columns

2 verschillende sokken uit de la - mag van Youp

De wereld op zijn kop: 2 pausen worden schijnheilig verklaard; Somalische piraten, die in NL hun 2/3 straf hebben uitgezeten vragen asiel aan en Zwitserland subsidieert sinds 2011 cursussen voor Noord Koreaanse officieren. Griekenland heeft een hoger schulden % dan voor de ‘’redding’’ maar Europa vindt zichzelf helemaal te gek. Internet en Google zijn USA/CIA-spyware en Wilders doet ons voor, hoe we kunnen voorkomen, dat Europa ons pensioen afpikt. Gewoon geen premie betalen.

 

 ‘’Der tickt nicht richtig’’ denkt Mutti Merkel, “Il est fou’’ mummelt Hollande, ‘’bloody crazy chap’’ zegt Cameron en onze Zuiderburen denken ‘’het is een gevaarlijke zot”. Hoef je geen DSM V op na te slaan: Poet wordt met de dag gekker, paranoïde en gevaarlijker. Maar we zitten wel met een duivels dilemma opgescheept: wel/niet meer sancties en isolatie? Kapitaalvlucht viert hoogtij, en Rusland kan haast niet meer aan geld komen. Voor de 7e keer is de verkoop van staatsobligaties mislukt. Ondertussen moeten schulden in $ terugbetaald worden. In principe kan Rusland nog een paar maanden doormodderen. En dan? Wij veronderstellen, dat Rusland de schulden terugbetaalt. Poet zou niet de eerste zijn die zegt, ‘als ik geen buitenlandse geld krijg van investeerders of banken, krijgen jullie ook niks meer van mij’. Streep door leningen, kredieten en schulden. Deze pet-Poet-oplossing zou vooral Europese banken hard treffen, vooral Frankrijk (54 miljard $); Oostenrijk 52 miljard, Italië 30 miljard en Duitsland 22,5 miljard. En Spanje? Nog bezig met tellen. Zegt Poet NJET is zoef, foetsie, weg de Poet. Pardon poen, bedoel ik natuurlijk. Kunnen belastingbetalers weer  banken gaan redden. Maar wat nou echt oerstom is: dat een dergelijke interessante analyse gewoon in de krant te lezen is! Denk toch na! In moedertje Rusland lezen ze ook net als ik ‘tig kranten door om nieuws te vergaren. Maar dan hoef je hem nog niet een idee op een presenteerblad – pardon in een krant – te brengen! O ja, hij schijnt zich een reuze luxe optrekje in Marbella te laten bouwen. Natuurlijk niet onder zijn naam. Zullen ze blij mee zijn, daar…

 

Nee, dan Eccie, de 80+ formule 1 opa. Die staat voor de Duitse rechter betreffende omkoping. En ondertussen betaalt zijn 2e ex hem jaarlijks 70 miljoen onderhoud. De ex betaalt de rijkaard? Niks omgekeerde wereld. Eccie is allesbehalve seniel. Sinds 1997 is het grootste deel van zijn miljardenvermogen in een familiestichting ondergebracht. In Liechtenstein. Doordat zijn ex het geld zogenaamd (?) beheerd heeft hij geen vermogen of inkomen meer. Och, die arme sloeber. Dus onderhoudt zij hem. De Britten denken dat hij ruim 1,5 miljard aan belasting heeft ontdoken, maar ze kunnen het niet hard maken omdat Liechtenstein niet meewerkt. De vraag, wie deze stichting werkelijk controleert, speelt indirect ook een rol in het omkopingsproces: want Eccie beweert, zwijggeld betaald te hebben aan de Duitse bankier, om geen gedonder met de Britse belastingdienst te krijgen. Hij zou gechanteerd zijn omdat hij volgens de bankier wel degelijk de controle over Bambino (zo heet die stichting) heeft. En tja, dan had hij een paar honderd miljoen aan belastingboete moeten betalen. Dus dan maar liever zwijggeld. Zo doe je dat als rijkaard.

