columns

Dank voor de bloemen

De Paus had opgeroepen tot een ‘’arme kerk’’. Nederig zouden haar dienaars moeten zijn en meer onder de mensen komen. Blingbling Bisschop uit Duitsland is net riant met pensioen gestuurd, en nu komt Bertone. De omstreden ex-kardinaal secretaris – in opspraak gekomen door zijn laakbare houding betreffende de misbruikschandalen en Vatileaks – laat thans zijn terugtrekplekje van ruim 600m3 woonruimte klaarmaken. Dit is 10 x de woonruimte van de Paus. Urbi et Orbi zijn onvoldoende om het tij te keren. En dat Jezus getrouwd was; de geschiedenis rondom Jezus door de Kerk toch echt honderden jaren lang verdraaid werd en vrouwen eigenlijk wel degelijk een grotere rol zouden moeten krijgen, dat telt ook niet. Dank voor de bloemen.

Meer betalen voor minder is het devies in de zorg. Meer mantelzorg, meer familie en buren inschakelen, verzorgingstehuizen sluiten, duizenden banen foetsie. Als de ouder dan bij zoon- of dochterlief wil intrekken om verzorgd te worden, dreigt een korting op de AOW! Want kosten kunnen gedeeld worden = dus leeft men goedkoper. Aldus Jetta.  Dat mantelzorger dan wellicht niet meer of helemaal niet meer gaat werken, en vaak kosten voor aanpassingen gemaakt moeten worden, is niet aan de orde. En kosten? Die mogen we ook zelf betalen, want de Gemeente is daarin veel te traag (goedkeuring rolstoel na overlijden…). Zich rijk rekenen, noem ik dat. He, dit is een doordenkertje, hoor!

Engeland gaat in september de berekening van het bruto nationaal product (BNP) veranderen, waardoor de Britse spaarder ineens 10% i.p.v. 5% spaart. Onderzoeks- en ontwikkelingskosten worden niet meer als kosten opgesomd, maar worden in het BNP geïntegreerd, dat betekent dus een stijging van 2,5 – 5%. En nog een trucje: de toekomstige pensioenaanspraken worden berekend als zouden zij gewoon inkomen zijn. En nog zo wat slimmigheidjes. Over het algemeen zal de schuld van 75,7% in2013 dan maar naar 77% stijgen dit jaar. Nigeria heeft begin april ook de berekening veranderd. Het BNP is daarmee bijna verdubbeld en nu komt Nigeria voor Zuid Afrika; de grootste economische macht in Zuid Afrika. De USA had dit soort geintjes al in 2013 uitgehaald maar het succes was van korte duur omdat de schulden gewoon doorstegen. Normaliter worden dit soort spelletjes gespeeld, om daarmee de schulden in verhouding tot het BNP te laten dalen, zodat de staat nieuwe schulden kan maken en de kredietstroom vrijelijk blijft vloeien. Ook Polen verlaagde haar staatschuldenlast doordat private pensioenfondsen hun staatsobligaties aan de staat moesten afdragen. Ik heb ook nog creatieve suggesties: zonuren belasten; 1 waterdruppel = 1 Euro en luchtverbruik opnemen als economische duwer!  Waarom spelen de financiële markt dit spelletje mee? Omdat ze er dik aan verdienen. 

 Men heeft een ‘’leefbare’’ planeet gevonden, waar op te leven valt. Kepler 186f dus. De beste potentieel bewoonbare en meest op de aarde gelijkende planeet. Heel belangrijk, zeggen de ontdekkers. Ja hoor. Of er echt leven is/was of mogelijk blijkt, is voorlopig niet te achterhalen. De thuisster zou 490 lichtjaren van de aarde af zitten, en daarmee is het mogelijk te donker, om precies onderzoek te doen. En het is daar waarschijnlijk te koud. Met teveel CO2. Bewoonbaar, he?  

 

Dit is niet best. Engelse media schreven dit paasweekend over een serieuze bedreiging van de tarweoogst door een ernstige schimmelziekte, die de hele wereldoogst bedreigt, als we niet snel iets doen. Tarweroest: de polio van de landbouw dus. Spreid zich uit van Afrika naar Zuid- en Centraal Azië. En naar het Midden Oosten en Europa. Brengt grote schade toe aan gewas nr. 2 (gewas nr. 1 is rijst). Voedselvoorziening is in gevaar! Wetenschappers gaan er van uit, dat 90% van alle Afrikaanse tarwerassen nu gevoelig zijn voor deze ziekte. Heeft iemand dit gelezen? Actie?   

