columns

Mummelbrood

Afgelopen met belachelijke bureaucratie uit Brussel zoals zonneschijn-richtlijn, theezakjesverbod en inhoud van condooms. Vinden 3 belangrijke EU commissarissen. Men wil de EU wetgeving kritisch onder de loep nemen. Prioriteiten moeten gekozen worden en waar wel/niet bemoeienis dient plaats te vinden. Typisch, net nu, een paar maanden voor de verkiezingen ineens dit soort discussies? Nee hoor, men wil eurosceptici de wind uit de zeilen nemen. En dan? Doorgaan as usual? Want als je dit niet voor 25 mei hebt geregeld, komt er niks van. Te beginnen met ‘’1 locatie is genoeg’’. Dat is nou werkelijk bovenste kostbare onzin.

Brood zonder korst voor al die oudjes, die niet meer goed kunnen kauwen. Opgepimpt met bijzonder veel vezels (houtpulp?) en mineralen; tekorten in voeding ook opgelost. Scheelt tijd voor verzorgers, want die snijden nu de korst eraf. Het Duitse Fulda-brood is duidelijk minder donker, omdat het wordt gebakken met de magnetron. Een primeur. 2/3 van de bewoners in verpleeg- of zorginstellingen is ondervoed of loopt gevaar ondervoed te raken. Voor miljoenen behoeftigen in Duitsland zou een dergelijk brood dus winst opleveren. Maar 6 plakjes/dag zijn genoeg om de behoefte aan magnesium en calcium te dekken. De Academie van het Duitse Bakkershandwerk vindt het maar niks, 80% van de smaak komt uit de korst. Maar men (wie ook weer?) is het erover eens, iets moet gebeuren met brood. Ouderen lijken het redelijk te willen accepteren (als ze niks anders krijgen?). 2015 moet het seniorenbrood – want zo gaat het heten – op de markt komen. Groot potentieel wordt voorspeld, maar vooralsnog zien commerciële bakkerijen hier geen brood in. En of senioren dit zullen kopen? Of toch kiezen voor eerlijk, gezond, natuurlijk brood met korst maar zonder al die chemische hulpstoffen? Kun je’t altijd nog soppen. In koffie, thee, chocolademelk of soep. Deden ze vroeger ook. Veel gezonder. Onder de Nicojo rubriek recepten vind je een impressie van Nicojo’s broodbakdag. Pure smaak.

Zwitserse studenten kunnen in 2014 niet via het EU Erasmus uitwisselingsprogramma studeren. Vanwege het Zwitserse stemgedrag (beperking immigratie) en gedoe rondom Kroatië. Terwijl de Zwitserse regering 3 jaar de tijd heeft, het referendum op een goede manier in wetgeving om te zetten en ze toezegden, naar een verstandige oplossing met Kroatië te willen komen. Kiezen voor win-win voor allen is slimmer, maar ‘’pesten’’ lijkt leuker. Voor even dan.

Fracking; volgens de bedrijven veilig, milieuvriendelijk en vooral enorm winstgevend. Moet je omarmen, toch? Tenzij fracking de luxe paardenranch van Exxon Chef Tillerson (ruim 33 hectaren) via de eigen Exxon dochter XTO te dicht bij komt. Die wil namelijk naast hun deur fracken. De gewone Amerikaan heeft het maar te dulden, maar ineens heeft de promotor van deze omstreden techniek bezwaar als dit naast zijn stulpje plaatsvindt? Snap ik nou helemaal niks van? Miljarden omzet realiseert Exxon met deze methodiek, en lobbyt wereldwijd. Maar nu zijn hij en omwoners ertegen. Vanwege lawaai, continu rijden van zware vrachtwagens, enorme watertorens van 49 meter hoog. En vooral vanwege waardedaling. Ja ja. Hamvraag: profijt of woongenot voor de baas?

De Franse staat wordt mijnbouwondernemer. Voor het eerst in 20 jaar wordt weer een staatsonderneming opgericht. Met activiteiten vooral in het buitenland (o.a. Afrika/voormalige Franse kolonies) om metalen en zeldzame aarden te delven, die voor de Franse industrie van strategisch belang zijn. De staat moet weer het middelpunt van de economie worden. Gefinancierd wordt het deels door staat en met private investeerders. Het staatsbureau voor geologisch onderzoek BRGM wordt kern van de nieuwe onderneming. In eigen grondstoffen voorzien maakt onafhankelijk. Parijs zal, als het moet, het project ook ter keuring aan de EU commissie voorleggen. Maar liever niet. Want het botert niet lekker tussen Parijs en Almunia (commissaris voor concurrentie) als het gaat om beleid betreffende ‘’staatssteun’’…

