columns

Kwestie van geloof?

Terwijl ik de website vul met nieuwe berichten, geniet ik van ''Schindler's list''; prachtige muziek! 

USA dreigt Frankrijks bank BNP Paribas met een forse boete. Hollande vindt dat niet leuk. Had Frankrijk eerder al bedongen, dat bij het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen Europa en USA de film/muziekindustrie van Frankrijk blijvend beschermd zou zijn, begint hij nu de boel te traineren: deze boete kan impact hebben op de onderhandelingen. Wie hoog in de boom zit, kan diep vallen, nietwaar? Want zowel de bank als regering wisten van het omzeilen van handelsembargo’s tegen Iran en Soedan. En nu is ineens de onafhankelijkheid van juridische systemen ondergeschikt aan partners in relatie van vertrouwen?

 

Miljarden liggen in de kas van zorgverzekeraars; salarissen stijgen en steeds meer wordt belegd in plaats van gebruikt om de zorg kwalitatief te verbeteren. De kosten zijn sinds de invoering van het nieuwe zorgsysteem met het DBC-declaratiesysteem met 1/3 gestegen, de kwaliteit is omlaag en de zorgverzekeraars, noch ziekenhuizen of medici hebben nog zicht op wat ze doen. Van sturing van kosten of beheersing is al helemaal geen spraken. Hoezo dure gezondheidszorg? Blijkt uit het onderzoeksrapport van De Groene Amsterdammer. Ik kon het nog niet helemaal bestuderen, want je moet ervoor betalen. ?. Dit moet iedere burger kunnen lezen! Maar ik kom er wel achter.

 

De nieuwe Indiase regering laat zich van een slechte kant zien. De regionale minister Gaur – verantwoordelijk voor recht en orde – praat verkrachting goed. Spreekt van sociale misdaad, iets tussen man en vrouw. Soms goed, soms niet. En zolang niemand aangifte doet, kan men niet (of wil men niet?) optreden. Terwijl de president (van dezelfde partij BJP) geen commentaar wenste te geven, heeft de partij zich wel gedistantieerd van de uitspraken van Gaur. Vervolging en bestraffing? Mondjesmaat. Verkrachte vrouwen worden met de nek aangekeken en veracht. Omgekeerde zieke wereld.

 

Ieder mag van mij zijn geloof, religie of levenswijze beoefenen. Zolang ze mij – of anderen – daarmee niet lastig vallen of – erger – schade toebrengen. Dieren inbegrepen. Maar de huichelachtigheid van o.a. de Katholieke Kerk, die zomaar liet gebeuren, dat ruim 800 (ongewenste/onechtelijke) kinderen in Ierland zijn verhongerd en gestorven door ziektes in katholieke instellingen, die is niet te bevatten. De Paus is oorverdovend stil. Hoezo aardige, lieve, goedmoedige en barmhartige God? Leg dat ‘’goede’’ maar eens uit aan een kind, dat honger lijdt of moet vluchten voor de oorlog. Of aan de vrouw, die door een of meer mannen gruwelijk wordt verkracht en vervolgens als een stuk vuil wordt opgehangen. Dan word je toch acuut atheïst?

 

De eerste zending teerzandolie uit Canada is gearriveerd in Europa. Ongeacht dat dit de meest vervuilende soort olie is, hebben Europese politici de beperkingen opgeheven en de zorgen over milieuvervuiling gewoon opzij geschoven. 570.000 vaten kwamen aan in Bilbao. Voor Repsol. Als proefproject om de capaciteit van haar raffinaderijen te testen. En olie voor Europa te ‘’regelen’’. Repsol wil de olieraffinage in Europa stimuleren; men hoort (niet dus) de milieubezwaren maar zet liever in op de toekomst met efficiency en technologie. De uitstoot van CO2 is vele malen hoger. En er is heel wat water nodig voor dit proces. Protesteren tegen dit soort activiteiten? De Canadese overheid lobbyde jaren en binnen de EU was er onenigheid over richtlijnen en uitstoot-maxima; aldus zo de weg openend voor teerzandolie. Want Europa wil olie van Canada, om haar behoefte veilig te stellen- vanwege Rusland. Kennelijk wordt nog steeds heel veel meer aan olie/gas verdiend, dan om duurzame energie (wind en zon) te stimuleren. In sommige landen in overvloed aanwezig. Het is de vraag of protesteerders of ‘’De Groenen’’ de stemming over verdere import volgende maand in het EP nog kunnen keren.

