columns

Boeh! Dit is een symbolische sanctie!

Het ligt vast aan Lena, maar downloaden van illegale sites is vanaf nu in Nederland verboden. Illegaal downloaden is toch illegaal? Ze verzinnen van alles, daar in Den Haag.

 

Tevergeefs was gevraagd, het paspoort van Dell’Utri (Palermo) in te nemen, zodat hij niet kon vluchten. De ex-senator en vriend van bunga-bunga zou vanwege samenwerking met de maffia namelijk de gevangenis in moeten. Maar op 4 april was de vogel gevlogen. Via Parijs naar Beiroet. Door zijn Handy/creditkaart kon hij snel gevonden worden. Nee, hij vluchtte niet voor het vonnis, maar voor rust en kuur (in Beiroet?). En... Bunga-bunga deelde aan zijn aanhangers mee, hem zelf naar Beiroet te hebben gestuurd, omdat Poet hem had gevraagd, Amin Gemayel, de Libanese ex-president, in zijn verkiezingsstrijd te ondersteunen. En vanwege mogelijke financiële steun moest even polshoogte genomen worden… Inmiddels zit hij vast en wacht op uitlevering. Als Libanon hem laat gaan.

 

Het kan nog veel gekker met die EU. Om energie te besparen of ons bewuster te laten consumeren verzint men van alles: gloeilamp out/LED in; eisen voor wasdrogers en ventilatoren. Per sept. 2014 mag de stofzuiger nog maar 1600 Watt vermogen hebben, per 2017 gaat dit omlaag naar 700. Koop dus een krachtige voor die tijd…Koffiemachines moeten vanaf 2015 na 5 min. zelf uitschakelen; over verwarmingsketels horen we nog. Verder in dit theater, pardon de EU, staan vervolgens: ovens, vijverpomp, intelligente meters, wijnkoelkast, afzuigkap, stroomkabels, ramen, waterkoker, douchekoppen en waterkranen. Oh ja, en afwasmachines. En omdat 10% (!) van alle non-food producten niet duidelijk te herleiden is, wil men nu verplicht een made-in-label invoeren.

 

Bulgarije heeft de EU een loer gedraaid, en lacht samen met Poet smakelijk om hun slimme zet. In maart hebben ze hun energiewet aangepast – moest van de EU om monopolie van Gazprom te verhinderen.  De South Stream (SS) pipeline – waarbij Russisch gas door de Zwarte zee naar Bulgarije, via Servië, Hongarije en Slovenië naar Noord Italië en Oostenrijk gebracht wordt, met aftakkingen naar Griekenland, Kroatië en Bosnië zit de EU dwars. Vorig jaar al protesten bij de doorvoerlanden. Zonder resultaat. Wat doet Bulgarije? Die wijzigt korter hand “pipeline” in ‘’verbindingsstuk’’. Valt niet onder EU wetgeving. Bulgarije blijft corrupt, verduistert EU geld en vertraagt hervormingen. Nu wil de EU een boete van 8000,00/dag opleggen, een schijntje. Poet wil deze pipeline zodat hij de Oekraïne als transitland kan uitschakelen. En de Russische invloed in Bulgarije is groot, velen voelen zich daar met Rusland verbonden. Van twee walletjes eten dus. Ondertussen vaardigt de EU symbolische sancties uit. Dit zal Poet niet weerhouden, zijn Groot Russisch Imperium te gaan realiseren. En het Westen kijkt toe. Want ieder heeft zo zijn eigen belangen.  

 

Twee zware aardbevingen in mei 2012 in Noord Italië kostten aan 27 mensen het leven. Mogelijk waren ze gevolg van aardolie-winning in het Cavone veld in Emilia Romana, blijkt uit onderzoek door een gremium van geo-wetenschappers, de ICHESE. Dit zou wel eens verstrekkende economische en politieke gevolgen kunnen krijgen. Al vaker is verband aangetoond tussen gas/oliewinning en aardbevingen. Maar over het algemeen was zelden sprake van slachtoffers. In het aardbeving gevoelige Italië heeft de angst voor mens-gemaakte aardbeving tot sterke weerstand geleid. De president van de regio Emilia Romana had vorig jaar al aangekondigd, dat men op basis van de studie – die nu is gepubliceerd – zal beslissen, of in de toekomst nieuwe projecten voor gas/oliewinning goedgekeurd gaan worden. De regionale regering kende al ruim een maand het onderzoeksresultaat, maar uit angst voor de gevolgen was de publicatie vertraagd. Henkie, lees je wel eens? Het blijft oorverdovend stil omtrent zijn domme onderhandeling met Cuadrilla, waarbij niets is afgesproken  over schadevergoeding en aansprakelijkheid. Mag de NL burger straks voor opdraaien.  

