columns

Helaas, uw leven is te duur

Woerky begreep de ophef om zijn ruim 3 ton ‘’vertrekpremie’’ helemaal niet. Het was immers een overgangsregeling, bedoeld om van de ene (ANWB) naar de andere goedbetaalde baan te gaan. Nu ziet hij toch af van zijn nieuwe post. Knap hoe het altijd maar weer lukt, om riante oprotpremies te vergoelijken of goed te praten voor niet goed functionerende toppers. Of hoe integriteitsregels, bedoeld om belangenverstrengeling te voorkomen, aan de laars worden gelapt met goedkeuring van de overheid. De NZa topman, die zich zijn vele buitenlandse reizen en hotelovernachtingen door juist die bedrijven liet betalen, die hij moet controleren – is opgestapt. Mag nog een jaar ‘’spelen’’ in het Rijk, met behoud van riant salaris uiteraard. Hij en zijn maat herkennen zich niet in de kritiek. Want strikt genomen gaat het hier niet om een vergoeding. Hoezo ‘’dure zorgkosten’’?

 

Mijnbouw. Productie van een intelligente telefoon vraagt om ca. 50 verschillende mineralen. En zeldzame aarden. De EU wil oude mijnen heropenen en nieuwe ontginnen, om de her industrialisatie en veiligstelling van mineralen en zeldzame aarden te garanderen. Lost ook gelijk het werkloosheidsprobleem van jongeren op, want er is behoefte aan een miljoen technici en mijn-experts. Een 80-tal projecten via het subsidie plan H2020 zijn thans in onderzoek, waarvan 20 in Spanje. In heel Europa gaat het om ruim 30 miljoen arbeidsplaatsen tot 2020. Maar ja, dan moet wel blijvend geïnvesteerd worden in opleiding en nieuwe technologieën. Ruim 40 nieuwe beroepen staan in de EU catalogus om de werkloosheid aan te pakken, specifiek ook gericht op deze ‘’nieuwe kansen’’. Spanje is rijk aan oude – en wellicht ook nieuwe – mijnen, maar vooralsnog ontbreken aan alle kanten de experts. En dit plaatje is in andere landen niet veel anders. En hoe gaan we om met de, laten we het maar charmant zeggen, delicate spagaat tussen geld verdienen en milieuaspecten? Tja.

 

Irak. ISIS. De door Al Qaeda zelf als te radicale tak uitgestoten soennitische ISIS trekt fors ten strijde. USA verwijt dit Al Maliki, de sjiitische president. Soennieten zijn in principe geen vriendjes van Al Qaeda of ISIS, maar ze zijn de vijand van de regering en haten Al Maliki en zijn hele corrupte elite. ISIS is het in principe te doen om een grote islamitische staat, inclusief  Irak en Syrië. Helaas blijken de Soennieten in Syrië geen voet aan de grond te krijgen, Assad zit er nog steeds. Om de situatie niet verder te laten escaleren, moet de regering in gesprek met de soennieten en seculieren, om zo ISIS politiek te isoleren. Of het wat uithaalt?

 

De WK is – aldus insiders – een miljardenspel in handen van een paar oude mannen. En dat kan niet goed blijven gaan. De UEFA wil af van Sepp, maar zolang de voetbalbonden zichzelf controleren, verandert er niks. Arrogante Sepp weet van geen wijken en velen laten zich paaien met zijn riante bonussen. Veranderbereidheid versus inhaligheid.

 

KWF wil dat de overheid vastlegt, hoeveel geld een extra (gezond) levensjaar mag kosten. Steeds meer medicijnen in de strijd tegen kanker worden op de markt gebracht die levens redden, verlengen of de kwaliteit van leven verhogen. Maar ze zijn duur. En de zorgkosten mogen niet te veel stijgen. KWF vreest, dat ziekenhuizen of artsen straks op basis van financiële overwegingen kiezen of een duur medicijn wel/niet wordt voorgeschreven. Dus moet de overheid gaan bepalen, wat kosteneffectief is. Noemen we dit respect voor de mens? Er zijn heel veel mogelijkheden om kosten in de zorg te besparen. Maar deze discussie moeten we niet willen voeren. Laten we ervoor zorgen, dat een ieder die zorg krijgt, die nodig is, niet of het financieel in het plaatje past.