 

 En de bonus-maximalisatie die Europa heeft opgelegd aan banken? Die is zo makkelijk te omzeilen. De RBS – met flinke staatssteun en verliezen - keert flinke bonussen gewoon uit aan hun top. Maar niet gelinkt aan prestaties van de bank. En dat heeft men in Europa niet voorzien? Kom nou toch. De regel was toch alleen als susser voor de consument bedoelt, want de financiële toppers wil men koste wat het kost behouden. Volledig legaal, deze bonussen. Wij betalen wel.  Thank you, Europe!

 

Spaarders, het wordt tijd om op te letten. Ofwel ze pakken ons in Europa via de ECB. Gaan we ook boete betalen voor spaargeld. Negatieve rente heet dat. Voorlopig alleen voor interbancaire leningen, zeggen ze. Ja hoor, tot die protesteren en dan pakken ze ons. Of Poet gaat met onze poen ervandoor. Rechtsom of linksom, haal de oude sokken uit de la – mogen van Youp ook twee verschillende zijn – en verberg je centjes voor de oudedag. Gratis tip van Lena.

 

Hypocriet zijn de USA en Europa: zogenaamd vanwege ‘’onze’’ kernwaarden (vrijheid van meningsuiting, democratie, mensenrechten) moeten we Oekraïne blijven helpen. Israël schendt al decennialang de rechten van Arabische inwoners. Oorverdovend stil blijft het daarover.

 

Een financiële kernbom. USA heeft de afgelopen jaren een instrument ontwikkeld voor economische oorlogvoering, om zo praktisch elk land op zijn knieën te dwingen zonder een schot te lossen. Zeggen ze. Het gaat om controle van het globale bankensysteem, gecombineerd met een netwerk van bondgenoten en de passieve acceptatie van neutrale staten. Of te wel het Manhattan 21st century project. Zou wel eens zeer effectief kunnen zijn, aldus Juan Zarate, de Schatkamer /Witte Huis functionaris in zijn boek Treasury’s Wars: the unleashing of a new era of financial warfare. Rusland als testcase? En ja hoor, USA zou de sancties in haar eentje kunnen toepassen. Of de EU nu wil of niet. Maar ja, dan riskeer je wel het eigen alliantie-systeem. En of dat zo slim is? Poet snapt het financiële spelletje. En wellicht heeft de USA net te lang gewacht, om het in stelling te brengen. Maar misschien heeft ook Poet fout gegokt en mist hij bondgenoten. Want het gaat niet best met Venezuela, Bolivia, Cuba, Nicaragua, Syrië en Zimbabwe, om maar een paar te noemen.

 

Netanyahu wil van alles, maar vooral geen Palestijnse staat, en de illusie, dat onder Obama toch nog vrede mogelijk zou kunnen zijn in het Midden Oosten, nadat andere presidenten zich hierop stuk hadden gebeten, is niet realistisch. It takes two to Tango; maar Netanyahu zal never nooit willen meewerken. Sterker nog, thans wordt in de woestijn gebouwd op 250 hectaren land; de grootste militaire standplaats, genaamd 100046. Klaar eind 2015. En over 10 jaar moet de woestijn ‘’bloeien’’, moeten niet alleen militairen, maar ook vooral jonge Israëli’s daar wonen en werken. Want de toekomst van Israël ligt in de woestijn, die ruim 60% beslaat van het oppervlak van Israël. Het was Ben Gurions droom. Ach, en die 200.000  Arabische betuinen die daar al voor 1948 rechtmatig wonen? Men heeft van alles geprobeerd om ze te laten verhuizen. Niet gelukt. En dit is een beproefde werkwijze van Israël. Want ontwikkeling = militarisering = landjepik en ziezo, problemen opgelost. Snelwegen en een spoorlijn gaan straks de havens van Eilat en Ashdod verbinden, waardoor men niet meer door het Suez kanaal in het politiek instabiele Egypte hoeft te varen. Werkloosheid wordt gereduceerd, woestijn ontwikkeld en iedereen is blij. Nou, niet iedereen dus.