columns

Spuit 11

Kijk, Lena zit af en toe wat ‘’verder’’ af van al wat er gebeurt in de wereld. En dat ze het lang niet altijd bij het rechte eind heeft. Is tenslotte ook maar een mens, nietwaar? Maar het wordt steeds lastiger, om logica van zaken te snappen.

Neem nou ene Ploumen: stuurt nog eens miljoenen naar Soedan en Timmy roept ondertussen de ambassadeur op het matje vanwege de terdoodveroordeling van een christen. Geld zat daar, alleen op de verkeerde plek. Of deze: een rechter bepaalt, dat die arme nertsenfokkers onevenredig financiële schade lijden door een verbod op de fokkerij in 2024; de regering moest dit besluit maar eens terug draaien. De regering bepaalde, na velen jaren gedoe, in 2012, ‘’het moet stoppen’’, met compensatie en een ‘’wen-eraan-plan’’. Financieel belang prevaleert kennelijk boven dierenwelzijn. Omdat een aantal domme mensen ‘’echt’’ bont willen? Nou, nep bont is net zo knuffelzacht.

Brabantse koffietafel is ‘’no go’’ bij buitenlands zakenbezoek. Maar de Hollandse arrogantie van ‘’we weten hoe je zaken doet’’ is al helemaal misplaatst, als je denkt, een onder knuppel van TImmy naar Saoedi Arabië te kunnen sturen, om dreigende handelssancties (met banenverlies) te voorkomen. Alleen omdat zo’n stomme blondkop denkt, ongenuanceerd van zijn ‘’vrijheid van meningsuiting’’ gebruik te kunnen maken, en stikkers met de vlag van dat land te misbruiken? De grondwet geeft geen vrijbrief om (groepen) mensen te schofferen of te beledigen. Maar de rechters durven hem niet aan te pakken. Democratie? Ammehoela. En de kosten van de sancties? Indienen bij Blondie en aftrekken van zijn salaris als nietsnut. Laat hij aan ondernemers uitleggen, waarom ze omzet mislopen. Maar dat even terzijde. Het punt is: wil je in Saoedi Arabië iets bereiken, moet de Koning erheen. Net zoals Juan Carlos. In het kielzog dan de Timmy’s en onder knuppels of bedrijfslevens. Zo doe je dat.

Ondertussen gelooft Rutte in wonderen zoals grote economische groei in Europa. Waar o waar, beste Mark? En moet de EU terug naar de kern. Minder commissarissen en minder bemoeienis met van alles. Beter laat dan nooit moet hij gedacht hebben. Maar….Wie is ook weer verkiesbaar? Holle-bolle en die anderen. Juist. En diezelfde lui moeten instemmen met kleiner worden? Minder macht? En straks misschien ook nog minder salaris? Word misselijk van het overzicht in Duitse krant over Schulz; die spant met zijn onbelaste neveninkomsten de kroon. Ruim 18.000 schnabbelt hij belastingvrij, bovenop het ‘’gewone’’ salaris (ruim 8000) plus onkosten (meer dan 4200) bij. En waarvoor? Hoeft ie niet te verantwoorden. Is toch niet meer goed te praten? Korten dus? Oh nee, dat laatste is wensdenken van Lena, want niemand valt erover, behalve journalisten en Lena. Geen partij of politicus in de 28 landen, die roept dat de royale salarissen, vergoedingen, douceurtjes, belastingverlagingen en wat dies meer zij, ook wat minder zouden kunnen zodat meer geld vrij komt voor innovatie, economie, onderwijs en gezondheidszorg. Kom nou, zeg, je geeft ‘’verworven rechten’’ toch niet op voor een EU? En toch moeten we stemmen? Keep on dreaming, Mark en consorten en doe eens echt wat voor jullie royaal betaalde kost.

 

Weer nieuw onderzoek naar Handy’s. 15 uur per maand of meer bellen met een Handy (aan zijn oor), heeft een verhoogd risico, om bepaalde hersentumoren te ontwikkelen, zo hebben Franse wetenschappers ontdekt. Niet de eerste keer. Noch de laatste. Hoewel straling minder is; het gebruik nam toe. Het risico op een Glioom is + 40% en dat op een Meningeoom + 15% bij mensen die hun Handy frequent en steeds op een zijde van het hoofd gebruikten. 100% zeker is de link tussen Handy gebruik en kanker echter nog niet. Handsfree bellen is het advies.

 

Met de annexatie heeft Poet zich verzekerd van een 3 x groter maritiem speelveld, waarin zich voor miljarden aan grondstoffen bevinden. Oekraïne hoopte daar olie te winnen – evenals Roemenië – om zo onafhankelijk te worden van Rusland. Door de inlijving van het Oekraïense gasbedrijf op de Krim verschafte Rusland zich direct toegang tot de winning uit de Zwarte Zee. Om een open conflict te vermijden, houden Georgië, Roemenië, Bulgarije en Turkije zich voorlopig rustig. Bestaande contracten voor oliewinning staan op springen. Maar het 10 jaar durende overleg met China over gasleveringen is eindelijk in een contract bezegeld. Het gaat echter maar om 16% van wat Gazprom produceert, en een contract betekent voor China niks, alleen een papieren ‘’douceurtje’’ voor rare Buitenlanders, die daaraan waarde hechten. Want de prijs en de condities, die bepaalt China. En dat zal heel anders zijn dan de deals met Europa. En Infrastructuur? Die moet ook gefinancierd/betaald wordt. Reken erop dat China slimmer is in onderhandelen. En Poet mag dan wel vanaf 2018 leveren – als hij nog tot zolang Rusland overeind kan houden – maar of het wat oplevert? En dus blijft de ‘’Hollandse ziekte’’ daar in Rusland welig tieren: te eenzijdig richten op grondstoffen zoals olie, gas en staal werkt, zolang vraag en prijs kloppen. Maar dat is aan het veranderen….

