columns

Gondeltje op wielen

Front National is gek op Poet. Met hem zou men de christelijke civilisatie kunnen redden, aldus Miep le Pen. Dichter met Rusland samenwerken is haar belangrijkste buitenlandse politieke doel. E.e.a. past in het straatje van Poets wensen van een Europa van Lissabon naar Vladivostok. Maar niet alleen ideologische of politieke interesses spelen een rol bij het FN; ook economische. Want veel FN mensen werken voor o.a. Pro Russia TV, die tot eind april de visie van Poet in Frankrijk verkondigde. Of voor de denktank Institut de la Démocratie et de la Coopération. Miep staat achter zijn uitspraak, zich niet te willen onderwerpen aan de internationale homo-lobby. Ze is tegen EU sancties tegen Moskou en tegen interventie in het Syrië conflict. Frankrijk moet uit de NATO en de EU en er moet een unie komen van ‘’vaderlanden’’’; ofwel allemaal projecten, die Moskou plezieren. Trouw aan Moskou ziet ze vooral als manier, om aan de macht in Frankrijk te komen. Want ‘’we hebben zoveel gemeenschappelijke belangen’’. Echt? Blondie wordt steeds ongeloofwaardiger; schurkt tegen haar aan, en wil nu ook nog in het EP. De anti-Europeaan? Waarom? Omdat met nietsdoen daar zo veel geld verdiend wordt.

 

Het klopt niet. Ouderen die dringend zorg nodig hebben, worden geweigerd bij een verpleegtehuis vanwege ‘’kosten’’ terwijl topbestuurders in de (ouderen-)zorg vorig jaar nog flink meer bijeen graaiden? Voor aso’s, die zich al jaren aso gedragen, wordt door gemeentes tonnen – wat heet, miljoenen- uitgegeven aan Aso-containers, compleet met bewaking en voorzieningen? Stop ze in leegstaande gevangeniscellen. Op water en brood en laat ze ouderwets straten maken of toiletten schoonmaken; zodat geen puf meer over is voor boevenstreken. Basta met softe aanpak.

 

Bilderberg groep gaat weer snoezelen. In Kopenhagen. Stiekem over van alles praten. Deelnemerslijst is publiek. Wat doet Edith daar? Een van de te bespreken thema’s gaat over ‘’de toekomst van de democratie en de val van de middenklasse’’ of ‘’de nieuwe architectuur van het Midden Oosten’’ of wat te denken van ‘’ de geopolitieke crisis: Oekraïne’’? Hoe het ook zij, als je over echte democratie nadenkt, zou je graag willen, dat dit soort gesprekken van de ‘’elite’’ uit politiek, bank/bedrijfsleven etc. in het openbaar, en niet in het geniep geschiedt. Net zoals het vrijhandelsverdrag tussen Europa en de VS: als het toch allemaal zo goed voor ons is, waarom moet het dan stiekem achter gesloten deuren onderhandeld en besloten worden?

 

Zijdelings hoor ik op de vroege morgen iets over plaszakken. In Overijssel. Huh? Omdat wij (lees vooral ouderen) teveel medicijnen gebruiken (en wie schrijft ze – vaak onnodig – voor en wie verdient eraan? Juist..) En resten hiervan komen in het water. En dat is niet goed. Vrouwen aan de pil die plassen, waardoor mannetjesvisjes ineens vrouwtjesvis-eiwit hebben. Vergeten wordt gemakshalve landbouw & veeteelt met hormonen, antibiotica, pesticides en andere troep. Proefje van een paar dagen. In zakje plassen; ‘’het’’ stijft op, in de kliko en verbranden is ‘’schoner’’ dan de pis. Zeggen ze. De onderliggende oorzaken? Blijven links liggen. Symptoombestrijding heet dat. Vergeet ik nog drugsverslaafden, wildplassers en toeristen. Stop de proef: iedereen aan de plaszak, mens of dier zonder discriminatie. Van nu tot in de eeuwigheid, daarna lost het zich vanzelf op, nietwaar?

 

Poet wil de Russische wijnbouw – vooral op de Krim – stimuleren, en het wijnterritorium van nu 60.000 hectaren naar ruim 140.000 in 2020 vergroten. 30.000 heeft hij er al bij door de annexatie van de Krim. Da’s snel geregeld. Verwaarlozing door het Sovjetregime, de anti-alcohol hetze van Gorbatsjov die duizenden wijngaarden liet vernietigen; dit alles leidde tot een behoorlijke import van buitenlandse wijn. En dat is hem een doorn in het oog. Russische wijn moet het zijn! Men denkt er zelfs over om wijn vrij te stellen van wetten/regulering betreffende alcohol. De huidige druivenproductie in Rusland is nog maar een 325.000 ton, maar 40% van het niveau van 1980. 8,7 miljoen $ aan subsidies komt hiervoor vrij. Volgend jaar Poet-wijn met Poet-etiket?

 

Opt out als optie? Zogenaamd. Een brede meerderheid was in Brussel te vinden voor de opt-out clausule voor genetisch gemanipuleerde gewassen en organismen (GMO). Landen willen individueel kunnen besluiten, of ze wel/niet dit soort producten willen toelaten en/of verbouwen. Vetorecht voor bedrijven is uitgesloten, ze mogen nog wel klagen. Als het volgens het Griekse voorstel gaat. 12 juni moet het EP hierover definitief stemmen. Vooralsnog wordt alleen genmais MON810 verbouwd: Spanje ruim 116.000 hectaren, Portugal bijna 10.000, Tsjechië 3000, Slovakije 189 en Roemenië 217 hectaren. In Duitsland, Polen, Oostenrijk, Italië, Hongarije, Bulgarije en Griekenland is het thans niet toegestaan om MON810 te verbouwen. Maar februari 2014 maakte het EP de weg vrij voor toelating van GM 1507 van DuPont/Dow Chemical. Duitsland onthield zich toen van stemming vanwege onenigheid in eigen land, waarbij een opt-out werd geëist. Tot nu toe blokkeert een kleine groep landen de voorgestelde verandering, omdat ze een Europese lappendeken willen vermijden…

 

Zelf rijdende auto van Google. Of je dat moet willen? Zowel technisch, als strafrechtelijk zijn nogal wat vragen te beantwoorden. Maar ook veiligheid heeft nog wat ‘’op te poetsen’’, want de sensoren registreren wel voetgangers en fietsers, maar kleine objecten zoals honden etc? Het uiterlijk mag ook nog een facelift (letterlijk) krijgen, om vriendelijk eruit te zien. En het promotiefilmpje laat precies dat zien, wat tegenstanders erop tegen hebben: een prachtig vehikel, iedereen happy en safe, behalve eekhoorns dan. En als je mobieltje geen bereik heeft? Rijdt ook dat karretje niet. Oeps. Ach, het zal nog even duren, voordat het op de weg verschijnt, hoop ik dan maar. Misschien beter rails aanleggen en niet-botsautootjes achter elkaar stapvoets te laten rijden? De KIT-car vond ik sexyer; rijdt je op gesproken commando overal heen, weert boeven af en redt je uit benarde situaties. Veel leuker dan zo’n duffe gondel op wielen.