg, dat het bijzonder moeilijk, zo niet onwaarschijnlijk zal zijn, dat het in de EU komt. Goed te keuren door alle EU landen. Men is nl in Europa als de dood voor een succesvol ‘’onafhankelijk’’ staatje. Zouden anderen zomaar kunnen volgen. Theoretisch kan  Schotland economisch overleven. Want de grote olievoorraad (ruim 91 %) ligt in schotse wateren. Helaas is de volatiele prijssituatie van de olie geen garantie, dat dit economisch gezien goed blijft gaan. En is het dus een dunne basis voor groei en welvaart. Een bailout, zoals door de Engelsen gedaan met Schotse banken gedurende de crisis; dat zouden ze dan niet voor elkaar krijgen. Engeland heeft ook veel te verliezen: olie/duurzame energie (windparken voor de kust) en prestige. Noch Engeland, noch Schotland ‘’winnen’’ bij onafhankelijkheid. Het ware verstandiger, gezamenlijkheden te verkennen en elkaar meer ruimte te geven. Maar dat is niet sexy. Een strijd om onafhankelijkheid en machotaal is dat wel. Echt? 

Pass the Dutchie on the left hand side….Sporters uit andere landen beklagen zich dat ze ‘’gedutcht’’ worden. Oftewel, Nederlanders winnen te veel medailles bij het schaatsen! En dat is niet eerlijk, vinden de Calimero sporters uit o.a. Noorwegen. Kinderachtig. It’s all-in the games; dacht ik zo?

Als het aan wetenschappers ligt, gaan we ooit niet eten, wat we lekker vinden of waar we trek in hebben, maar bepaalt ons genetisch profile ons eetgedrag. Organisaties, bedrijven (o.a. BASF) en groepen onderzoekers werken hard aan de realisatie, want dit zal goed verkopen! Nutrigenomiek heet deze wetenschap. En men zou daarbij en passant ook nog even kunnen werken aan het voorkomen van ziektes en tekorten wegwerken. Stel je voor; voedingsmiddelen op DNA basis. Te mooi om waar te zijn? Big business voorspel ik. Want consumenten blijken wel gevoelig voor zo’n individuele service. Verkoop daarbij nog sensoren om je fysieke activiteit te meten, en voilà, op basis van alle data volgt het eet-lijstje. Overgewicht verdwijnt zo vanzelf, en concrete adviezen laten de verkopen stijgen van bepaalde producten…U snapt het al? En natuurlijk moet de consument persoonlijk begeleidt worden. Banen! Hier blijkt maar weer, dat boerenverstand-advies van ‘’genoeg bewegen, gevarieerd eten, niet te vet/te zout/te zoet en liefst biologisch’’ helemaal ‘’out’’ zijn. Nee, onze (deels slechte) genen herbergen nog zoveel mysteries, dat bedrijven hier nog jaren ongelofelijk creatief producten en diensten kunnen gaan ontwikkelen en aanbieden. Maar vooral eraan dik verdienen. Onder het motto ‘’dit is goed voor u’’. Ja, daag...Want even wordt vergeten, dat omgevingspatronen, luchtvervuiling en leefstijl waarschijnlijk toch meer invloed hebben dan slechte genen. Ondertussen gaat de Food4ME-studie vrolijk onderzoeken, hoe aanbevelingen verantwoord omgezet kunnen worden in commerciële adviezen. Natuurlijk onafhankelijk.

Toekomstige kapers, overvallers of legers…de Zwitserse luchtmacht (jawel, die hebben ze) is eigenlijk alleen tijdens kantooruren beschikbaar…Het gekaapte vliegtuig van Ethiopian Airlines, welk rond 0600 het Zwitsers luchtruim in vloog, werd begeleid door Franse gevechtsvliegtuigen, want de Zwitsers waren pas vanaf 0800 beschikbaar….