columns

Moestuinsocialisme, GLST taks en zorgdebacle

De hoogste US landbouw pief belde. Met de EU. De beperkingen voor GM-voedsel en planten in het vrijhandelsverdrag bevallen hem niet. Maar we willen die troep niet! En ook moet Europa soepeler worden bij milieustandaarden en consumentenbescherming. Willen we ook niet. USA wil het ‘’my way’’, hopelijk zegt Europa ‘’take the highway’’. Dat gedoe met geografische beperking en dus bescherming van o.a. regionale producten zoals Parma ham of Feta kaas, snappen ze ook niet, want als dit blijft, dan ‘‘hebben we (lees de USA) een probleem ‘’. Eentje maar?

 

Ik baalde toch zo dat het artikel over het ‘’zorgdebacle’’ in NL alleen na betaling te lezen zou zijn? Nu staat het op internet. Gratis. http://www.onderzoeksredactie.nl/artikel/het-zorgkostendebacle/ Het is onbegrijpelijk, dat de politiek hierover zwijgt. Of de burger. Miljarden zijn hiermee gemoeid. En nog steeds is het een puinzooi. Mensen, dit gaat om onze zorg, ons geld! Dus lees en kom in actie!

 

Poet gaf in een Duitse zending openlijk toe, dat op de achtergrond bij de separatisten ‘’natuurlijk’’ zijn mannetjes stonden. Terwijl hij daarvoor steevast ontkende. In een democratie is het een ongeschreven wet, dat geloofwaardigheid een belangrijk goed is voor de politicus. Niet in Rusland. Waarom zou je mensen geloven? Het is immers aan te nemen dat ze ook liegen, is de gehanteerde logica. Dus Poet zegt ja, doet nee. Of omgekeerd. Russen bewonderen succes, verkregen via leugens. Goed kunnen liegen, doorzetten en de kluit bedonderen is vakwerk. En dus geoorloofd in Poet’s wereld. Onderhandelen met de ziekelijke ego-leugenaar Poet? Onbegonnen werk.

 

Vrouwen in de overgang zijn big business aan het worden. Aangezien hormonen in de overgang wat minder charmante bijwerkingen hebben, zoeken de fabrikanten naar andere opties om winst te maken. Antidepressiva blijken even goed te werken bij overgangsklachten als hormonen. Bevestigden nu ook artsen van de Harvard Medical School. Opvliegers vliegen weg door antidepressiva. Je kunt immers niet de moderne vrouw in de steek laten. Dat er ook een natuurlijke wijze is om deze periode gezond en zonder klachten te beleven (o.a. aanpassing voeding, leefwijze), nee, dat moet vooral doodgezwegen worden.

 

Die Zwitsers toch. Specifieker; die in Bern. Aan de Aare tussen Thun en Bern staan sinds kort 12 grote gele borden, met een doorgeschrapt haai-symbool. “De politie deelt mede, dat in deze wateren van het Kanton Bern gegarandeerd geen gevaar voor haaien bestaat’’. Echt waar. Stond in de Berner Zeitung. Waar het om gaat? Dat zwemmers en botenvaarders de veiligheidsvoorschriften in acht nemen. En zo trek je hun aandacht. Ik wil ook zo’n haaien-bord. Met zonder tips.

 

EU in 2013: de jeugdwerkloosheid wordt aangepakt, met 6 miljard en garantieplan. Het geld staat sinds september nutteloos te lummelen. Behalve Frankrijk heeft geen van de landen een concreet plan ingediend. Dus zij krijgen nu 620 miljoen voor de uitvoering. De conferentie van juli over schepping van juist deze banen is korter hand verschoven naar december. Ook een manier om te voorkomen, dat men met de billen bloot moet en erkennen, dat 5,3 miljoen werkloze Europeanen onder de 25 wederom in de kou blijven staan. Omdat de regeringsleiders simpelweg geen oplossing hebben gevonden (of zelfs maar gezocht?) voor dit probleem. En verwijzingen naar ‘’bureaucratie’’ bij mogelijk indienen en goedkeuren van plannen? Rookgordijn. Dure babbels. O resultaat. EU anno 2014.

 

Ik zie het al voor me. Op 3 hoog een hangende groentetuin. Die Jetta toch. Haar advies om een moestuin te nemen als aanvullend pensioen viel niet echt goed. Eigenlijk jammer. Want er zit wel wat in. Kijk, als de gepensioneerden nu een moestuin beginnen, levert dat 3-voudige winst op voor burger en staat: 1) fysieke beweging – rust roest namelijk. 2) gezonder eten met onbespoten groente en fruit is goed. 3) bewegen en gezond eten = spaart zorgkosten! Kijk, zo doe je dat. Maar ja. Dan gaan de ‘’oudjes’’ massaal aan het verbouwen en gezonder eten, en dan klagen boeren, telers en winkeliers, dat ze te weinig verdienen. Of zorgverzekeraars en artsen. Geen nood, dan heffen we gewoon een GLST: ‘’gezond leef = straf taks’’. Kan je natuurlijk ook gelijk aftrekken van de AOW. Neem een peertje of twee, pikt de staat nog meer van je AOW mee. ….Moestuinsocialisme hupsakee.

 

En wat erin komt. Moet eruit. Aan een zoveelste flop van een ICT project zonder kans om schade te verhalen (goed onderhandeld door die topambtenaren!). Of dealtje met ziekenhuizen; verzekeraars gaan namelijk ziekenhuisrekeningen van ziekenhuizen, die hun jaarrekening niet op orde hadden, niet meer controleren. Amnestieregeling voor fraudeurs dus. Edith wil externe accountants laten controleren. Weer een manier om vriendjes aan een duurbetaalde nitwit baan te helpen. NZa of het OM bepalen, of ze bij vermoedelijke fraude vervolging willen inzetten. Fraude = fraude = fout = moet bestraft. Naïef hoor. Je snijdt immers niet in eigen vlees, Lena.

 

Potverdrie. Het inkoopbeleid van zorgverzekeraars moet op de schop door Brussel; ze moeten aanbesteden. O.a. incontinentiemateriaal en zo. Made in Verweggistan, zo lek als een mandje maar wel voor een prikkie gekocht. Zorgaanbieders worden zo gepamperd, want ze zullen sneller gaan procederen als ze zogenaamd ‘’geen kans’’ kregen of er een foutje bij de aanbestedingsprocedure is gemaakt. De consument? Die kan niet klagen. En dan heeft men ook even ’s avonds laat een voorstel erdoorheen gejaagd, waarbij huishoudens en bedrijven, die zelf stroom opwekken, vanaf 2015 toch mee moeten betalen aan de financiering van duurzame energie, vlg. nieuwe EU regelgeving hierover. In Duitsland. En de andere landen zullen ook mee moeten doen. Je investeert zelf, kunt soms niet eens terug leveren aan het net of kiest ervoor om de eigen behoefte te dekken met duurzame energie. Word je toch weer gepakt om stroomproducenten winst te laten behouden en de royale subsidies voor bedrijven in stand te houden. Industrie is ‘’ertegen’’, en zij zullen fors lobbyen voor hun belang. De burger? Blijft in de kou.

 

En dan komt dit voorbij: ‘’De gedachten die we verkiezen te denken, vormen de materialen waarmee we het doek van ons leven schilderen’’. Van Louise Hay. Juist. Ik pak alvast de penselen.