 

Ondanks diverse flops geeft de GMO branche niet op. De lobby in Brussel wordt jaarlijks groter. Een intern papier, waarop Der Spiegel de hand kon leggen, laat zien, hoe ver ze zijn met hun ‘’new strategy on GM issues’’. Gestreefd wordt naar snellere toelating van GM-producten en de versoepeling van regels m.b.t. verontreiniging bij vooral zaadgoed en voedermiddelen. Juist die zaken, die de komende maanden in de EU landen en in Brussel worden besproken. In het document staat gedetailleerd op welke wijze, en met welke ‘‘douceurtjes’’, individuele regeringen gepaaid moeten worden. Duitsland b.v. moet speelruimte krijgen om producten met het label ‘’zonder gentechniek’’ te voeren. De Fransolen moeten geloven, dat het hun eigen boeren vrij staat, om toegelaten GM-mais te verbouwen. En nationale verboden om planten te verbouwen mogen alleen dan gelden, als de EU lidstaten ‘’niet tegen een technische oplossing bij levensmiddelen stemmen’’. Huh? Ze bedoelen dus, een verontreiniging van levensmiddelen (met GM) die niet gedeclareerd hoeft te worden. De EU commissie dreigt te bezwijken onder de steeds grotere druk. Zie o.a. de toelating van GM mais 1507 in nov.2013. Het voorstel van nationale verboden zou zo moeten worden, dat degene, die in zijn land GM-planten verbiedt, zich niet met toelating van deze in andere landen mag bemoeien of ertegen zijn. Solidariteit ongewenst. In het Griekse voorstel stond tevens, dat een land zich voorafgaande een verbod eerst met het betreffende bedrijf om de tafel zou moeten. Hoe het ook zij, de veiligheid van GMO is thans nog niet onbetwist. Noch veilig, noch onveilig. En moet de consument dus het recht krijgen, om voor zichzelf te bepalen, of hij wel/niet genetisch gemodificeerd voedsel wil. Oordeelde recent de Franse Hoge Raad van Biotechnologie. Frankrijk is zwaar tegen GM, met een aparte status binnen de EU. Volgens deze uitspraak is geen enkele wetenschappelijke publicatie in staat, de onschadelijkheid van GM producten te bewijzen. En zolang dat niet kan, zegt men ‘’niet doen’’.

 

Mansveld wil een onderzoek naar milieuvriendelijker afvalverwerking. Van luiers en incontinentieproducten!? Papiervezels en kunststof kunnen namelijk prima gerecycled worden. Evenals fosfaten en energie terugwinnen. Als ze de absorptiekorrels en medicijnen maar weten te verwijderen. Ik zie het al voor me: wil iedereen in het vervolg deze dingen in de aparte recyclebak gooien? Komt misschien terug als tandenborstels of zo?

 

De Griekse defensie/wapenuitgaven voor de crisis zijn op zijn zachtst gezegd controversieel. Met o.a. ruim 1300 tanks hadden ze 50% meer dan de Britten. 4% van het BNP ging op aan het kopen van wapentuig, o.a. 4 onderzeeërs, als zoveelste symbool van verspilling. Nu leggen ze een 7 miljard claim neer bij Thyssen Krupp Marine Systems, omdat Duitsland de Grieken destijds zou hebben overgehaald, om die onderwaterspeeltjes voor 3 miljard te kopen. Wie is gek op boys toys? Juist. Bovendien loopt de claim ook tegen de werf Abu Dhabi Mar, want ze zijn nog niet af. En hebben nog wat ‘’weeffoutjes’’. Nu wil men cashen. Vanwege Griekenlands internationale geopolitieke positie, die in het gedrang zou zijn gekomen (o.a. de positie binnen de NATO) zoekt men zondebokken. Om het verspilde geld terug te krijgen bedoelen ze. Bij Europese landen, die nog maar 215 miljard hebben gegeven om het land overeind te houden. Genoeg dunkt me. De voormalige minister van Defensie moest vorig jaar opstappen vanwege omkoping door Ferrostaal, ook betrokken bij de deal. Het bedrijf schikte voor 140 miljoen. Een admiraal van de marine vertrok als protest tegen politieke besluiten van het Ministerie van Defensie. Niet uit te leggen, waarom wel geld was voor boys toys (Lena’s woorden) terwijl burgers gekort werden op salarissen en pensioenen. Nooit gehoord van ‘’je bijt degene die je voedt niet’’?