Monsanto; het bedrijf welk al 112 jaar bestaat en gekenmerkt wordt door PCB’s, Agent Orange en genetisch gemanipuleerde gewassen met haar bestrijdingsmiddelen. Zogenaamd altijd bezig met discussies rondom milieu- en gezondheidsvraagstukken en vooral goed willen zijn voor de wereldvoedselproductie. Maar ze blijven tegen eerlijke declaratie (als er niks mis is, kan je het toch gewoon vermelden?). Ze hebben zoveel invloed tot op het allerhoogste niveau, dat zij de ‘’genetische manipulatie’’ agenda fors kunnen beïnvloeden. In de board van het bedrijf vind je ex-McDonalds, Sara Lee, Proctor&Gamble, Lockheed en Microsoft. Monsanto’s directieleden hebben gewerkt voor de EPA; adviseerden het Amerikaanse Ministerie van Landbouw; zaten in het Adviescomité van Obama voor Handelspolitiek en Onderhandelingen en zitten in menig Uni-bestuur (met aantrekkelijke onderzoek afspraken). Niet ten gunste van de consument.

En dat wil nou de ‘’grote broer’’ zijn? Rusland zou echt hoog scoren, als het nu de helpende hand uitsteekt en gezamenlijk met de Ukraine een weg uit het gedonder gaat zoeken. Maar nee, als een klein kind dat zijn zin niet krijgt, stopt hij de geldstroom, organiseert hij ineens een legeroefening inclusief gevechtsvliegtuigen die al warmdraaien en mag Janoekowitsj even uitpuffen in een sanatorium bij Moskou. De Krim is wederom de hete aardappel met pro Russische sentimenten. En Ashton? Wist niet hoe gauw ze bijna knietje-aan-knietje met Klitschko moest konkelen, en zwaaide ondertussen met een zak EU geld. Geld, dat voor een van de meest corrupte landen net zo goed in de vijver voor Janu’s villa gegooid kan worden. Want zonder voorwaarden helpen, onder druk van ‘’anders gaan we failliet’’, dat werkt niet. Echter, hoe zit het eigenlijk met de hulpprogramma’s van de EU voor ‘’haar’’ noodlijdende werklozen? Let op, miljoenen, niet miljarden. Niets te zien. Laat de interim regering eerst maar eens de rijkdommen van corrupte politici en bankiers in beslag nemen en daarmee de ergste financiële pijn wegnemen. En Poetin? Zou wel eens zijn hand kunnen overspelen. Wat als de Russen zelf opstaan? Aangevoerd door Pussy Riot?  Oshibka (foutje)? NATO zet zich scherp.

Wat voor leveranciers en handwerkers normaal is – namelijk alleen geleverde diensten declareren, is – aldus een Duitse krant – voor artsen minder vanzelfsprekend. Vooral voor particulier verzekerden kan de soms erg fantasierijke rekening een kostbare val worden. Want niet de arts wordt door de privé-ziekenfondsen ter verantwoording geroepen, maar – jawel – de cliënt, als een foute behandeling op de rekening staat. Blijkt uit een uitspraak van het Gerechtshof München. Een particulier verzekerde was bij een arts in behandeling die haar behandelde met bio resonantie. Een alternatieve behandelmethode die nogal omstreden is. In de rekening was echter sprake van acupunctuur en infiltratiebehandeling. Die worden namelijk wel vergoed. De verzekering betaalde eerst wel, maar na controle eiste ze het geld terug, omdat de rekening niet juist was. De cliënte ging in beroep: als leek kon zij geen onderscheid maken tussen een acupunctuurbehandeling of een met bio resonantie. Maar de rechter oordeelde anders: de verzekeringnemer van een particuliere ziektekostenverzekering is verplicht, de rekening te controleren op haar juistheid.

Ik verheug me nu al op de column van Youp. Want hij lag dubbel toen Ingeborg Beugel het had over de overgang met al haar verschijnselen. Eerder zag ik haar bij Jinek. Ze weet het wel smeuïg te vertellen, en zo zonder schaamte of taboe. Knap vind ik dat. De titel van de column weet ik ook al: Een droge p….gelukkig gaat het over. Ongelofelijk, hoe weinig vrouwen – en mannen – hierover iets weten. Het aantal vrouwen, dat in China last heeft van o.a. menopauze is nihil. Geeft te denken? Goede voeding en bewegen zijn ook hier sleutelwoorden. Zou je meer mee kunnen doen, met deze kennis. Kunnen veel meer dan 10% van de vrouwen ‘’lucky few’’ zijn die zonder klachten, pillen en ongemak deze periode doorlopen.