 

Californië zit met een dilemma: gaan we voor fracking of voor water? 87% van het watergebruik van een familie van 4/jaar gaat nu op aan 1 fracking oliebron. Terwijl de staat eerder dit jaar officieel ‘’droogte’’ uitriep. Californië is een van de 3 grootste olieproducerende staten in Amerika, en nu gaan stemmen op, om fracking te verbieden, omdat men vreest voor milieuschade en te groot waterverbruik. Nou, dat hadden ze vooraf ook kunnen weten. De olie-industrie vindt, dat tegenstanders schermen met emoties rondom de droogte om zo onnodige beperkingen af te dwingen. Vermont heeft fracking al in 2012 verboden, New York en North Carolina hebben een tijdelijke ban en Californië overweegt hetzelfde. What’s it gonna be, boys?

 

Een aardverschuiving, een historische zegen. Modi won in Indië. Zijn zege is te wijten aan de chauvinistische geheime bond RSS, aldus analisten. Die willen nu politieke invloed via de regering van Modi’s partij BJP. Maar of het land beter af is met de ideologie van een radicaal hindoeïsme? Voorzien wordt dat de regering tegen religieuze minderheden – o.a. moslims – zal optreden. Want de RSS staat voor een leger aan vrijwilligers van hindoe-nationalisten. Modi wordt een ‘’zachte fascist’’ genoemd. RSS heeft een ideologie van het primaat van hindoes in het seculiere Indië. En nu al wordt geroepen, dat Modi-tegenstanders geen plek meer hebben in Indië. De winst is enigszins begrijpelijk, omdat de meerderheid van de Indiërs zich vergeten voelde na jarenlange politieke stilstand, men wil weer trots kunnen zijn op het land, wil het zien opbloeien. En het RSS belooft precies dat; een mengsel van verheerlijking van de eerbare Indische boer, een paranoia voor alles wat vreemd is, en het onrealistische geloof, dat Indië zich in de wereld haar verdiende leiderschapspositie moet verschaffen. Variatie van ‘’brood en spelen’’ en grootheidswaanzin. Oeps.

 

Het is een ongemakkelijke verdenking; melkkoeien, fokvarkens, paarden, maar ook wilde dieren zoals herten, wildzwijn of hazen zouden zich al jaren met zwaar geïnfecteerde bacteriën besmet kunnen hebben. Schuld zouden de gistingsresidueen van biogasinstallaties zijn. Deze raken via mest op de akkers en aansluitend in de magen van nut- en wilde dieren, samen met verschillende ziekteverwekkers, zoals de MRSA. En dat vlees consumeren wij…De verdenking is ernstig, maar lijkt vooralsnog onvoldoende door feiten worden gestaafd. Er zijn nauwelijks onderzoeken, die bacteriën in het gistingssubstraat ontdekken en in welke concentraties. Greenpeace spreekt van een tijdbom. Duitse landbouworganisaties willen informatie en beschikbare kennis over biogas-residuen verzamelen over het veiliger gebruik hiervan voor bemesting van akkers. Gedacht wordt ook aan sterilisatie van het gistingsresidu. Maar temperatuur alleen is onvoldoende, om ziektekiemen te doden. Er blijft dus een risico. Want ook keuken afval, vetafscheiders en afval uit levensmiddelen- en voeder-productie kunnen problemen veroorzaken. Producten uit technische processen in biogasinstallaties kunnen gevaren voor milieu en gezondheid met zich meebrengen via o.a. zware metalen en microbiologische & pathogene kiemen, maar we weten er nog onvoldoende van. Tik.tik.tik... 

 

Ze zijn gek, die Engelsen. Nu kun je volgens de Independent in London een ‘’BH onder de huid’’ laten fabriceren. Ofwel siliconen cups worden onder het borstweefsel geschoven en met titaan-schroeven aan bot van de ribbenkast vastgezet. Hoef je nooit meer een bh te kopen. De OP duurt maar 45 minuten. Is door de EU goedgekeurd (?) maar wordt thans in de USA nader onder de loep genomen. Het zou ook een alternatief voor borst-reductie-op’s zijn of voor traditionele borstlifting. In 2009 vonden de eersten testen plaats in België, en sindsdien zijn ruim 50 van deze operaties doorgevoerd, waarbij de ‘’interne bh’’ zijn CE certificering krijgt (voor de verkoop van de siliconenimplantaten-verkoop in Europa, niet voor de procedure zelf). Ach ja, die CE certificering. Kan je zo in bepaalde landen via Email aanvragen en krijgen. Zegt niets over veiligheid. Over neveneffecten is nog niets bekend. Maar ja, wij van ‘’the Continent’’ lopen vast achter…