 

Aung San Suu Kyi, Birma’s 'Lady', was op staatsbezoek in Duitsland. Ze kreeg de Nobel prijs voor de vrede. Maar in haar land is het alles andere als vredig. Niks ‘’moeder Suu; de icoon van de democratie, de dappere heldin van de geweldloze weerstand of de nieuwe aziatische versie van David tegen Goliath. Hervormingen werden doorgevoerd, maar de Birmese politiek is geen sprookje, en zij geen toverfee. Ze lijkt zich alleen te richten op de verkiezingen in 2015, maar ondervindt nogal wat kritiek. Haar oren hangen nog teveel naar de machtige militaire elite en ze zwijgt als het gaat om gevoelige conflicten in eigen land, zoals de situatie met de Kachin-minderheid in het noorden van Birma of de situatie rondom de moslims en boeddhisten in het westen; de Rohingya. Zij kwamen ooit uit Bangladesh naar Birma, maar worden daar niet erkend, noch krijgen ze staatsburgerschap. En zijn dus vrij wild. De ‘heldin’ laat vanwege haar eigen ambities de meest kwetsbare groep mensen in eigen land links liggen. Eerder zei ze over de Rohingya kwestie ‘’ik ben als politica begonnen, niet als verdedigster van mensenrechten’’. Weer een illusie armer.

 

Stel je voor: in no-time wandel je door een Toscaanse villa, of kuiert op een stil landweggetje tussen de glooiende heuvels; staat zonder natte voeten op het S. Marco plein in Venetië of bezoekt de Taj Mahal in alle rust. Vanuit je eigen luie stoel. De evolutie van de technologie gaat steeds verder. Over 10 jaar is virtueel reizen mogelijk. Aldus Oculus. Een virtuele begeleider kan met behulp van kunstmatige intelligentie je reis op maat samenstellen.  Je banjert even in het hotel van je keuze rond, voordat je reserveert. Geen lange wachttijden, luchtvervuiling, drukte van toeristen. Ingebouwde chips lokaliseren je kids als ze er vandoor zijn, of de minicamera laat zien, wat ze doen. Google glass is er niks bij.Een beetje te hoog big-brother-is-watching-you gehalte naar mijn smaak. Ik ga niet viraal, noch virtueel, maar live, gewoon in het echt reizen, als ik wil. Want een reis is ook ‘’ervaren, voelen, beleven’’.

China: iedere 3e diabetes patiënt is chinees. En koortsachtig wordt gezocht naar oplossingen, om dit tij te keren. Want de snelle economische groei lijdt tot deze welstandsziekte en zorgt voor een grote toename van slechte leefgewoontes, zoals het consumeren van fast- en junk food. De remedies? Verbetering van eetgewoonten en meer bewegen geeft bewezen positief effect; en wel dubbel, want ook hart/vaatziekten worden daardoor minder. 114 miljoen mensen lijden in China al aan diabetes; 11,6%. USA volgt met 11,3%. Bovendien lijdt de helft van de bevolking in China al aan pre-diabetes, een voorstadium, waarbij de stofwisseling al verstoord is, maar nog geen diabetes is geconstateerd. 

 

Engeland knijpt hem: mocht Schotland onafhankelijk worden dan is de maritieme veiligheid in het gedrang. Want er moet dan niet alleen afscheid genomen worden van de Engelse Pond, maar de toekomst van de met kernwapens voorziene Trident vloot, gelegen in het west schotse Firth of Clyde staat op het spel; Schotland wil ze kwijt, ook al willen ze in de NATO blijven en de Britse militaire bases aanhouden. Moet de vloot dus naar zuiden van Engeland; enorme klus kost 4 miljard. En wat te doen met de twee nieuwe vliegdekschepen, die thans worden gebouwd in Schotland? Engeland rekent de Schotten voor, dat ruim 7000 mensen hun werk door deze besluiten zouden kunnen verliezen. En een kernwapenvrij Schotland, dat is ondenkbaar voor de NATO. Want dan komt de veiligheid van de wereld – niet alleen van Engeland – in gevaar. Jolly good fellows?