 

If it’s too good to be true, it’s too good to be true. Wie in het Geneve akkoord geloofde, is een zot. De annexatie van een deel van een soevereine staat werd daarin niet benoemd. Rusland is de aanstichter van het gedonder. Maar werpt de schuld in de schoot van USA en EU. En dus mogen wij het oplossen. Aanval is de beste verdediging, nietwaar? En hij gaat tot het gaatje. Want we durven toch niet militair in te grijpen. Riepen we direct. Dom. Want hij is niet bang om zijn troepen los te laten. Nu wil hij met de EU praten. Over gas (ziet zijn economische winst verdampen). Ondertussen mag Oekraïne niet alleen een schandalig dure prijs voor gas betalen, nee, ook nog betalen voor het niet afgenomen (maar wel geplande) gas: 41,6 miljard m3, i.p.v. 12,6 miljard. Dit is zakendoen op zijn Russisch: betaal ook datgene, wat je niet afnam. Zou Cepsa een link naar Poet hebben? De Spaanse gasleverancier laat je een boete betalen, als je minder afneemt….Polen riep op tot een energie unie. Samson sukkelt erachteraan. Ondertussen wordt de bypass pipeline gebouwd. Via Bulgarije. Is Oekraïne straks geen transitland meer. Het Westen betaalt boetes plus leveringen. Voor hoe lang? Waarom? Het doden van 5 terroristen acht Poet een ernstige misdaad. Met ernstige gevolgen. Niet praten met Poet. Nu eisen om eerst troepen terug te trekken en zich aan afspraken te houden. Want hij wacht nu af tot hij zijn slag kan slaan. Beetje ‘’geholpen’’ door willige ‘’separatisten’’ – tot het land in mootjes uiteenvalt; dan krijgt hij vanzelf een deel – of alles? En zolang economische belangen in de aantrekkelijke – maar steeds onbetrouwbaarder - markt Rusland zwaarder wegen voor een aantal EU landen dan volkerenrecht maak je geen vuist. Economische gijzeling dus. VN Veiligheidsraad, World Trade Organization, NATO en andere organisaties = opdoeken. Want de Poet’s en Assad’s bepalen thans het spel. En wij laten het toe. Ophouden met die seniele praatgroepjes.

 

Nederland stoort zich aan Brussel. Ze doen daar maar wat. Ook wat we niet leuk vinden. Nu weer een Europees Openbaar Ministerie. Viviane vindt het niet nodig om het uit te leggen en neemt NL niet serieus. Waarom ook? De EU macht wordt groter en de onafhankelijk van landen steeds beperkter. Had je, toen de EU nog uit 15 landen bestond, betere afspraken moeten maken over stemrechten, autonomie en thema’s die wel/niet onder EU macht vallen. Maar nee, gemiste kans, inmiddels zijn er 28 landen, die allemaal hun eigen wensen hebben. En al naar gelang op het knopje drukken. Frankrijk houdt Straatsburg, Polen stemt ‘’ja’’ in ruil voor voordeeltjes en ga zo maar door.  Zinloos om nu te klagen; oefen invloed uit op wat je wel kunt veranderen en buig het ‘’verlies’’ zo goed mogelijk om. Ondertussen een nieuw akkoord van het EP betreffende een geharmoniseerd systeem voor het uitvoeren van officiële controles op bedrijven in de voedselketen. CBL is ‘’verheugd’’. Want alle EU landen moeten aan dezelfde eisen gaan voldoen, nietwaar? Openbaarmaking van inspectieresultaten zal alleen onder strikte voorwaarden gebeuren – als b.v. de voedselveiligheid in het geding is. Alle andere misstanden zijn zaak tussen bedrijf en instantie. Overtredingen resulteren in een boete, desnoods moet een bedrijf dicht. Maar dat is geen publieke info, vindt het CBL. Want je moet de consument vooral niet overvoeren met informatie. Alles onder de mom van ‘’stevig fundament voor uniforme EU borging van voedselveiligheid’’. Onzin. Hou de consument dom, handhaaf de doofpot-praktijken om de belangen van de bedrijven te beschermen en spek de EU ambtenaren. Controles ammehoela. Liefst weken van te voren aankondigen, dan is er ruim tijd om zaken te verdoezelen. Dat heeft de EU geregeld. Geen dank.