 

Lef, gestoord of krachtig? Of leef je droom, leid je eigen leven en geniet? Een fonds manager bij PIMCO (investeringsbedrijf) stapt eruit en gaat in Californië Croque Monsieurs – zeg maar de luxe Franse versie van een tosti – op wielen (truck) verkopen. Zoveel mensen die dromen hebben; die zeggen ‘’later…als ik…”. Maar hun dromen niet durven omzetten in realiteit. Soms is minder meer; droom niet in je hoofd, maar doe het! Durf te leven en stel de vraag ‘’hoe kan het wel’’?

 

2 diners. Omdat Obama niet met Poet aan tafel wilde. Bemiddelingspoging van Hollande tussen Poet en nieuwe president van Oekraïne heette het, daar in Normandië. Ja hoor. USA pusht Frankrijk, om die 2 Mistral helikopter vliegdekschepen niet aan Rusland te leveren (dealtje tussen vrienden Sarky en Poet). Gaat om veel geld; veel werk voor noodlijdende werf. Sancties en afkeur even overboord, Vive la France. Finland moet van Markov, de gezant van Poet, vooral niet tot de NATO toetreden, anders komt een 3e wereldoorlog. Echt waar. Want waar WO II is begonnen om antisemitisme (?) zal de derde door Russofobie kunnen ontstaan. Bulgarije speelt ondertussen dubbel spel. Wil nu luisteren en pas laten doorbouwen aan de South Stream, als OK van Europa komt. En bevestigt ondertussen aan Poet ‘’het gaat er komen’’. Poet lijkt een strategie te kiezen van patriotisme, om zijn positie in eigen land te versterken en zijn volk op te hitsen tegen prowesterse attitudes of tegenstanders. Maar als er straks minder poet is, wat doet Poet dan? 

 

Ooit gehoord van Agbogbloshie? Het ligt bij Accra, in Ghana. In de loop van 20 jaar is daar een reusachtige vuilnisbelt voor pc’s, beeldschermen en andere zogenaamde giftige E-waste ontstaan. Vroeger was het een prachtig, gezond, groen biotoop met schoon water. Nu? Vergiftigt. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen slopen deze apparaten om metaal te winnen. Vooral koper. Daarvoor worden de apparaten uit elkaar gehaald en verbrand, tot rubber en plastic smelten. Maar er komen bij dit proces ook lood, cadmium en bromide vrij. En die hebben desastreuze gevolgen voor de mensen daar. De gifstoffen dringen in de aarde; ze zijn in lucht en water meetbaar. Langzaam vernietigen de gifstoffen hersenen en veranderen de persoonlijkheid van o.a. kinderen. Een 40 tal mensen leeft daar permanent, maar de rook drijft ook naar de verre omgeving. En elke keer als het regent, spoelt het water de Electro-afval en de gifstoffen in het meer en dus ook in de voedselketen. De rijke industrielanden uit Europa verschepen de giftige E-waste naar het arme Afrika. Niks netjes milieuvriendelijk recyclen. Terwijl we daar wel voor betalen. Grow up: waar geld verdiend kan worden, gebeurd dat ook. Zolang Europa niet bereid is om gezamenlijk met Afrika dit probleem op te lossen, voltrekt zich daar een milieuramp. Die vroeger of later ook gevolgen voor Europa zal hebben.